ΑΑΔΕ: Αναζητά έσοδα 50 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας και lockdown

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Αναζητά έσοδα 50 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας και lockdown

Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε καραντίνα, χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, η ΑΑΔΕ θέτει φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους για το 2021. Έτσι, παρά τη μείωση που αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και του lockdown ο πήχης των εσόδων που καλείται να εισπράξει ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει τοποθετηθεί στα 49,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 48,148 δισ. ευρώ, είναι φορολογικά έσοδα τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν κατά 312 εκατ. ευρώ το ύψος των φορολογικών εσόδων που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι φορολογικές εισπράξεις προβλέπεται να φθάσουν φέτος τα 48,148 δισ. ευρώ, δηλαδή να αυξηθούν κατά 3,883 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα φορολογικά έσοδα του 2020, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για φέτος ότι τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν θα είναι αυξημένα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 και ότι θα ανέλθουν σε 47,836 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοροεισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ διαμορφώνονται ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Θα πρέπει να εισπραχθούν 10,383 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 10,193 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ καλείται δηλαδή να εισπράξει 190 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε σύγκριση με το 2020, η Α.Α.Δ.Ε. καλείται φέτος να αυξήσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 353 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αυτών κατά 163 εκατ. ευρώ.

2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Αναζητούνται 3,922 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,416 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ δηλαδή, θα πρέπει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις 506 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

3. ΦΠΑ: Ο φοροεισπρακτκός μηχανισμός της ΑΑΔΕ καλείται να εισπράξει φέτος από τον ΦΠΑ 17,492 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι πρέπει να εισπράξουν 17,466 δισ. ευρώ.

4. Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Ο εισπρακτικός στόχος που τέθηκε στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Καθορίστηκε στα 6,599 δισ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 6,601 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider