Εργασιακά
08-12-2020 | 12:19

Μanpower: Σε ποιους κλάδους αναμένονται προσλήψεις από τον Ιανουάριο

Μοιράσου το
Μanpower: Σε ποιους κλάδους αναμένονται προσλήψεις από τον Ιανουάριο

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι Έλληνες εργοδότες για τις προσλήψεις του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup.

Πιο συγκεκριμένα, 430 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, με το 14% αυτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% να προβλέπει μείωση και το 74% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή..

Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το 39% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει πως θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ παγκόσμια το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 41%.

Από τους Έλληνες εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται από αυτούς που ανήκουν στον Τουρισμό (58%), στις Κατασκευές (44%) και στην Πρωτογενή Παραγωγή (40%).

«Αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, η μελλοντική έρευνα για τις προθέσεις των προσλήψεων των εργοδοτών το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζει ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά, αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως την ισχυρότερη σε προθέσεις προσλήψεων εργαζομένων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια EMEA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κλάδους που αντεπεξήλθαν και στο πρώτο lockdown όπως των Κατασκευών και της Βιομηχανίας καθώς και των Χρηματοοικονομικών και Ασφαλειών, οι προσλήψεις φαίνονται πιο ισχυρές.

Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής, εάν και προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρώς με θετικό πρόσημο. Οι προκλήσεις της διαχείρισης των ανθρώπων μας όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, η επιλογή ενός σωστού μείγματος στρατηγικής διοίκησής τους, η επιλογή και στελέχωση των τεχνολογικών ταλέντων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που όλοι μας έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ και απαιτούν την προσοχή μας», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

 

Οι προοπτικές ανά τομέα

Οι εργοδότες προσδοκούν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων και στους επτά κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +19%.

Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών επίσης καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ προοπτικές της τάξης του +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους -στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής.

Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών επίσης προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +7%, ενώ προοπτικές +2% και +1% καταγράφονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα του Τουρισμού, αντίστοιχα.

 

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν υγιείς Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +24%.

Παράλληλα, προοπτικές της τάξης του +11% και +8% καταγράφονται στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, ενώ οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένουν αβέβαιο κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις Μεσαίες όσο και στις Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.

 

Διαβάστε επίσης

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.