Δραματικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην διεθνή αγορά εργασίας - Χάθηκαν 495 εκατ. θέσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραματικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην διεθνή αγορά εργασίας - Χάθηκαν 495 εκατ. θέσεις
Οι ώρες εργασίας στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκαν κατά 17,3% το β' τρίμηνο, έναντι του 14% που ήταν η πρόβλεψη του ILO, μια μείωση που ισούται με την κατάργηση 495 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια αγορά εργασίας, με την απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους να
ανέρχεται στα 3,5 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεάμηνου του 2020, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Η μείωση των ωρών εργασίας λόγω του lockdown και των «λουκέτων» σε χιλιάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη του Οργανισμού, αντανακλώντας την απώλεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου θέσεων πλήρους απασχόλησης σε όλον τον κόσμο στο διάστημα του β' τριμήνου του 2020, όταν είχε ήδη ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ILO, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση μετριάζονται όσο πιο γενναιόδωρα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, οδηγώντας σε μικρότερη μείωση των ωρών εργασίας και στηρίζοντας την διατήρηση της απασχόλησης.

Προσδιορίζει μάλιστα το δημοσιονομικό «χάσμα» μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και των αναπτυσσόμενων στα 982 δισ. δολάρια από τότε που
ξέσπασε η πανδημία.

«Έτσι όπως χρειάζεται να εργαστούμε για να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του ιού, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και σε μεγάλη κλίμακα για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία, στην κοινωνία και στην απασχόληση» ανάφερε ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση

Οι ώρες εργασίας στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκαν κατά 17,3% το β' τρίμηνο, έναντι του 14% που ήταν η πρόβλεψη, μια μείωση που ισούται με την κατάργηση 495 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Μεγαλύτερη πτώση των ωρών εργασίας καταγράφηκε στις ΗΠΑ φτάνοντας το 28%, ένα ποσοστό που αντικατοπτρίζει μείωση των θέσεων πλήρους απασχόλησης κατά 105 εκατομμύρια.

Στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 17,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 55 εκατ. θέσεων την περίοδο Απριλίου-Ίουνίου 2020.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν περισσότερα αισθητές στη Νότια Ευρώπη, με τις ώρες εργασίας να συρρικνώνονται κατά 23,9% έναντι πτώσης 16,6% και
14,8% στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη αντίστοιχα. Στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού οι ώρες εργασίας υποχώρησαν κατά 15,2%, φωτογραφίζοντας την κατάργηση 265 εκατ. θέσεων από την αγορά.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση μειώνονται όσο η διεθνής κοινότητα διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο
ILO υπολογίζει πως οι ώρες εργασίας στην παγκόσμια οικονομία μειώθηκαν λιγότερο το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, δηλαδή κατά 12,1%, που ισούται με 345 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενδεχομένως λόγω του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά το δ' τρίμηνο του 2020, το βασικό σενάριο του ILO κάνει λόγο για συρρίκνωση των ωρών εργασίας κατά 8,6% που ισούται με 245 εκατ. θέσεις εργασίας. Στο χειρότερο σενάριο, οι ώρες εργασίας ενδεχομένως να μειωθούν έως και 18%, δηλαδή κατά 515 εκατ. θέσεις.

Με αφορμή τη γενική συνέλευση του OHE, ο γενικός διευθυντής του ILO απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να χαράξει μια παγκόσμια στρατηγική
για την ανάκαμψη μέσα από τον διάλογο, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. «Καμία ομάδα, καμία χώρα ή μεμονωμένη περιοχή δεν μπορεί να νικήσει μόνη
της» ανέφερε ο κ Ράιντερ.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider