Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά
Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα των οικονομικών προβλημάτων, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του.

Λύσεις σε τέσσερα κοινά λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος με τα οικονομικά του, δίνει ο «Προσωπικός Οικονομικός Σύμβουλος» του Business Insider και συστήνει την προσοχή σε... πλούσιους και μη.

Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα του προβλήματος, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με τα έξοδα, παρά με τα έσοδα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τα οικονομικά προβλήματα δεν «εμφανίζονται» μόνο στα χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα, «απλά» εκεί γίνονται πιο αισθητά στην καθημερινότητα.

Δείτε ποια είναι τα 4 κοινά λάθη που «κοστίζουν» ακριβά στον τραπεζικό λογαριασμό των καταναλωτών:

Κανείς δεν πρέπει ποτέ να παίρνει οικονομικές αποφάσεις υπό πίεση. Ο φόβος ή το στρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «λάθος» αποφάσεις.

Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως το στρες «μειώνει» το IQ κατά 13%, αυξάνοντας το περιθώριο λάθους.

Η άγνοια δεν έχει θέση στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα, ειδικά στις αγορές μεγάλης κλίμακας.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου, όταν δεν είναι σαφές το κόστος συντήρησης / τελών κυκλοφορίας ή η αγορά ενός σπιτιού, χωρίς να είναι σαφές τι ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής, είναι αποφάσεις που μπορεί να έχουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ευημερία του καταναλωτή.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα το συναίσθημα σπάνια έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως αφορούν σε παρορμητικές αποφάσεις, που παίρνει κανείς «πάνω στη στιγμή».

Ένα παράδειγμα που εντοπίζεται συχνά είναι να πάρει κάποιος αύξηση και να θελήσει να αγοράσει κάτι για να το «γιορτάσει». Η «συναισθηματική» ικανοποίηση που θα νιώσει ο καταναλωτής θα είναι μεγάλη, ειδικά αν πρόκειται για ακριβή αγορά, όμως μεγάλη θα είναι και η «επιβάρυνση» στα οικονομικά του.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα τον εγωισμό, πολύ συχνά αφήνουν μεγάλα περιθώρια «λάθους», καθώς σπάνια είναι «ψύχραιμες» και «αξιολογημένες».

Ένα τυπικό παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων, είναι οι αγορές επώνυμων και ακριβών προϊόντων - από ρούχα μέχρι αυτοκίνητα – που ξεπερνούν την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγοραστής συνήθως προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση οικονομικής άνεσης, για λόγους κοινωνικού / επαγγελματικού status ή ο ίδιος εκτιμά πως «αξίζει» ακριβότερα προϊόντα, από αυτά που αντέχει το πορτοφόλι του.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και οι περιπτώσεις που ο αγοραστής «επηρεάζεται» από τρίτους στα πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:18

Ιστορική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο της Αθήνας – «Πράσινο φως» από MSCI για αναταξινόμηση στις ανεπτυγμένες αγορές

23:36

OpenAI: Έκλεισε άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 122 δισ. δολαρίων

23:28

Οι ελπίδες για λήξη του πολέμου συνεπήραν την Wall Street- Κέρδη 1100 μονάδων για τον Dow Jones

23:12

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο στην Μέση Ανατολή

23:02

Σειρά συναντήσεων του Νίκου Δένδια στα ΗΑΕ

22:59

Γιώργος Κώτσηρας: Στηρίζουμε την κοινωνία κρατώντας εφεδρείες για το μέλλον

22:51

Ισραήλ: Σταματά εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γαλλία λόγω της «εχθρικής πολιτικής» της

22:50

Χιλιάδες απολύσεις στην Oracle

22:50

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη στρατολόγηση παιδιών στο Ιράν

22:45

Γαλλία: «Έκπληκτη» από τις επικρίσεις Τραμπ για έλλειψη συνεργασίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράν

22:41

Πετρέλαιο: Εκτόξευση του brent κατά περισσότερο από 60% τον Μάρτιο - Γιατί «φρέναρε» στη σημερινή συνεδρίαση

22:40

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν»

22:40

Σε χαμηλό δεκαετίας το 2025 οι ανθρωποκτονίες στη Σουηδία

22:14

Κεφαλογιάννης: Συστήνονται Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε τρεις νομούς

22:06

Πετραλιάς: Μεγαλύτερα σε δημοσιονομικό κόστος τα δικά μας μέτρα από της Κύπρου, Ιταλίας και Ισπανίας

21:38

Αραγτσί: Λέει ότι λαμβάνει «μέσω φίλων» μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ

21:34

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελεστούν οι λειτουργίες του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Λατίνος Πατριάρχης

21:16

Την Πέμπτη ψηφίζεται το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση - Δεκτικός σε προτάσεις από την αντιπολίτευση ο Χατζηδάκης

21:15

ΟΗΕ: Στα 186 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τις αραβικές χώρες

21:06

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

21:05

Ουκρανικό «μέτωπο» στις τιμές πετρελαίου – Οι επιπτώσεις από την επίθεση με drones στην Ρωσία

20:55

Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

20:54

ΟΗΕ για Ισραήλ: «Έγκλημα πολέμου» ο νόμος που θεσπίζει θανατική ποινή για Παλαιστίνιους

20:47

Cenergy Holdings: Κατά 39% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη το 2025 - Αυξημένο μέρισμα

20:47

Alpha Trust Συμμετοχών: Εκτοξεύτηκαν κατά 114,57% τα EBITDA το 2025

20:41

AFP: Σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο κέντρο της Τεχεράνης

20:39

Orilina:Στα 10,71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 57,6%

20:35

Κυρώθηκε η ΠΝΠ για το fuel pass και τα άλλα μέτρα

20:25

Κατακόρυφη αύξηση 61% των εμπορικών επισκεπτών στην 31η Agrotica

20:09

Ινδονησία: Τηλεργασία στο Δημόσιο για να διαφυλαχθούν τα αποθέματα καυσίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider