Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά
Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα των οικονομικών προβλημάτων, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του.

Λύσεις σε τέσσερα κοινά λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος με τα οικονομικά του, δίνει ο «Προσωπικός Οικονομικός Σύμβουλος» του Business Insider και συστήνει την προσοχή σε... πλούσιους και μη.

Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα του προβλήματος, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με τα έξοδα, παρά με τα έσοδα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τα οικονομικά προβλήματα δεν «εμφανίζονται» μόνο στα χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα, «απλά» εκεί γίνονται πιο αισθητά στην καθημερινότητα.

Δείτε ποια είναι τα 4 κοινά λάθη που «κοστίζουν» ακριβά στον τραπεζικό λογαριασμό των καταναλωτών:

Κανείς δεν πρέπει ποτέ να παίρνει οικονομικές αποφάσεις υπό πίεση. Ο φόβος ή το στρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «λάθος» αποφάσεις.

Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως το στρες «μειώνει» το IQ κατά 13%, αυξάνοντας το περιθώριο λάθους.

Η άγνοια δεν έχει θέση στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα, ειδικά στις αγορές μεγάλης κλίμακας.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου, όταν δεν είναι σαφές το κόστος συντήρησης / τελών κυκλοφορίας ή η αγορά ενός σπιτιού, χωρίς να είναι σαφές τι ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής, είναι αποφάσεις που μπορεί να έχουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ευημερία του καταναλωτή.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα το συναίσθημα σπάνια έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως αφορούν σε παρορμητικές αποφάσεις, που παίρνει κανείς «πάνω στη στιγμή».

Ένα παράδειγμα που εντοπίζεται συχνά είναι να πάρει κάποιος αύξηση και να θελήσει να αγοράσει κάτι για να το «γιορτάσει». Η «συναισθηματική» ικανοποίηση που θα νιώσει ο καταναλωτής θα είναι μεγάλη, ειδικά αν πρόκειται για ακριβή αγορά, όμως μεγάλη θα είναι και η «επιβάρυνση» στα οικονομικά του.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα τον εγωισμό, πολύ συχνά αφήνουν μεγάλα περιθώρια «λάθους», καθώς σπάνια είναι «ψύχραιμες» και «αξιολογημένες».

Ένα τυπικό παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων, είναι οι αγορές επώνυμων και ακριβών προϊόντων - από ρούχα μέχρι αυτοκίνητα – που ξεπερνούν την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγοραστής συνήθως προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση οικονομικής άνεσης, για λόγους κοινωνικού / επαγγελματικού status ή ο ίδιος εκτιμά πως «αξίζει» ακριβότερα προϊόντα, από αυτά που αντέχει το πορτοφόλι του.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και οι περιπτώσεις που ο αγοραστής «επηρεάζεται» από τρίτους στα πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026

20:25

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του

20:06

BBC: Αυτές είναι οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:02

ΗΠΑ: Δικαστικό «όχι» στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια - Τραμπ: «Τεράστια νίκη»

19:53

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για Ουκρανία: Θετική συνομιλία Ρούμπιο - Μελόνι

19:44

Γεωργιάδης: Θα παραδώσουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ από αυτό που παραλάβαμε

19:35

«Θηλιά» η ακρίβεια λέει το 72% των Ελλήνων - Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ

19:26

Τι απαντά η Fraport στη Ryanair: «Αβάσιμες και καθ’ ολοκληρία προσχηματικές αιτιάσεις»

19:20

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στις ευρωαγορές

19:19

Χεζμπολάχ: Στοχοθετήσαμε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

19:10

Δανία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Πλήγμα για την πρωθυπουργό Φρεντέρικσεν

19:03

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις και εναέριο χώρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις

18:57

Κυρανάκης - Ταχιάος: Νωρίτερα το πρώτο δρομολόγιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:56

ElvalHalkor: Ένατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider