Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 4 κοινά λάθη που μας «κοστίζουν» ακριβά
Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα των οικονομικών προβλημάτων, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του.

Λύσεις σε τέσσερα κοινά λάθη που κάνει ο περισσότερος κόσμος με τα οικονομικά του, δίνει ο «Προσωπικός Οικονομικός Σύμβουλος» του Business Insider και συστήνει την προσοχή σε... πλούσιους και μη.

Για να εντοπίσει κανείς τη ρίζα του προβλήματος, πρέπει να παρακολουθήσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα του, κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με τα έξοδα, παρά με τα έσοδα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τα οικονομικά προβλήματα δεν «εμφανίζονται» μόνο στα χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα, «απλά» εκεί γίνονται πιο αισθητά στην καθημερινότητα.

Δείτε ποια είναι τα 4 κοινά λάθη που «κοστίζουν» ακριβά στον τραπεζικό λογαριασμό των καταναλωτών:

Κανείς δεν πρέπει ποτέ να παίρνει οικονομικές αποφάσεις υπό πίεση. Ο φόβος ή το στρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «λάθος» αποφάσεις.

Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως το στρες «μειώνει» το IQ κατά 13%, αυξάνοντας το περιθώριο λάθους.

Η άγνοια δεν έχει θέση στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα, ειδικά στις αγορές μεγάλης κλίμακας.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου, όταν δεν είναι σαφές το κόστος συντήρησης / τελών κυκλοφορίας ή η αγορά ενός σπιτιού, χωρίς να είναι σαφές τι ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής, είναι αποφάσεις που μπορεί να έχουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ευημερία του καταναλωτή.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα το συναίσθημα σπάνια έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως αφορούν σε παρορμητικές αποφάσεις, που παίρνει κανείς «πάνω στη στιγμή».

Ένα παράδειγμα που εντοπίζεται συχνά είναι να πάρει κάποιος αύξηση και να θελήσει να αγοράσει κάτι για να το «γιορτάσει». Η «συναισθηματική» ικανοποίηση που θα νιώσει ο καταναλωτής θα είναι μεγάλη, ειδικά αν πρόκειται για ακριβή αγορά, όμως μεγάλη θα είναι και η «επιβάρυνση» στα οικονομικά του.

Οι οικονομικές αποφάσεις που έχουν γνώμονα τον εγωισμό, πολύ συχνά αφήνουν μεγάλα περιθώρια «λάθους», καθώς σπάνια είναι «ψύχραιμες» και «αξιολογημένες».

Ένα τυπικό παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων, είναι οι αγορές επώνυμων και ακριβών προϊόντων - από ρούχα μέχρι αυτοκίνητα – που ξεπερνούν την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγοραστής συνήθως προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση οικονομικής άνεσης, για λόγους κοινωνικού / επαγγελματικού status ή ο ίδιος εκτιμά πως «αξίζει» ακριβότερα προϊόντα, από αυτά που αντέχει το πορτοφόλι του.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και οι περιπτώσεις που ο αγοραστής «επηρεάζεται» από τρίτους στα πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το Α' τρίμηνο του 2026

12:25

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,4% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το α' τρίμηνο του 2026

12:23

Αύξηση των δεικτών τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:12

EE: Το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας συνιστά έγκλημα πολέμου

12:06

Βρετανία: Απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - «Nα τους δώσουμε πίσω την παιδική τους ηλικία»

12:00

Νάγκελ (ΕΚΤ) πληθωρισμό: Και να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, δεν θα υπάρξει άμεση ανακούφιση

11:55

Ρωσία: «Μαζικό πλήγμα» κατά στόχων της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο

11:50

Ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:42

SpaceX: Ράλι 6% μετά την ιστορική IPO - Έσοδα άνω του 1 τρισ. έως το 2030 αναμένει ο Μασκ

11:41

Οι σταθμοί του μετρό που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα: Τι αλλάζει στα δρομολόγια

11:34

Εθνική Τράπεζα: Στρατηγική συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

11:33

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Οι υψηλές τιμές ενέργειας εξαπλώνονται στην οικονομία της Ευρωζώνης

11:27

Παπασταύρου: Σήμερα η συνάντηση με τη Chevron στο ΥΠΕΝ για την επισημοποίηση της εισόδου της στο Block 10

11:19

Μιχαηλίδου για το «Ανακαινίζω»: Προκαταβολή έως 60%, επιπλέον η κάλυψη για μελέτες και άδειες

11:18

Κυρανάκης: «Δωρεάν πολιτική δεν υπάρχει - Χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ η χώρα δεν θα κυβερνηθεί»

11:14

Ανακοινώθηκαν νέοι Γενικοί Γραμματείς σε τρία υπουργεία

11:10

Στην Ευρώπη απελευθερώνονται 360.000 - 540.000 τόνοι μικροπλαστικών κάθε χρόνο

11:07

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:00

Ζελένσκι: «Έγκλημα κατά του χριστιανισμού το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας»

10:52

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα άνω του 3% στις τράπεζες

10:49

Ευρωαγορές: H συμφωνία στέλνει τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό

10:45

Επιχειρηματική αποστολή ΕΒΕΑ στην Τσεχία

10:43

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να διευρύνουν τις ανισότητες στην υγεία

10:39

ΓΑΙΑΟΣΕ: Κατατέθηκαν οι φάκελοι πολεοδομικής ωρίμανσης για 4 εμβληματικά ακίνητα

10:37

Μπεν Γκβιρ: Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας Τραμπ

10:36

Οι ηγέτες της G7 συναντώνται στη Γαλλία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:32

Πολύ βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μενίδι

10:29

Κάλας για συμφωνία: Ο πιθανός ρόλος της Ευρώπης και οι κυρώσεις κατά του Ιράν

10:29

ΔΑΑ: Βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

10:28

Τυχερά παιχνίδια: Νέο φορολογικό βάρος από την 1η Ιουλίου σε μια αγορά που ήδη αποδίδει πάνω από 1 δισ. ευρώ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider