ESG: Οι μεγαλύτερες αλλαγές που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Οι μεγαλύτερες αλλαγές που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη
ESG
Το 2023 αποτέλεσε την χρονιά όπου καταγράφτηκε ένα «τσουνάμι» εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το ESG.

Το 2023 αποτέλεσε την χρονιά όπου καταγράφτηκε ένα «τσουνάμι» εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το ESG, το greenwashing και την κυκλική οικονομία. Οι σημαντικότερες εντοπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να δοκιμάζονται από έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε το ρυθμιστικό της πρόγραμμα για το φθινόπωρο του 2024, το οποίο δείχνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σκοπεύει να ολοκληρώσει τις πολυαναμενόμενες απαιτήσεις γνωστοποίησης που σχετίζονται με το κλίμα για τις δημόσιες εταιρείες τον Απρίλιο του 2024. Αφού η SEC δημοσίευσε το πρώτο κείμενο με τους προτεινόμενους κανόνες το 2022, η πρόταση αντιμετωπίστηκε με έντονο σκεπτικισμό και πολλά αντικρουόμενα δημόσια σχόλια και ακολούθησε ένα έτος όπου επικράτησε αρνητικό κλίμα για το ESG, το οποίο ίσως στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έκδοση του τελικού κανονισμού. Και ενώ η SEC δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τον κανόνα, η Επιτροπή συνεχίζει να επεξεργάζεται άλλους κανόνες γνωστοποίησης που σχετίζονται με το ESG. Τέτοιοι είναι οι κανόνες αποκάλυψης διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο με τις διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2023, κάτι που κατέστησε απαιτητό για τις εταιρείες να αποκαλύπτουν έγκαιρα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και να προσφέρουν πιο ισχυρές πληροφορίες σχετικά με την επίβλεψη και τη διαχείριση κινδύνου. Ακόμη,

Κανόνες ESG Fund: Τον Σεπτέμβριο του 2023, η SEC ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες για το ESG Fund για να διασφαλίσει ότι οι επενδυτικές στρατηγικές ESG διέπονται από διαφάνεια. Η SEC αναμένεται επίσης να οριστικοποιήσει τον «Κανόνα Ενισχυμένων Γνωστοποιήσεων» που θα απαιτούσε από τα ταμεία και τους συμβούλους να παρέχουν πιο συγκεκριμένες γνωστοποιήσεις σε ενημερωτικά δελτία κεφαλαίων και ετήσιες εκθέσεις με βάση τις στρατηγικές ESG που ακολουθούν (τον Απρίλιο του 2024).

Άλλες προτάσεις αφορούν στους νέους κανόνες σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου κεφαλαίου και τη διαφορετικότητα των εταιρικών συμβουλίων και αναμένεται να δημοσιευθούν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024, αντίστοιχα.

Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) αναζήτησε δημόσια σχόλια σχετικά με τις προτεινόμενες ενημερώσεις στους Πράσινους Οδηγούς για τη χρήση περιβαλλοντικών ισχυρισμών. Η FTC αναζήτησε δημόσια σχόλια για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως καθοδήγηση σχετικά με τις αντισταθμίσεις άνθρακα και την κλιματική αλλαγή, και τους όρους «ανακυκλώσιμο» και «ανακυκλωμένο περιεχόμενο». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται πιθανές αναθεωρήσεις στους Πράσινους Οδηγούς.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε τρία νομοσχέδια που απαιτούν γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Καλιφόρνια. Ο νόμος περί λογοδοσίας εταιρικών δεδομένων για το κλίμα απαιτεί από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ με συνολικά ετήσια έσοδα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δραστηριοποιούνται στην Καλιφόρνια να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου Πεδίο 1, Πεδίο 2 και Πεδίο 3. Ο νόμος για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα απαιτεί από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ με συνολικά ετήσια έσοδα άνω των πεντακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Καλιφόρνια να προετοιμάζουν γνωστοποιήσεις κινδύνου που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με το πλαίσιο αναφορών της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) ή άλλο ισοδύναμο πλαίσιο. Τέλος, ο νόμος για τις εθελοντικές αποκαλύψεις αγοράς άνθρακα απαιτεί από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Καλιφόρνια και προβαίνουν σε ισχυρισμούς για μηδενικές, ουδέτερες εκπομπές άνθρακα ή σημαντικές μειώσεις εκπομπών να τεκμηριώνουν την ακρίβεια και τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων στους ιστότοπούς τους, με πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης για εταιρείες που αγοράζουν, χρησιμοποιούν, εμπορεύονται ή πωλούν εθελοντικές αντισταθμίσεις άνθρακα.

Το κίνημα Anti-ESG αναμφισβήτητα ανέβασε ρυθμούς το 2023. Πάνω από το ένα τρίτο των πολιτειών ψήφισαν νόμους κατά του ESG το 2023. Η πλειοψηφία των προτάσεων μετόχων που σχετίζονται με το ESG απέτυχαν να εγκριθούν το 2023 και έχουν υποβληθεί νέες αγωγές. Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες έχουν αποστασιοποιηθεί αθόρυβα από τον ίδιο τον όρο «ESG» στους ιστότοπούς τους και στις δημοσιοποιημένες αναφορές τους.

Στην «γηραιά ήπειρο», η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πρόοδο βάσει της Οδηγίας για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας το 2023, υιοθετώντας τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS). Στις 31 Ιουλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ESRS, το οποίο απαιτεί λεπτομερή αναφορά βιωσιμότητας από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Έτσι, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2024 θα μπορούσε να οριοθετηθεί ως το έτος που οι εταιρείες προετοιμάζονται να υποβάλουν εκθέσεις βάσει των νέων κανονισμών αλλά όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο οι αναφορές στο εξής θα γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) και συγκεκριμένα των FRS 1 και 2 αλλά και της νέας νομοθεσίας της Καλιφόρνια για το κλίμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EY: Σημαντικές επενδύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις στην υλοποίηση της στρατηγικής τους για το ESG

Τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τις αναφορές ESG

Ποιος συλλέγει τα στοιχεία ESG των επιχειρήσεων – Οι πρωταγωνιστές και οι προτεραιότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider