Γραφάκος: «Κυκλική οικονομία είναι να ξαναβάζουμε στην παραγωγή αυτά που παράγουμε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφάκος: «Κυκλική οικονομία είναι να ξαναβάζουμε στην παραγωγή αυτά που παράγουμε»
«Έχουμε σχέδιο στο υπουργείο περιβάλλον για αυτό και ο στόχος μας είναι να πάμε σε ένα περιβάλλον όπου η ταφή απορριμμάτων θα πάει κάτω από το 10% ώστε το 2030 η Ελλάδα να έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και να είμαστε σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας», σημείωσε.

Η Κυκλική οικονομία και το αν μπορούν οι τοπικές κυβερνήσεις να γίνουν μοχλός για μια απαραίτητη αλλαγή παραδείγματος ήταν η ενότητα στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος και ο Διευθυντής Κυκλικής Οικονομίας, V Group, Σταύρος Κοντογεωργάκης κατά την διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum IV.

Στην συζήτηση, ο Μανώλης Γραφάκος ξεκίνησε με τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την κυκλική οικονομία στην ανάπτυξη και στάθηκε στην αύξηση του πληθυσμού της γης που είναι αυτή τη στιγμή περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, άρα δεν μπορεί να συνεχιστεί ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στα σημερινά δεδομένα.

«Προσπαθούμε να ξαναφέρουμε ό,τι μπορούμε πίσω στην παραγωγή και για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποια στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η διαλογή στην πηγή, στο σπιτικό μας δηλαδή. Να μην πετάμε τα αποφάγια στα σκουπίδια που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Αλλά να το πετάξουμε σε ένα κάδο που θα γίνει μετά εδαφοβελτιωτικό υλικό. Το ίδιο πρέπει να γίνει στο χαρτί, στο πλαστικό και στο σίδηρο. Επίσης είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων όπου στην Ηλεία είναι μία από τις 11 μονάδες στην Ελλάδα, ενώ κατασκευάζονται αρκετές ακόμη και άλλες είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Τα υπολείμματα θα μπορούν να γίνονται καύσιμο το οποίο και μετά θα αξιοποιείται με αρκετούς τρόπους. Αυτό είναι πρακτικά η κυκλική οικονομία. Να ξαναβάζουμε στην παραγωγή αυτά που παράγουμε», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας αλλά υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και για να προσαρμοστούμε γρήγορα πρέπει να υπάρξουν υποδομές, αλλά και η ίδια η βιομηχανία να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τα απορρίμματα τα οποία υπάρχουν.

«Έχουμε σχέδιο στο υπουργείο περιβάλλον για αυτό και ο στόχος μας είναι να πάμε σε ένα περιβάλλον όπου η ταφή απορριμμάτων θα πάει κάτω από το 10% ώστε το 2030 η Ελλάδα να έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και να είμαστε σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας», σημείωσε.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι θα πρέπει να βοηθήσει και ο πολίτης σε όλο αυτό, ενώ στάθηκε και στα περαιτέρω ζητήματα που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της χώρας μας. Πρόληψη λοιπόν, υποδομές και κίνητρα για συνεργασία με την βιομηχανία. Παράλληλα, στάθηκε στην πρόοδο που υπάρχει στην ανακύκλωση κάποιων προϊόντων όπως το χαρτί, και τα ηλεκτρολογικά προϊόντα ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη.

«Οι πόλεις του μέλλοντος δεν θα αρχίζουν και δεν θα τελειώνουν με την διαχείριση των αποβλήτων, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της καθημερινότητάς μας» σημείωσε και στην συνέχεια μίλησε και για την κλιματική κρίση που βιώνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και η Θεσσαλία και τόνισε ότι κλιματική κρίση είναι εδώ και αν δεν κάνουμε τίποτα η ζωή μας και η καθημερινότητά μας δεν θα βελτιωθούν άμεσα. «Άρα χρειάζεται αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο και την αειφόρο ανάπτυξη. Και αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα» τόνισε.

Για το πράσινο σχέδιο ανέφερε ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρείς επενδύσεις και πρέπει να υπάρχει καινοτομία η οποία και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην μετάβαση τους σε ένα καλύτερο αύριο. Τέλος, στο αν μπορούν οι τοπικές αρχές να γίνουν μοχλός ανάπτυξης, τόνισε ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο αυτής της πορείας για την αλλαγή στις συνήθειες, και ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός σε αυτόν τον τομέα. «Αν υπάρχει όραμα και ολιστικό σχέδιο από τις τοπικές αρχές θα μπορέσουν πράγματι να αποτελέσουν οι ίδιες μοχλό ανάπτυξης της περιοχής τους. Τέλος στάθηκε στο να δημιουργηθούν πράσινη προορισμοί για δήμους όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Ηλεία».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κοντογεωργάκης ανέφερε πως στο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας πρέπει να δούμε κατά πόσο οι επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν τακτικές στην καθημερινότητά τους που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με ένα αίσθημα ευθύνης. «Πρέπει να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό για να προχωρήσουμε και εμείς καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνεχής προσπάθεια στην ενημέρωση αλλά πάνω από όλα πολλά αφορά τη δική μας θέληση», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κοντογεωργάκης τόνισε πως η κυκλικη οικονομία θα πρέπει να συμβαδίζει με την κυκλική επιχειρηματικότητα, αλλά αυτό προϋποθέτει όραμα, κουλτούρα και τεχνογνωσία για την επόμενη μέρα. «Γίνονται βήματα, είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάνουμε συνεργασίες με άλλες εταιρείες και χώρες και μπορούμε και εμείς να δείξουμε πολλά πράγματα στο εξωτερικό», πρόσθεσε. Τέλος, ανέφερε ότι όσο πιο γρήγορα μπει το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις τόσο πιο γρήγορα θα έχει αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider