Ένα «βουνό» με δισεκατομμύρια κινητά θα πέσει σε αχρησία το 2022 – Που είναι η ανακύκλωση;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα «βουνό» με δισεκατομμύρια κινητά θα πέσει σε αχρησία το 2022 – Που είναι η ανακύκλωση;
Οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου 5,3 δισεκατομμύρια κινητά smartphone θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται φέτος.

Τα κινητά που θα τεθούν σε αχρησία τη φετινή χρονιά, αν κάποιος αποφάσιζε να τα στοιβάξει, θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα βουνό ύψους 50.000 χλμ, δηλαδή θα ξεπεράσουν το ύψος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου 5,3 δισεκατομμύρια κινητά smartphone θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται φέτος αλλά όπως εκτιμούν, παρά τον πολύτιμο χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα συστατικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, η πλειοψηφία αυτών θα εξαφανιστεί σε συρτάρια, ντουλάπες, γκαράζ ή θα πεταχτεί σε κάδους απορριμμάτων που και θα καταλήξουν χώρους υγειονομικής ταφής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για να αποκαλύψουν γιατί τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να διαχειριστούν τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και να τα οδηγήσουν προς επισκευή ή ανακύκλωση.

Μια πρόσφατη, διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 από τα μέλη του φόρουμ WEEE και τα αποτελέσματά της κοινοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα Αειφόρων Κύκλων του Ινστιτούτου του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR).

Οι έρευνες δείχνουν ότι, από 8.775 ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε έξι χώρες που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία και Σλοβενία, το μέσο νοικοκυριό κατέχει 74 ηλεκτρονικά προϊόντα όπως τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές , ηλεκτρικά εργαλεία, πιστολάκια μαλλιών, τοστιέρες και άλλες συσκευές (εκτός των λαμπτήρων).

Από αυτά τα 74 κατά μέσο όρο συνολικά ηλεκτρονικά προϊόντα, 13 παραμένουν σε αχρησία (9 από αυτά παραμένουν αχρησιμοποίητα παρ’ ότι λειτουργούν και 4 είναι σπασμένα). Μάλιστα, τα προϊόντα που παραμένουν σε αχρησία κατατάσσονται ως εξής:

  • Μικρά ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και αξεσουάρ (π.χ. ακουστικά, τηλεχειριστήρια)
  • Μικρός οικιακός εξοπλισμός (π.χ. ρολόγια, σίδερα,)
  • Εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφοριών (π.χ. εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, δρομολογητές, πληκτρολόγια, ποντίκια)
  • Κινητά και smartphones
  • Μικρός εξοπλισμός για την παρασκευή φαγητού (π.χ. τοστιέρες, επεξεργασία τροφίμων, ψησταριές)

Παράλληλα, οι λαμπτήρες LED κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που είναι πιο πιθανό να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική Οικονομία: Πόσο αποδοτική είναι τελικά η ανακύκλωση ανταλλακτικών αυτοκινήτων

Στα 384 δισεκατομμύρια δολάρια η αγορά ανακύκλωσης μετάλλων το 2030

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – Οι μονάδες ανακύκλωσης, τα 600 εκατ. ευρώ και η ενεργειακή αξιοποίηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider