Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου που προμηθεύει με προϊόντα της ολόκληρο τον κόσμο δείχνει στην πράξη, καθημερινά το ενδιαφέρον της για τον πλανήτη.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι λέξεις «πράσινο» και «βιώσιμος» φοριούνται πολύ. Άνθρωποι και επιχειρήσεις τις χρησιμοποιούν αβίαστα ως επιθετικούς προσδιορισμούς στις δράσεις τους, χωρίς ωστόσο αυτές να είναι ουσιαστικά πράσινες και ουσιαστικά βιώσιμες. Οι δράσεις παραμένουν επιβλαβείς για το περιβάλλον και η κλιματική κρίση συνεχίζει να διογκώνεται. Για την Aluminco, την εταιρεία που μετρά ήδη 40 χρόνια συνεχούς εξέλιξης αναπτύσσοντας , παράγοντας, πιστοποιώντας και διανέμοντας συστήματα αλουμινίου ευρείας γκάμας εφαρμογών, η λέξη «πράσινο» και «βιώσιμος» δεν αποτελούν απλώς μία τάση, αλλά το μέλλον. Το μέλλον της εταιρείας και του πλανήτη.
Η ταυτότητα της Aluminco
Η Aluminco ιδρύθηκε το 1982 και από την πρώτη στιγμή εξάγει τα προϊόντα της σε πέντε ηπείρους. Περισσότερες από 60 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική χρησιμοποιούν προηγμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, κάγκελα, πέργκολες, περιφράξεις, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων κ.ά. προϊόντα της Aluminco που φέρουν ισχυρές πιστοποιήσεις από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, με πολλές καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες.
Οι δράσεις με γνώμονα το «πράσινο»
H Aluminco, όμως, δεν αρκείται σε αυτό. Θέλει το έργο της να είναι «πράσινο». Για να το πετύχει έχει προχωρήσει σε μία σειρά από δράσεις:
-Στόχος της εταιρίας είναι το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο αλουμινίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την «ανακύκλωση» αέριων ρύπων για την παραγωγή αλουμινίου, με την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας καθώς επίσης και με την ανακύκλωση πρώτων υλών και μη μεταλλικών αποβλήτων (όπως χαρτί, πλαστικό, ξύλο κλπ). Άλλωστε η ίδια η καρδιά της εταιρείας, το αλουμίνιο, είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο, από το οποίο παράγονται προϊόντα που βοηθούν την κοινωνία να μην υπερκαταναλώνει.
-Στα συστήματα Skyline, τη νέα προϊοντική κατηγορία της Aluminco χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αλουμίνιο πιστοποιημένα παραγόμενο από 100% πράσινη ενέργεια.
-Η Aluminco είναι ενταγμένη στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration - EPD), ένα σύστημα Οικολογικής Σήμανσης, με τη μορφή επαληθεύσιμου εγγράφου, που πιστοποιεί με διαφάνεια την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους. Το EPD της Aluminco αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14025 και ΕΝ 15804 και στηρίχθηκε στη Μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment-LCA) κατά τα πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044, για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν των κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεων της). Μετά από τις αντίστοιχες μελέτες το EPD και το LCA της Aluminco επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης (Eurocert) και δημοσιευτήκαν στο International EPD System, ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τις υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων της.
Η νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου στα Οινόφυτα
Στον ίδιο πράσινο προσανατολισμό εντάσσεται και η επένδυση της εταιρείας σε μια νέα γραμμή διέλασης, η οποία έχει ετήσια δυναμικότητα 10.000 τόνους προφίλ αλουμινίου, στην κεντρική παραγωγική μονάδας της Aluminco A.Ε. στα Οινόφυτα. Πρόκειται για την 3η γραμμή διέλασης στη μονάδα, η οποία ξεχωρίζει λόγω του «πράσινου» συστήματος διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει. Το σύστημα PE.E.S.S. προσφέρει αποδοτική εξοικονόμηση με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα η Aluminco ανακοίνωσε και τη λειτουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δυναμικότητας 7.000 τόνων ετησίως. Με το σύνολο των επενδύσεων, η παραγωγική δυναμικότητα της Aluminco Α.Ε. ανέρχεται πλέον σε 35.000 τόνους προφίλ αλουμινίου ετησίως, ενδυναμώνοντας την ηγετική της θέση στον κλάδο, αλλά και τη διεθνή της παρουσία.
Ήδη το 20% της παραγωγής της πραγματοποιείται με τη χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ο στόχος της εταιρείας για το 2023 είναι να φτάσει στο 30% και το 2030 στο 50%.