Νέα κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου ετοιμάζονται στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου ετοιμάζονται στην Ελλάδα
ΕΙΠΑΚ
Η ελληνική αγορά έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία και να ακολουθήσει τις τάσεις που υποδεικνύει το πρότυπο του παθητικού κτιρίου.

Οι τεχνολογίες του παθητικού κτιρίου ωριμάζουν και ανοίγουν νέους ορίζοντες στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα προσφέροντας την ευκαιρία να αξιοποιηθούν παλαιά ακίνητα ή να κτιστούν νέα τα οποία θα στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Η παρακαταθήκη…..

Ήδη η ελληνική αγορά έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία και να ακολουθήσει τις τάσεις που υποδεικνύει το πρότυπο του παθητικού κτιρίου. Σε πρώτη φάση ολοκληρώνονται ή ετοιμάζονται νέα πιλοτικά έργα, τα οποία στόχο έχουν να ενεργοποιήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και να παρουσιάσουν ένα παράδειγμα προς μίμηση στην ελληνική πραγματικότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα των Passivistas σε συνεργασία με το Ε.Ι.ΠΑ.Κ υλοποίησε το πιλοτικό έργο Passivistas:the house project. Το έργο αφορά στην ανακαίνιση - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μιας μονοκατοικίας του 1965 στου Παπάγου, επί της οδού Αναστάσεως 112, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (ένα πρότυπο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην κεντρική Ευρώπη και Αμερική).

Συγκεκριμένα, το κτίριο αναβαθμίστηκε ενεργειακά σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (Passive House) με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη συμβατικής θέρμανσης ή κλιματισμού και να ικανοποιούνται οι διεθνώς αποδεκτές συνθήκες άνεσης και ποιότητας εσωτερικού αέρα. Το έργο σχεδιάστηκε και θα υλοποιήθηκε από στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων.

ΕΙΠΑΚ ΟΜΑΔΑ

Ο κ. Παλλαντζάς είναι Πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ) μιλώντας στο Insider.gr, περιέγραψε τους στόχους και τα οφέλη του project σημειώνοντας ότι «δημιουργήσαμε μια κατοικία με τη μικρότερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση, με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αυτό δεν ήταν απλά μια δική μας ιδέα τότε, αλλά αυτό που σήμερα επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η παγκόσμια στρατηγική για την προστασία του πλανήτη.

Το κτίριο είναι και έδρα του Ινστιτούτου μας και κόμβος ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μηχανικών και τεχνιτών όλων των κλάδων της οικοδομής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Η κατοικία αυτή είναι προσβάσιμη στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο εδώ και έξι χρόνια, ενώ παράλληλα μετρήσεις που γίνονται για την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου είναι δημόσια προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Πάνω από 2.000 πολίτες, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, τεχνικοί στην οικοδομή αλλά και απλοί ιδοκτήτες κτιρίων έχουν επισκεφθεί το κτίριο αυτή την εξαετία. Στους χώρους του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν κάθε χρόνο διπλά Open Days για το κοινό, στα πλαίσια των ετήσιων διεθνών ημερών ανοιχτών παθητικών κτιρίων, και είκοσι πέντε σεμινάρια πιστοποίησης σχεδιαστών παθητικών κτιρίων με 200+ πιστοποιημένους μηχανικούς και τεχνικούς».

Κατά τις φάσεις υλοποίησης των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, ο στόχος του έργου ήταν να λειτουργήσει ως «κυψέλη» εκπαίδευσης, κοινωνικής ενημέρωσης & διάδρασης υλοποιώντας τους κάτωθι άξονες δράσης:

  • Τεχνικές παρουσιάσεις για μηχανικούς από το σύνολο των εμπορικών εταιρειών τα υλικά των οποίων θα εφαρμοστούν στο έργο.
  • Εργαστήρια εκπαίδευσης τεχνιτών κατά τις φάσεις αναβάθμισης του κτιρίου.
  • Επισκέψεις σπουδαστών ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ και in situ παρουσίαση του έργου, των κατασκευαστικών φάσεων, λεπτομερειών και του τρόπου μελέτης και εκτέλεσης αυτού.
  • Συνεργασία με τη Τοπική αυτοδιοίκηση για οργανωμένες επισκέψεις και in situ ενημέρωση πολιτών σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών ακινήτων.

Μετά την ολοκλήρωσή του το έργο Passivistas:the house project λειτούργησε ως κοινωνικός «πυρήνας» συνεργατικών δράσεων μέσω των κάτωθι ενεργειών:

  • Το ισόγειο του έργου λειτουργεί μέχρι σήμερα ως επιδεικτική κατοικία ανοιχτή για οργανωμένες επισκέψεις, διαλέξεις & παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό και σε μηχανικούς, κ.τλ.
  • Ο χώρος του υπογείου λειτουργεί ως έδρα του Ε.Ι.ΠΑ.Κ καθώς και ως χώρος σεμιναρίων, διαλέξεων παρουσίασης του συνόλου των σταδίων της ενεργειακής αναβάθμισης και της διαδικασίας πιστοποίησης ενός παθητικού κτιρίου.
  • Δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα το έργου (www.passivistas.com) στην οποία μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός και τεχνίτης να ενημερωθεί για τον τρόπο σχεδιασμού, τα στάδια υλοποίησης, τις προδιαγραφές των υλικών και ελέγχων καθώς και να δει μέσα από ανοιχτά δημόσια δεδομένα μετρήσεις της πραγματικής λειτουργίας και κατανάλωσης του κτιρίου, λαμβάνοντας την απαιτούμενη πληροφορία για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει δραστικά ενέργεια στο σπίτι του, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής του και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το πιλοτικό έργο «κατεβάζει αυλαία» το επόμενο καλοκαίρι παραχωρώντας τη θέση του στο επόμενο project.

«Δυστυχώς η ζωή του κτιρίου αυτού θα ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι και είμαστε αναγκασμένοι να το εγκαταλείψουμε. Όμως η ομάδα Passivistas και το ΕΙΠΑΚ ετοιμάζουν την επόμενη έκπληξη, το επόμενο project που θα ξαναλλάξει τα δεδομένα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι αυτή που θα σώσει το μέλλον των παιδιών μας», σημειώνει ο κ. Παλλαντζάς.

Λίγα λόγια για το ΕΙΠΑΚ

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα. Εδώ και μια δεκαετία έχει διοργανώσει κάθε χρόνο πανελλήνια συνέδρια παθητικών κτιρίων, πάνω από 100 σεμινάρια για 1.500 μηχανικούς και 500 τεχνίτες και έχει πιστοποιήσει 150 μηχανικούς ως πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτιρίων.

Το ΕΙΠΑΚ είναι εξουσιοδοτημένος από το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικών Κτιρίων πιστοποιητής παθητικών κτιρίων και έχει πιστοποιήσει παθητικά κτίρια σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ιταλία.

Τα παθητικά κτίρια, μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη το 1990, γνωρίζουν διεθνώς μια θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς στηρίζονται στο πιο άρτια τεκμηριωμένο κατασκευαστικό πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα λειτουργούν. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100.000 παθητικά κτίρια στον κόσμο και αυξάνονται ραγδαία, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις, περιφέρειες και χώρες υιοθετούν το πρότυπο Passive House ως ένα βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό τόσο νέων όσο και την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων.

Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παθητικά κτίρια προσφέρουν τη βέλτιστη εσωτερική ατμόσφαιρα διαβίωσης με το ελάχιστο κόστος χρήσης. Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά : για τους χρήστες των κτιρίων, για την κατασκευαστική βιομηχανία, για το περιβάλλον.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ υποστηρίζει εδώ και μια δεκαετία όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων), αλλά και το ευρύ κοινό, με πλούσια και αμερόληπτη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων.

Η καθημερινή δραστηριότητα του ΕΙΠΑΚ περιλαμβάνει:

  • τη διοργάνωση συνεδρίων και ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  • την ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς και τεχνικούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το πρότυπο PassivHaus και να μάθουν τις βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησής του.
  • την εξειδικευμένη περαιτέρω κατάρτιση και πιστοποίηση μηχανικών και τεχνικών
  • τη συμβολή στην ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή παθητικών συστημάτων στην Ελλάδα.
  • την υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus στον Ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησής του.
  • τη συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η έμπρακτη συμβολή, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών προτύπων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως επιτάσσουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία
  • τη συμμετοχή σε όλα τα εθνικά και διεθνή φόρα που προτάσσουν την εξοικονόμηση ενέργειας ως τη βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • τη συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς και της κοινωνίας για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας ως μόνης και πρώτης ανανεώσιμης ενέργειας.

Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. καλεί καθημερινά τους Έλληνες μηχανικούς, το σύνολο του κλάδου της οικοδομής, αλλά και το ευρύ κοινό να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, που μοναδικό σκοπό έχει να βελτιώσει θεαματικά την ενεργειακή συμπεριφορά, την περιβαλλοντική ποιότητα των ελληνικών κτιρίων και την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών που ζουν σε αυτά, με όλα τα οφέλη που θα έχει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παλλαντζάς (ΕΙΠΑΚ): Το κόστος, τα οφέλη και η εφαρμογή των παθητικών κτιρίων στην Αθήνα

«Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ»: 4μηνη παράταση για την υλοποίηση των εργασιών του Β’ κύκλου

Οικονόμου: Νέα παράταση 15 ημερών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»

gazzetta
gazzetta reader insider insider