Το Υπερταμείο ενισχύει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας μέσω του Open Data Hub

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Υπερταμείο ενισχύει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας μέσω του Open Data Hub
Ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους του ESG φέρνει το Υπερταμείο της ελληνικές επιχειρήσεις.

Ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους του ESG φέρνει το Υπερταμείο της ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του πρωτοποριακού Open Data Hub των δημόσιων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κεντρικής στρατηγικής του για την παραγωγή, διαχείριση και διάθεση Ανοικτών Δεδομένων. Πρόκειται για έναν κόμβο ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και θα παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων, που παράγονται από τη λειτουργία των θυγατρικών του.

Η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει την πιλοτική της λειτουργία και στην αρχική αυτή φάση διαθέτει, μεταξύ άλλων, δεδομένα για τα αποθέματα ταμιευτήρων ύδρευσης, την παραγωγή και τις καταναλώσεις πόσιμου νερού, τη διακίνηση αλιευμάτων σε ιχθυόσκαλες της χώρας, τις τιμές οπωρο-λαχανικών και κρεάτων, την κίνηση οχημάτων σε υποδομές κεντρικής αγοράς, δεδομένα ταχυδρομικών πληροφοριών (π.χ. εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων), δεδομένα σταθμών και σημείων εξυπηρέτησης μέσων μεταφοράς (π.χ. προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, δίκτυο πώλησης εισιτηρίων και έκδοσης καρτών, στάσεις λεωφορείων).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Υπερταμείο κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας το μεσημέρι της Τετάρτης, το μέγεθος της αγοράς ανοιχτών δεδομένων το 2019 ανερχόταν σε 184,45 δις ευρώ και ενώ για το 2025 η αγορά προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τα 199,51-334,2 δις. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στο συγκεκριμένο περιβάλλον το 2019 ανέρχονται σε 1,09 εκατ., ενώ για το 2025 θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1,97 εκατ. Από την χρήση των open data προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες όπως είναι η εξοικονόμηση χρόνου και η προστασία για το περιβάλλον (π.χ 5,8 Mtoe από την εξοικονόμηση ενέργειας). Ομοίως, στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και η εξοικονόμηση κόστους στον τομέα της περίθαλψης, η οποία μπορεί να φθάσει τα 400.000 ευρώ λόγω έγκαιρης παροχής πρώτων βοηθειών και τα 79,6 δις. Για τους λογαριασμούς από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Οι υπηρεσίες και τα ψηφιακά προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που προκύπτουν για τις εταιρείες γύρω από τα open data API economy, η συμμετοχή του ανθρώπινου οικοσυστήματος, η υποστήριξη δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα, η διαφάνεια και η λογοδοσία και το ESG αποτελούν κάποιες από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την «Οικονομία των Δεδομένων» όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση η κ. Αφροδίτη Σεβαστή είναι Επικεφαλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπερταμείου. Στο ίδιο πλαίσιο, αναδύονται και προκλήσεις όπως είναι οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, η ανάπτυξη συστημάτων επιχειρηματικής ευφυίας, η περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και οι ευκαιρίες ανάπτυξης έξυπνων υποδομών και υπηρεσιών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν τις συγκεκριμένες διαδικσίες με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΑΚΑΑ) να αποτελούν κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Ο κόμβος προσφέρει τεχνολογικές επιλογές οι οποίες συνίστανται στο ανοιχτό λογισμικό, στα ανοιχτά πρότυπα και τις ανοιχτές προγραμματικές διεπαφές καθώς και στις μη αποκλειστικές άδειες διάθεσης που επιτρέπουν την ανταλλαγή έργων και παρουσιάζει πολλαπλές δυνατότητες ενώ μελλοντικά θα επιτρέπει τη λήψη δεδομένων χωρίς κόστος με την υποβολή σχετικής αίτησης από την πλευρά των εταιρειών ενώ θα μπορεί να υπάρχει και χρέωση εφόσον αυτό επιβάλλεται από το επιχειρησιακό περιβάλλον της εκάστοτε θυγατρικής του Υπερταμείου.

Ο προϋπολογισμός της πλατφόρμας ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 7 τάσεις στο ESG το 2022 - Τι κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα

Οι νέοι κανόνες και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δώσουν ώθηση στο ESG το 2022

Το παλαιότερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο στρέφεται στο ESG

gazzetta
gazzetta reader insider insider