Οι νέοι κανόνες και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δώσουν ώθηση στο ESG το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι νέοι κανόνες και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δώσουν ώθηση στο ESG το 2022
Η μεγάλη πρόκληση για το 2022 είναι η διαμόρφωση και επιβολή του ρυθμιστικού πλαισίου.

To 2021 ήτα μια καλή χρονιά για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στο ESG αλλά η αγορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον. Οι πωλήσεις πράσινων και κοινωνικών ομολόγων που συνδέονται με το ESG από εταιρείες και κυβερνήσεις ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια ενώ οι ανάδοχοι των ομολόγων και των δανείων να προετοιμάζονται για νέα άνοδο. Σύμφωνα με την Amanda Kavanaugh, επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης για την Αμερική της Mitsubishi UFJ Financial Group, τα βιώσιμα ομόλογα το 2022 αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 50% ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για υψηλές αποδόσεις.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση για το 2022 είναι η διαμόρφωση και επιβολή του ρυθμιστικού πλαισίου με μια πληθώρα εργαλείων να βρίσκεται προ των πυλών.

Η Kate Elliot, επικεφαλής της έρευνας στην Rathbone Greenbank Investments, σημειώνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ρυθμίσεων για το ESG, οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβανομένης της σύστασης του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB), των Κανονισμών Γνωστοποίησης Αειφορίας και της Πράσινης Ταξινόμησης. Όμως, όπως σημειώνει, οι πιο σημαντικοί κανονισμοί αφορούν στην τυποποίηση ενώ ακολουθούν τα ζητήματα της «Δίκαιης Μετάβασης» και της βιοποικιλότητας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Michael Jantzi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Morningstar Sustainalytics, είχε αναφέρει ότι η Δίκαιη Μετάβαση αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι «η Διακήρυξη για τη δίκαιη μετάβαση, που υπογράφηκε από περισσότερες από 30 χώρες στην COP 26, αντανακλά τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τις δεσμεύει να υιοθετηθούν στρατηγικές που υποστηρίζουν τις κοινότητες μέσω της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Θα δείτε περισσότερες πρωτοβουλίες όπως είναι οι δράσεις ύψους 17,5 δις. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καθώς και πρωτοβουλίες επενδυτών όπως εκείνη της World Benchmarking Alliance, η οποία θα αξιολογήσει πόσο καλά διαχειρίζονται τη διαδικασία 180 εταιρείες».

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ηγετική δράση για το ESG

Εκτός από τους κανονισμούς όμως, η «μπάλα» φαίνεται να μεταφέρεται στο «γήπεδο» του ιδιωτικούς τομέα, ο οποίος οφείλει να κινητοποιηθεί καθώς η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει μόνο με κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κινητοποίηση του δημόσιου τομέα.

Καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και ευθυγράμμιση των στρατηγικών των εταιρειών με τις πολιτικές ESG, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν να διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις τους διατηρούνται στα ίδια πρότυπα. Ιστορικά, η κινητοποίηση για την αλλαγή αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό προνόμιο των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, αλλά τώρα είναι οι ιδιώτες καλούνται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να καταστούν βασικοί παράγοντες επιρροής στο ESG.

Σύμφωνα με την Boston Consulting Group, παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών ανερχόταν σε 61 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 ενώ για τους ιδιώτες στα 42 τρις. κάτι που σημαίνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να επιφέρει την αλλαγή.

Οι πλούσιοι ιδιώτες δεν είναι απλοί επενδυτές: Είναι στελέχη ή επιχειρηματίες, με μεγάλες διευρυμένες εξουσίες λήψης αποφάσεων, επηρεάζουν τα προϊόντα που θα καταναλώσουμε αύριο, τις εταιρείες που τα παράγουν, τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, αυτά τα άτομα έχουν ισχυρό αντίκτυπο ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Πρωτοποριακές μέθοδοι «ξεσκεπάζουν» το Greenwashing - Οι επιδόσεις των funds

Το παλαιότερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο στρέφεται στο ESG

«ESG»: Τα περιβαλλοντικά «κριτήρια και οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider