ΟΛΠ: Τα κριτήρια ESG, οι αριθμοί και το όραμα για το μέλλον

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΛΠ: Τα κριτήρια ESG, οι αριθμοί και το όραμα για το μέλλον
Ο κ. Δεμενόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΟΛΠ κάνει λόγο για μία νέα κανονικότητα.

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει για τις εισηγμένες ο νέος δείκτης ATHEX ESG και η ενσωμάτωση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων αναφέρεται ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Ο κ. Δεμενόπουλος κάνει λόγο για μία νέα κανονικότητα στην εταιρική επικοινωνία και αναλύει τη βαρύτητα και τις προεκτάσεις του ESG σημειώνοντας ότι «τα ESG standards, δηλαδή τα κριτήρια που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελούν τη νέα, σύγχρονη πραγματικότητα για κάθε οργανισμό που επιδιώκει να είναι υγιής και ανταγωνιστικός. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα οι εισηγμένες δίνουν πλέον όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και εντάσσουν στη στρατηγική τους τα στοιχεία ESG, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των επενδυτών αλλά και λοιπών ενδιαφερόμενων φορέων».

Demenopoulos

Η αξιολόγηση κάθε εταιρείας, σύμφωνα με τη διεθνή τάση ξεφεύγει πια από τα στενά όρια της οικονομικής αποκλειστικά αξιολόγησης και στηρίζεται σε ένα σύνολο επιπλέον κριτηρίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο και εν τέλει συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικότητας και αποφυγής δημιουργίας οικονομικών κινδύνων για κάθε εταιρεία, αναφέρει ο κ. Δεμενόπουλος και αναλύοντας περαιτέρω επισημαίνει το ρόλο του ESG στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

«Τα κριτήρια ESG προσδιορίζουν εταιρείες που έχουν δημιουργήσει σωστές περιβαλλοντικές πρακτικές, υιοθετούν σημαντικές κοινωνικές αρχές και λειτουργούν με ορθές και ηθικές πρωτοβουλίες διακυβέρνησης στις εταιρικές τους πρακτικές και δραστηριότητες. Ουσιαστικά τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικές πληροφορίες, πλέον των οικονομικών δεδομένων, και επιτρέπουν την κατανόηση, αναφορικά με τη συμμόρφωση ή την έλλειψη συμμόρφωσης κάθε επιχείρησης σε ορθές και ηθικές πρακτικές, οι οποίες ωστόσο είναι απαραίτητες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση και επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων και επιδιώξεων. Στην πραγματικότητα, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές πρακτικές είναι υψηλής σημασίας, καθώς δύναται να επηρεάσουν τελικά την οικονομική απόδοση μιας εταιρείας. Ωστόσο είναι σημαντικό να το επισημάνουμε ότι, ουσιαστικά, τα κριτήρια ESG είναι σημαντικοί δείκτες και για την προσέλκυση επενδύσεων. Αναπόφευκτα, η προσέλκυση επενδυτών προϋποθέτει περισσότερο πλέον από ποτέ την απόδειξη της υπευθυνότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων. Από πλευράς των επενδυτών, η βαρύτητα δηλαδή δίνεται στην αναζήτηση συγκεκριμένων και αξιόπιστων πληροφοριών πλέον των οικονομικών πληροφοριών, αναφορικά με τις επιλογές των επιχειρήσεων στα κρίσιμα αυτά ζητήματα του περιβάλλοντος, της εταιρικής διακυβέρνησης και της κοινωνίας», υπογραμμίζει.

Πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δείκτη ATHEX ESG, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Στον νέο αυτό δείκτη θα συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εισηγμένες εταιρείες ενώ στην αρχική σύνθεσή του συμμετέχουν 35 εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

«Με βάση τα παραπάνω η ΟΛΠ Α.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών», τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ΟΛΠ.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ο απολογισμός του 2020 του ΟΛΠ καταδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη σημασία που στο ESG. Συγκεκριμένα, το κόστος σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αυξήθηκε κατά 42,6% το 2020 και ανήλθε σε 715.348. Ο ΟΛΠ κατέβαλε 259.489 ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, μέσω της παροχής ιατροφαρμακευτικού υλικού προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους Δήμους, της παροχής προστατευτικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους, και τακτικών απολυμάνσεων των εγκαταστάσεων του οργανισμού. Παράλληλα, καταβλήθηκαν 18,3 εκατ. σε ασφαλιστικές εισφορές, και 37,5εκατ. σε φόρους συμβάλλοντας κατά 0,09% στα φορολογικά έσοδα του κράτους ενώ κατέβαλε 16,9 εκατ. σε επενδύσεις σε νέες υποδομές, βελτιώσεις κτιρίων και αναβαθμίσεις και αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Το συνολικό κόστος των περιβαλλοντικών δαπανών (θαλάσσιες και χερσαίες υπηρεσίες καθαριότητας, υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος) ανήλθε σε 1,3 εκατ. ενώ μέσω της παραγωγής ενέργειας στον Φ/Β Σταθμό στις εγκαταστάσεις του, ο οργανισμός πέτυχε την αποφυγή εκπομπών 575,2 τόνων CO2.

Τέλος, η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στις τρεις προβλήτες έφθασε τα 5,44 εκατ. κατατάσσοντας το λιμάνι του Πειραιά τέταρτο στην πανευρωπαϊκή κατάταξη και πρώτο λιμάνι της Μεσογείου ενώ η οικονομική προστιθέμενη αξία αναλογεί σε 0,78% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider