Κλίμα: Ιδρύματα που διαχειρίζονται assets 29 τρισ. ζητούν στόχους επιστημονικά τεκμηριωμένους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλίμα: Ιδρύματα που διαχειρίζονται assets 29 τρισ. ζητούν στόχους επιστημονικά τεκμηριωμένους
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους και να απαιτήσουν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές.

Ένας συνασπισμός χρηματοπιστωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία 29,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καλούν μερικούς από τους μεγαλύτερους εκπομπούς διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο να θέσουν «επειγόντως» στόχους μείωσης των εκπομπών λαμβάνοντας υπ' όψιν στόχους επιστημονικά τεκμηριωμένους ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 ° Κελσίου.

Η Allianz SE, η Credit Agricole SA και η Legal & General Investment Management συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 220 ιδρυμάτων που έχουν απευθυνθεί σε 1.600 εταιρείες ζητώντας να θέσουν στόχους μείωσης των εκπομπών μέσω της πρωτοβουλίας Science Based Targets, ένα ευρέως εγκεκριμένο πρόγραμμα για τον έλεγχο εταιρικών σχεδίων για το κλίμα. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες ζητούν από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Hyundai Motor Co., Duke Energy Corp. και Samsung Electronics Co., να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους με βάση την πρόβλεψη για τον 1,5 ° Κελσίου.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να απαιτήσουν τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές και οι προσδοκίες για ανάληψη δράσης από την πλευρά τους αναμένεται να αυξηθούν καθώς πλησιάζει η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα». Η πρωτοβουλία Science Based Targets δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου αποτυγχάνουν να αναλάβουν μετρήσιμες δεσμεύσεις για το κλίμα και μόνο το ένα πέμπτο των 4.200 εταιρειών χωρών του G20 έχουν υπογράψει εκθέσεις που βασίζονται στην επιστήμη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρείες να δεσμευτούν για τους στόχους μείωσης του άνθρακα και αυτές που ήδη βρίσκονται σε αυτή την τροχιά πρέπει να αποδείξουν ότι αυτές οι μειώσεις είναι ισχυρές», δήλωσε σε συνέντευξή της η Aela Cozic, αναλύτρια βιώσιμων επενδύσεων και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International. «Το αίτημα από τους επενδυτές είναι αρκετά σαφές και όσο περισσότερο βλέπουμε τις εταιρείες να θέτουν αυτούς τους στόχους, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι σε θέση να εισέλθουν σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων καθαρών μηδενικών εκπομπών».

Οι εταιρείες που στοχοποιούνται από τον συνασπισμό έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιπροσωπεύουν 11,9 γιγατόνους άμεσων εκπομπών, που αντιστοιχούν σε όγκο μεγαλύτερο από την ετήσια ρύπανση αερίων θερμοκηπίου των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί.

Οι Axa Investment Managers, Amundi SA, BlueBay Asset Management και MFS Investment Management συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των 220 χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

«Η υιοθέτηση στόχων μείωσης των εκπομπών τόσο από εταιρείες όσο και από επενδυτές είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Jean-Jacques Barbéris, διευθυντής του τμήματος θεσμικών και εταιρικών πελατών και ESG στην Amundi. «Η προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων στην κλιματική πρόκληση καθώς και η ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού δεν είναι πλέον μόνο επιθυμητή, αλλά μια αναγκαιότητα για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και κερδοφορίας», υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από το Βloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ESG «αγκαλιάζει σφιχτά» τους Ευρωπαίους τραπεζίτες

Τα κριτήρια ESG και η πρακτική τους εφαρμογή από τις εταιρείες

ESG: Το δίλημμα των τραπεζών, τα ασαφή κίνητρα και τα penalty

gazzetta
gazzetta reader insider insider