Τρόφιμα: Η γενιά Ζ σκέφτεται βιώσιμα αλλά δεν αγοράζει βιώσιμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρόφιμα: Η γενιά Ζ σκέφτεται βιώσιμα αλλά δεν αγοράζει βιώσιμα
Αν και το 70% των καταναλωτών έχουν θετική στάση απέναντι στα βιώσιμα τρόφιμα, στην πράξη μόνο το 10% τα αγοράζει.

Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται και τα τρόφιμα αρχίζουν να λιγοστεύουν, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του κλάδου. Οι επιχειρήσεις σταδιακά προσαρμόζουν τις μεθόδους και τις γραμμές παραγωγής σε πιο πράσινα πρότυπα αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα για να το επικοινωνήσουν στους καταναλωτές οι οποίοι, μέχρι στιγμής, αρκούνται σε μια «πράσινη» σήμανση που βλέπουν επάνω στο προϊόν. Το θέμα της εταιρικής ευθύνης επεκτείνεται και στην ατομική και πλέον δεν μιλάμε μόνο για υπεύθυνη παραγωγή αλλά και για υπεύθυνη κατανάλωση. Η τελευταία παρουσιάζει αρκετά περιθώρια βελτίωσης καθώς το κοινό δείχνει να την ενστερνίζεται στη θεωρία αλλά όχι στην πράξη. Οι καταναλωτές δεν δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω ως αντιστάθμισμα, ειδικά τη στιγμή που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τρόφιμα τα οποία φαίνονται φθηνά καθώς η τιμή δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος το οποίο περιλαμβάνει την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση του εδάφους ή την κατανάλωση νερού που απαιτείται για την παραγωγή του εκάστοτε προϊόντος.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από την καταναλωτική συμπεριφορά της γενιάς Z (γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012), η οποία ήδη περίπου το 40% της αγοράς και η αγοραστική δύναμη της οποίας θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά. Πρόκειται για καταναλωτές οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια εποχή που σφύζει από τεχνολογία και είναι προσανατολισμένοι στην καινοτομία ενώ δίνουν έμφαση στην εμπειρία και επομένως το φαγητό δεν καλύπτει απλώς μια βιολογική ανάγκη αλλά αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής, μια επιλογή που τις περισσότερες φορές συνδέεται με την κοινωνικότητα, την απόλαυση κλπ.

Επιπλέον, οι καταναλωτές της γενιάς Z δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην υγεία. Αυτό καθιστά τη βιωσιμότητα απαραίτητη και όχι προαιρετική όπως ήταν κάποτε. Οι καταναλωτές αυτής της γενιάς βλέπουν την κατανάλωση ως έκφραση της ατομικής ταυτότητας, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για προϊόντα που αντιπροσωπεύουν αξίες στις οποίες πιστεύουν και με τι οποίες μπορούν να ταυτιστούν.

Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα των Joshi & Rahman, η προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν βιώσιμα προϊόντα δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στη συμπεριφορά τους. Στον κλάδο των τροφίμων, αν και το 70% των καταναλωτών έχουν θετική στάση απέναντι στα βιώσιμα τρόφιμα, στην πράξη μόνο το 10% τα αγοράζει.

Ένα ερευνητικό έργο της πλατφόρμας Sustainable Rice έδειξε ότι η γνώση των καταναλωτών της γενιάς Z αναφορικά με τα βιώσιμα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλή και ότι η συγκεκριμένη γενιά παρουσιάζει μια τεράστια αποσύνδεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς λίγο μετά από την εκβιομηχάνιση (και ακόμη περισσότερο μετά την εποχή της παγκοσμιοποίησης), με την αύξηση του εμπορίου, της επεξεργασίας και των μεγάλων καταναλωτών διανομής, η παραγωγή τροφίμων έγινε αόρατη τους καταναλωτές.

Παλαιότερα, τα τρόφιμα καλλιεργούνταν και καταναλώνονταν τοπικά και η εμπιστοσύνη στο φαγητό βασίζονταν σε προσωπικές σχέσεις. Αυτό δεν ισχύει πλέον καθώς η παραγωγή πλέον ανήκει σε μεγάλες εταιρείες με αποτέλεσμα οι καταναλωτές αγνοούν ως επί το πλείστον την προέλευση των τροφίμων τους. Αυτή η αποσύνδεση αύξησε την έλλειψη εμπιστοσύνης στα τρόφιμα. Οι καταναλωτές που βλέπουν μόνο μια ετικέτα στα τρόφιμα αγνοούν τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα παραγωγής ή μεταποίησης.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι λιανοπωλητές και εταιρείες επέλεξαν να επικοινωνήσουν πληροφορίες για τη βιωσιμότητα με έναν φειδωλό τρόπο ο οποίος περιορίζεται σε ένα μότο ότι το προϊόν «παράγεται βιώσιμα» ή σε κάποιο λογότυπο. Αλλά τα αφηρημένα σύμβολα δεν μπορούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ειδικά αυτούς της γενιάς Ζ που απαιτούν να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Όπως σημειώνει ο Nic Jooste από το PRODUCE BUSINESS, η σκυτάλη πλέον περνά στις εταιρείες οι οποίες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια σε επίπεδο επικοινωνίας και διαφάνειας, κάτι που θα αποφέρει μελλοντικά περισσότερα κέρδη καθώς οι καταναλωτές της γενιάς Ζ έλκονται περισσότερο από εταιρείες που εστιάζουν στα μακροπρόθεσμα οφέλη της βιωσιμότητας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Κατ’ επέκταση, η αγορά χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία για να εκπαιδεύσει το κοινό και να μεταφέρει το μήνυμα (διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ).

Τρόφιμα: Η γενιά Ζ σκέφτεται βιώσιμα αλλά δεν αγοράζει βιώσιμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider