Κλιματική Αλλαγή: Προσδοκίες ότι οι πράσινες επενδύσεις θα «σώσουν την παρτίδα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Προσδοκίες ότι οι πράσινες επενδύσεις θα «σώσουν την παρτίδα»
Μια άλλη πρόκληση είναι η εύρεση πράσινων επενδυτικών ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή αποτελούν μια παρότρυνση προς τους επενδυτές να αναλάβουν δράση προκειμένου να βοηθήσουν το περιβάλλον. Όμως το θέμα δεν είναι να γίνουν απλώς επενδύσεις αλλά αυτές οι επενδύσεις να καταστούν αποτελεσματικές.

Η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη. Ακόμη και αν γίνουν υψηλές περικοπές εκπομπών άνθρακα είναι απίθανο να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες έως το 2040, ένα όριο που έχουν θέσει πολλοί επιστήμονες προκειμένου να αποτραπούν οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι πράσινες επενδύσεις έχουν προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον και αποτελούν πόλο έλξης για επιχειρήσεις όπως η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή η εταιρεία καθαρής ενέργειας NextEra Energy που υπόσχονται να βοηθήσουν στη μετάβαση προς μια ανθρακικά ουδέτερη οικονομία.
Αλλά οι διαχειριστές βιώσιμων επενδύσεων αντιμετωπίζουν μια αμφίπλευρη πρόκληση για κεφάλαια ESG, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να μετατρέψουν τον ενθουσιασμό του κοινού σε δολάρια που επενδύονται, ενώ ταυτόχρονα καταργούν τις υποψίες ότι ορισμένα κεφάλαια κατευθύνονται στο λεγόμενο greenwashing όπως υποστηρίζουν οι σκεπτικιστές.

«Οι επενδυτές πρέπει να κάνουν την έρευνά τους για να διαπιστώσουν εάν οι επενδύσεις τους έχουν πραγματικό αντίκτυπο ή απλώς τροφοδοτούν μια πολιτική μάρκετινγκ με επίκεντρο το ESG», δήλωσε η Leslie Samuelrich από την Green Century Capital Management.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βιώσιμα funs σημείωσαν ρεκόρ ύψους 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar και είναι αυξημένα κατά 12% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου.

Πολλοί επενδυτές λαμβάνουν υπ’ όψιν τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας των εταιρειών αλλά αυτές οι αξιολογήσεις μπορεί να αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό.
Μια ένωση ρυθμιστικών αρχών της παγκόσμιας αγοράς έκανε το πρώτο βήμα τον περασμένο μήνα για τη διαχείριση των αξιολογήσεων.

Η έκθεση του ΟΗΕ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση για να καταστούν πιο διαφανείς οι επενδύσεις για το κλίμα, δήλωσε ο R. Paul Herman, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού βιώσιμων αξιολογήσεων HIP Investor.

Μια άλλη πρόκληση είναι η εύρεση πράσινων επενδυτικών ευκαιριών σε αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν μείνει πίσω στον περιορισμό των εκπομπών. Η Κίνα, για παράδειγμα, δήλωσε πέρυσι ότι θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060, μια δεκαετία αργότερα από άλλες κορυφαίες οικονομίες.

Μόλις το 2% των χρημάτων που διαχειρίζεται η Morningstar έχει διατεθεί σε κεφάλαια που βασίζονται σε ασιατικές χώρες εκτός της Ιαπωνίας.

Ο Randeep Somel, διευθυντής του M&G Climate Solutions Fund στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον περιορισμό των εκπομπών σε αυτές τις χώρες θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Μόλις οι κυβερνήσεις αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, θα δείτε τις εταιρείες να κινούνται πιο γρήγορα, δήλωσε ο Somel.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider