Η κλιματική μεταρρύθμιση στο τραπέζι της Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική μεταρρύθμιση στο τραπέζι της Κομισιόν
Το νέο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για το κλίμα συζητά η Κομισιόν.

Το νέο νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει τους στόχους της ΕΕ για μείωση κατά 55% των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030, συζητά σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, θα παρουσιάσει το πακέτο “Fit for 55 in 2030” το οποίο περιλαμβάνει κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές μέσω των οποίων θα επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθούν τα μέτρα για το πώς οι 27 χώρες του μπλοκ μπορούν να επιτύχουν τον συλλογικό τους στόχο και σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται πολιτικές για αύξηση του κόστους εκπομπών άνθρακα για τη θέρμανση, τις μεταφορές, τις κατασκευές, φορολόγηση καυσίμων στην αεροπορία και τη ναυτιλία και δασμούς στις εισαγωγές σε προϊόντα όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας.

«Θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο για το κλίμα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Jytte Guteland, ο Σουηδός νομοθέτης και βασικός διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. «Ο οικονομικός τομέας, οι βιομηχανίες μας, όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι νέο».
Τα μέτρα θα απαιτήσουν έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν έντονες πιέσεις από ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, από φτωχότερα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις αυξήσεις των τιμών και από χώρες με υψηλότερη ρύπανση που αντιμετωπίζουν πιο δαπανηρή μετάβαση.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2021 ανεβάζει το στόχο για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από το 40% στο 55% μέχρι το 2030 και μετατρέπει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από πολιτική δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider