«Βαρίδι» για την οικονομία μηδενικών εκπομπών η ισχυρή ανάκαμψη του φυσικού αερίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδι» για την οικονομία μηδενικών εκπομπών η ισχυρή ανάκαμψη του φυσικού αερίου
H παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2021.

Η ισχυρή ανάκαμψη του φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη τριετία και η χρήση του ως μεταβατικό καύσιμο σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα αναζητά να βρει νέες ισορροπίες μετά από την πανδημία μπορεί να προκαλέσει χρονοτριβή στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ, η ισχυρή ανάκαμψη του φυσικού αερίου το 2021 αναμένεται να οδηγήσει τη ζήτηση σε επίπεδα πάνω από εκείνα που ίσχυαν πριν από τον κορονοϊό ενώ θα ακολουθήσουν πιο μέτριες αυξήσεις στη ζήτηση μέχρι το 2024.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2021 προτού μειωθεί σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση αγοράς αερίου του IEA. Έτσι, μέχρι το 2024, η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με τα προ COVID-19 επίπεδα.

Η ανοδική τάση φέτος αντικατοπτρίζει ως επί το πλείστον την οικονομική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια θα οφείλεται εξ αδιαιρέτου στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει άλλα πιο ρυπογόνα καύσιμα όπως είναι το πετρέλαιο και ο άνθρακας τομείς όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομηχανία και οι μεταφορές. Σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου μεταξύ 2020 και 2024 προέρχεται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι χωρίς ισχυρά μέτρα πολιτικής για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να προκύψουν αστάθεια της αγοράς, ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού. Όπως αναφέρει, η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να ανακάμψει έντονα το 2021 και θα συνεχίσει να αυξάνεται περαιτέρω εάν οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται για το 2050, χρειάζονται νέα μέτρα για την προώθηση της υποκατάστασης του καυσίμου και αύξησης της απόδοσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πιο ώριμες αγορές, όπου έχει ήδη αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος της δυνατότητας μετάβασης από άνθρακα ή πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

«Η ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας και ότι το αέριο συνεχίζει να αντικαθιστά περισσότερα καύσιμα υψηλής έντασης εκπομπών», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του IEA. «Ωστόσο, πρέπει να εφαρμοστούν ισχυρότερες πολιτικές για να τεθεί η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου σε μια ευθυγράμμιση με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ενώ παράλληλα θα προωθεί την οικονομική ευημερία. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση του αερίου ενώ η βιομηχανία φυσικού αερίου πρέπει να εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της για να στραφεί σε καθαρότερα και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα καύσιμα και να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των περιττών εκπομπών μεθανίου.

Η νέα έκθεση εξετάζει πώς η βιομηχανία φυσικού αερίου μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα εκπομπών της και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους των καθαρών μηδενικών εκπομπών. Οι βασικοί τομείς δράσης περιλαμβάνουν τη συνέχιση της μείωσης της έντασης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της βιομηχανίας σε όλη την αλυσίδα αξίας, την υποστήριξη της ανάπτυξης αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την ανάπτυξη λύσεων διαχείρισης άνθρακα για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών από την καύση. Συγκεκριμένα, η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς το κόστος , της μείωσης του αποτυπώματος της βιομηχανίας.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, μπορεί να καλυφθεί από συμβατικά assets που έχουν ήδη εγκριθεί ή βρίσκονταν υπό ανάπτυξη πριν από την πανδημία, κυρίως στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Ο εφοδιασμός είναι επίσης πιθανό να συμπληρωθεί με νέες επενδύσεις στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ για την υποστήριξη της εξαγωγικής ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η έκθεση υπογραμμίζει τη συμβολή του ΥΦΑ στη διασφάλιση ευέλικτου και ασφαλούς εφοδιασμού, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης χωρητικότητας ΥΦΑ που θα τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρ. Μητσοτάκης (ΔΕΔΑ): Το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το φυσικό αέριο

Σκρέκας: Το φυσικό αέριο αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης

Τα 33 «ψιλά γράμματα» του Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. – Τι θα ισχύει για ταμειακές μηχανές, φυσικό αέριο και ιδιωτικές επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider