Αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή του greenwashing επεξεργάζεται η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή του greenwashing επεξεργάζεται η ΕΕ
greenwashing
Αυστηρότερα μέτρα για τις τράπεζες και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επεξεργάζεται η ΕΕ.

Αυστηρότερα μέτρα για τις τράπεζες και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να αποτρέψει το greenwashing και να μειώσει τους συστημικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, τείνει να εφαρμόσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η στρατηγική για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα μαζί με μία δέσμη κανόνων για τα πράσινα ομόλογα, θα προτείνει την ενίσχυση των απαιτήσεων αναφοράς για χρηματοοικονομικές οντότητες και την ενσωμάτωση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και τις απαιτήσεις των τραπεζικών κεφαλαίων.

«Η Επιτροπή θα ενσωματώσει τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα στα πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς και στη λογιστική. Παράλληλα, θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πράσινο πλύσιμο», αναφέρει το έγγραφο.

Η στρατηγική ανοίγει επίσης το δρόμο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως το φυσικό αέριο κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα, που θα συμπεριληφθεί στο επόμενο μέρος της λεγόμενης ταξινομίας της, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022. Εκεί θα περιγράφεται τι θεωρείται πράσινο, με το πρώτο μέρος να αποκλείει το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και τη γεωργία, μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων τομέων.

«Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νομοθεσία για τη στήριξη της χρηματοδότησης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου», ανέφερε το σχέδιο.

Νομοθέτες από διάφορα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, ζήτησαν να συμπεριληφθεί το αέριο στην ταξονομία.

Το πρότυπο της ταξινομίας και των πράσινων ομολόγων θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Ευρώπης στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, και η γηραιά ήπειρος στοχεύει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές πράσινων ομολόγων τα επόμενα πέντε χρόνια , συμπεριλαμβανομένου του 30% της χρηματοδότησης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (951 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες ESG ενσωματώνονται από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει μια πρωτοβουλία για να βεβαιωθεί ότι αυτοί οι κίνδυνοι καλύπτονται από τις αξιολογήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider