Πράσινο Ταμείο: Σε εξέλιξη οι δράσεις για την Κυκλική Οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο Ταμείο: Σε εξέλιξη οι δράσεις για την Κυκλική Οικονομία
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι δράσεις του Πράσινου Ταμείου για την Κυκλική Οικονομία.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι δράσεις του Πράσινου Ταμείου για την Κυκλική Οικονομία με τον αριθμό των δικαιούχων που συμμετέχουν στα προγράμματα (δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, κλπ) να αυξάνεται, γεγονός που καταδεικνύει τη θετική ανταπόκριση στα έργα πράσινης ανάπτυξης.

Μόλις πριν από δύο ημέρες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας 2 («ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ») του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για το έτος 2021 η οποία απευθύνεται σε δήμους που έχουν πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων καθώς και τους Συνδέσμους της αντίστοιχης χωρικής επικράτειας. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021 ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη που θα διατεθεί για τις χρηματοδοτούμενες δράσεις εκτιμάται σε 57.000.000 ευρώ για τα έτη 2021-2022.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής του Πράσινου Ταμείου το οποίο υπό την «ομπρέλα» του ΥΠΕΝ υλοποιεί δράσεις που έχουν ως γνώμονα την υποστήριξη των στόχων του ΕΣΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Στάθης Σταθόπουλος μιλώντας χθες, Τετάρτη, στο Circular Economy Forum που διοργάνωσε η Palladian Conferences, σημείωσε ότι τα προγράμματα, τα οποία έχουν ως στόχο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ήδη από το Νοέμβριο του 2019 και μέχρι το 2027 το Πράσινο Ταμείο εκτελεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα LIFE για την Κυκλική Οικονομία, ένα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 60% από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο από εθνικούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Πράσινο Ταμείο «τρέχει» εδώ και 11 μήνες το πρώτο πρόγραμμα δημόσιου φορέα για την απολιγνιτοποίηση προκειμένου να υποστηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες κατά τη μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή. Όσον αφορά στα Σχέδια Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, οι δήμοι των λιγνιτικών περιοχών έχουν σε εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβριο του 2021, την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων που είναι ο οδικός χάρτης ουσιαστικά για το διάστημα από το 2023 έως το 2028. Μάλιστα, όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, για πρώτη φορά μία από τις προσκλήσεις έχει ως δικαιούχους μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας ώστε μέσα στο καλοκαίρι το Πράσινο Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.

Δραστηριότητα όμως καταγράφει το Πράσινο Ταμείο και στη στήριξη της ηλεκτροκίνησης. Το Δεκέμβριο του 2020 τέθηκε στη διάθεση των δικαιούχων πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση με 254 δήμους να έχουν ήδη ενταχθεί και να εκπονούν τα αρχικά σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταθόπουλου, στο τέλος του 2021 θα υπάρχει τουλάχιστον διψήφιος αριθμός δήμων που θα έχουν ολοκληρωμένα σχέδια στον τομέα αυτό και πολλοί δήμοι που θα βαίνουν προς την τελική τους ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider