Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτόπισαν περισσότερους ανθρώπους από τις συγκρούσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτόπισαν περισσότερους ανθρώπους από τις συγκρούσεις
Η αύξηση που καταγράφτηκε στους "πρόσφυγες" λόγω κλίματος ήταν τριπλάσια από εκείνη που καταγράφεται όταν εκτοπίζονται πολίτες λόγω βίας και συγκρούσεων.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έφθασε το 2020 ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν από τον τόπο κατοικίας τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετατοπίσεων, τα άτομα που μετανάστευσαν στο εσωτερικό της χώρας τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκαν στα 30,7 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξεως του 75% ενώ συνολικά 55 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο τέλος του 2020. Και μάλιστα, αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα καταγραφής των μετακινήσεων των πληθυσμών.

Ενδεικτικό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι το γεγονός ότι η αύξηση που καταγράφτηκε στους "πρόσφυγες" λόγω κλίματος ήταν τριπλάσια από εκείνη που καταγράφεται όταν εκτοπίζονται πολίτες λόγω βίας και συγκρούσεων.

Σε αντίθεση με τους φόβους της μαζικής διασυνοριακής μετανάστευσης, πολλοί από τους εκτοπισμούς είναι μικρής κλίμακας, έχουν τοπικό χαρακτήρα και κόστισαν παγκοσμίως περίπου 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Οι πυκνοκατοικημένες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές επλήγησαν από έντονους κυκλώνες, βροχές από μουσώνες και πλημμύρες, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι υψηλοί αριθμοί καταγράφηκαν ακόμη και όταν η εξάπλωση του κορονοϊού εμπόδισε την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους ανθρώπους, ανέφερε η έκθεση.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση των κινδύνων και στη στήριξή των πληθυσμών ανεξάρτητα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Η αξιολόγηση του τοπικού, εθνικού, περιφερειακού και παγκόσμιου κινδύνου εκτοπισμού πληθυσμών θα απαιτήσει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένα πλήθος πρωτοβουλιών μοντελοποίησης κινδύνων και είναι πλέον καιρός να αποτιμήσουμε την πρόοδο και να διασφαλίσουμε συνεργασία και συντονισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση ενώ τονίζει την ανάγκη πιο συστηματικής καταγραφής των δεδομένων.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider