Tip of the Day

Πώς ο Τομέας της Φιλοξενίας μπορεί να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικός

25-02-2025 | 11:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς ο Τομέας της Φιλοξενίας μπορεί να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η στροφή του επιχειρηματικού κόσμου στη βιωσιμότητα και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί και οι καταναλωτές επιλέγουν τους συνεργάτες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν περιβαλλοντικά βιώσιμες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια και διαθέτουν αποδοτικές τεχνολογικές υπηρεσίες.

Οι τουρίστες και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και πολλοί επιλέγουν τα καταλύματα και τα εστιατόριά τους με βάση το εάν αυτές οι εγκαταστάσεις προσφέρουν επιτόπου υποδομή που υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, ο τομέας της φιλοξενίας έχει ένα κενό βιώσιμων υποδομών που πρέπει να καλυφθεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, τη μείωση του κόστους ενέργειας και τη βελτίωση της φήμης τους και την αύξηση των εσόδων τους, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια επιλέγουν να εγκαταστήσουν προσβάσιμα σημεία φόρτισης EV. Ταυτόχρονα στρέφονται σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα φωτισμού και θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) ενώ κάποιοι προτιμούν να αυξήσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία μέσω της εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ. Η πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών μπορεί να φαίνεται πιο απλή στη θεωρία παρά στην πράξη.

Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους σε πιο υψηλές τιμές και να καταστούν μη ανταγωνιστικές. Για να αποφύγουν τις παγίδες, συχνά λαμβάνουν βοήθεια από εμπειρογνώμονες προκειμένου να αναπτύξουν προσαρμοσμένες στρατηγικές για την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας και υποδομής και την κάλυψη των διοικητικών αναγκών, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Μια υποδομή φόρτισης EV μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη πίστη και φήμη μεταξύ των πελατών μια εταιρείας καθώς τοποθετείται στην αγορά ως πρωτοπόρος σε θέματα βιωσιμότητας. Εγκαθιστώντας ή αναβαθμίζοντας σταθμούς φόρτισης EV που είναι προσβάσιμοι τόσο στους επισκέπτες όσο και στην τοπική κοινότητα, ένας οργανισμός φιλοξενίας μπορεί να προσελκύσει συνεργασίες με οργανισμούς που διαχειρίζονται στόλους ηλεκτρικών οχημάτων με γνώμονα τους εργαζόμενους, ενώ διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές του ως ηγέτης βιωσιμότητας. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που ακολουθούν μια βελτιωμένη προσέγγιση συνεργασίας με έναν προμηθευτή για την εγκατάσταση της υποδομής φόρτισης, την παροχή λογισμικού διαχείρισής του, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή συνεχών συμβουλών, μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά και οικονομικά, ενοποιώντας την τιμολόγησή τους και ορίζοντας τις κατάλληλες χρεώσεις πελατών.

Ενεργειακή Απόδοση

Για κάθε επιχείρηση προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, η ενεργειακή απόδοση αποτελεί καίριας σημασίας στρατηγική. Η ιδανική προσέγγιση περιλαμβάνει υποδομές και εργαλεία που βοηθούν στη διαχείριση της άνεσης των πελατών και των εργαζομένων σε ένα εσωτερικό περιβάλλον, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση άνθρακα και τις δαπάνες ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους απόδοση στις εγκαταστάσεις τους με διάφορους τρόπους: υιοθετώντας συστήματα HVAC για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης, εγκατάσταση συστημάτων φωτισμού LED με αισθητήρες και ροοστάτες για βελτίωση της ορατότητας και διασποράς φωτός και χρήση λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης για παρακολούθηση και βελτιστοποίηση του κλιματισμού σε πραγματικό χρόνο.

Αξιοπιστία και Βιωσιμότητα

Ένα κλειδί για την ενεργειακή απόδοση και αξιοπιστία ενός οργανισμού είναι η ικανότητα προσαρμογής της τάσης με βάση τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ένας οργανισμός μπορεί να γίνει «καταναλωτής», καταναλώνοντας μόνο την ενέργεια που χρειάζεται και επιστρέφοντας την πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο για να τη χρησιμοποιήσουν άλλοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία με έναν ενεργειακό συνεργάτη που σχεδιάζει και εγκαθιστά φωτοβολταϊκούς σταθμούς μπορεί να ωφελήσει έναν οργανισμό.

Η αειφορία και η καινοτομία είναι βασικοί μοχλοί στον τομέα της φιλοξενίας, όπου η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη για την κάλυψη των προσδοκιών μιας ολοένα και πιο συγκεκριμένης και απαιτητικής αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσεχία: Απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 40,6°C

23:37

Η Αυστραλία διπλασιάζει τα πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους

23:15

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απορρίπτει τη συμφωνία-πλαίσιο Ισραήλ-Λιβάνου

22:49

Ταϊλάνδη: Ένας Αυστραλός συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος μιας 17χρονης μέσα σε μια βαλίτσα

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία