Tip of the Day

Έρωτας ή stalking; Πώς να εντοπίζετε τα red flags στις ψηφιακές σχέσεις

14-02-2025 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρωτας ή stalking; Πώς να εντοπίζετε τα red flags στις ψηφιακές σχέσεις

Φως στη λεπτή γραμμή μεταξύ ενδιαφέροντος και ελέγχου στις ψηφιακές σχέσεις ρίχνει έρευνα της Kaspersky, η οποία αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους από τους συντρόφους τους.

Στις σύγχρονες σχέσεις, η γραμμή μεταξύ έγνοιας και ελέγχου στον ψηφιακό χώρο μπορεί να είναι λεπτή. Η παρακολούθηση, και ιδιαίτερα η διαδικτυακή παρακολούθηση, συχνά παρερμηνεύεται ως ένδειξη έντονου ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Ωστόσο, η λανθασμένη αυτή αντίληψη παραβλέπει ότι ψηφιακές συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση μηνυμάτων, ο εντοπισμός της τοποθεσίας ή η πρόσβαση σε λογαριασμούς μπορούν να μετατραπούν σε μέσα ελέγχου και να γίνουν επιβλαβείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Kaspersky, το 23% των ανθρώπων έχει βιώσει διαδικτυακό stalking από κάποιον με τον οποίο έβγαινε πρόσφατα, γεγονός που αναδεικνύει πόσο εύκολα τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να θολώσουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ απλού ενδιαφέροντος και ελέγχου. Παρότι η τεχνολογία προσφέρει νέους τρόπους οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εγείρει παράλληλα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα στις σχέσεις.

Κοινοποίηση κωδικών πρόσβασης vs. Απαίτηση πρόσβασης

Σε μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, η ψηφιακή ιδιωτικότητα είναι πολύτιμη και η όποια απόφαση κοινοποίησης κωδικών πρόσβασης πρέπει να είναι απολύτως εθελοντική. Κάποια ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν να μοιραστούν τα στοιχεία σύνδεσης για πρακτικούς λόγους — όπως υπηρεσίες streaming, κοινόχρηστα προγράμματα ή επαφές έκτακτης ανάγκης — αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι απαίτηση ή τεστ αφοσίωσης. Παρόλο που το 51% των συμμετεχόντων εμπιστεύεται αρκετά τον/την σύντροφό του ώστε να του παρέχει πλήρη πρόσβαση στο τηλέφωνό του, το 18% επιλέγει να μην επιτρέπει καθόλου την πρόσβαση. Ένας ελεγκτικός σύντροφος, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης ως εργαλείο ελέγχου, ασκώντας πίεση ή εκβιασμό για να αποκτήσει πρόσβαση («Αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, γιατί να μη μου δώσεις τον κωδικό σου;»), ή ακόμα και να συνδεθεί στους λογαριασμούς σου χωρίς άδεια. Το γνήσιο ενδιαφέρον προϋποθέτει σεβασμό στα ψηφιακά όρια του άλλου, όχι την παραβίασή τους.

Κοινοποίηση τοποθεσίας vs. Μυστική παρακολούθηση

Η κοινοποίηση της τοποθεσίας σε μια σχέση μπορεί να είναι μια κοινή απόφαση που βασίζεται στην ευκολία ή την ασφάλεια—όπως το να βεβαιωθεί κάποιος ότι ο σύντροφός του έφτασε σπίτι με ασφάλεια ή να συντονίσει καλύτερα τις συναντήσεις. Σε μια υγιή σχέση, αυτό είναι πάντα προαιρετικό και συναινετικό. Ωστόσο, όταν η παρακολούθηση τοποθεσίας γίνεται υποχρεωτική, εμμονική ή μυστική, τότε περνάει στο πεδίο του “stalking” και του ελέγχου. Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι όταν κάποιος ελέγχει συνεχώς τις ενημερώσεις τοποθεσίας του/της συντρόφου του, κάνοντας ερωτήσεις για κάθε απόκλιση («Γιατί σταμάτησες εκεί;» «Είπες ότι πήγαινες στη δουλειά, γιατί βρίσκεσαι σε αυτήν την τοποθεσία;»). Σύμφωνα με την αναφορά της Kaspersky, το 10% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η τοποθεσία του παρακολουθήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή του, ενώ το 7% αντιμετώπισε κρυφή εγκατάσταση stalkerware στις συσκευές του. Μία από τις πιο ανησυχητικές συμπεριφορές είναι η χρήση AirTags, εφαρμογών GPS, stalkerware ή άλλων εργαλείων για παρακολούθηση χωρίς άδεια, κάτι που συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Χρήση των ψηφιακών μέσων για Υποστήριξη vs. Gaslighting

Σε μια υγιή σχέση, η ψηφιακή επικοινωνία ενισχύει τη σύνδεση και την υποστήριξη μεταξύ των συντρόφων. Όταν αυτή η δυναμική είναι αυθεντική, χτίζει εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τη σχέση. Ωστόσο, το gaslighting μέσω ψηφιακών μέσων είναι μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης, όπου ένας/μία σύντροφος χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, κάνοντας τον άλλον να αμφισβητεί τις δικές του εμπειρίες και αντιλήψεις. Η αναφορά της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 39% των ερωτηθέντων έχει βιώσει βία ή κακοποίηση από νυν ή πρώην σύντροφο, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών μορφών κακοποίησης. Ένας χειριστικός σύντροφος μπορεί να διαγράφει μηνύματα για να καλύψει τα ίχνη του, να επεξεργάζεται στιγμιότυπα οθόνης για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ή να αρνείται ότι έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα, ακόμα και όταν υπάρχουν αποδείξεις. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια, μπορεί να πει: «Ποτέ δεν το είπα αυτό. Δες τη συνομιλία μας—φαντάζεσαι πράγματα που δεν ισχύουν». Αυτό δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολία, διαβρώνοντας σταδιακά την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη του θύματος στην ίδια του τη μνήμη και την κρίση του.

Ενίσχυση vs. Εκμετάλλευση της ασφάλειας

Ένας σύντροφος με υγιή συμπεριφορά στηρίζει την ψηφιακή σου ασφάλεια και ανεξαρτησία. Μπορεί να σου υπενθυμίσει να αλλάζεις τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, να ενεργοποιήσεις την επαλήθευση δύο παραγόντων ή να χρησιμοποιείς κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων για προστασία. Το ενδιαφέρον του αφορά την ασφάλειά σου — όχι τον έλεγχό σου. Αντίθετα, ένας ελεγκτικός σύντροφος μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη σου χακάροντας τους λογαριασμούς σου, προσπαθώντας να μαντέψει τους κωδικούς σου ή εγκαθιστώντας λογισμικό stalkerware για να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σου. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν την πρόσβαση σε μηνύματα, την καταγραφή κλήσεων ή ακόμα και την απομακρυσμένη ενεργοποίηση της κάμερας και του μικροφώνου σου χωρίς να το γνωρίζεις. Μπορεί για παράδειγμα να σου πει: «Χρειάζομαι τους κωδικούς σου σε περίπτωση που σου συμβεί κάτι» ή «Άσε με να εγκαταστήσω αυτή την εφαρμογή για να μπορώ πάντα να σε βρίσκω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Στην πραγματικότητα, όμως, χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για να σε παρακολουθεί και να ελέγχει τη συμπεριφορά σου και όχι για να σε προστατεύσει. Το 12% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει εγκαταστήσει ή επεξεργαστεί ρυθμίσεις στο τηλέφωνο του/της συντρόφου του, ενώ το 10% ένιωσε πίεση να εγκαταστήσει μια εφαρμογή παρακολούθησης, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετατραπούν σε μέσα ελέγχου μέσα σε μια καταπιεστική σχέση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:11

Bloomberg: Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες

15:04

Παπαθανάσης: Με πόρους του ΕΣΠΑ η αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

15:01

Κικίλιας: Δεν είναι λαϊκισμός όταν ασκείς πολιτική για τους πολλούς

15:00

Ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση ο Παύλος Πολάκης

14:56

Παραπέμπεται πάλι σε δίκη η πρώην δήμαρχος Μάνδρας και δύο ακόμη δημοτικοί υπάλληλοι

14:51

Enaon EDA: Εγκαινιάστηκε το νέο Γραφείο Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στην Κατερίνη

14:51

Πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να βλάψουν την υγεία

14:48

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Όλες οι απεργίες και στάσεις εργασίας

14:46

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου

14:46

Όμιλος ΔΕΗ: Μέλος του ευρωπαϊκού φορέα DIGITALEUROPE

14:44

«Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Παράταση στην προθεσμία - Αιτήσεις έως 5 Μαΐου

14:39

ΕΥΔΑΠ: Τι συμβαίνει με τη λειψυδρία, ποια μέτρα εξετάζονται – Τι έρχεται για τα τιμολόγια

14:37

Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης

14:36

Lidl Ελλάς: Για μία ακόμη χρονιά μοιράζει περισσότερα από 2.000 εορταστικά γεύματα

14:21

Κ. Αχ. Καραμανλής για διαβίβαση δικογραφίας Τέμπη στη Βουλή: Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου

14:21

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Μαΐου

14:19

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Μέτσολα, Κρίστερσον και Βιρκούνεν

14:19

Κοντογεώργης: Οι κεντρικές πολιτικές μας αφορούν την επανασύνδεση με τη νέα γενιά

14:11

Ιράν: Εκτελέστηκε Ιρανός κατηγορούμενος για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ

14:10

Ένταση με πέτρες, χημικά και κρότου λάμψης στο ΑΠΘ

14:09

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Τι θα συμβεί σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση

14:04

Μπλακάουτ στην Ισπανία: Έκθεση προειδοποιούσε για κινδύνους που συνδέονται με ΑΠΕ

13:51

Πόσα χρήματα παίρνουν οι CEOs των εισηγμένων στην Ελλάδα - Οι πιο «large» κλάδοι

13:47

Κίνα: «Οι σχέσεις με την EE φέρνουν μια πολύτιμη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία»

13:44

Συνεργασία Profile - Kommuninvest για το κεντρικό σύστημα δανείων και πληρωμών

13:39

Γερμανία: Το SPD ενέκρινε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

13:37

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε ακόμα έναν οικισμό στο Ντονέτσκ - Μπαράζ επιθέσεων με drones

13:30

ΔΥΠΑ: Στις 16 Μαΐου έρχεται το 7ο JobReady στο Ζάππειο

13:29

Ικτίνος: Αυξημένες κατά 33% οι πωλήσεις το 2024 - Στα 3,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA

13:21

H Max Greece αναλαμβάνει το σύνολο των brands της Καραμολέγκος