Tip of the Day

Μηχανογραφικό 2024: Βήμα - Βήμα η συμπλήρωση

Newsroom
10-07-2024 | 07:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μηχανογραφικό: Βήμα - βήμα η συμπλήρωση, τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Από χθες Τρίτη 9-7-2024 μέχρι και την Πέμπτη 18-7-2024 και ώρα 24:00, όλοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας αλλά και στα ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ) θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις ημέρες (όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν το password) και επιλέγοντας «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αρχικά, μέσα από την πλατφόρμα οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους καθώς και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το ΜΔ.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, όσοι υποψήφιοι δικαιούνται και επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις δημόσιες ΣΑΕΚ.

Βήμα - Βήμα η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

1. Οι υποψήφιοι εισέρχονται με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ.

2. Με την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο/τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων Συντελεστών Βαρύτητας.

3. Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

4. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού».

Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι.

Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου».

5. Μετά την Υποβολή Μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Α3). Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το Μ.Δ. οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

6.Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Σημειώνεται ότι όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Αναίρεση Υποβολής – εκ νέου Υποβολή

Με τις ισχύουσες διατάξεις, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν Μ.Δ.

Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν Μ.Δ.

Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ υποβληθέν). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το υποβάλει εκ νέου, προκειμένου να αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Το Μ.Δ. με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου θα αποτελεί το τελικό Μ.Δ. του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:05

Μπέσεντ: Οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν αδυναμία, οι ΗΠΑ εκπέμπουν ισχύ

17:56

Επιφυλακτικοί αρκετοί ηγέτες της διεθνούς κοινότητας σε ένα ευρύτερο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

17:47

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην προοπτική νέων δασμών Τραμπ

17:35

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

17:23

Νορβηγία: Προς το παρόν δεν εξετάζει αντίμετρα στους νέους δασμούς Τραμπ

17:00

Ρεύμα: Οι τιμές για τα νοικοκυριά συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ – Ομαλοποίηση της αγοράς

16:32

Καζάκς (ΕΚΤ): Η Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Ρωσία

16:15

Μεγάλη διασπορά της γρίπης και νόσηση του 20% του εγχώριου πληθυσμού «βλέπουν» τα προγνωστικά μοντέλα -Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

15:51

Κοινή αντίδραση των 8 κρατών που στοχεύει ο Τραμπ: Οι απειλές για επιβολή δασμών υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις

15:41

Reuters: Με το βλέμμα στην αντίδραση των αγορών μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

15:25

Μπακογιάννης: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος

15:03

Χατζηδάκης: Δεν πάμε μπροστά με πετροπόλεμο

14:56

Ολλανδία: Εκβιασμός η απειλή Τραμπ για επιβολή νέων δασμών λόγω Γροιλανδίας

14:50

Αναγεννητική φιλοξενία: Το επόμενο βήμα μετά τη βιωσιμότητα στον Τουρισμό

14:45

Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ενεργειακά πεδία στα ανατολικά της χώρας

14:37

Ουκρανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μαζική ρωσική επίθεση με drones

14:33

Χαρδαλιάς: Η Αττική διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο θαλάσσιου τουρισμού και yachting

14:26

Πατούλης: Δεσμευόμαστε για νέους αγώνες με περισσότερες καινοτομίες, διαφάνεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις

14:08

Μακρόν: Θα ζητήσει ενεργοποίηση του ACI κατά των ΗΠΑ - Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες

14:03

Επιδότηση έως 30.000 ευρώ για νέο αυτοκίνητο - Οι δικαιούχοι

13:57

Τσουκαλάς Είναι όρος αναγέννησης της χώρας να πάει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση

13:48

Χρηματοδότηση από 10.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ φέρνουν τα νέα εργαλεία της ΚΑΠ για αγρότες και επιχειρήσεις

13:43

Γεωργιάδης: Περιμένουμε νέο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο, έκκληση για εμβολιασμό ακόμα και τώρα

13:38

Η άμυνα ως νέο επιχειρηματικό Eldorado: Οι επενδύσεις των METLEN και THEON

13:23

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα περνάει από το σχεδιασμό στην πράξη - Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες του διαστήματος

13:14

Πρέσπες: Έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο 2300 αργυροεπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών το 2022

13:00

Λιανεμπόριο: Ποια ελληνικά brands μπαίνουν «σφήνα» στις πολυεθνικές

12:41

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθούν τα όρια του Τραμπ για την προσπάθεια επιβολής στη Fed

12:14

Νέο μοντέλο για τη ΔΑΕΕ- Τι αλλάζει και πώς αναβαθμίζεται

12:08

Reuters: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στην εξέγερση στο Ιράν