Tip of the Day

Τι ισχύει για όσους εργαστούν στις αργίες του Πάσχα

01-05-2024 | 00:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι ισχύει για όσους εργαστούν στις αργίες του Πάσχα

«Οδηγό δικαιωμάτων» των εργαζομένων που θα εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, τόσο για τις αμοιβές που δικαιούνται, όσο και για τα ωράρια εργασίες, τις ημέρες ανάπαυσης που δικαιούνται, αλλά και τις ΣΣΕ και τους κανονισμούς εργασίας, που προσδιορίζουν τους όρους εργασίας.

Αναλυτικά αναφέρει πως: «Η Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4-5-2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για όσους εργαστούν στις αργίες του Πάσχα

Για την Κυριακή του Πάσχα (5-5-2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6-5-2024) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7-5-2024), ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις (Β΄1406/2024, Β΄1836/2024) η Πρωτομαγιά.

Επισημαίνονται τα εξής:

-Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, το χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές (ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών) περιέχονται κωδικοποιημένες στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄222)

-Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

-Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

-Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

-Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

-Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.

-Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην Αστυνομία.

-Η παράνομη απασχόληση προσωπικού κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ σοβαρών παραβάσεων με υψηλότατο πρόστιμο και περαιτέρω ποινική ευθύνη του εργοδότη.

Καταβολή – Online υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη (1 Μαΐου 2024).

Υπολογίστε online το Δώρο που δικαιούστε, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία που θα δείτε στην app εφαρμογή μας ή μέσω της ιστοσελίδας μας στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:00

Λεωφόρος Αθηνών: Το «στοίχημα» των (πολύ) μακροπρόθεσμων αποδόσεων

18:51

Υπ. Ανάπτυξης: Ο κ. Δούκας να συνειδητοποιήσει ότι είναι Δήμαρχος Αθηναίων και όχι υποψήφιος δελφίνος του ΠΑΣΟΚ

18:37

Ανδρουλάκης: Θα ενώσουμε τον ελληνικό λαό σε ένα σχέδιο ανατροπής για μια καλύτερη ζωή

18:31

Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς στον λόφο του Στρέφη

18:22

Berkshire Hathaway: Επιφυλακτική για νέες εξαγορές - Ρευστότητα ρεκόρ 381,7 δισ. δολάρια

18:04

Λάρισα: Τα δύο νοσοκομεία της πόλης επισκέφθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης

17:58

Στην Αθήνα η νέα Αμερικανίδα πρέσβης Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Την Τρίτη υποβάλει διαπιστευτήρια στον ΠτΔ

17:36

Βόρεια Μακεδονία: Διεξάγεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών

17:14

ΕΛΤΑ: Αναστέλλονται για τρεις μήνες τα «λουκέτα» στην περιφέρεια

17:00

Ευκαιρίες και προκλήσεις από τη συμμαχία τραπεζών - ψηφιακού ευρώ

16:51

Θεμιστοκλέους: Είναι μεγάλη κατάκτηση για τους πολίτες και το ΕΣΥ να βρίσκουν άμεσα ραντεβού

16:36

ΗΠΑ: Χωρίς στοιχεία για την απασχόληση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

16:17

Θεοχάρης: Συμμετείχε στην 9η έκδοση του Future Investment Initiative

15:33

Πηγές ΝΔ: Ξετυλίγεται το «πράσινο» κουβάρι του ΟΠΕΚΕΠΕ

15:29

Πλήρης επικράτηση του ψηφιακού χρήματος - Εννέα στις δέκα συναλλαγές ανέπαφες

15:07

Κυβερνητικά στελέχη: Η εξυγίανση των ΕΛΤΑ είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους

14:40

Τουρκία: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο

14:24

Σαμαράς: Πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

14:12

DW: Το πικρό κόστος των food trends

14:01

ΗΠΑ: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για τη συνέχιση της χρηματοδότησής του προγράμματος SNAP

13:39

Κάρνεϊ: Σημείο καμπής συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις σχέσεις Καναδά - Κίνας

13:26

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που επιθυμεί την πρόοδο

13:14

BYD: Ανακοίνωσε μείωση 12% στις πωλήσεις οχημάτων τον Οκτώβριο

13:00

Υδάτινοι Πόροι: Τι «ψάχνουν» στα «νερά» οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι

12:51

Εκδήλωση ΝΔ με θέμα Η Ελλάδα ως Κόμβος για την Εξωστρέφεια και την Καινοτομία στην Άμυνα

12:36

Κρήτη: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στα Βορίζια Ηρακλείου

12:32

Σκέρτσος: Μείωση 27,5% στους θανάτους από τροχαία μεταξύ 2019-2025

12:26

Επιθεώρηση Εργασίας: Ενημέρωση και έλεγχοι για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία

12:16

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Επιστολή στους ψηφιακούς κολοσσούς για την επαλήθευση ηλικίας

12:04

Στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στη Γκίζα θα παραστεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης