Tip of the Day

Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

17-07-2023 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των προϊόντων που καταναλώνουν σε αυτό. Τα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά στους ωκεανούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικές από τις σημαντικές ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίες σε ένα πρώιμο στάδιο είχαν ασχοληθεί με την κοινωνική ευθύνη και κατόπιν στράφηκαν στο πράσινο marketing και το ESG το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της ΕΚΕ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται υπό πίεση σήμερα να ανταπεξέλθει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων και τάσεων. Αν και η ώθηση προς βιώσιμες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι νέα, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από ό,τι είναι σήμερα.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πράσινου μέλλοντος και μέσω του πράσινου μάρκετινγκ αναζητούν να κερδίσουν την υποστήριξη πελατών και να μειώσουν τις βλάβες στο περιβάλλον.

Το πράσινο marketing, δηλαδή η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών με την ανάδειξη των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν απασχολεί πλέον τις διοικήσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ενώ οι καταναλωτές αναφέρονται σε επωνυμίες που ενσωματώνουν πράσινο μάρκετινγκ με όρους όπως «βιώσιμο», «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιολογικό» και «ανακυκλώσιμο».
Αν και η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρείται από κάποιες εταιρείες αρκετά κοστοβόρα καθώς θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες υποδομές και λειτουργίες προκειμένου να γίνουν πιο «πράσινες», τα οφέλη, όταν αυτή εφαρμόζεται, ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμη και αν υπάρχει βραχυπρόθεσμη απώλεια. Μακροπρόθεσμα, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, θα είναι πιστοί στις εταιρείες που τα παρέχουν.Και μάλιστα, ήδη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα και ακολουθούν εταιρείες που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Όταν μια εταιρεία κάνει μια προσπάθεια να γίνει πράσινη, οι πελάτες και οι υπάλληλοί θα το παρατηρήσουν. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και την υγεία τους.

Μάλιστα αυτό μεταφέρεται και από στόμα σε στόμα, κάτι που αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο προώθησης της επιχείρησης. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, να αναπτύξουν δημιουργικές λύσεις και να βελτιώσουν τη φήμη της επωνυμίας.

Ωστόσο, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο περίπλοκη από την επένδυση σε ηλιακούς συλλέκτες ή τη μετάβαση σε μια νέα μονάδα παραγωγής. Για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από το πράσινο μάρκετινγκ θα πρέπει οι εταιρείες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Θα πρέπει να εξετάσουν εάν το προϊόν τους μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά ή εάν τα προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Wall Street: Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με φόντο CPI και Μέση Ανατολή

15:49

Πλαφόν στην αγορά τροφίμων: Αναλυτικά η λίστα των αγαθών

15:47

Reuters: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο, αλλά οι χώρες του Κόλπου πληρώνουν το τίμημα

15:47

Κοντογεώργης: Προτεραιότητα ο έλεγχος της αγοράς και η αποτροπή της αισχροκέρδειας

15:40

Από σήμερα οι αιτήσεις για 2.628 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ

15:34

Η Ισπανία αποσύρει οριστικά την πρεσβευτή της από το Ισραήλ

15:30

Ελληνο-Ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας

15:20

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα ελέγχου για την ατμοσφαιρική ρύπανση

15:16

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ως πόλος έλξης κλινικών δοκιμών

15:10

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε νέο κύμα πληγμάτων στο Ιράν και στη Βηρυτό

15:10

Φρουροί της Επανάστασης: Στοχοθέτησαν αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν

15:05

Έρευνα ΕΕΑ: 93,7% πιστεύει πως οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία

15:00

Τέσσερις πασχαλινές μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

14:58

Βρετανία: Χιλιάδες συγγραφείς λένε «όχι» στην εκμετάλλευση των έργων τους από την τεχνητή νοημοσύνη

14:57

Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να υποβάλει το εθνικό σχέδιο ανακαίνισης κτιρίων

14:49

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Στο 2,4% ο CPI τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

14:46

Μέση Ανατολή: Πάνω από 1.200 οι νεκροί στο Ιράν - Δεκάδες θύματα στα κράτη του Κόλπου

14:39

Ισπανία: Εργαλείο επιτήρησης της ρητορικής μίσους στα social media ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

14:35

Ο ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρας εγκαινιάζει την Agrotica 2026

14:31

Βλέποντας τον κόσμο αλλιώς: οι εθελοντές της bwin γνώρισαν το έργο της Αμυμώνης

14:30

Ουγγαρία: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης έναντι του Ορμπάν ενόψει των εκλογών

14:29

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

14:22

Γερμανία και Ιαπωνία αποδεσμεύουν πετρελαϊκά αποθέματα

14:14

«Έκλεισε» η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ - Πάνω 237.500 αιτήσεις

14:10

Χατζηδάκης: Τα μέτρα για την αισχροκέρδεια μέχρι τις 30 Ιουνίου σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ - «Τσουχτερά» πρόστιμα

14:10

ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά ιρανών αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

14:07

Τελευταία ευκαιρία για το επίδομα παιδιού Α21: Κλείνουν οι αιτήσεις

14:04

Κρεμλίνο: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Ιράν - Βρετανική ανάμειξη στο Μπριάνσκ»

13:59

Μαρινάκης: «Να ανοίξει η συζήτηση για να καταργηθεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο»

13:57

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Ποια φάρμακα μειώνουν κατά 24% την θνησιμότητα από καρδιά