Tip of the Day

Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

17-07-2023 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των προϊόντων που καταναλώνουν σε αυτό. Τα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά στους ωκεανούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικές από τις σημαντικές ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίες σε ένα πρώιμο στάδιο είχαν ασχοληθεί με την κοινωνική ευθύνη και κατόπιν στράφηκαν στο πράσινο marketing και το ESG το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της ΕΚΕ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται υπό πίεση σήμερα να ανταπεξέλθει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων και τάσεων. Αν και η ώθηση προς βιώσιμες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι νέα, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από ό,τι είναι σήμερα.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πράσινου μέλλοντος και μέσω του πράσινου μάρκετινγκ αναζητούν να κερδίσουν την υποστήριξη πελατών και να μειώσουν τις βλάβες στο περιβάλλον.

Το πράσινο marketing, δηλαδή η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών με την ανάδειξη των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν απασχολεί πλέον τις διοικήσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ενώ οι καταναλωτές αναφέρονται σε επωνυμίες που ενσωματώνουν πράσινο μάρκετινγκ με όρους όπως «βιώσιμο», «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιολογικό» και «ανακυκλώσιμο».
Αν και η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρείται από κάποιες εταιρείες αρκετά κοστοβόρα καθώς θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες υποδομές και λειτουργίες προκειμένου να γίνουν πιο «πράσινες», τα οφέλη, όταν αυτή εφαρμόζεται, ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμη και αν υπάρχει βραχυπρόθεσμη απώλεια. Μακροπρόθεσμα, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, θα είναι πιστοί στις εταιρείες που τα παρέχουν.Και μάλιστα, ήδη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα και ακολουθούν εταιρείες που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Όταν μια εταιρεία κάνει μια προσπάθεια να γίνει πράσινη, οι πελάτες και οι υπάλληλοί θα το παρατηρήσουν. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και την υγεία τους.

Μάλιστα αυτό μεταφέρεται και από στόμα σε στόμα, κάτι που αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο προώθησης της επιχείρησης. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, να αναπτύξουν δημιουργικές λύσεις και να βελτιώσουν τη φήμη της επωνυμίας.

Ωστόσο, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο περίπλοκη από την επένδυση σε ηλιακούς συλλέκτες ή τη μετάβαση σε μια νέα μονάδα παραγωγής. Για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από το πράσινο μάρκετινγκ θα πρέπει οι εταιρείες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Θα πρέπει να εξετάσουν εάν το προϊόν τους μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά ή εάν τα προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:45

Η νέα οργανωτική δομή του Ομίλου AKTOR

18:44

Estee Lauder: Απογοήτευσαν οι προβλέψεις για το 2026 - «Ελεύθερη πτώση» 22% για τη μετοχή

18:41

Βιολάντα: Έφοδος στο σπίτι του ιδιοκτήτη και σε γραφεία - Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές

18:34

Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ομολόγησε ο αξιωματικός

18:25

Πηγές ΥΠΕΝ: Υψηλή προτεραιότητα η απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ

18:20

Ποδόσφαιρο: Μεταγραφές 1,9 δισ. δολαρίων τη χειμερινή περίοδο - Στην κορυφή οι αγγλικοί σύλλογοι

18:12

ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

18:00

Ινδία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από έκρηξη σε παράνομο ανθρακωρυχείο

17:54

Μητσοτάκης στο «Foreign Policy»: Μόνη μας διαφορά με Ερντογάν ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

17:43

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

17:35

Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ εν μέσω νευρικότητας στις διεθνείς αγορές - Πτώση 1,7% για τον ΓΔ

17:34

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 22.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

17:32

Κομισιόν: Apple Ads και Apple Maps δεν θα πρέπει να οριστούν ως «πυλωροί»

17:24

Νέα CEO στον ΔΕΣΦΑ η Maria Sferruzza

17:20

Ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG από ΗΠΑ - Ρωσία στην Ευρώπη: Στο 80% τον Ιανουάριο

17:20

Χίος: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 νεκρούς μετανάστες

17:19

Hims & Hers: Λανσάρει νέο φάρμακο-αντίγραφο του Wegovy στα 49 δολάρια - «Βουτιά» για Novo Nordisk και Eli Lilly

17:15

Στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος εντάσσεται ο όμιλος ONEX με συμμετοχή στο ΔΣ της Ένωσης

16:51

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τους δείκτες ελέω Alphabet, Bitcoin και ασημιού

16:41

Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

16:40

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη ανταλλάξει drones με πολωνικά μαχητικά και πυραύλους

16:33

Κομισιόν: Επενδύσεις 347 εκατ. ευρώ για βελτίωση της ασφάλειας των υποβρύχιων καλωδίων

16:28

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση

16:25

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Σε καλό σημείο ο πληθωρισμός - Πώς «διαβάζει» το ισχυρό ευρώ

16:20

Μυτιληναίος: Η Eurometaux μετονομάζεται σε European Metals

16:17

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναφέρουν το διάλογο μεταξύ στρατιωτικών υψηλού επιπέδου

16:16

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ

15:55

Γιατί φουσκώνεις ενώ τρως υγιεινά;

15:47

Κινέζος trader κέρδισε 3 δισ. από τον χρυσό, τώρα «σορτάρει» το ασήμι

15:39

Αμπού Ντάμπι: Ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς συνομιλίες για την Ουκρανία - Ζελένσκι: Θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον