Tip of the Day

Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

17-07-2023 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των προϊόντων που καταναλώνουν σε αυτό. Τα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά στους ωκεανούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικές από τις σημαντικές ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίες σε ένα πρώιμο στάδιο είχαν ασχοληθεί με την κοινωνική ευθύνη και κατόπιν στράφηκαν στο πράσινο marketing και το ESG το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της ΕΚΕ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται υπό πίεση σήμερα να ανταπεξέλθει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων και τάσεων. Αν και η ώθηση προς βιώσιμες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι νέα, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από ό,τι είναι σήμερα.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πράσινου μέλλοντος και μέσω του πράσινου μάρκετινγκ αναζητούν να κερδίσουν την υποστήριξη πελατών και να μειώσουν τις βλάβες στο περιβάλλον.

Το πράσινο marketing, δηλαδή η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών με την ανάδειξη των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν απασχολεί πλέον τις διοικήσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ενώ οι καταναλωτές αναφέρονται σε επωνυμίες που ενσωματώνουν πράσινο μάρκετινγκ με όρους όπως «βιώσιμο», «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιολογικό» και «ανακυκλώσιμο».
Αν και η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρείται από κάποιες εταιρείες αρκετά κοστοβόρα καθώς θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες υποδομές και λειτουργίες προκειμένου να γίνουν πιο «πράσινες», τα οφέλη, όταν αυτή εφαρμόζεται, ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμη και αν υπάρχει βραχυπρόθεσμη απώλεια. Μακροπρόθεσμα, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, θα είναι πιστοί στις εταιρείες που τα παρέχουν.Και μάλιστα, ήδη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα και ακολουθούν εταιρείες που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Όταν μια εταιρεία κάνει μια προσπάθεια να γίνει πράσινη, οι πελάτες και οι υπάλληλοί θα το παρατηρήσουν. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και την υγεία τους.

Μάλιστα αυτό μεταφέρεται και από στόμα σε στόμα, κάτι που αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο προώθησης της επιχείρησης. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, να αναπτύξουν δημιουργικές λύσεις και να βελτιώσουν τη φήμη της επωνυμίας.

Ωστόσο, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο περίπλοκη από την επένδυση σε ηλιακούς συλλέκτες ή τη μετάβαση σε μια νέα μονάδα παραγωγής. Για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από το πράσινο μάρκετινγκ θα πρέπει οι εταιρείες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Θα πρέπει να εξετάσουν εάν το προϊόν τους μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά ή εάν τα προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:38

Σίμκους: «Δεν αρκεί μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο»

17:36

Ερντογάν: Η Τουρκία με τη Ρωσία θα προχωρήσουν στη δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

17:31

Η Ρωσία χτυπά λιμενικές εγκαταστάσεις εξαγωγών στην περιφέρεια της Οδησσού

17:30

Πρώτη παγκοσμίως χρήση συστήματος AI σε λεπτή επέμβαση εγκεφάλου

17:28

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα έως 600 ευρώ σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

17:24

«Με το αριστερό» στον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο

17:21

Μπέσεντ: «Σε δύο χρόνια τα Στενά του Ορμούζ θα είναι ένα άχρηστο κομμάτι νερού»

17:17

Γάζα: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα σε επιχείρηση σύλληψης μέλους της Χαμάς

17:12

Τέταρτη μείωση επιτοκίων για το 2026 από την Τράπεζα του Ισραήλ

17:09

Παπαστεργίου: Τον Οκτώβριο θα δημοπρατηθεί το έργο για το νέο υπερυπολογιστή στην Κοζάνη

17:06

Πολωνία: Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μονάδα κατασκευής drones «πιθανόν οφείλεται σε δολιοφθορά»

16:51

Απώλειες στη Wall Street με πιέσεις από ομόλογα και πετρέλαιο

16:42

Τσεντεμεΐδης: «Στόχος η 90ή ΔΕΘ να είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη των τελευταίων ετών»

16:32

Μπαρ (Fed): «Θα στηρίξω μία αύξηση επιτοκίων εάν δεν αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός»

16:25

Τουρνάς: Το νομοσχέδιο κάνει το κράτος αποτελεσματικότερο την επόμενη ημέρα μιας φυσικής καταστροφής

16:24

Hartorama Back to School 2026: Όλα σε ένα σημείο, όλα στη σωστή σειρά

16:16

Ρεν (ΕΚΤ): «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συντηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα»

16:00

Νέοι Αγρότες - 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

15:53

Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα

15:50

Πούτιν σε Πεζεσκιάν: Η Ρωσία είναι αλληλέγγυα με τον ιρανικό λαό

15:40

ΔΕΗ: Μειωμένο το μπλε σταθερό τιμολόγιο, νέα τιμή για το πράσινο

15:34

Ινδία: Ρεκόρ ζέστης από το 1901 για τον μήνα Αύγουστο

15:29

ΕΣΠ: Το κρατικό Credit Score να λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και όχι ως νέα «μαύρη λίστα»

15:20

Παραιτείται από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ

15:10

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μειώνει στο μισό τη βοήθεια στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης

15:00

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις εισαγωγής στις 30 ΣΑΕΚ για το έτος 2026-2027

14:54

Ενώνουν δυνάμεις YouTube και Amazon - «Μπουστάρισμα» στις online αγορές

14:47

Αντίθετοι στην απόφαση του Τραμπ να μετονομάσει τη Λίμνη Οντάριο οι περισσότεροι Αμερικανοί

14:42

Μεγάλο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ

14:42

Υποκλοπές - Predator: Μηνυτήρια αναφορά για κατασκοπεία κατέθεσε εν ενεργεία ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ