Tip of the Day

Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

17-07-2023 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινο Μάρκετινγκ: Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις των προϊόντων που καταναλώνουν σε αυτό. Τα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά στους ωκεανούς, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικές από τις σημαντικές ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων οι οποίες σε ένα πρώιμο στάδιο είχαν ασχοληθεί με την κοινωνική ευθύνη και κατόπιν στράφηκαν στο πράσινο marketing και το ESG το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της ΕΚΕ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται υπό πίεση σήμερα να ανταπεξέλθει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων και τάσεων. Αν και η ώθηση προς βιώσιμες τεχνολογίες και προϊόντα για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι νέα, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από ό,τι είναι σήμερα.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός πράσινου μέλλοντος και μέσω του πράσινου μάρκετινγκ αναζητούν να κερδίσουν την υποστήριξη πελατών και να μειώσουν τις βλάβες στο περιβάλλον.

Το πράσινο marketing, δηλαδή η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών με την ανάδειξη των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν απασχολεί πλέον τις διοικήσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ενώ οι καταναλωτές αναφέρονται σε επωνυμίες που ενσωματώνουν πράσινο μάρκετινγκ με όρους όπως «βιώσιμο», «φιλικό προς το περιβάλλον», «βιολογικό» και «ανακυκλώσιμο».
Αν και η συγκεκριμένη στρατηγική θεωρείται από κάποιες εταιρείες αρκετά κοστοβόρα καθώς θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες υποδομές και λειτουργίες προκειμένου να γίνουν πιο «πράσινες», τα οφέλη, όταν αυτή εφαρμόζεται, ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

Τα οφέλη του πράσινου μάρκετινγκ

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική ευθύνη και το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμη και αν υπάρχει βραχυπρόθεσμη απώλεια. Μακροπρόθεσμα, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, θα είναι πιστοί στις εταιρείες που τα παρέχουν.Και μάλιστα, ήδη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα και ακολουθούν εταιρείες που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Όταν μια εταιρεία κάνει μια προσπάθεια να γίνει πράσινη, οι πελάτες και οι υπάλληλοί θα το παρατηρήσουν. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν να συνεργάζονται με επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περιβάλλον και την υγεία τους.

Μάλιστα αυτό μεταφέρεται και από στόμα σε στόμα, κάτι που αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο προώθησης της επιχείρησης. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, να αναπτύξουν δημιουργικές λύσεις και να βελτιώσουν τη φήμη της επωνυμίας.

Ωστόσο, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο περίπλοκη από την επένδυση σε ηλιακούς συλλέκτες ή τη μετάβαση σε μια νέα μονάδα παραγωγής. Για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από το πράσινο μάρκετινγκ θα πρέπει οι εταιρείες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Θα πρέπει να εξετάσουν εάν το προϊόν τους μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά ή εάν τα προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Ανέκαμψε η γερμανική οικονομία το 2025 για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια

13:10

Η Άγκυρα αναπτύσσει μαχητικά Εσθονία και Ρουμανία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

13:05

Κομισιόν: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

13:02

ΟΤΕ: Νέα τριετής επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

12:57

Frontex: Οι παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκαν κατά 26% το 2025

12:50

Συμφωνία επί της αρχής για συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών τη Δευτέρα

12:33

Apple: Συναγερμός για τους χρήστες iPhone - Στόχος χάκερ το λογισμικό

12:32

Φιντάν: Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο - «Θέλουμε μόνιμη λύση στο Αιγαίο»

12:27

Μείωση 2,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Νοέμβριο

12:23

Richemont: Σε ιστορικό υψηλό οι πωλήσεις γ' τριμήνου με ώθηση από ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

12:20

Στο Κίεβο η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην πρώτη της επίσκεψη μετά το 2023

12:18

Στα 31,288 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο, με ετήσια μείωση 0,7%

12:17

Autonomous Research: Οι ελληνικές τράπεζες στην «κορυφή» του ευρωπαϊκού κλάδου

12:07

Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας

12:07

Funky Buddha: Διεθνής επέκταση σε τρεις ηπείρους και στρατηγική διεθνοποίησης το 2025

12:03

Kaspersky: Μεταξύ των κορυφαίων παρόχων κυβερνοασφάλειας σε ανεξάρτητη αξιολόγηση

11:55

Almi Foods: Ενισχύεται η παρουσία στην ελληνική αγορά - Συνεργασία με τα super market Σκλαβενίτης

11:50

Στρατηγική συνεργασία Schneider Electric-CERO Generation για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Delfini»

11:48

Ρωσία: «Σοβαρή ανησυχία» για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία

11:46

Τσιάρας: Χωρίς διάλογο δεν διαμορφώνονται εθνικές θέσεις για τον πρωτογενή τομέα

11:45

Μιχαηλίδου: Έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα από τον Μάρτιο

11:43

Nexi: Τελευταίας τεχνολογίας POS σε προνομιακές τιμές μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές Β’»

11:36

Η Netcompany φέρνει την ελληνική δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή

11:35

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη - Συνεχίζεται το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

11:34

Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζεται Top Employer για 10η συνεχόμενη χρονιά

11:33

Πάνω από 500 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της ASML μετά τα αποτελέσματα της TSMC

11:27

H Ericsson σχεδιάζει την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας στη Σουηδία

11:24

Q&R: Άντλησε 8,83 εκατ. ευρώ - Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ

11:14

Γαλλία: Ο Μακρόν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία

11:13

Η στιγμή ανήκει στην Stoiximan: Ηγεσία με διάρκεια, αποτύπωμα με ουσία