Tip of the Day

Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο: Πώς να γίνετε ψηφιακά «αόρατοι»

30-09-2022 | 10:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο: Πώς να γίνετε ψηφιακά «αόρατοι»

Με το «Αποτελέσματα για εσάς (Results about you)» της Google, μπορείτε να αφαιρέσετε από το διαδίκτυο αποτελέσματα αναζήτησης που περιέχουν στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης όπως ένας αριθμός τηλεφώνου ή μία διεύθυνση.

Όμως, έτσι, αφαιρείται μόνο ο σύνδεσμος της αναζήτησης και όχι τα ίδια τα δεδομένα με την Kaspersky να εξηγεί πώς μπορείτε να αποκτήσετε «ψηφιακή αορατότητα».

Συντονίστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας

Το μεγαλύτερο oversharing δεδομένων που θα έπρεπε να είχαν μείνει ιδιωτικά γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Ενώ είναι φυσικό για τους ανθρώπους να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα με τους φίλους και τις οικογένειές τους, αυτό εγκυμονεί διάφορους κινδύνους, όπως το «doxing» (συλλογή και δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών). Οι ρυθμίσεις απορρήτου έρχονται να σώσουν την κατάσταση και, ενώ μπορεί να φαίνονται περίπλοκες και αφόρητες, υπάρχουν συμβουλές απορρήτου που μπορούν να κάνουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή και ευχάριστη.

Να προσέχετε τι μοιράζεστε

Στο «Χάνσελ και Γκρέτελ», δύο παιδιά που χάθηκαν στο δάσος, άφηναν στον δρόμο τους ψίχουλα για να μην μπερδευτούν. Το Διαδίκτυο λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο. Κάθε φορά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες, η δραστηριότητά τους αφήνει πίσω κομμάτια, «ψίχουλα» πληροφοριών. Ένα ψίχουλο μπορεί να είναι κάτι σαν μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ετικέτα στη φωτογραφία ή μια ηλεκτρονική αγορά. Όταν συνδυάζονται, τα ψίχουλα δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο: ψηφιακό αποτύπωμα των χρηστών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώρισή τους στο διαδίκτυο.

Για να μειώσετε τέτοια αποτυπώματα, είναι χρήσιμο να είστε προσεκτικοί με τα δεδομένα που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, προτού δημοσιεύσετε μια φωτογραφία, σκεφτείτε διπλά προτού προσθέσετε ετικέτα με φίλους σε αυτήν ή αναρτήσετε ετικέτες τοποθεσίας με αυτήν. Η κατάργηση τέτοιων πληροφοριών θα κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τους πιθανούς κυβερνοκαταδιώκτες, καθώς και για τους απατεώνες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσωπικά δεδομένα σε συστήματα phishing.

Καταπολέμηση της διαδικτυακής παρακολούθησης

Καθημερινά οι χρήστες μπορεί να επισκέπτονται δεκάδες ιστότοπους ή ψηφιακές υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις, εκεί συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες των ανθρώπων, συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουν οι επισκέπτες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το προφίλ του χρήστη. Οι πιθανοί απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να συμπεράνουν τα ενδιαφέροντα των πιθανών θυμάτων για να εμφανίσουν στοχευμένα διαφημιστικά banner. Διάφορες λύσεις, όπως επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης ή στοιχεία σε λύσεις ασφαλείας, περιορίζουν την παρακολούθηση ιστού, εμποδίζοντας τους ιστότοπους να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με εσάς.

Δύο κλειδαριές είναι καλύτερες από μία

Για την πλήρη προστασία του λογαριασμού σας, να χρησιμοποιείτε πάντα έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), όπου είναι διαθέσιμος. Αν και οι ισχυροί και, κυρίως, μοναδικοί κωδικοί πρόσβασης είναι απαραίτητοι, ο 2FA καθιστά απίστευτα πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν τον λογαριασμό σας και να αποκτήσουν τα προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί.

Καθώς είναι αδύνατο να θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους ιστότοπους και τις εφαρμογές, η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς. Σε αυτήν την περίπτωση οι χρήστες πρέπει να δημιουργήσουν μόνο έναν ισχυρό και μοναδικό κύριο κωδικό πρόσβασης για να χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή κάθε μέρα. Αυτός ο κύριος κωδικός πρόσβασης πρέπει πραγματικά να είναι μακρύς και πολύπλοκος. Για να δημιουργήσουν ένα, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά κόλπα, όπως τη μέθοδο «'Story Algorithm». Βασίζεται στη χρήση γνωστών φράσεων ή λέξεων που έχουν σημασία για τον εκάστοτε άνθρωπο και, όχι μόνο θα βοηθήσουν στην απομνημόνευση του κωδικού πρόσβασης, αλλά θα τον κάνουν και έναν ισχυρό συνδυασμό.

«Το να είμαστε online φέρνει τεράστιες δυνατότητες, αλλά έχει και κόστος για την ιδιωτικότητά μας. Ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστείτε είναι να κατανοήσετε τους κινδύνους. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε ενήμεροι για το τι γνωρίζει το Διαδίκτυο για εσάς, γι' αυτό σας συνιστούμε να ψάχνετε στο Google τον εαυτό σας συχνά πυκνά και ακόμη και να εγγραφείτε σε ειδοποιήσεις εάν εμφανιστεί μια νέα σελίδα με το όνομά σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτή η νέα δυνατότητα αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις πρακτικές και μπορεί να δυσκολέψει τους κακόβουλους φορείς να συλλέξουν πληροφορίες για εσάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν άλλοι κανόνες «ψηφιακής υγιεινής», όπως η προστασία των λογαριασμών και η προσοχή σε αυτά που μοιράζεστε», σχολιάζει ο Βλάντισλαβ Τουσκάνοφ, Lead Data Scientist της Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

17:00

Πώς θα γίνουν «πράσινα» τα ελληνικά λιμάνια – Επενδύσεις εκατομμυρίων για την ηλεκτροδότηση των πλοίων

16:55

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα τα κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης της ΕΔΕ

16:43

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16:25

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους εννέα κρατούμενοι για οπαδικό επεισόδιο

16:16

Κικίλιας: Δημιουργούμε 10 νέες μονάδες δασοκομάντος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας

16:05

Ισραήλ: Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επίθεσή του στη Γάζα

15:56

Υπ. Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

15:43

Προς ανανέωση ο ακτοπλοϊκός στόλος – Η πράσινη μετάβαση

15:31

Παλαιστινιακή Αρχή: Οι ΗΠΑ συνεργός στα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ

15:23

Προμαχώνας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών με 1.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα