Tip of the Day

Tip of the day: Πώς αμείβεται η υπερεργασία και οι υπερωρίες

12-10-2021 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ως υπερεργασία νοείται η εργασία εκείνη που παρέχεται πέρα από το καθορισμένο συμβατικά εβδομαδιαίο ωράριο (40ωρο) και μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο εργασίας, δηλαδή οι 48 ώρες για την 6ήμερη απασχόληση ή οι 45 ώρες για την 5θήμερη απασχόληση.

Για κάθε ώρα υπερεργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Για την υπερεργασία δεν απαιτείται άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για την πραγματοποίησή της, αλλά μετά την αλλαγή της νομοθεσίας (άρθρο 36 Ν. 4488/2017) από 1.09.2018 κάθε εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει και την υπερεργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο πριν την πραγματοποίησή της. Δεν συνυπολογίζονται ως υπερεργασία οι τυχόν πραγματοποιηθείσες ώρες απασχόλησης κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας (για την εταιρεία Σάββατο) ή κατά την Κυριακή.

Υπερωρίες

Ως υπερωρία νοείται η απασχόληση του εργαζομένου που υπερβαίνει τα χρονικά όρια του νόμιμου ωραρίου εβδομαδιαίας και ημερήσιας εργασίας. Δηλαδή ως υπερωρία θεωρείταιη απασχόληση πέραν των 48 εβδομαδιαίως και των 8 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης) και πέραν των 45 ωρών εβδομαδιαίως και των 9 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα του πενθημέρου).

Η υπέρβαση των 9 ωρών εργασίας ημερησίως λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ως υπερωρία (είτε νόμιμη είτε παράνομη), διότι εν προκειμένω υφίσταται υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου, χωρίς να ενδιαφέρει αν έχουμε ταυτόχρονα και υπέρβαση του νόμιμου εβδομαδιαίου ωραρίου των 48 και των 45 ωρών αντιστοίχως.

Καταρχήν, η υπερωρία απαγορεύεται και κάθε σχετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου είναι άκυρη. Ωστόσο, ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει την παροχή υπερωριακής απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον τηρηθούν οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις:

  • Ύπαρξη ορισμένου λόγου που τη δικαιολογεί
  • Μη υπέρβαση ενός ανώτατου ορίου ωρών που καθορίζεται σε ημερήσια και σε ετήσια βάση (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 Ν. 4808/2021, 3 ώρες ημερησίως και 150 ώρες ετησίως)
  • Αναγγελία της υπερωρίας, μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (ΈΝΤΥΠΟ Ε8), στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας πριν ή κατά την πραγματοποίησή της (άρθρο 36, Ν. 4488/2017).

Στην περίπτωση της νόμιμης υπερωρίας (εφόσον τηρηθούν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της), ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει για κάθε ώρα και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%, ενώ η αμοιβή για την πέραν των 150 ωρών ετησίως νόμιμη υπερωριακή απασχόληση είναι 60%επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Για τη δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων πέραν των 150 ωρών ετησίως, απαιτείται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία), μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας.

Στην περίπτωση της παράνομης υπερωρίας (όταν δηλαδή δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλλει η νομοθεσία) ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας να λάβει αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:10

Μιχαηλίδου: Ανανεώνουμε τις συμβάσεις προσωπικού για τη στήριξη των προνοιακών δομών

15:05

Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τους φυσικούς πόρους

14:58

Ρωσία: Δημιουργεί «λωρίδα ασφαλείας» στην περιφέρεια Σούμι της Ουκρανίας

14:54

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου καλωσορίζει τη Tristan Capital Partners στη νέα ιδιοκτησιακή εποχή της easyHotel

14:44

Ανθισμένες κερασιές Πιερίας: Τα sakura trees της Ελλάδας μάγεψαν τους επισκέπτες

14:42

Σουηδία: Τρεις νέες συλλήψεις για τους φόνους στην Ουψάλα – Ελεύθερος ο 16χρονος ύποπτος

14:35

Deutsche Bank: Μύθοι και Αλήθειες για το «Sell in May and go away»

14:34

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Διεγράφη από το Χρηματιστήριο - Σε νέα εποχή ανάπτυξης υπό τη Masdar

14:33

Λάμψα: Άνοδος 9,42% στις πωλήσεις το 2024 - Πάνω από 40 εκατ. ευρώ τα EBITDA

14:20

Παρακολουθήσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

14:19

«Ψαλιδίζει» τα buybacks στο β' τρίμηνο η Chevron

14:11

ExxonMobil: Μειώθηκαν τα κέρδη αλλά κέρδισαν τις εκτιμήσεις

13:57

Χαλκιδική: Σε δίκη παραπέμπεται η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

13:48

Κομισιόν: Εκταμίευση 3,13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

13:39

Μάλτα: Drones χτύπησαν πλοίο που μετέφερε ακτιβιστές και βοήθεια προς τη Γάζα

13:36

Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ από Ιρλανδία στην TikTok

13:29

Κεφαλογιάννη: Συνάντηση με Υπ. Οικονομίας ΗΑΕ και επίσκεψη στην έκθεση ΑΤΜ

13:25

Μητσοτάκης σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Κερατέα: Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα

13:16

Στίγκας: «Δεν ήταν πίσω από τους Σπαρτιάτες ο Κασιδιάρης - Δεν ταυτίζονται οι ιδεολογίες μας»

13:06

Μαρινάκης: Το άσυλο της ανομίας έχει τελειώσει

13:00

Κυβερνοεπίθεση και στο Harrods

12:58

ΗΠΑ: Το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου

12:55

Πρόστιμο 127.314 ευρώ στην Aτλάντα από Επιτροπή Ανταγωνισμού

12:42

Γερμανία: «Εξακριβωμένα δεξιά εξτρεμιστική» οργάνωση το AfD - Χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματικό κόμμα»

12:33

Ουκρανία: Δύο από τα έγγραφα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά δεν θα χρειαστούν επικύρωση

12:27

Κυκλοφοριακό: Το 60% των εργαζομένων μετακινούνται με ΙΧ, ταξί ή δίκυκλο

12:16

Χρυσοχοϊδης: Νέο, καινοτόμο ψυχομετρικό εργαλείο για τη διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού

12:09

Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Ανατιμήσεις στις υπηρεσίες, πτώση στην ενέργεια

12:08

Πρώτη αύξηση μισθού για τον CEO της Nvidia μετά από 10 χρόνια

12:07

Δικαστικές υποθέσεις ιατρικής ευθύνης: Το 80% αφορούν περιστατικά που συμβαίνουν στα ΤΕΠ