Tip of the Day

Tip of the day: Πώς αμείβεται η υπερεργασία και οι υπερωρίες

12-10-2021 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ως υπερεργασία νοείται η εργασία εκείνη που παρέχεται πέρα από το καθορισμένο συμβατικά εβδομαδιαίο ωράριο (40ωρο) και μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο εργασίας, δηλαδή οι 48 ώρες για την 6ήμερη απασχόληση ή οι 45 ώρες για την 5θήμερη απασχόληση.

Για κάθε ώρα υπερεργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Για την υπερεργασία δεν απαιτείται άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για την πραγματοποίησή της, αλλά μετά την αλλαγή της νομοθεσίας (άρθρο 36 Ν. 4488/2017) από 1.09.2018 κάθε εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει και την υπερεργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο πριν την πραγματοποίησή της. Δεν συνυπολογίζονται ως υπερεργασία οι τυχόν πραγματοποιηθείσες ώρες απασχόλησης κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας (για την εταιρεία Σάββατο) ή κατά την Κυριακή.

Υπερωρίες

Ως υπερωρία νοείται η απασχόληση του εργαζομένου που υπερβαίνει τα χρονικά όρια του νόμιμου ωραρίου εβδομαδιαίας και ημερήσιας εργασίας. Δηλαδή ως υπερωρία θεωρείταιη απασχόληση πέραν των 48 εβδομαδιαίως και των 8 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα της εξαήμερης απασχόλησης) και πέραν των 45 ωρών εβδομαδιαίως και των 9 ωρών ημερησίως (για τους εργαζόμενους με το σύστημα του πενθημέρου).

Η υπέρβαση των 9 ωρών εργασίας ημερησίως λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ως υπερωρία (είτε νόμιμη είτε παράνομη), διότι εν προκειμένω υφίσταται υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου, χωρίς να ενδιαφέρει αν έχουμε ταυτόχρονα και υπέρβαση του νόμιμου εβδομαδιαίου ωραρίου των 48 και των 45 ωρών αντιστοίχως.

Καταρχήν, η υπερωρία απαγορεύεται και κάθε σχετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου είναι άκυρη. Ωστόσο, ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει την παροχή υπερωριακής απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον τηρηθούν οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις:

  • Ύπαρξη ορισμένου λόγου που τη δικαιολογεί
  • Μη υπέρβαση ενός ανώτατου ορίου ωρών που καθορίζεται σε ημερήσια και σε ετήσια βάση (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 Ν. 4808/2021, 3 ώρες ημερησίως και 150 ώρες ετησίως)
  • Αναγγελία της υπερωρίας, μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (ΈΝΤΥΠΟ Ε8), στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας πριν ή κατά την πραγματοποίησή της (άρθρο 36, Ν. 4488/2017).

Στην περίπτωση της νόμιμης υπερωρίας (εφόσον τηρηθούν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της), ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει για κάθε ώρα και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%, ενώ η αμοιβή για την πέραν των 150 ωρών ετησίως νόμιμη υπερωριακή απασχόληση είναι 60%επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Για τη δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων πέραν των 150 ωρών ετησίως, απαιτείται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία), μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας, η εκτέλεση της οποίας κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολή.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας.

Στην περίπτωση της παράνομης υπερωρίας (όταν δηλαδή δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλλει η νομοθεσία) ο εργαζόμενος δικαιούται για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας να λάβει αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:20

ΕΛΑΣ: Σημαντικό χτύπημα στον παράνομο τζόγο - 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών σε κατάστημα στην Κυψέλη

18:12

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία» - Σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις

17:49

DW: Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει το σύνολο των αντοχών του στην Ευρώπη

17:32

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει μόνο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, των τραπεζών και των γαλάζιων ακρίδων

17:17

Τσίπρας: Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά μια ισχυρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη

17:00

Η βίαιη ενηλικίωση του Κάμπου: Το τέλος του μικροκαλλιεργητή και η επέλαση των «Big Ag»…

16:48

Γκουτέρες: Ευθυγράμμιση «ισχυρών δυνάμεων» με στόχο την «υπονόμευση» της διεθνούς συνεργασίας

16:28

Στους δρόμους οι Δανοί κατά των σχεδίων Τραμπ για την Γροιλανδία - «Γιάνκηδες, φύγετε»

15:53

Μασκ - Ο’Λίρι: Έγιναν μαλλιά - κουβάρια για το Starlink - «Είσαι ηλίθιος», «εσύ είσαι απόλυτος ηλίθιος»

15:37

Tesla: Σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του τσιπ AI5 αυτόνομης οδήγησης

15:27

Μεσολόγγι: Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι

15:20

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε ζωντανός ο 70 χρονος που είχε εξαφανιστεί

15:14

Ταϊβάν: Προκλητική και ανεύθυνη η πτήση κινεζικού αναγνωριστικού drone

15:04

Κίνα-Καναδάς: Διμερείς διευθετήσεις για την αντιμετώπιση εμπορικών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

14:53

Σενάρια διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου από ενδεχόμενο τσουνάμι στη Σαντορίνη

14:47

Στις ΗΠΑ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές για συνομιλίες

14:36

Έφυγε απ' τη ζωή ο Νικόλαος Στασινόπουλος ο επί δεκαετίες ηγέτης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

14:16

Τουρκία: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα

14:06

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει προσφυγή της Bayer που θέλει να λάβει τέλος το κύμα αγωγών για το Roundup

13:49

Δ. Ελλάδα: Περισσότερες οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το 2025 σε σχέση με το 2024

13:42

Υπουργείο Εργασίας - Job Match: Η ψηφιακή γέφυρα μεταξύ υποψηφίων και επιχειρήσεων

13:38

Μαρινάκης: H κυβέρνηση και οι αγρότες δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι

13:33

Κοντογεώργης: Την Δευτέρα θα γίνει μια χρήσιμη συζήτηση, οι δρόμοι δεν θα ξανακλείσουν

13:29

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει σε ηθική και θεσμική παρακμή τη χώρα

13:20

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες απομάκρυνε από την κυβέρνηση πιστό του Μαδούρο

13:00

Πώς το IRIS άλλαξε τον τρόπο που πληρώνουμε - Από το «θα φανούν αύριο» στο «τώρα»

12:52

Kρουαζιέρα: Ρεκόρ αφίξεων αλλά και προειδοποιήσεις για στρεβλώσεις

12:41

Τραμπ: Η Γροιλανδία τον φέρνει σε ρήξη με τους Ευρωπαίους ακροδεξίους

12:28

Εξαγορές και επενδύσεις φέρνει η επόμενη μέρα των σούπερ-μάρκετ

12:02

ΕΕΛ: Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία απ' την απόσυρση του αντιβιοτικού τριμεθοπρίμη/σουλφομεθοξαζόλη