Tip of the Day

Tip of the day: Τι ισχύει από σήμερα για rapid και self tests για μαθητές - εργαζόμενους

13-09-2021 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά από σήμερα με νέα δεδομένα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς που είναι ανεμβολίαστοι, με υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα. Αλλαγές υπάρχουν επίσης και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, την ψυχαγωγία καθώς και στις μεταφορές.
Αναλυτικά από σήμερα προβλέπεται:

Ανεμβολίαστοι μαθητές (και όσοι έχουν νοσήσει)

Υποχρεούνται σε δύο self tests την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Οι γονείς ή κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών και οι ενήλικοι μαθητές μετά τη διενέργεια του τεστ επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet)και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν. Ο μαθητής επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της.

Ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές ανά σχολική εβδομάδα πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντιστοίχως. Ο έλεγχος διενεργείται έως 48 ώρες πριν από την από την πρώτη ημέρα προσέλευσης στη σχολική μονάδα.

Εμβολιασμένοι μαθητές

Οι μαθητές 12 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και οι μαθητές έως 12 ετών που έχουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εισέρχονται στις σχολικές μονάδες με την επίδειξη του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης. Υπεύθυνος ελέγχου τήρησης της παραπάνω υποχρέωσης είναι ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας.

Ανεμβολίαστοι φοιτητές (και όσοι δεν έχουν νοσήσει)

Υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε κατόπιν πρότασης της ΕΑΔ οι φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές υγείας είναι υπόχρεοι εμβολιασμού.

Ανεμβολίαστοι (και όσοι δεν έχουν νοσήσει) εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (και όσοι δεν έχουν νοσήσει) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου και κόστος 10 ευρώ ανά τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ (και όσοι δεν έχουν νοσήσει)

Υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.

Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σε κλειστούς χώρους θεάτρων, μουσείων, κινηματογράφων αλλά και κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι πολίτες με rapid test 48 ωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:42

Ντάιμον (JPMorgan): Η Ευρώπη έχει πραγματικό πρόβλημα

15:27

Τσουκαλάς: Οι έντιμοι αγρότες δικαιολογημένα φοβούνται και ζουν τα επίχειρα της πολιτικής της ΝΔ

15:10

ΗΠΑ: Χάνουν το πλεονέκτημα χρηματοδότησης καθώς η Ασία δανείζεται σε ευρώ

14:55

Κικίλιας: Απαιτείται πίεση στην Ευρώπη για νέο οδικό χάρτη

14:49

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ για σπάνιες γαίες και χάλυβα

14:26

Σε 17 ανέρχονται οι νεκροί αλλοδαποί που εντοπίστηκαν χθες σε λέμβο ν/δ της Ιεράπετρας

14:16

Μπενίν: Αποτράπηκε απόπειρα πραξικοπήματος

14:12

Γαλλία: Αναμένει το έτος να κλείσει με ανάπτυξη 0,8%

13:59

UBS: Ίσως περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας ως το 2027

13:41

Κορκίδης: Η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως μία ιστορία επιτυχίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον

13:21

Κρεμλίνο: Θετικό το ότι παύει να χαρακτηρίζεται η Ρωσία άμεση απειλή στη νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

13:08

Με μικροένταση ξεκίνησε το ξήλωμα του δικτύου τρόλεϊ στον Πειραιά

13:00

Λεκανοπέδιο: Τι προτείνουν οι Συγκοινωνιολόγοι για το κυκλοφοριακό, «φράκαραν» Κηφισός, Αττική Οδός – Τα έργα και τα ερωτηματικά 

12:53

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή αν σταματήσει η κατοχή

12:46

Σρι Λάνκα: Σε 618 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων απ' τις πλημμύρες

12:41

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εόρτασε την επέτειο των 61 χρόνων από την ίδρυσή του

12:33

Ιαπωνία: Κατηγορεί την αεροπορία της Κίνας για εχθρικές ενέργειες κοντά στην Οκινάουα

12:27

Χέρτσογκ: Εσωτερική υπόθεση η απονομή ή μη χάριτος στον πρωθυπουργό Νετανιάχου

12:20

Γερμανία: Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα της κυβέρνησης

12:12

Ερντογάν: Προτρέπει τον Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

11:56

Περού: Κατασχέθηκαν πάνω από 3 τόνοι κοκαΐνης που προορίζονταν για το Βέλγιο

11:54

Σκάφος του Λιμενικού προσέκρουσε σε βράχια στην είσοδο του λιμανιού Βόλου

11:49

Εκλογές σε 12 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

11:45

Ινδία: Τουλάχιστον 25 νεκροί, ανάμεσά τους τουρίστες, εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο

11:24

Άμυνα: Επενδύσεις τρισ. ευρώ μεταμορφώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία - Ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

11:17

Κοντογεώργης: Προχωρούν στους πραγματικούς αγρότες οι πληρωμές που έχουμε υποσχεθεί

11:04

Παπασταύρου: ΗΠΑ και Ελλάδα αναδιαμορφώνουν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης

10:52

Νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

10:40

Μητσοτάκης: Οι λύσεις έρχονται μέσα από τον διάλογο - Τα μπλόκα δεν βοηθούν

10:06

Ντέρμπι κορυφής στη συνδρομητική: Πώς μοιράζεται η πίτα σε Netflix, Prime Video και Disney+