Tip of the Day

Αποκτήσατε σπίτι; Η Εφορία θέλει να δει και τα έξοδα...

15-06-2021 | 08:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους όταν έρχεται η ώρα να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί φορολογούμενοι που αποκτούν σπίτι είναι ότι το τεκμήριο δεν υπολογίζεται μόνο στο ποσό που πλήρωσε ο φορολογούμενος για να αγοράσει το ακίνητο. Στο ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το τεκμαρτό ποσό. Έτσι όσοι αγόρασαν ακίνητο το 2020 θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία και τα έξοδα που πλήρωσαν και καλό είναι να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

2. Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

3. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

4. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

5. Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

6. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει τον μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.

7. Όταν το ακίνητο αποκτάται με αναγκαστικό πλειστηριασμό η αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής εκτός βέβαια εάν από κάποιο άλλο στοιχείο προκύψει εικονικότητα του πλειστηριασμού ή συμφωνία για καταβολή ενός επιπλέον ποσού.

8. Σε ιδιωτικό πλειστηριασμό για τον προσδιορισμό της δαπάνης λαμβάνεται το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:10

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα στην Κεντρική Μακεδονία

13:00

Οι εξαγορές επιστρέφουν, οι εγχώριες συγχωνεύσεις μένουν εκτός κάδρου

12:53

Κατέληξε ένας από τους σοβαρά εγκαυματίες της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

12:49

Τσουκαλάς: Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

12:46

Κατέληξε ο 20χρονος που είχε τραυματιστεί σε καταδίωξη στο Άργος

12:41

Χανιά: Aπειλητικά μηνύματα έξω από την οικεία και το γραφείο της υφυπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη

12:31

Καραμανλή: Η Ελλάδα και η Αθήνα εδραιώνουν τη θέση τους στον διεθνή χώρο του επαγγελματικού τένις

12:19

Πακιστάν: Ο ΥΠΕΞ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του

12:08

Σχεδόν απεριόριστη η ζήτηση για AI λένε στελέχη του κλάδου

11:43

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν είναι θεατής, αλλά πρωταγωνιστής

11:35

Ινδία: Η HDFC Bank μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 3.343 εργαζομένους

11:20

Ιορδανία: Έπεσαν στο έδαφός της τρεις ιρανικοί πύραυλοι

11:15

Ford: Συμφωνία με το καναδικό συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

10:59

Η επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις με τη χρήση της ΑΙ

10:54

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ηλικία 71 ετών

10:47

Μαρινάκης: Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχαστεί

10:40

Ν. Κορέα: Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων ενόψει κύματος καύσωνα

10:30

Μητσοτάκης: Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας - Kαμία ανοχή στο casus belli

10:23

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας που σηκώνει το «μπαϊράκι» της εντιμότητας, οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις

10:15

Λειψοί: Ανάπτυξη με όρους ποιότητας και αυθεντικότητας

10:09

Κατάρ: Απεβίωσε ο πρώην εμίρης, σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι

10:06

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Τορόντο

09:44

Αντίστροφη μέτρηση για Μηχανογραφικό και ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής

09:33

Μεσσηνιακή Μάνη: 7 στάσεις που πρέπει να κάνετε

09:27

Βασικός προμηθευτής ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

09:12

Ρύθμιση 72 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

08:50

Τουρισμός: Ακριβό Αιγαίο, προσιτή Ευρώπη;

08:36

Ισχυρή αύξηση κερδών για τη ZARO’S – Οι στόχοι του 2026

08:27

Γιατί η μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης δεν κρίνεται μόνο στην Ευρώπη - Ποιά είναι η «πορεία» του 95% των πλαστικών στα ποτάμια

08:19

Να γιατί έχουμε τα πιο ακριβά όσπρια και αποξηραμένα φρούτα στην Ευρώπη