Tip of the Day

Αποκτήσατε σπίτι; Η Εφορία θέλει να δει και τα έξοδα...

15-06-2021 | 08:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους όταν έρχεται η ώρα να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί φορολογούμενοι που αποκτούν σπίτι είναι ότι το τεκμήριο δεν υπολογίζεται μόνο στο ποσό που πλήρωσε ο φορολογούμενος για να αγοράσει το ακίνητο. Στο ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το τεκμαρτό ποσό. Έτσι όσοι αγόρασαν ακίνητο το 2020 θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία και τα έξοδα που πλήρωσαν και καλό είναι να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

2. Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

3. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

4. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

5. Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

6. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει τον μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.

7. Όταν το ακίνητο αποκτάται με αναγκαστικό πλειστηριασμό η αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής εκτός βέβαια εάν από κάποιο άλλο στοιχείο προκύψει εικονικότητα του πλειστηριασμού ή συμφωνία για καταβολή ενός επιπλέον ποσού.

8. Σε ιδιωτικό πλειστηριασμό για τον προσδιορισμό της δαπάνης λαμβάνεται το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

«Σίγησε» η φωνή του Optimus Prime των «Transformers» - Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Κάλεν

22:30

Διακανονισμός 354 εκατ. δολαρίων για Google στη Βρετανία

22:18

Axios: Σε συνομιλίες η Ουάσιγκτον για μερίδια πετρελαίου της Βενεζουέλας

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

21:59

Τραμπ: Δεν μιλάμε με το Ιράν ούτε θέλουμε να τους συναντήσουμε

21:47

Συμφωνία Meta: Ο ΟΗΕ απαιτεί κανόνες για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

21:38

Ευρωπαϊκές πιέσεις για χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

21:29

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ

21:23

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με φορείς της Β. Ελλάδας

21:10

Επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενόψει της ΔΕΘ

21:05

Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση σε σχολείο στο Βρανδεμβούργο - Συνελήφθη ο δράστης

20:54

Οι 10+1 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος από τον Ν. Ανδρουλάκη

20:42

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη Αμερικής

20:31

Κεραμέως: Δημιουργούμε τις προοπτικές για να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολύ καλύτερα χρόνια στο μέλλον

20:20

Συνάντηση Τσίπρα με Καββαθά και Χατζηθεοδοσίου

20:09

Nέα παγκόσμια μονάδα ψηφιακών παιχνιδιών για Hot Wheels, UNO και Barbie από Mattel

20:00

Φθηνότερο λάδι, ακριβότερο τραπέζι

19:50

Με κέρδη υποδέχεται ο χρυσός τον Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

19:49

Τζιτζικώστας από Καλαμαριά: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρή ευρωπαϊκή σφραγίδα

19:38

Κατσαφάδος: Νέο, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές

19:32

Πηγές ΥΠΕΝ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν επιτρέπει δόμηση στα 25 μέτρα από τη θάλασσα

19:30

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες παρά την ώθηση της Nvidia

19:22

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει - Έργα ανοίγουν νέες δυνατότητες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

19:09

Αντίδραση για το πετρέλαιο μετά το πτωτικό 3x3

18:56

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση βάζει πολύ ψηλά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας και τη Θράκη μας»

18:42

«Καπνός» 700 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Alphabet

18:29

Τέσσερις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Αθήνα, Καλαμάτα, Εύβοια και Χίο

18:21

Κυβερνοεπίθεση εναντίον τριών βρετανικών αεροδρομίων - Εκλάπησαν δεδομένα εκατομμυρίων πελατών

18:10

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την υποψήφια ΓΓ του ΟΗΕ - Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση του Οργανισμού

18:01

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουλίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ