Tip of the Day

Αποκτήσατε σπίτι; Η Εφορία θέλει να δει και τα έξοδα...

15-06-2021 | 08:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους όταν έρχεται η ώρα να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί φορολογούμενοι που αποκτούν σπίτι είναι ότι το τεκμήριο δεν υπολογίζεται μόνο στο ποσό που πλήρωσε ο φορολογούμενος για να αγοράσει το ακίνητο. Στο ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το τεκμαρτό ποσό. Έτσι όσοι αγόρασαν ακίνητο το 2020 θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία και τα έξοδα που πλήρωσαν και καλό είναι να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

2. Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

3. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

4. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

5. Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

6. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει τον μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.

7. Όταν το ακίνητο αποκτάται με αναγκαστικό πλειστηριασμό η αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής εκτός βέβαια εάν από κάποιο άλλο στοιχείο προκύψει εικονικότητα του πλειστηριασμού ή συμφωνία για καταβολή ενός επιπλέον ποσού.

8. Σε ιδιωτικό πλειστηριασμό για τον προσδιορισμό της δαπάνης λαμβάνεται το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:16

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley - Στα ευρωπαϊκά top picks η Alpha Bank

10:15

Νεπάλ: Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες από τις πλημμύρες, πάνω από 1.130 οι νεκροί

10:13

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, Γεωργιάδης και Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας

10:00

Γερμανία: Δύο τραυματίες σε έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Άουγκσμπουργκ

09:56

Τσαγγάρη: Έρχονται και νέες μειώσεις τιμών – Ελέγχουμε την τιμή βάσης, δεν ήταν υψηλότερες στις 28 Αυγούστου

09:56

Νέος πρόεδρος στην BP μετά την αποπομπή του Άλμπερτ Μάνιφολντ

09:55

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το τρίπτυχο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

09:46

Τραγωδία στην Αίγυπτο: 16 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο στο Σινά

09:41

Payzy - Cosmote Payments: Κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα και ποντάρει στη Γερμανία

09:35

Γερμανία: Νέο σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης - Επίθεση σε υποσταθμό στην Κολωνία

09:35

Αττικά Πολυκαταστήματα: Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο α' εξάμηνο

09:29

Eπιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού

09:26

Ταμείο Απανθρακοποίησης: «Πράσινο φως» από Κομισιόν για έργα 2,3 δισ. ευρώ στα νησιά

09:22

Στη Βενεζουέλα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας για την πετρελαϊκή συμφωνία των 65 δισ. βαρελιών

09:09

Eurobank: Προσφορές 1,4 δισ. για το «πράσινο» ομόλογο, επιτόκιο 4,125%

08:55

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα το Βερολίνο

08:52

Το «χαμένο» ΑΕΠ των πανεπιστημίων - Έως 12,7% το δυνητικό όφελος, οι προτάσεις της Eurobank

08:44

Θετική η πορεία του PMI μεταποίησης τον Αύγουστο στην Κίνα

08:35

Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης των Μινεσότα Τίμπεργουλβς

08:35

Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο μετά τις αντεπιθέσεις ΗΠΑ-Ιράν

08:15

Φυσικές καταστροφές: Πώς αλλάζουν οι αποζημιώσεις - Οι 5 νέοι κανόνες για στεγαστική και κρατική αρωγή

08:12

Σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά - Αγνοούνται 10 ναυτικοί

08:09

Το Περού διέκοψε τις σχέσεις του με το Ιράν

08:02

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι - Πού κυμαίνεται το κόστος για τα σχολικά

07:53

Η «χρυσή τομή» του Τσίπρα - Ο Σαμαράς βρήκε… Βελόπουλο - Ποιοι «κλείνουν» στο ΠΑΣΟΚ

07:50

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ, ιρανικά αντίποινα σε αμερικανικές βάσεις

07:40

ΕΥΔΑΠ: Έρχεται νέο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην Ανατολική Αττική

07:31

ΔΕΘ: Ανακοινώνεται η επαναφορά της «13ης σύνταξης» - Σενάριο και για «δώρο» στο Δημόσιο

07:21

Ακριβότερο το ρεύμα τον Σεπτέμβριο - Άνοδος 10% κατά μέσο όρο στα πράσινα τιμολόγια

07:12

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ράλι στις γονικές παροχές - Άλμα πάνω από 63% στις φορο-εισπράξεις τον Μάιο