Tip of the Day

Αποκτήσατε σπίτι; Η Εφορία θέλει να δει και τα έξοδα...

15-06-2021 | 08:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το τεκμήριο της κατοικίας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενους όταν έρχεται η ώρα να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα του και φορολογούνται για μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό τους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεά παραχωρούμενη κατοικία.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί φορολογούμενοι που αποκτούν σπίτι είναι ότι το τεκμήριο δεν υπολογίζεται μόνο στο ποσό που πλήρωσε ο φορολογούμενος για να αγοράσει το ακίνητο. Στο ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το τεκμαρτό ποσό. Έτσι όσοι αγόρασαν ακίνητο το 2020 θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία και τα έξοδα που πλήρωσαν και καλό είναι να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

2. Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

3. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

4. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.

5. Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

6. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει τον μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.

7. Όταν το ακίνητο αποκτάται με αναγκαστικό πλειστηριασμό η αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής εκτός βέβαια εάν από κάποιο άλλο στοιχείο προκύψει εικονικότητα του πλειστηριασμού ή συμφωνία για καταβολή ενός επιπλέον ποσού.

8. Σε ιδιωτικό πλειστηριασμό για τον προσδιορισμό της δαπάνης λαμβάνεται το τίμημα που πραγματικά καταβλήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street ενόψει του πληθωρισμού

22:54

Cosco: «Τα δέκα χρόνια στον ΟΛΠ είναι μια επένδυση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του λιμανιού»

22:38

Σε σπινθήρες από καλώδια του ΔΕΔΗΕΕ αποδίδεται η πυρκαγιά στον Κουβαρά

22:22

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κολομβία μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, τουλάχιστον 111 νεκροί

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Ήπια άνοδος για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη