ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Γιάννης Αγγέλης
30-11-2023 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Αύριο το απόγευμα και αφού θα έχουν κλείσει οι αγορές για το τέλος της εβδομάδας, η Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει και αυτή το ελληνικό χρέος δίνοντας την Investment Grade διαβάθμιση, μετά την Scope, την DBRS και την S&P.

Η αναβάθμιση αυτή δεν είναι πλέον «είδηση» και ασφαλώς έχει προεξοφληθεί στις διαμορφωμένες τρέχουσες τιμές των spreads και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Έχει προεξοφληθεί και στα επιτόκια, με τα οποία έγιναν οι τελευταίες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων με πολύ καλά αποτελέσματα...

Το «νέο» θα ήταν να μη γίνει αναβάθμιση αύριο το απόγευμα, αλλά αυτό το στοίχημα είναι χαμένο από χέρι και γι' αυτό δεν το «παίζει» κανείς.

«Νέο» όμως και μάλιστα πολύ σημαντικό, θα ήταν αν η Fitch αύριο επιλέξει να κάνει αυτό που είχε κάνει πρόσφατα η Moody's στην Πορτογαλία, να αυξήσει δηλαδή τη διαβάθμιση κατά δύο σκάλες και όχι μία. Και αυτό το στοίχημα δεν «παίζεται» στην αγορά, αν και κάποιοι επιμένουν να μην το αποκλείουν.

Υπάρχει όμως ως ερώτημα. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο γρήγορη αναβάθμιση, ώστε κλείνοντας το σχετικά εύκολο 2024, να βελτιωθούν τόσο οι αποδόσεις, που να διευκολύνουν τους προϋπολογισμούς του 2025 και 2026; Να δούμε πως.

Αν κάνει κανείς αφαίρεση των εξωγενών παραγόντων και περιορισθεί στα εσωτερικά της διαχείρισης του χρέους, μια τέτοια «εξέλιξη» δεν θα πρέπει να αποκλείεται καθώς το 2024 στην Ευρωζώνη είναι μια χρονιά που οι προϋπολογισμοί θα «υποφέρουν» λόγω της ύφεσης που εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα ως δεδομένη.

Με την ύφεση δεδομένη στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ να δηλώνει, δια στόματος Νάγκελ, ότι δεν είναι καν θέμα συζήτησης η μείωση των επιτοκίων, πόσο δε μάλλον της αναβολής απόσυρσης της ρευστότητας – για την οποία το insider.gr επιμένει ότι καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον – οι οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι δανειστές της Ελλάδας μέσω του GLF, θα ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν ως «μάνα εξ ουρανού» την πρόωρη εξόφλησή του.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι διαδικασίες για την προεξόφληση πάνω από 5 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη.

Η Γερμανία, η περισσότερο «δυσκοίλια» με την προεξόφληση του GLF, ψάχνει εναγωνίως για να βρει τα 60 δισ. ευρώ που της «έκοψε» από τον Προϋπολογισμό το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ίδια «δίψα» υπάρχει σχεδόν οριζόντια στην Ευρωζώνη. Μένει λοιπόν να καταγραφεί η δυνατότητα ενός έως και διπλασιασμού της προεξόφλησης του GLF, που σημαίνει πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε χρέος.

Μια πολύ σημαντική μείωση, που σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον ΟΔΔΗΧ όσο αφορά την ενεργό διαχείριση του χρέους (μη ξεχνάμε το... μαξιλάρι των 30 και πάνω δισ. ευρώ), μπορούν να σπρώξουν την S&P, την Moody's ή ακόμα και την Scope που πρόσφατα αναγνωρίστηκε σαν Οίκος Αξιολόγησης από την ΕΚΤ, σε μια εκ νέου αναβάθμιση με «συνέπειες» τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο χρέος όσον αφορά αποδόσεις και spreads.

Μπορεί να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα στο 2024 κάτω από εκείνο της Ιταλίας; Η διαφορά σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο έως και πρακτικά αδύνατο η Ελλάδα να βρεθεί στα τέλη του 2024 με χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο από της Ιταλίας.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει να βρεθεί με καλύτερη διαβάθμιση από την Ιταλία... Και ίσως αυτό να είναι ένα καλό στοίχημα για να βάλει κανείς από σήμερα όσο αφορά αποδόσεις και spreads.

Και ενας λόγος περισσότερο για να παίξει κανείς αυτό το στοίχημα είναι ότι ο διαχειριστής του χρέους ο ΟΔΔΗΧ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από ότι οποιοσδήποτε άλλος στο παρελθόν.

Απόδειξη; Άλλο ένα βραβείο από το Risk Net Awards για την δύσκολη διαχείριση. Κάτω από τη φωτό του Δημήτρη Τσάκωνα, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο πλέον γνωστός διεθνής Οργανισμός επιβράβευσης για την διαχείριση κινδύνου σημειώνει «για τους περισσότερους δανειολήπτες, μια απότομη αύξηση των επιτοκίων αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αλλά για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας, το περασμένο έτος χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της....».

Όπως έγινε και το 2019 για την ακόμα πιο δύσκολη διαχείριση του 2018, αν δεν μας απατά η μνήμη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βατικανό: Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

23:34

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26

23:15

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

18:48

Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια

18:32

HSBC: Ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου

18:23

Εκτροπή λεωφορείου με τραυματίες στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

18:07

Apple: Ομοσπονδιακό δικαστήριο την καταδίκασε για παραβίαση πατέντας - Θα καταβάλει αποζημίωση $634 εκατ.

17:51

Hellenic Train: Αναχώρησε με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599

17:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

17:33

Γνωστή δημοσιογράφος συνελήφθη σε αλκοτέστ για απειλή και εξύβριση αστυνομικών

17:22

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών