ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Γιάννης Αγγέλης
30-11-2023 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Αύριο το απόγευμα και αφού θα έχουν κλείσει οι αγορές για το τέλος της εβδομάδας, η Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει και αυτή το ελληνικό χρέος δίνοντας την Investment Grade διαβάθμιση, μετά την Scope, την DBRS και την S&P.

Η αναβάθμιση αυτή δεν είναι πλέον «είδηση» και ασφαλώς έχει προεξοφληθεί στις διαμορφωμένες τρέχουσες τιμές των spreads και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Έχει προεξοφληθεί και στα επιτόκια, με τα οποία έγιναν οι τελευταίες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων με πολύ καλά αποτελέσματα...

Το «νέο» θα ήταν να μη γίνει αναβάθμιση αύριο το απόγευμα, αλλά αυτό το στοίχημα είναι χαμένο από χέρι και γι' αυτό δεν το «παίζει» κανείς.

«Νέο» όμως και μάλιστα πολύ σημαντικό, θα ήταν αν η Fitch αύριο επιλέξει να κάνει αυτό που είχε κάνει πρόσφατα η Moody's στην Πορτογαλία, να αυξήσει δηλαδή τη διαβάθμιση κατά δύο σκάλες και όχι μία. Και αυτό το στοίχημα δεν «παίζεται» στην αγορά, αν και κάποιοι επιμένουν να μην το αποκλείουν.

Υπάρχει όμως ως ερώτημα. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο γρήγορη αναβάθμιση, ώστε κλείνοντας το σχετικά εύκολο 2024, να βελτιωθούν τόσο οι αποδόσεις, που να διευκολύνουν τους προϋπολογισμούς του 2025 και 2026; Να δούμε πως.

Αν κάνει κανείς αφαίρεση των εξωγενών παραγόντων και περιορισθεί στα εσωτερικά της διαχείρισης του χρέους, μια τέτοια «εξέλιξη» δεν θα πρέπει να αποκλείεται καθώς το 2024 στην Ευρωζώνη είναι μια χρονιά που οι προϋπολογισμοί θα «υποφέρουν» λόγω της ύφεσης που εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα ως δεδομένη.

Με την ύφεση δεδομένη στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ να δηλώνει, δια στόματος Νάγκελ, ότι δεν είναι καν θέμα συζήτησης η μείωση των επιτοκίων, πόσο δε μάλλον της αναβολής απόσυρσης της ρευστότητας – για την οποία το insider.gr επιμένει ότι καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον – οι οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι δανειστές της Ελλάδας μέσω του GLF, θα ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν ως «μάνα εξ ουρανού» την πρόωρη εξόφλησή του.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι διαδικασίες για την προεξόφληση πάνω από 5 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη.

Η Γερμανία, η περισσότερο «δυσκοίλια» με την προεξόφληση του GLF, ψάχνει εναγωνίως για να βρει τα 60 δισ. ευρώ που της «έκοψε» από τον Προϋπολογισμό το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ίδια «δίψα» υπάρχει σχεδόν οριζόντια στην Ευρωζώνη. Μένει λοιπόν να καταγραφεί η δυνατότητα ενός έως και διπλασιασμού της προεξόφλησης του GLF, που σημαίνει πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε χρέος.

Μια πολύ σημαντική μείωση, που σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον ΟΔΔΗΧ όσο αφορά την ενεργό διαχείριση του χρέους (μη ξεχνάμε το... μαξιλάρι των 30 και πάνω δισ. ευρώ), μπορούν να σπρώξουν την S&P, την Moody's ή ακόμα και την Scope που πρόσφατα αναγνωρίστηκε σαν Οίκος Αξιολόγησης από την ΕΚΤ, σε μια εκ νέου αναβάθμιση με «συνέπειες» τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο χρέος όσον αφορά αποδόσεις και spreads.

Μπορεί να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα στο 2024 κάτω από εκείνο της Ιταλίας; Η διαφορά σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο έως και πρακτικά αδύνατο η Ελλάδα να βρεθεί στα τέλη του 2024 με χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο από της Ιταλίας.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει να βρεθεί με καλύτερη διαβάθμιση από την Ιταλία... Και ίσως αυτό να είναι ένα καλό στοίχημα για να βάλει κανείς από σήμερα όσο αφορά αποδόσεις και spreads.

Και ενας λόγος περισσότερο για να παίξει κανείς αυτό το στοίχημα είναι ότι ο διαχειριστής του χρέους ο ΟΔΔΗΧ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από ότι οποιοσδήποτε άλλος στο παρελθόν.

Απόδειξη; Άλλο ένα βραβείο από το Risk Net Awards για την δύσκολη διαχείριση. Κάτω από τη φωτό του Δημήτρη Τσάκωνα, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο πλέον γνωστός διεθνής Οργανισμός επιβράβευσης για την διαχείριση κινδύνου σημειώνει «για τους περισσότερους δανειολήπτες, μια απότομη αύξηση των επιτοκίων αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αλλά για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας, το περασμένο έτος χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της....».

Όπως έγινε και το 2019 για την ακόμα πιο δύσκολη διαχείριση του 2018, αν δεν μας απατά η μνήμη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

20:22

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Ίσως να είναι η ώρα της Ευρώπης σε εποχή παγκόσμιας αταξίας

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Ευρωαγορές: Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

CNN: Ο Τραμπ στέλνει Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ

18:46

Y/KNOT Invest: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ - Άντλησε 22,78 εκατ. ευρώ

18:42

Η P&G προειδοποιεί για πλήγμα 1 δισ. δολαρίων στα κέρδη της

18:34

Κικίλιας: «Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία ούτε τι απόνερα θα αφήσει»

18:32

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία

18:24

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για ενημέρωση οφειλετών με αλληλέγγυα ευθύνη

18:24

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Απριλίου

18:19

Το 11th HAEE Energy Transition Symposium χαράσσει την πορεία της Ενεργειακής Μετάβασης σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον

18:04

Ιωσηφίδης (EY‑Parthenon): «Άμυνα, ενέργεια και AI οι τομείς επενδύσεων για την επόμενη μέρα, μετά το RRF»

17:58

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,86% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:55

Ταχιάος: Δέσμευση της Κυβέρνησης να δοθεί λύση στην ύδρευση του Ηρακλείου

17:55

Σταθόπουλος: Όραμά μας να γίνουμε ο νο1 καινοτόμος διεθνής κόμβος εκπαίδευσης στη Νότια Ευρώπη

17:47

Κοντογεώργης: «Στόχος να περιφρουρήσουμε τους πόρους για την περιφέρεια, αλλά κυρίως να ξέρουμε τι θέλουμε να τους κάνουμε»

17:37

Παπαστεργίου: Πρέπει να τελειώνουμε με την ανωνυμία στο διαδίκτυο

17:33

Βουλή: Επεξεργασία ν/σ για την αναβάθμιση της νομοθεσίας ΑΠΕ - Τσάφος: Ταχύτερη αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

17:29

Γιαννακλής (Eurobank): Το embedded finance αλλάζει ουσιαστικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

17:25

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

17:22

Παπασταύρου: Σημαντική η απανθρακοποίηση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός - Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

17:05

Σταθόπουλος (BC Partners): Νέα επένδυση το καλοκαίρι - Δεν πωλείται τώρα η Nova