ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Γιάννης Αγγέλης
30-11-2023 | 07:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

Αύριο το απόγευμα και αφού θα έχουν κλείσει οι αγορές για το τέλος της εβδομάδας, η Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει και αυτή το ελληνικό χρέος δίνοντας την Investment Grade διαβάθμιση, μετά την Scope, την DBRS και την S&P.

Η αναβάθμιση αυτή δεν είναι πλέον «είδηση» και ασφαλώς έχει προεξοφληθεί στις διαμορφωμένες τρέχουσες τιμές των spreads και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Έχει προεξοφληθεί και στα επιτόκια, με τα οποία έγιναν οι τελευταίες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων με πολύ καλά αποτελέσματα...

Το «νέο» θα ήταν να μη γίνει αναβάθμιση αύριο το απόγευμα, αλλά αυτό το στοίχημα είναι χαμένο από χέρι και γι' αυτό δεν το «παίζει» κανείς.

«Νέο» όμως και μάλιστα πολύ σημαντικό, θα ήταν αν η Fitch αύριο επιλέξει να κάνει αυτό που είχε κάνει πρόσφατα η Moody's στην Πορτογαλία, να αυξήσει δηλαδή τη διαβάθμιση κατά δύο σκάλες και όχι μία. Και αυτό το στοίχημα δεν «παίζεται» στην αγορά, αν και κάποιοι επιμένουν να μην το αποκλείουν.

Υπάρχει όμως ως ερώτημα. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο γρήγορη αναβάθμιση, ώστε κλείνοντας το σχετικά εύκολο 2024, να βελτιωθούν τόσο οι αποδόσεις, που να διευκολύνουν τους προϋπολογισμούς του 2025 και 2026; Να δούμε πως.

Αν κάνει κανείς αφαίρεση των εξωγενών παραγόντων και περιορισθεί στα εσωτερικά της διαχείρισης του χρέους, μια τέτοια «εξέλιξη» δεν θα πρέπει να αποκλείεται καθώς το 2024 στην Ευρωζώνη είναι μια χρονιά που οι προϋπολογισμοί θα «υποφέρουν» λόγω της ύφεσης που εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα ως δεδομένη.

Με την ύφεση δεδομένη στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ να δηλώνει, δια στόματος Νάγκελ, ότι δεν είναι καν θέμα συζήτησης η μείωση των επιτοκίων, πόσο δε μάλλον της αναβολής απόσυρσης της ρευστότητας – για την οποία το insider.gr επιμένει ότι καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον – οι οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι δανειστές της Ελλάδας μέσω του GLF, θα ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν ως «μάνα εξ ουρανού» την πρόωρη εξόφλησή του.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι διαδικασίες για την προεξόφληση πάνω από 5 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη.

Η Γερμανία, η περισσότερο «δυσκοίλια» με την προεξόφληση του GLF, ψάχνει εναγωνίως για να βρει τα 60 δισ. ευρώ που της «έκοψε» από τον Προϋπολογισμό το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ίδια «δίψα» υπάρχει σχεδόν οριζόντια στην Ευρωζώνη. Μένει λοιπόν να καταγραφεί η δυνατότητα ενός έως και διπλασιασμού της προεξόφλησης του GLF, που σημαίνει πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε χρέος.

Μια πολύ σημαντική μείωση, που σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον ΟΔΔΗΧ όσο αφορά την ενεργό διαχείριση του χρέους (μη ξεχνάμε το... μαξιλάρι των 30 και πάνω δισ. ευρώ), μπορούν να σπρώξουν την S&P, την Moody's ή ακόμα και την Scope που πρόσφατα αναγνωρίστηκε σαν Οίκος Αξιολόγησης από την ΕΚΤ, σε μια εκ νέου αναβάθμιση με «συνέπειες» τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο χρέος όσον αφορά αποδόσεις και spreads.

Μπορεί να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα στο 2024 κάτω από εκείνο της Ιταλίας; Η διαφορά σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο έως και πρακτικά αδύνατο η Ελλάδα να βρεθεί στα τέλη του 2024 με χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο από της Ιταλίας.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει να βρεθεί με καλύτερη διαβάθμιση από την Ιταλία... Και ίσως αυτό να είναι ένα καλό στοίχημα για να βάλει κανείς από σήμερα όσο αφορά αποδόσεις και spreads.

Και ενας λόγος περισσότερο για να παίξει κανείς αυτό το στοίχημα είναι ότι ο διαχειριστής του χρέους ο ΟΔΔΗΧ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από ότι οποιοσδήποτε άλλος στο παρελθόν.

Απόδειξη; Άλλο ένα βραβείο από το Risk Net Awards για την δύσκολη διαχείριση. Κάτω από τη φωτό του Δημήτρη Τσάκωνα, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο πλέον γνωστός διεθνής Οργανισμός επιβράβευσης για την διαχείριση κινδύνου σημειώνει «για τους περισσότερους δανειολήπτες, μια απότομη αύξηση των επιτοκίων αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αλλά για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας, το περασμένο έτος χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της....».

Όπως έγινε και το 2019 για την ακόμα πιο δύσκολη διαχείριση του 2018, αν δεν μας απατά η μνήμη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:02

WSJ: Το Ιράν διέκοψε τις απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ

17:42

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου Τραμπ

17:40

Συνάντηση Δένδια με Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο η σύμπραξη Ελλάδας - Εθνικής Φρουράς Φλόριντα

17:28

Νέο τοπίο διαφάνειας στα ΜΜΕ: Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ιδιοκτησίας και κρατικής διαφήμισης

17:27

Το Ιράν απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Μέση Ανατολή «αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου»

17:22

Η Huawei φέρνει ανέπαφες πληρωμές στα Smartwatches της με το Curve Pay

17:03

Μισούστιν: «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανοίγει νέες δυνατότητες για τη Ρωσία»

17:01

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

16:57

Gen Z: 1 στις 10 νέες γυναίκες βίωσε σεξουαλική παρενόχληση ή συναισθηματική κακοποίηση

16:53

Απώλειες στη Wall Street καθώς οι ελπίδες για συμφωνία στο Ιράν εξανεμίζονται

16:44

Συμφωνίες Broadcom με Google - Anthropic για AI τσιπ

16:42

Βουλή: Διαβιβάστηκε η αίτηση άρσης ασυλίας των βουλευτών Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

16:38

Bloomberg: Ο Όρμπαν προσέφερε τη βοήθειά του στον Πούτιν - «Στη διάθεσή σας»

16:22

ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ηλεκτροδότηση ενόψει Πάσχα

16:17

Στην κατοχή της Gilead η Tubulis με deal 5 δισ. δολαρίων

16:08

Βανς: «Έχουμε εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν»

16:01

Χατζηθεοδοσίου: Τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

16:00

Εξεταστική με tablet από τέλη Μαΐου για τους φοιτητές του ΑΠΘ

15:55

Ψάχνεις πασχαλινό δώρο; Το Flip.gr έχει την τέλεια λύση!

15:47

Κατάρ: «Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου»

15:44

Χαμηλώνει τον πήχη για S&P 500 η UBS λόγω κρίσης στη Μ. Ανατολή

15:35

Η Domes Resorts αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην Casa Collective

15:32

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε την περιφέρεια με μεγάλες επενδύσεις και 700 νέες θέσεις εργασίας»

15:30

Alpha Bank στην Κέρκυρα: Ο πολιτισμός στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

15:27

Μαρινάκης: Ιερός ο σταυρός προτίμησης - Οποιαδήποτε μείωση της αξίας του είναι λάθος

15:26

Κρεμλίνο: «Ο κόσμος κάνει ουρά για ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία»

15:24

Η Visa ανανεώνει τη συνεργασία με Υπ. Τουρισμού - Η δαπάνη στην Ελλάδα το 2025

15:15

Ισπανός ΥΠΕΞ: Οι απειλές ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ ωθούν την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές ασφαλείας

15:14

Ιταλικά ΜΜΕ: «Σέλφι» της Μελόνι με φερόμενο συνεργό της ναπολιτάνικης μαφίας

15:08

Υποκλοπές μέσω Predator: Στον Άρειο Πάγο η έρευνα για ενδεχόμενη κατασκοπεία