ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε… και στην Κίνα;

Γιάννης Αγγέλης
28-11-2022 | 09:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα τελευταία 24ωρα τα νέα από την Κίνα γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ με αυξανόμενη πυκνότητα.

Η «είδηση» είναι ότι τα lockdown έχουν προκαλέσει μία χωρίς – πρόσφατο – προηγούμενο «έκρηξη» αντιδράσεων που πολλαπλασιάζονται σαν πυρκαγιά και στρέφονται κυρίως εναντίον του Σι Τζινπίνγκ, εξ αιτίας την επίμονης zero covid πολιτικής που έχει υποστηρίξει και επιβάλει στην χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή την στιγμή σχεδόν ένας στους τρεις ή τέσσερεις Κινέζους, ζει σε παρατεταμένες συνθήκες lockdown, καθώς με κάθε τοπική έξαρση της πανδημίας αυτόματα η περιοχή οδηγείται σε «κλείσιμο».

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι, σχεδόν τόσοι όσοι είναι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε καραντίνα στα περισσότερα αστικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας, του 1,4 δισ. κατοίκων.

Οι συνέπειες είναι σε δύο επίπεδα.

Το ένα αφορά στους Κινέζους που υφίστανται τον αποκλεισμό με δραματική σε ορισμένες περιοχές επιδείνωση των συνθηκών ζωής.

Αυτό έχει προκαλέσει την αλυσίδα των κοινωνικών εκρήξεων σε πολλά σημεία της χώρας με συνθήματα που στοχεύουν κυρίως στο πρόσωπο του για τρίτη θητεία γραμματέα του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση του ηγεσίας του ΚΚΚ στο Πεκίνο έχει περιορισθεί σε μέτρα «ήπιας καταστολής» όπως περιγράφονται, αλλά δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς το πώς καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν την «ήπια» καταστολή οι αστυνομικές αρχές. Και κυρίως μέχρι που θα φτάσουν οι αντιδράσεις των Κινέζων σ’ αυτή.

Η επόμενη ημέρα ακόμα έχει πολλά – πολλά ερωτηματικά για το τι θα ακολουθήσει όσο αφορά την εσωτερική σταθερότητα στην χώρα.

Το δεύτερο επίπεδο των συνεπειών από τα γεγονότα αυτά είναι ότι τα αλλεπάλληλα lockdown έχουν προκαλέσει απρόβλεπτες τόσο σε έκταση όσο και σε όγκο διακοπές στην λειτουργία της μεγαλύτερης βιομηχανικής «μονάδας» του πλανήτη, διακόπτοντας την παραγωγή σε κρίσιμες τροφοδοτικές αλυσίδες τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τις ΗΠΑ και τις άλλες οικονομικές ζώνες.

Οι «διακοπές» αυτές ξεκίνησαν από το εργοστάσιο της Foxconn που είναι ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής συσκευών και ανταλλακτικών για πλέον «ευ-πώλητα» κινητά τηλέφωνα.

Η διακοπή της παραγωγής στην διάρκεια των lockdown έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική πίεση στις αλυσίδες τροφοδοσίας ανταλλακτικών, συσκευών όλων των ειδών. Κυρίως όμως έχει αρχίσει να εξαντλεί τα αποθέματα με τα οποία συνεχιζόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό η προσπάθεια αποκατάστασης των ρήξεων στις διεθνείς τροφοδοτικές αλυσίδες καθώς απειλεί πλέον και τα μεγάλα Λιμάνια εξαγωγής στην Ανατολική και Ν.Α Κίνα.

Με άλλα λόγια πριν καν αποκατασταθούν οι ρήξεις στις τροφοδοτικές αλυσίδες μεταξύ της παγκόσμιας οικονομίας και της πλανητικής κλίμακας «αντιπληθωριστικής» βιομηχανικής τροφοδοσίας από την Κίνα, αυτή μπαίνει και πάλι σε αμφισβήτηση. Και αυτό όχι μόνο λόγω των lockdown από την πολιτική zero covid που εφαρμόζεται, αλλά και από τις διαστάσεις που φαίνεται να παίρνει η αντίδραση σ’ αυτή την πολιτική του Πεκίνου.

Ήδη σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που εξαρτώνται από αυτές τις γραμμές τροφοδοσίας – η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρους στον πλανήτη – επιχειρείται να εκτιμηθούν οι συνέπειες από το νέο πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη αβέβαιο λόγω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης, περιβάλλον.

Αυτός ο παράγοντας είναι «νέος» και ασφαλώς μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ με τον κ. Σι να βγαίνει πανίσχυρος, ήταν εκτός κάθε πρόβλεψης, τόσο μάλιστα που ο Μπάιντεν, παρά την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, είχε υποχρεωθεί στο G-20 να ανοίξει ένα διάλογο «συνεννόησης».

Αν οι εξελίξεις στην Κίνα αυτές τις ημέρες αποδειχθούν περισσότερο «δυναμικές» από όσα μπορεί να διαχειριστεί ο κ. Σι, αναμφίβολα το διεθνές περιβάλλον και η οικονομία για το 2023, πρέπει να ετοιμασθεί για ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δένδιας: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας

23:45

Τασούλας: Μια σπουδαία γιορτή για να μεταλάβουμε φως και αλήθεια που τόσο χρειαζόμαστε

23:35

Χαρδαλιάς: Τα Θεοφάνεια μας θυμίζουν όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους

23:31

Ζελένσκι: Εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη γραπτών δεσμεύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία

23:15

Μερτς: Ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

23:08

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - «Προσγειώθηκε» πάνω από τις 49.000 μονάδες ο Dow Jones

22:50

Στάρμερ για Ουκρανία: Τα «πιο δύσκολα βήματα» είναι ακόμα μπροστά μας

22:39

Πετρέλαιο: Πτώση λόγω των ανησυχιών για την προσοφρά λόγω Βενεζουέλας

22:22

Η «Συμμαχία των Προθύμων» συμφώνησε σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

22:17

Τουρκία: Ζητεί από όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα

22:08

Ανοδικό σερί «2x2» για τον χρυσό ελέω Βενεζουέλας

21:54

Χανιά: Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεσή της

21:42

Γροιλανδία και Δανία ζήτησαν να συναντήσουν τον Ρούμπιο για τις δηλώσεις Τραμπ

21:32

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό - Ξεπέρασε τα 13.000 δολάρια/τόνο

21:15

Βενεζουέλα και Κούβα δημοσιοποιούν τα ονόματα 55 νεκρών στρατιωτικών από την επιχείρηση σύλληψης Μαδούρο

21:04

Κοντογεώργης: Περισσότερη Ευρώπη όχι ως απλή ευχή και θεωρητική κατασκευή αλλά ως πράξη

20:46

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ της G7 στις 9 το βράδυ για τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία

20:27

Γροιλανδία: Η νέα γραμμή αντιπαράθεσης στο δόγμα ισχύος της Ουάσιγκτον

20:13

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Αναγκαία η συμμετοχή των ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας

19:50

Γενικός Εισαγγελέας Βενεζουέλας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία κατά του Μαδούρο

19:30

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την κοινή δήλωση για τη Γροιλανδία

19:17

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για Stoxx 600, FTSE 100 και IBEX 50

19:00

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

18:42

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σύντομα και δηλώνει έτοιμη για εκλογές

18:22

Γροιλανδία: O πρωθυπουργός ευχαριστεί τους ηγέτες και καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο

18:20

Ρωσία: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από έκρηξη αερίου στην Τβερ

18:08

Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

17:55

Πιερρακάκης: Έμπρακτη στήριξη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων με 600 οργανικές θέσεις κληρικών

17:35

Ανδρουλάκης: Το 2026 να πετύχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες

17:21

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει «παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα