ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε… και στην Κίνα;

Γιάννης Αγγέλης
28-11-2022 | 09:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα τελευταία 24ωρα τα νέα από την Κίνα γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ με αυξανόμενη πυκνότητα.

Η «είδηση» είναι ότι τα lockdown έχουν προκαλέσει μία χωρίς – πρόσφατο – προηγούμενο «έκρηξη» αντιδράσεων που πολλαπλασιάζονται σαν πυρκαγιά και στρέφονται κυρίως εναντίον του Σι Τζινπίνγκ, εξ αιτίας την επίμονης zero covid πολιτικής που έχει υποστηρίξει και επιβάλει στην χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή την στιγμή σχεδόν ένας στους τρεις ή τέσσερεις Κινέζους, ζει σε παρατεταμένες συνθήκες lockdown, καθώς με κάθε τοπική έξαρση της πανδημίας αυτόματα η περιοχή οδηγείται σε «κλείσιμο».

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι, σχεδόν τόσοι όσοι είναι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε καραντίνα στα περισσότερα αστικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας, του 1,4 δισ. κατοίκων.

Οι συνέπειες είναι σε δύο επίπεδα.

Το ένα αφορά στους Κινέζους που υφίστανται τον αποκλεισμό με δραματική σε ορισμένες περιοχές επιδείνωση των συνθηκών ζωής.

Αυτό έχει προκαλέσει την αλυσίδα των κοινωνικών εκρήξεων σε πολλά σημεία της χώρας με συνθήματα που στοχεύουν κυρίως στο πρόσωπο του για τρίτη θητεία γραμματέα του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση του ηγεσίας του ΚΚΚ στο Πεκίνο έχει περιορισθεί σε μέτρα «ήπιας καταστολής» όπως περιγράφονται, αλλά δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς το πώς καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν την «ήπια» καταστολή οι αστυνομικές αρχές. Και κυρίως μέχρι που θα φτάσουν οι αντιδράσεις των Κινέζων σ’ αυτή.

Η επόμενη ημέρα ακόμα έχει πολλά – πολλά ερωτηματικά για το τι θα ακολουθήσει όσο αφορά την εσωτερική σταθερότητα στην χώρα.

Το δεύτερο επίπεδο των συνεπειών από τα γεγονότα αυτά είναι ότι τα αλλεπάλληλα lockdown έχουν προκαλέσει απρόβλεπτες τόσο σε έκταση όσο και σε όγκο διακοπές στην λειτουργία της μεγαλύτερης βιομηχανικής «μονάδας» του πλανήτη, διακόπτοντας την παραγωγή σε κρίσιμες τροφοδοτικές αλυσίδες τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τις ΗΠΑ και τις άλλες οικονομικές ζώνες.

Οι «διακοπές» αυτές ξεκίνησαν από το εργοστάσιο της Foxconn που είναι ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής συσκευών και ανταλλακτικών για πλέον «ευ-πώλητα» κινητά τηλέφωνα.

Η διακοπή της παραγωγής στην διάρκεια των lockdown έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική πίεση στις αλυσίδες τροφοδοσίας ανταλλακτικών, συσκευών όλων των ειδών. Κυρίως όμως έχει αρχίσει να εξαντλεί τα αποθέματα με τα οποία συνεχιζόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό η προσπάθεια αποκατάστασης των ρήξεων στις διεθνείς τροφοδοτικές αλυσίδες καθώς απειλεί πλέον και τα μεγάλα Λιμάνια εξαγωγής στην Ανατολική και Ν.Α Κίνα.

Με άλλα λόγια πριν καν αποκατασταθούν οι ρήξεις στις τροφοδοτικές αλυσίδες μεταξύ της παγκόσμιας οικονομίας και της πλανητικής κλίμακας «αντιπληθωριστικής» βιομηχανικής τροφοδοσίας από την Κίνα, αυτή μπαίνει και πάλι σε αμφισβήτηση. Και αυτό όχι μόνο λόγω των lockdown από την πολιτική zero covid που εφαρμόζεται, αλλά και από τις διαστάσεις που φαίνεται να παίρνει η αντίδραση σ’ αυτή την πολιτική του Πεκίνου.

Ήδη σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που εξαρτώνται από αυτές τις γραμμές τροφοδοσίας – η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρους στον πλανήτη – επιχειρείται να εκτιμηθούν οι συνέπειες από το νέο πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη αβέβαιο λόγω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης, περιβάλλον.

Αυτός ο παράγοντας είναι «νέος» και ασφαλώς μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ με τον κ. Σι να βγαίνει πανίσχυρος, ήταν εκτός κάθε πρόβλεψης, τόσο μάλιστα που ο Μπάιντεν, παρά την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, είχε υποχρεωθεί στο G-20 να ανοίξει ένα διάλογο «συνεννόησης».

Αν οι εξελίξεις στην Κίνα αυτές τις ημέρες αποδειχθούν περισσότερο «δυναμικές» από όσα μπορεί να διαχειριστεί ο κ. Σι, αναμφίβολα το διεθνές περιβάλλον και η οικονομία για το 2023, πρέπει να ετοιμασθεί για ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:57

Visa Innovation Program Europe: Οι 7 Fintech εταιρείες που επιλέχθηκαν για το 2026 από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

11:55

Γεραπετρίτης για drone: «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν πολεμικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»

11:44

Εθνική Τράπεζα: Ο ψηφιακός τομέας ως μοχλός ενίσχυσης της παραγωγικότητας και σύγκλισης με την Ευρώπη

11:30

Μιχαηλίδου: «400 διαμερίσματα από τα πρώτα 8 ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής»

11:18

Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών για το 2025 - Τι δηλώνει ο Μητσοτάκης

11:11

ΕΕ: Προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών της με τη Συρία

11:08

Χανταϊός: Κανένα σύμπτωμα δεν παρουσιάζει ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που μεταφέρθηκε στο Αττικόν

11:01

Στάση αναμονής στο ταμπλό του ΧΑ – Οριακές διακυμάνσεις με συγκρατημένο τζίρο

10:46

Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

10:42

Eurobank και Κτίστωρ συνεργάζονται για επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας

10:37

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ

10:31

Η Blackstone εξαγοράζει την Skroutz από την CVC

10:15

Ο Τραμπ απαιτεί οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου να είναι «πιστοί»

10:09

Υπό πίεση ο Στάρμερ μετά τις καταστροφικές για το Εργατικό Κόμμα τοπικές εκλογές - Η κρίσιμη ομιλία

10:03

ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2026 βλέπουν οι αναλυτές - Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

09:51

Morgan Stanley: «Αγώνας ενάντια στον χρόνο» στην αγορά πετρελαίου

09:44

Premia: Αύξηση εσόδων 35% και adjusted EBITDA 49% το α' τρίμηνο

09:40

Τσίπρας: Το ταξίδι συνεχίζεται... Ή μήπως τώρα αρχίζει;

09:36

Τράπεζα Κύπρου: Στα 121 εκατ. τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

09:14

Η γυναίκα που κρατά στα χέρια της την τύχη του OnlyFans

09:12

Το ΕΒΕΠ ενισχύει τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια επιχειρηματικότητα

08:54

Στενά του Ορμούζ: Σύνοδος 40 χωρών για την ασφαλή μεταφορά πετρελαίου

08:54

Παρουσιάζεται σήμερα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

08:52

Η AI «καίει» ρεύμα: Τα data centers εκτοξεύουν τις επενδύσεις και αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη

08:37

Πετρέλαιο: Τραβά ξανά την ανηφόρα καθώς η συμφωνία δεν έρχεται και τα Στενά παραμένουν κλειστά

08:23

ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Τα ζυμαρικά από το Κιλκίς που ταξιδεύουν σε 60 χώρες του πλανήτη

08:17

Χανταϊός: Στο νοσοκομείο Αττικόν για προληπτικούς λόγους ο Ελληνας επιβάτης του Hondius

08:13

Η Κίνα επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ 13-15 Μαΐου

08:01

Το AI και το τέλος της παράδοσης: Ο μικρός κλήρος μπορεί να σωθεί ως η «boutique» του ευρωπαϊκού φαγητού;

07:58

Το φθινοπωρινό εκλογικό χαρτί, ο Μητσοτάκης «παίζει» Metallica, οι «καλοδεχούμενες προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ