ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Tο παρασκήνιο στο ΔΝΤ και ο βρετανικός εφιάλτης για τα... ελληνικά Npls

Γιάννης Αγγέλης
17-10-2022 | 12:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Φίλε μου θα σου στείλω αυτό το σημείωμα αργά σήμερα το βράδυ με την ελπίδα να το δεις με καθαρό μάτι αύριο Δευτέρα, το πρωί, απαλλαγμένος από τις σκέψεις που παρακίνησαν εμένα απόψε να κάτσω να τα βάλω σ’ αυτό το memo. Και αν έχεις χρόνο πάρε τηλέφωνο να τα πούμε στο φως της μέρας και των γεγονότων…».

Το σημείωμα του κ. Χ δεν ήταν έκπληξη για να πω την αλήθεια. Με έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Και συνεχίζει.

«Είναι αλήθεια όπως μου μετέφερε φίλος από το Λονδίνο που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι δεν υπήρχε πιο "καυτό" θέμα προς συζήτηση από τα γεγονότα στη Μ. Βρετανία και τις διαλυτικές για τους Τόρηδες συμπεριφορές της κυβέρνησης Τρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι – όπως μου μεταφέρθηκε – η συζήτηση αυτή επίσημη και κυρίως ανεπίσημη, δεν αφορούσε μόνο τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στο Λονδίνο και το αν η Τρας θα καταφέρει να επιζήσει περισσότερο από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Στο εσωτερικό των συντηρητικών άλλωστε ήδη ζυμώνεται το θέμα του ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει και ένας από αυτούς τους υποψήφιους είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος να σου θυμίσω ήταν αυτός που είχε χάσει για την ηγεσία των Τόρηδων από τον Τζόνσον. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως στο αν ο Μπέιλι (BoE) θα τα καταφέρει να μη χρειασθεί να ξαναμπεί στην αγορά για να στηρίξει τα Ταμεία, το Gilt και την στερλίνα…

Αυτή η συζήτηση όμως είχε και μία άλλη πλευρά. Μεγάλη ανησυχία διαφαίνεται να υπάρχει για το ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Μ. Βρετανία. Πλειοψηφούσα άποψη φαίνεται να είναι ότι "θα ήταν αναμενόμενο αυτό να είχε συμβεί σε μία από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και όχι μία οικονομία του G-7…".

Η πίεση από το ισχυρό δολάριο έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ρήγματα που οι "ειδήμονες" τα περίμεναν στην περιφέρεια πριν εμφανισθούν στο... Λονδίνο με αφορμή τις οικονομικές ιδέες της Τρας. Το "επεισόδιο" της Μ. Βρετανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα γιατί ανατρέπει... τη σειρά.

Σου μεταφέρω ένα σχόλιο που πρόσεξα στο Bloomberg το οποίο είναι ενδεικτικό του που βρίσκονται τώρα τα πράγματα ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει τη Δευτέρα η Τρας με την αλλαγή οικονομικού προγράμματος με τον νέο της ΥΠΟΙΚ:

"Το πιο κρίσιμο είναι ότι, καθώς η ρευστότητα σε όλο τον κόσμο εκφράζεται σε δολάρια, έχει ως αποτέλεσμα να στερεύει τις προμήθειες μετρητών (σ.σ. ρευστότητα) για εταιρείες και χώρες που τα χρειάζονται. Εάν η ηρεμία επιστρέψει στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς περαιτέρω παρέμβαση της BOE αυτή την εβδομάδα, αυτό θα ήταν μεγάλη υπόθεση.

Τότε όλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης δυνητικά ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων που αφορούν την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιταλία, την αγορά πετρελαίου και ούτω καθεξής. Θα ήταν όμως επίσης μεγάλη υπόθεση εάν η ηρεμία δεν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο…".

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που αρχίζει μπορεί να είναι μία από αυτές τις λίγες που καθορίζουν τις εξελίξεις για πολύ – πολύ καιρό.

Και κάτι που μπορεί να το πεις και μπλακ χιούμορ μιας και μιλάμε για Εγγλέζους. Διάβασα ότι στους Τόρηδες έχει σχηματισθεί μία ομάδα βουλευτών που προωθεί την άποψη ότι οι Τόρηδες πρέπει να πάνε τώρα για εκλογές, με τη βεβαιότητα ότι θα τις χάσουν, για να αφήσουν τους εργατικούς να διαχειριστούν τον Αρμαγεδδώνα που έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Και να έχουν έτσι την ευκαιρία να επανέλθουν καθώς θεωρούν βέβαιη την αποτυχία των Εργατικών... Τι να πω φίλε μου, ακόμα και από αυτή την πλευρά να το δεις, πάλι... Αρμαγεδδώνα βλέπεις.

Θα ήθελα όμως να σου επισημάνω ότι στο περιβάλλον του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ιταλία – όπως φαίνεται και στο σημείωμα του Bloomberg - παραμένει ένα από το επικείμενα "μεγάλα" προβλήματα, δίπλα σ’ αυτό της ενεργειακής κρίσης, της Κίνας ή της Ρωσίας.

Και αυτό γιατί όπως δείχνει η περίπτωση της Μ. Βρετανίας "εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να χρειαστούν τελικά τα χρήματα των φορολογουμένων εάν τα συνταξιοδοτικά ταμεία περιέλθουν ξανά σε προβλήματα και οι εταιρείες που τα εγγυώνται δεν μπορούν να καλύψουν το κενό χωρίς να καταστούν οι ίδιες αφερέγγυες... Η φερεγγυότητα πρέπει να υποστηρίζεται από κυβερνητικές εγγυήσεις...".

Κάτι ξέρουμε και μείς από αυτά, έτσι δεν είναι; Και για να μη μιλάμε μόνο για τους δίπλα, σου θυμίζω ότι αυτή την φερεγγυότητα με κρατικές εγγυήσεις την έχουμε και μεις ξανά - χρησιμοποιήσει τελευταία για να βγάλουμε από την μέσα τον εφιάλτη των Νpls. Ελπίζω να μην αποδειχθεί ο δικός μας... Φρανκενστάιν.

Μη με παρεξηγήσεις, θεωρώ τη "λύση" του Ηρακλή Ι και ΙΙ ευφυέστατη και ίσως μοναδική δυνατότητα για να ξεφύγουμε από την... κόπρο του Αυγεία. Αλλά αυτά που συμβαίνουν στην Αγγλία δείχνουν ότι τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σου ανέφερα πιο πριν τους προβληματισμούς που μου μεταφέρθηκαν από τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο των συναντήσεων στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Τέλος πάντως νομίζω ότι σε κούρασα. Σ’ αφήνω εδώ και περιμένω τηλέφωνό σου αύριο».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:08

Η ιδιοκτήτρια της Lidl επενδύει σε γερμανική πλατφόρμα streaming

15:04

Allianz: Ο καύσωνας μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,5% στην Ευρώπη

14:54

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Τι συζητήθηκε

14:48

Παπαστεργίου: Ακραίες οι προκλήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη - Ανάγκη για ισορροπία

14:37

Θα εξελιχθεί σε σήριαλ η εξαγορά του ΧΑ από τη Euronext;

14:35

«Καμπανάκι» Ρεν για πληθωρισμό: Το ράλι του ευρώ βοήθησε το έργο της ΕΚΤ

14:32

Τουρκία: Σεισμός αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα

14:24

Σδούκου: Κίνδυνος αποβιομηχάνισης αν δεν αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος

14:18

Κοντογεώργης: Προχωράμε γρήγορα την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος

14:09

Επιδοτήσεις ρεύματος σε επιχειρήσεις: Ξεκίνησε η καταβολή – Έως 12 Ιουλίου οι αιτήσεις

14:06

Φωτιά στον Μαραθώνα, επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Μήνυμα από το 112

14:00

Εξάρχου (AKTOR): Προϋπόθεση μία αποφασιστική Ευρώπη για την ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας

13:54

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Πέμπτη σε πέντε περιφέρειες

13:53

H ΔΕΗ φέρνει τη βιωσιμότητα στα σχολεία της Κρήτης

13:52

Παπασταύρου: Η ρύθμιση για τους οικισμούς οδηγεί σε ασφάλεια δικαίου

13:52

Κεραμέως: «Η ΓΣΕΕ θέλει να αποσυρθούν όλες οι ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους;»

13:42

Η L’Oréal εξαγοράζει την Color Wow

13:25

Metlen: Διατηρεί τη σύσταση «buy» και αυξάνει την τιμή-στόχο στα €61,5 η Piraeus Sec.

13:15

Δήμας για ΣΔΙΤ: Ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο για υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής

13:12

Αεροπορικά ταξίδια: Τι αλλάζει σε χρεώσεις χειραποσκευών και καθυστερήσεις πτήσεων

13:03

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Να μην χαθεί η ευκαιρία για απελευθέρωση των όμηρων

12:58

Μιχαηλίδου: Χίλια πεντακόσια Άτομα με Αναπηρία έχουν αποκτήσει Προσωπικό Βοηθό

12:56

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις σε διαδήλωση για τη σύλληψη και την καθαίρεση Ιμάμογλου

12:51

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,7% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων - Υπερκάλυψη κατά 2,53 φορές

12:46

Βιομηχανικό λόμπι Ιταλίας: Μπορεί να χάσουμε 20 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 118.000 θέσεις εργασίας λόγω δασμών

12:41

Κεραμέως: Έσπασε το φράγμα του 8% η ανεργία στη χώρα μας τον Μάιο

12:30

Σεντένο: Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

12:27

Παπασταύρου: Τις επόμενες ημέρες η task force για τις τιμές της ενέργειας

12:22

Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι δαπάνες της ΔΥΠΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

12:17

Κάτω από το 8% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο