ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Tο παρασκήνιο στο ΔΝΤ και ο βρετανικός εφιάλτης για τα... ελληνικά Npls

Γιάννης Αγγέλης
17-10-2022 | 12:31
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Φίλε μου θα σου στείλω αυτό το σημείωμα αργά σήμερα το βράδυ με την ελπίδα να το δεις με καθαρό μάτι αύριο Δευτέρα, το πρωί, απαλλαγμένος από τις σκέψεις που παρακίνησαν εμένα απόψε να κάτσω να τα βάλω σ’ αυτό το memo. Και αν έχεις χρόνο πάρε τηλέφωνο να τα πούμε στο φως της μέρας και των γεγονότων…».

Το σημείωμα του κ. Χ δεν ήταν έκπληξη για να πω την αλήθεια. Με έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επικοινωνία. Και συνεχίζει.

«Είναι αλήθεια όπως μου μετέφερε φίλος από το Λονδίνο που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι δεν υπήρχε πιο "καυτό" θέμα προς συζήτηση από τα γεγονότα στη Μ. Βρετανία και τις διαλυτικές για τους Τόρηδες συμπεριφορές της κυβέρνησης Τρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι – όπως μου μεταφέρθηκε – η συζήτηση αυτή επίσημη και κυρίως ανεπίσημη, δεν αφορούσε μόνο τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στο Λονδίνο και το αν η Τρας θα καταφέρει να επιζήσει περισσότερο από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Στο εσωτερικό των συντηρητικών άλλωστε ήδη ζυμώνεται το θέμα του ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει και ένας από αυτούς τους υποψήφιους είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ, ο οποίος να σου θυμίσω ήταν αυτός που είχε χάσει για την ηγεσία των Τόρηδων από τον Τζόνσον. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως στο αν ο Μπέιλι (BoE) θα τα καταφέρει να μη χρειασθεί να ξαναμπεί στην αγορά για να στηρίξει τα Ταμεία, το Gilt και την στερλίνα…

Αυτή η συζήτηση όμως είχε και μία άλλη πλευρά. Μεγάλη ανησυχία διαφαίνεται να υπάρχει για το ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Μ. Βρετανία. Πλειοψηφούσα άποψη φαίνεται να είναι ότι "θα ήταν αναμενόμενο αυτό να είχε συμβεί σε μία από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και όχι μία οικονομία του G-7…".

Η πίεση από το ισχυρό δολάριο έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ρήγματα που οι "ειδήμονες" τα περίμεναν στην περιφέρεια πριν εμφανισθούν στο... Λονδίνο με αφορμή τις οικονομικές ιδέες της Τρας. Το "επεισόδιο" της Μ. Βρετανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα γιατί ανατρέπει... τη σειρά.

Σου μεταφέρω ένα σχόλιο που πρόσεξα στο Bloomberg το οποίο είναι ενδεικτικό του που βρίσκονται τώρα τα πράγματα ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει τη Δευτέρα η Τρας με την αλλαγή οικονομικού προγράμματος με τον νέο της ΥΠΟΙΚ:

"Το πιο κρίσιμο είναι ότι, καθώς η ρευστότητα σε όλο τον κόσμο εκφράζεται σε δολάρια, έχει ως αποτέλεσμα να στερεύει τις προμήθειες μετρητών (σ.σ. ρευστότητα) για εταιρείες και χώρες που τα χρειάζονται. Εάν η ηρεμία επιστρέψει στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς περαιτέρω παρέμβαση της BOE αυτή την εβδομάδα, αυτό θα ήταν μεγάλη υπόθεση.

Τότε όλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης δυνητικά ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων που αφορούν την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιταλία, την αγορά πετρελαίου και ούτω καθεξής. Θα ήταν όμως επίσης μεγάλη υπόθεση εάν η ηρεμία δεν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο…".

Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που αρχίζει μπορεί να είναι μία από αυτές τις λίγες που καθορίζουν τις εξελίξεις για πολύ – πολύ καιρό.

Και κάτι που μπορεί να το πεις και μπλακ χιούμορ μιας και μιλάμε για Εγγλέζους. Διάβασα ότι στους Τόρηδες έχει σχηματισθεί μία ομάδα βουλευτών που προωθεί την άποψη ότι οι Τόρηδες πρέπει να πάνε τώρα για εκλογές, με τη βεβαιότητα ότι θα τις χάσουν, για να αφήσουν τους εργατικούς να διαχειριστούν τον Αρμαγεδδώνα που έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Και να έχουν έτσι την ευκαιρία να επανέλθουν καθώς θεωρούν βέβαιη την αποτυχία των Εργατικών... Τι να πω φίλε μου, ακόμα και από αυτή την πλευρά να το δεις, πάλι... Αρμαγεδδώνα βλέπεις.

Θα ήθελα όμως να σου επισημάνω ότι στο περιβάλλον του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ιταλία – όπως φαίνεται και στο σημείωμα του Bloomberg - παραμένει ένα από το επικείμενα "μεγάλα" προβλήματα, δίπλα σ’ αυτό της ενεργειακής κρίσης, της Κίνας ή της Ρωσίας.

Και αυτό γιατί όπως δείχνει η περίπτωση της Μ. Βρετανίας "εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να χρειαστούν τελικά τα χρήματα των φορολογουμένων εάν τα συνταξιοδοτικά ταμεία περιέλθουν ξανά σε προβλήματα και οι εταιρείες που τα εγγυώνται δεν μπορούν να καλύψουν το κενό χωρίς να καταστούν οι ίδιες αφερέγγυες... Η φερεγγυότητα πρέπει να υποστηρίζεται από κυβερνητικές εγγυήσεις...".

Κάτι ξέρουμε και μείς από αυτά, έτσι δεν είναι; Και για να μη μιλάμε μόνο για τους δίπλα, σου θυμίζω ότι αυτή την φερεγγυότητα με κρατικές εγγυήσεις την έχουμε και μεις ξανά - χρησιμοποιήσει τελευταία για να βγάλουμε από την μέσα τον εφιάλτη των Νpls. Ελπίζω να μην αποδειχθεί ο δικός μας... Φρανκενστάιν.

Μη με παρεξηγήσεις, θεωρώ τη "λύση" του Ηρακλή Ι και ΙΙ ευφυέστατη και ίσως μοναδική δυνατότητα για να ξεφύγουμε από την... κόπρο του Αυγεία. Αλλά αυτά που συμβαίνουν στην Αγγλία δείχνουν ότι τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σου ανέφερα πιο πριν τους προβληματισμούς που μου μεταφέρθηκαν από τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο των συναντήσεων στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Τέλος πάντως νομίζω ότι σε κούρασα. Σ’ αφήνω εδώ και περιμένω τηλέφωνό σου αύριο».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:20

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά στις 31/5 - Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 11:00 το βράδυ

12:20

Γιατί το Telegram διχάζει την Ευρώπη: Ανεξέλεγκτο φιλορωσικό app με κρεμλινική προπαγάνδα

12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 77,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Φεβρουάριο

12:11

ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

12:00

Ρόκο Κομίσο: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα - Από τις Pfizer και JP Morgan στους «Βιόλα»

11:55

ΓΣΕΒΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

11:40

Συνεργασία Alpha Bank και Skroutz για το Πρόγραμμα «Δόσεις για όλους»

11:38

Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

11:17

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο

11:10

Παρατείνεται η 2η φάση του διαγωνισμού διάθεσης του 20% της Αριάδνη Interconnection

11:01

Κασκάρι (Fed) για πληθωρισμό: Χρειάζονται μήνες θετικών στοιχείων πριν μειώσουμε τα επιτόκια

10:51

Καθαρισμοί οικοπέδων: Παράταση για τις δηλώσεις έως 30 Ιουνίου

10:50

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:47

9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση: Εστιάζοντας στο παρόν και το μέλλον της ενεργειακής αγοράς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

10:45

Μιχαηλίδου: Πάνω από 1.200 γιατροί έκαναν αίτηση για τα ΚΕΠΑ

10:43

Βραζιλία: Η αποψίλωση στη σαβάνα Σεχάντου ξεπέρασε -για πρώτη φορά- αυτήν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

10:35

Noval Property: Από 2,6 έως 2,82 ευρώ το εύρος διάθεσης της μετοχής

10:29

Σνάμπελ: Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά εκτός κρίσεων

10:18

Σάντσεθ: Απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

10:07

«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

10:03

Conference League: Όλα τα μέτρα της αστυνομίας για τον τελικό - Οι ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ

10:00

Epsilon Net: Αύξηση σε κέρδη προ φόρων και κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο

09:42

Motor Oil: Μπόνους 2 μισθών στους εργαζόμενους - Θα μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ

09:32

Συμβολαιογράφοι: Σε δεύτερο γύρο εκλογών ο Στυλιανός Ρεβέλας και η Ελένη Κοντογιώργου

09:20

Έρχονται νέα ρεκόρ όλων των εποχών για χρυσό, ασήμι και χαλκό

09:08

Κικίλιας για σύλληψη Τούρκου εμπρηστή: «Πλανώνται ερωτήματα για την υπόθεση»

08:59

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα - Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

08:49

ΕΕ: Δεσμεύσεις για τη διάθεση 5 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία

08:40

ΟΗΕ για Παπούα Νέα Γουινέα: «Απίθανο να βρεθούν επιζώντες» - Φόβοι για νέα κατολίσθηση

08:37

Διμερής συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας - Βελγίου: Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι