ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ένα περίεργο video που δεν προμηνύει καλά πράγματα

Γιάννης Αγγέλης
17-01-2022 | 08:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Φίλτατε σου στέλνω αυτό το σημείωμα γιατί θέλω να σου επισημάνω ένα θέμα για το οποίο ήθελα να μιλήσουμε στην τελευταία συνάντησή μας, αλλά τελικά με την ιστορία του Καζακστάν στο τέλος ξεχάστηκα και δεν το ανέφερα».

Με αυτή την εισαγωγή άρχιζε το mail του κ. Χ που έλαβα την επόμενη ημέρα της συνάντησής μας. Το παραθέτω ως έχει προκειμένου αφενός να μη «βλάψω» τη λογική της επισήμανσής του και αφετέρου να μη δώσω χωρίς να το θέλω λάθος ερμηνείες στα λεγόμενά του.

«Προχθές παρακολουθώντας το επίσημο twitter του Reuters, πρόσεξα ένα μικρό video στο οποίο εμφανίζονται μισοάδεια τα ράφια σε αμερικάνικο σούπερ μάρκετ. Όπως ξέρεις παρακολουθώ τα αμερικάνικα ΜΜΕ σχεδόν... συστηματικά. Εντόπισα λοιπόν και άλλα ρεπορτάζ με το ίδιο θέμα σε περισσότερες από μία πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι αναλύσεις που κατάφερα να εντοπίσω σχετικές με τα ρεπορτάζ αυτά καταλήγουν – αυτό το κάνω εγώ για συντομία χρόνου – σε δύο βασικές αιτίες οι οποίες νομίζω ότι αφορούν όλους και όχι μόνο τους Αμερικάνους. Είτε έχουμε δει, είτε δεν έχουμε δει ακόμα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ στα μέρη μας.

Η αλήθεια είναι ότι "άδεια ράφια" εμφανίστηκαν παντού αλλά για λίγο το Α' εξάμηνο του 2020, όταν με τα lockdown και τον φόβο για το άγνωστο της πανδημίας να κυριαρχεί, η πλειονότητα των ανθρώπων άδειασε τα σούπερ μάρκετ πριν να κλειστεί στα σπίτια του... Έκτοτε δεν μπορεί να πει κανείς ότι συναντούσε άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ καθώς οι όποιες ελλείψεις αφορούσαν ελάχιστα προϊόντα και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αξιοσημείωτες.

Το να εμφανισθεί τώρα δύο χρόνια μετά κάτι τέτοιο και μάλιστα στις ΗΠΑ ασφαλώς απαιτεί διαφορετικές εξηγήσεις. Για να είμαι σύντομος σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις που έχω εντοπίσει δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο με τα "άδεια ράφια" σήμερα.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η αναταραχή που προκλήθηκε από τα πρώτα κύματα της πανδημίας, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις αλλού μειωμένη ζήτηση και αλλού (χρονικά) υπερ-αυξημένη. Αυτή η αναταραχή και ο αποσυντονισμός μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ειδικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων που είναι διακρατική η σύνδεσή τους, έχει προκαλέσει σπασμούς και στις ενδιάμεσες αλυσίδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά κρέατος η οποία αρχικά γνώρισε ειδικά με τα lockdown, απότομη πτώση ζήτησης, αλλά και στην ενδιάμεση αλυσίδα της συντήρησης (ψυγεία), μεταφοράς κ.λ.π. Με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αλλά και οι ενδιάμεσοι να αδυνατούν να διαχειριστούν τα πλεονάσματα λόγω των φυσικών ορίων «παραγωγής», ψύξης, μεταφοράς, κ.ο.κ. Αυτός ο αποσυντονισμός παραγωγής διαχείρισης και κατανομής θα απαιτούσε ιδιαίτερα στις μεγάλες αγορές όπως π.χ. στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, ένα επαναπρογραμματισμό που πλέον αποκτά δομικό χαρακτήρα η δυσκολία του για να λειτουργήσει εκ νέου η αγορά.

Αυτός ο αποσυντονισμός που αφορά πλέον πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής ειδικά στην παραγωγή κρέατος, αλλά και άλλων ευαίσθητων τροφίμων έχει προκαλέσει μία σχεδόν οριζόντια συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην διαχείριση και στην κατανάλωση...

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που έχει προκαλέσει η επιμονή στον πολύμορφο εμπορικό πόλεμο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα το πόσο πιεστικά η Κίνα επιχειρεί να εξασφαλίσει συγκεκριμένα προϊόντα που δεν διαθέτει ή διαθέτει σε μη επαρκή βαθμό, όσο αυξάνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη... Αυτό οδηγεί σε μια αυξημένη πίεση για την δημιουργία αποθεμάτων που πιέζουν με την σειρά τους την ήδη προβληματική κατάσταση στην ζήτηση. Στην προηγούμενη περίοδο ακόμα και μετά την κρίση του 2008 είχαν αναπτυχθεί πανίσχυρες διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας σε όλα τα βασικά είδη. Η Κίνα ήταν στο κέντρο αυτού του εφοδιασμού όσο αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα. Σήμερα είναι στο κέντρο της αυξημένης πίεσης πάνω στην προσφορά... Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών / ΝΑΤΟ και Κίνας / Ρωσίας από την άλλη, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, δημιουργεί πλέον νέες εντάσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που δεν είναι «μεταβατικές», αλλά διαρθρωτικές, αφού συνδέονται με τις νέες αλλαγές στην αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων.

Γιατί σου γράφω για όλα αυτά; Μα γιατί όπως καταλαβαίνεις όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικό μέρος της πηγής των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, που ξεφεύγουν πλέον από τη δυνατότητα ή ικανότητα - όπως θες πες το - των Κεντρικών Τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, είτε με τον περιορισμό της κυκλοφορίας του χρήματος είτε με το να το κάνουν ακριβότερο αυξάνοντας τα επιτόκια...

Ελπίζω να μη σε κούρασα, αλλά οφείλω να πω ότι όλα ξεκίνησαν με εκείνο το παράξενο βιντεάκι με τα άδεια ράφια στα αμερικάνικα σούπερ μάρκετ... Πιστεύω όμως ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας των πηγών του πληθωρισμού. Ένα είναι βέβαιο, οι αιτίες του είναι περισσότερο πολύπλοκες από εκείνες της δεκαετίας του 70’...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:55

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200.000 ευρώ

17:51

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

17:49

Axios: Δριμύ «κατηγορώ» Βανς σε Νετανιάχου - «Πούλησες εύκολο πόλεμο στον Τραμπ»

17:49

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

17:46

Κικίλιας: «Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο»

17:35

Πιερρακάκης: Στοχευμένα, δίκαια, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:29

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Στους χειρότερους μήνες της δεκαετίας ο Μάρτιος

17:06

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 3 Απριλίου

16:53

Δημοσιεύθηκαν τα εγκεκριμένα, νέα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ

16:42

Formula1 και Allwyn επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα πολυετή συμφωνία

16:36

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κάθετο Διάδρομο

16:28

Eurobank: Επέλεξε την Knowcrunch για τις εκπαιδεύσεις των στελεχών της στο AI

16:18

Microsoft: Η μετοχή οδεύει για το χειρότερο τρίμηνο από το 2008 - Το «διπλό χτύπημα» που δέχεται το AI

16:16

Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές: Σημείο καμπής για τις αγορές ο πόλεμος στο Ιράν – Συστήνουν επαγρύπνηση, τι λένε για τράπεζες και private credit

16:10

Νέες απώλειες στην Wall Street - Προς 5η σερί εβδομάδα απωλειών ο S&P 500

16:08

Ραγδαία αύξηση στις φυλακισμένες γυναίκες παγκοσμίως - Το 80% αναπτύσσει ψυχιατρικές διαταραχές λόγω εγκλεισμού

16:05

Προς την 4η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών του ο χρυσός παρά τα σημερινά κέρδη

16:03

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην αποσπάσει την προσοχή μας από την Ουκρανία

15:56

Ιράν: Τα αμερικανοισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει ζημιές σε 120 μουσεία και ιστορικά κτήρια

15:52

Voucher 750 ευρώ - ΔΥΠΑ: Ανάρτηση του μητρώου ωφελουμένων εργαζομένων

15:50

Bloomberg: Η Ουκρανία ξεμένει από ρευστότητα - Κρίσιμο δίμηνο

15:48

«MYTHOS & MOMENTUM - Από την Αρχαιότητα στους Μαραθωνοδρόμους»: Η μεγάλη έκθεση του Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου στη Βιέννη

15:48

Η no1 ερώτηση σε συνέντευξη για δουλειά που καθορίζει 90% το αποτέλεσμα

15:42

ΟΠΕΚΑ: Στις 31 Μαρτίου θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα σε 987.379 δικαιούχους

15:39

Bloomberg: Τρίτη διέλευση τάνκερ της Dynacom από τα Στενά του Ορμούζ

15:34

Νέα εταιρεία συστήνει η μητρική της Nova, United Group στην Ελλάδα

15:27

Η Ρωσία ευνοείται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Δεν εξετάζει πια «ψαλίδι» στην ανάπτυξη

15:25

Το σχέδιο του Συμβουλίου Ειρήνης του Τραμπ προβλέπει αφοπλισμό της Χαμάς σε 8 μήνες

15:20

Πασχαλινό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

15:03

Λαγκάρντ: «Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν υποτιμώνται»