ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Περιμένοντας τον... άθλο του Ηρακλή ΙΙ

28-06-2021 | 07:38
Μοιράσου το

Το να κάθεσαι μπροστά στο πληκτρολόγιο και να απλώνεις το χέρι σου προς το δεύτερο φλιτζάνι του καφέ, χωρίς να έχεις γράψει ούτε μια λέξη δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση.

Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα, όταν ένα κουδούνισμα του τηλεφώνου διέκοψε τους προβληματισμούς μου…

«Καλημέρα, όλα καλά; Πώς τα πάτε σπίτι με την ζέστη;», αναγνώρισα αμέσως την φωνή του κ. Χ.

«Μια χαρά» είπα, «δεν το βλέπω να είναι τόσο τραγικό, αλλά οπωσδήποτε θα ήθελα να κατεβάσει λιγάκι τα «γράδα» ο καιρός. Εσύ τι κάνεις; Είσαι στην Αθήνα ή έχεις πάει στο εξοχικό σας;».

Με το μυαλό μου έβλεπα ήδη τον κ. Χ να πίνει τον καφέ του στην βεράντα του, η οποία λόγω φυτών και σκιάς, πρέπει να ήταν σε ανεκτή κατάσταση.

«Όχι, έχουμε μείνει στο σπίτι στην Αθήνα, γιατί καμιά φορά χρειάζεται να καταφεύγεις και στα air condition…», είπε και μπήκε αμέσως στο θέμα που τον είχε σπρώξει να μου τηλεφωνήσει.

«Διάβαζα χθες αυτό που είχατε δημοσιεύσει στο Insider.gr για το πως μπλέκονται οι εξελίξεις με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τον εξοστρακισμό των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών».

Πάντα έβρισκε λέξεις που μου άρεσαν, αυτή την φορά ο «εξοστρακισμός» των Npls από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ήταν πετυχημένη μεταφορά…

«Ναι» είπα, «να υποθέσω ότι κάτι μας ξέφυγε; Ή διαφωνείς σ’ αυτό που γράφουμε;».

«Όχι – όχι δεν διαφωνώ, ίσα ίσα νομίζω ότι έτσι ακριβώς είναι, το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Το ελληνικό δημόσιο διευκολύνει τώρα τις τράπεζες με εγγυήσεις για να ξεφορτωθούν τα npls και οι τράπεζες μόλις το καταφέρουν αυτό, θα επιτρέψουν έτσι στο δημόσιο να απαλλαγεί από την non investment grade διαβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους, που για να λέμε την αλήθεια είναι ο μόνος λόγος για να το κρατάνε τόσο χαμηλά. Είναι προφανώς έτσι, ανεξάρτητα από τι λένε και το πως περιγράφουν αυτό που πάει να γίνει…».

Μου αρέσει ο τρόπος που απλοποιεί πάντα τις οικονομικές διαδικασίες. Και αυτό, ομολογώ ότι με έχει βοηθήσει πολλές φορές στο να γράφω δύσκολα πράγματα με πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο. Πολλές φορές με κάνει να καταλαβαίνω καλύτερα εκ των υστέρων αυτό που έχω αρχικά προσπαθήσει να γράψω.

«Άλλο ήθελα να σου πω, πάνω σ’ αυτό όμως. Πρόσεξε υπάρχει κάτι που ίσως δεν έχει τύχει επαρκούς προσοχής και το οποίο ίσως αποτελέσει θεμέλιο της «γέφυρας» από το τώρα στο μετά, για όσο δηλαδή με το τέλος του PEPP, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χάσουν την προστασία της ΕΚΤ».

«Με ξαφνιάζεις» σχολίασα, «για πες μου τι εννοείς;»

«Κοίταξε μιλούσα προχθές με ένα φίλο πολύ σχετικό με το θέμα αυτό, ο οποίος μου επισήμανε ότι στο πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας που ισχύει μετά την έξοδο από το τελευταίο μνημόνιο, έχει καθυστερήσει μία αξιολόγηση, νομίζω η πρώτη ή η δεύτερη. Είναι από αυτές που συνδέονται και με απελευθέρωση πόρων από τα κέρδη ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες. Αυτή η χρονική καθυστέρηση, αν τον Μάρτιο του 2022 κλείσει το PEPP, ίσως είναι το μεταβατικό κάλυμμα που χρειάζεται για να δώσει η ΕΚΤ μία επιπλέον έκτακτη επέκταση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων. Οι όροι της ενισχυμένης εποπτείας σε ένα περιβάλλον αυξημένης διασφάλισης της αποπληρωμής του χρέους, λόγω του μαξιλαριού, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης και του τεράστιου ποσοστού χρέους που έχουν οι επίσημοι οργανισμοί GLF, EFSF, ESM, IMF, διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα ένα περιβάλλον που …εγγυάται στην ΕΚΤ την βιωσιμότητά του. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να τελειώνει και ο Ηρακλής ΙΙ, σε σχέση με αυτά που γράφατε και να αλλάξουν έτσι οι Οίκοι Αξιολόγησης τέλη του 2022 αρχές του 2023 την διαβάθμιση σε investment grade…».

Ένα «λαμπάκι» άναψε ξαφνικά στο μυαλό μου. «Α μάλιστα, έτσι εξηγούνται και οι κουβέντες που είχα ακούσει για προθέσεις του ελληνικού δημοσίου να αρχίσει μικρές συμβολικές πρόωρες αποπληρωμές των πρώτων δόσεων των διακρατικών δανείων (σ.σ. GLF). Έτσι εξηγείται η …βιασύνη. Θέλουν να φτιάξουν «περιβάλλον», όπως έγινε και με την προπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ. Θέλουν να διευκολύνουν την ΕΚΤ με ένα σοβαρό πρόσχημα για το waver αν λήξει το PEPP τον Μάρτιο. Μπορεί, δεν αποκλείεται να το σκέφτονται και έτσι» σχολίασα στις επισημάνσεις του κ. Χ.

«Ναι, νομίζω ότι κάπως έτσι σκέπτονται να περάσουν την «γέφυρα» μέχρι να δουλέψει ο Ηρακλής Ι και ΙΙ…». Ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και πρόσθεσε, «αν και πιστεύω ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δύσκολα θα το διακινδυνέψουν να κλείσουν το PEPP τον Μάρτιο. Τα πράγματα φαίνεται ότι δυσκολεύουν πολύ περισσότερο απ’ όσο είχαν σχεδιάσει. Άσε να δούμε τι θα γίνει…» παρατήρησε κλείνοντας το θέμα αυτό, για να με ενημερώσει στην συνέχεια για τις περιπέτειες της Ελένης με την δεύτερη δόση του εμβολίου της.

Ευτυχώς στο τέλος είχαν πάει όλα καλά και θα την ξαναδούμε σύντομα στα τακτικά ραντεβού μας, όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Χ πριν κλείσουμε το τηλέφωνο. Όχι δεν της έτυχε καμία θρόμβωση ή κάτι άλλο, απλώς είχε κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις τις οποίες ξεπέρασε τελικά χωρίς άλλα προβλήματα… 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.