ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ένας μπουναμάς για τις τράπεζες, τώρα που βρήκαμε... παπά

Γιάννης Αγγέλης
26-04-2021 | 06:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μόλις είχαμε κάτσει στην βεράντα του κ. Ψ μετά από πολύ καιρό.

Οι μάσκες ήταν κρεμασμένες από τα... αυτιά, καθώς ο ένας είχε κάνει και τα δύο εμβόλια και οι άλλοι δύο είχαμε ήδη αναμετρηθεί νικηφόρα... με τις παρενέργειες της πρώτης δόσης του Astra Zeneca.

Ο οικοδεσπότης μας εμφανίσθηκε με ένα δίσκο. Πάνω του τρία ποτηράκια για ρακί, ένα πιατάκι ελίτσες γεμιστές με πιπεριά και μικρά κομμάτια γραβιέρας οροπεδίου Λασιθίου.

Η γραβιέρα από το Λασίθι ήταν έκπληξη και μαζί ο συμβολικός γιορτασμός για την επιστροφή της παρέας…

«Εγώ σας φροντίζω με γραβιεράκι Λασιθίου, αλλά ο Μητσοτάκης σας φροντίζει εσάς τους τραπεζίτες με μπουναμάδες από το παρελθόν…», τσύριξε ο κ. Ψ απευθυνόμενος στον κ. Χ, που τον κοίταξε με απορία, ενώ την ίδια στιγμή άπλωνε το χέρι στο πιατάκι με τις ελιές.

«Γιατί με κοιτάζεις έτσι» επέμεινε πειραχτικά ο κ. Ψ, «χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς οι φίλοι σου θα πάρουν κάμποσα από τις εγγυήσεις που είχε δώσει το δημόσιο για τα δανεικά και αγύριστα των στεγαστικών στους παλινοστούντες, τους Ρομά και τους σεισμόπληκτους… Καλά δεν λέω; Αυτά κι αν ήταν ξεχασμένα λεφτά…».

Εγώ έκανα πως τακτοποιούσα τα ποτηράκια και το μπουκάλι με το ρακί, αφήνοντας τον κ. Χ να ξεπεράσει την έκπληξή του από την φιλική επίθεση του κ. Ψ.

«Μα τι λες;» είπε ο κ. Χ μετά από λίγα δευτερόλεπτα σιωπής, παραμένοντας με το ερωτηματικό στα μάτια, «για ποιους φίλους μου μιλάς και για ποια δις, δεν σε καταλαβαίνω…».

Αποφάσισα να παρέμβω για να μπει η κουβέντα στον δρόμο της πριν ξεστρατίσει και έχουμε καμία αναπάντεχη παρεξήγηση μετά από τόσο καιρό.

«Εννοεί», είπα «ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από πολύ κουβέντα με την Eurostat, να πληρώσει ένα παλιό λογαριασμό στις τράπεζες για εγγυήσεις που έχουν εκπέσει εδώ και χρόνια. Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν από το δημόσιο γιατί ήταν αδύνατο να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία των παλιών δικαιούχων, λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης. Μιλάμε για στεγαστικά σε παλινοστούντες, Ρομά, κ.λ.π. που είχαν σχεδόν εξ αρχής κοκκινήσει, αλλά οι εγγυήσεις δεν μπορούσαν να εισπραχθούν γιατί δύσκολα εύρισκες τον πάλαι ποτέ δανειολήπτη…».

«Ναι γι΄αυτό λέω, αλλά μη μου πεις ότι δεν είναι ένας καλός μπουναμάς αυτή την στιγμή για τις τράπεζες. Κάπου δύο δις και βάλε νομίζω, έτσι δεν είναι;» είπε παρεμβαίνοντας ο κ. Ψ, κοιτάζοντας τον κ. Χ.

Ο κ. Χ όμως παρέμενε αποσβολωμένος δείχνοντας να μη καταλαβαίνει τι ή μάλλον γιατί πράγμα συζητάμε…

Έχοντας δοκιμάσει μαζί με το ρακί και το γραβιεράκι αισθάνθηκα αρκετά γενναιόδωρος απέναντι στους δύο φίλους και αποφάσισα να εξηγήσω τι τρέχει…

«Δεν καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σου για το θέμα» είπα στον κ. Ψ, «αλλά θα σου πώς τι έγινε. Τα δάνεια αυτά ήταν κόκκινα εξ αρχής αλλά οι τράπεζες λόγω της εγγύησης του δημοσίου, την οποία όμως δεν μπορούσαν να εισπράξουν με βάση τις διαδικασίες που απαιτούσε το δημόσιο, δεν μπορούσαν ούτε να τα πουλήσουν, ούτε να τα τιτλοποιήσουν. Το μόνο καλό που είχαν αυτά τα δάνεια ήταν ότι δεν χρειαζόταν να δημιουργήσουν προβλέψεις γιατί ήταν εγγυημένα από το δημόσιο… Αυτά λοιπόν τα δάνεια, δηλαδή οι εγγυήσεις τους, αποφασίσθηκε τελικά ότι θα αρχίσουν αποπληρώνονται και αυτό μας κάνει ένα μποναμά δύο δις τουλάχιστον μέσα στο 2021. Ε’ δεν είναι και λίγα εδώ που τα λέμε…».

«Αυτό λέω και γω» πέταξε από την πολυθρόνα του ο κ. Ψ αποφεύγοντας να κοιτάξει τον κ. Χ.

Ο κ. Χ που τόση ώρα δεν μιλούσε, αλλά είχε εμφανώς αλλάξει η έκφρασή του ακούμπησε το ποτηράκι του στο τραπεζάκι, κάρφωσε μία ελίτσα, την τρίτη για όση ώρα εμείς οι άλλοι ασχολούμαστε με τις εγγυήσεις, μας κοίταξε και έσπασε ένα χαμόγελο γεμάτο κατανόηση προς την μεριά μας.
«Σας ακούω τόση ώρα και για να είμαι ειλικρινής διασκεδάζω λιγάκι…

Ξέρω γιατί πράγμα μιλάτε, γιατί όταν δημιουργήθηκε το θέμα εγώ ήμουνα ακόμα στην τράπεζα και ξέρω τον …πόνο του. Αυτό που έγινε τώρα και πραγματικά είναι ένας χοντρός μπουναμάς - αλλά δεν είχε εναλλακτική εδώ που τα λέμε ο Σκυλακάκης - είναι ότι μεσολάβησε μια δύσκολη κουβέντα, αλλά παραδόξως με… κατανόηση αυτή την φορά από την Eurostat. Και το κόστος του μπουναμά «πέρασε» στους παλιούς λογαριασμούς των ελλειμμάτων… Βλέπεις τώρα με την πανδημία βρήκαμε παπά να θάψουμε καμία δεκαριά, δηλαδή το ΥΠΟΙΚ μπορεί να κάνει πράγματα που παλιότερα η Eurostat ούτε που θα ήθελε να τα ακούσει…
Ναι η αλήθεια είναι ότι είναι ένας καλός μπουναμάς για τις τράπεζες μια τέτοια χρονιά. Αλλά η εναλλακτική για τον Σκυλακάκη θα ήταν να αυξήσει τα λεφτά που δίνει για τις εγγυήσεις των ομολόγων για τις τιτλοποιήσεις των npls, αν τα δάνεια αυτά πέρναγαν σαν κόκκινα στους ισολογισμούς των τραπεζών…».

Ο κ. Ψ με κοίταξε και σχεδόν ψιθύρισε «δεν είχα καταλάβει ότι τελικά τον μπουναμά μας τον έκανε ο κουμπάρος (σ.σ. η Eurostat). Έστω και έτσι όμως πάλι λεφτά πήρανε οι φίλοι σου…» είπε με μία διστακτικά αυτή την φορά πειρακτική διάθεση, ενώ ταυτόχρονα σηκώθηκε για να ανανεώσει το περιεχόμενο στα πιατάκια με τις ελιές και το γραβιεράκι.

Όταν επέστρεψε είχαμε ήδη γυρίσει την συζήτηση με τον κ. Χ στα τελευταία άσχημα νέα για το bitcoin.

O κ. Ψ ένθερμος θιασώτης των κρυπτονομισμάτων άρχισε να αμφισβητεί με έντονο τρόπο τις αρνητικές για τα κρυπτονομίσματα απόψεις του κ. Χ. Και η βραδιά συνεχίσθηκε με ένα δεύτερο μπουκάλι ρακί…

Υστερόγραφο: Νάμαστε πάλι μαζί…

Μερικές επεξηγήσεις για όσους δεν γνωριζόμαστε

Από σήμερα το «Οικονογράφημα», γνωστό σε κάποιους αναγνώστες, άγνωστο στους πολλούς, ξεκινά την νέα διαδρομή του στο ανασχεδιασμένο Insider.gr.

Πρόκειται για την 3η περίοδο δημοσιευμάτων, αφού ο 1ος κύκλος ξεκίνησε το 2009 σαν σταθερό οικονομικό σχόλιο στο καινούργιο οικονομικό ένθετο του τότε «Ελεύθερου Τύπου», ενώ ο 2ος κύκλος εγκαινιάσθηκε με την μετακόμιση του «Οικονογραφήματος» στην νέα τότε οικονομική έκδοση, την εφημερίδα Κεφάλαιο.

Ο 3ος κύκλος ή τρίτη περίοδος, συμπίπτει, όπως και οι προηγούμενες με ένα νέο φιλόδοξο ξεκίνημα. Αυτό που επιχειρούμε παλιοί και νέοι συνεργάτες στο εντελώς νέο Insider.gr.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το πρώτο «Οικονογράφημα» προέκυψε σαν μία αδήριτη ανάγκη να δώσουμε μία απάντηση σε κείνη την ρηξικέλευθη δήλωση του τότε Υπ. Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη…».

Τότε το πρώτο «Οικονογράφημα» είχε απαντήσει με ένα σχόλιο που είχε τίτλο «Τώρα αρχίζει η Εσωτερική Υποτίμηση…».

Το τι σήμαινε ο νεόκοπος όρος «Εσωτερική Υποτίμηση» και το πόσο «θωρακισμένη» ήταν η οικονομία, το ζήσαμε όλοι στο πετσί μας τα χρόνια που ακολούθησαν και δεν χρειάζεται πλέον διευκρινίσεις. Εδώ που τα λέμε, ακόμα το ζούμε, παρά τον εφιάλτη της πανδημίας που έπεσε από πάνω και τα σκέπασε όλα…

Θα ήταν αδικία εδώ να μη επισημάνουμε ότι η δήλωση εκείνη του κ. Αλογοσκούφη, δεν αντανακλούσε την πραγματική εκτίμησή του για την κατάσταση. Ήταν η δήλωση του πολιτικού, που «έπρεπε» να καθησυχάσει την κοινή γνώμη απέναντι σ’ αυτό που ερχόταν, αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές αντιδράσεις απέναντι στην ικανότητα της τότε κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση… Αλλωστε το βιογραφικό του κ. Αλογοσκούφη σαν οικονομολόγος τότε ήταν από τα πλέον «βαριά», έναντι εκείνων που είχαν περάσει από την θέση του Υπ. Οικονομικών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι... πρωταγωνιστές μας

Η αναφορά στην γενέθλια πράξη του «Οικονογραφήματος», έχει σαν στόχο να εξηγήσει στους νέους αναγνώστες μας τον στόχο και την πιθανή χρησιμότητα του σχολίου αυτού από εδώ και στο εξής.

Κάπως έτσι φιλοδοξούμε να περπατήσει στην νέα διαδρομή του μέσα από το Insider.gr.

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει εδώ στην πρώτη επικοινωνία μας να πούμε.

Πολλές φορές το «Οικονογράφημα» αντί της μορφής του οικονομικού σχολίου θα έχει την μορφή ενός χρονογραφήματος ή καλύτερα ενός διαλόγου ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που στον δεύτερο κύκλο του έγιναν τρία.

Πρόκειται για τους κ.κ. Χ και Ψ μαζί με τον γράφοντα.

Ο κ. Χ είναι ένας παλιός τραπεζίτης, από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, χωρίς εμμονές, αξιόπιστος πάντα όσο αφορά τις πληροφορίες και τις αναλύσεις του, ένας παλιός τραπεζίτης που έχει μεν αποσυρθεί από την ενεργό εμπλοκή στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν έχει χάσει τις σημαντικές επαφές του με τον χώρο αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Ο κ. Ψ είναι ένα πρόσωπο που μπήκε με καθυστέρηση στην παρέα και προέρχεται από τον χώρο του Σύριζα. Ο κ. Ψ απογοητεύθηκε από την μεγάλη στροφή του Σύριζα το 2015 και αποχώρησε από τα …κομματικά. Δεν έπαψε όμως και αυτός να διατηρεί τις πολύ καλές του επαφές με τα ηγετικά στελέχη του Σύριζα.

Την παρέα συμπληρώνει ένας δημοσιογράφος ο οποίος αν και έχει διατρέξει περισσότερα από 30 χρόνια στο δημοσιογραφικό περιβάλλον, αποφεύγει να εμπλέκεται με τα επιτελεία των ΜΜΕ και παραμένει επιφυλακτικός. Η εμπειρία του έχει «θρέψει» την επιφυλακτικότητά του τόσο που μερικές φορές να γίνεται αντιπαθής στους συνομιλητές του. Αντιπαθής, αλλά όχι αναξιόπιστος. Παραμένει κατά κάποιο τρόπο ενεργός – «είναι το χούι μου» όπως συνηθίζει να λέει – και δεν έχει την ίδια υπογραφή με τον γράφοντα. Αυτή η διευκρίνιση είναι αναγκαία προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Αυτή η παρέα των τριών, με τις ιδιοτροπίες τους, τα καβγαδάκια τους, τις αναπάντεχες μερικές φορές αποκαλύψεις τους, αλλά κυρίως με την αντίληψή τους για τα όσα γίνονται και κυρίως τα όσα πρόκειται να γίνουν, θα μας κάνουν συντροφιά δύο φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη πρωί, από τις γραμμές του Insider.gr.

Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν και πάλι μαζί!

Γιάννης Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο