
Και μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήρθαν οι βάρκες από το Τομπρούκ της Λιβύης με τους μετανάστες που βγαίνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά, να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Στο επίκεντρο και πάλι η Κρήτη, η οποία είναι στα κάγκελα και όχι για καλό σκοπό. Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία με την οποία παγώνει για τρεις μήνες η δυνατότητα αίτησης ασύλου όσων φτάνουν από Λιβύη, άναψε τα αίματα εντός κι εκτός Βουλής. Από την μια η κυβέρνηση, κι από την άλλη σχεδόν όλη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ που πήγε στο «παρών».
Απέλαση εξπρές
«Δεν είναι αντικίνητρο γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει "παρών". Λύση είναι η επιτάχυνση της απόρριψης της αίτησης ασύλου ώστε να επιστρέφουν στη χώρα τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ανδρουλάκη μιλώντας στην Βουλή για τη τροπολογία. Άμεση απόρριψη της αίτησης ασύλου και επαναπατρισμό στη χώρα τους είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Άνω-κάτω το ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτή η άποψη είναι η άποψη του όλου ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε μπουρδουκλωμένο εξαιτίας της τροπολογίας. Όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων (action24) και μέλος του Πολιτικού Κέντρου (ΣΠΟΚ), το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πάει στο «όχι». Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την θέση του κόμματος.
Όχι στην Κρήτη

Μετά από λίγο τον διέψευσε ο υπεύθυνος προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ηγετικής ομάδας, Λ. Καρχιμάκης. Όπως είπε, το θέμα συζητήθηκε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Κατά τον κ. Καρχιμάκη, η τροπολογία που δίνει αναστολή στο δικαίωμα ασύλου για τρίμηνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το οξύνει. «Εμείς λέμε αντί να πάει σε αναστολή, να πάει σε επιτάχυνση ώστε μέσα σε 28 ημέρες να τελειώνει και ο δεύτερος βαθμός, και μετά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης. Σε ποσοστό άνω του 85% όσοι έρχονται είναι από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, και σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν αιτίες χορήγησης ασύλου».
Ο εκ Λασιθίου καταγόμενος πολιτικός, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της άμεσης μεταφοράς των μεταναστών σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, και όχι σε παραμονή τους στην Κρήτη.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης αναζητά προσωρινή λύση εγκατάστασης σε ανενεργά στρατόπεδα έξω από το Ηράκλειο, στο Καστέλι, ενώ περί τις 3.000 ανθρώπους διαβιούν χύμα σε γήπεδα, στο λιμάνι, κι όπου βρουν. Η Κρήτη είναι έτοιμη να εκραγεί.
Ο Βενιζέλος
Η σύγκρουση όμως δεν είναι μόνο πολιτική. Είναι και επιστημονική. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως το σκεπτικό που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας έχει πρόβλημα.

«Αντιλαμβάνομαι την ένταση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και ευρύτερα από την Β. Αφρική» επισήμανε. «Σε παρόμοιες συνθήκες πίεσης έχει βρεθεί η χώρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Ελήφθησαν μέτρα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αποτελεσματικά, πάντοτε όμως εντός του πλαισίου του Συντάγματος που είναι αδιαχώριστο από την ΕΣΔΑ και υπό τον διεθνή δικαστικό έλεγχο του ΕΔΔΑ. Εκκρεμούν μάλιστα στο Στρασβούργο υποθέσεις σχετικές με αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών στις οποίες έχουν τεθεί και ζητήματα σχετικά με το άρθρο 15 ΕΣΔΑ.
Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης - δήλωσης από την τροπολογία, πέραν προφανώς των άλλων νομικών προβλημάτων που αυτή θέτει».
Όλα νόμιμα
Στο σημείο αυτό, την τροπολογία υπερασπίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός των Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θυμήθηκε τα παλιά.
«Άκουσα τον κ. Βενιζέλο αλλά εδώ υπάρχει μια σύγχυση.

«Άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την εθνική ασφάλεια και άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την ενεργοποίηση της διάταξης της ευρωπαϊκής σύμβασης» τόνισε. «Η νομολογία και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζουν πως αν ένα κράτος κρίνει πως υπάρχει απειλή ακόμα και εν δυνάμει τότε μπορεί να λάβει μέτρα. Πράγματι υπάρχει μια απειλή, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο αριθμοί μεταναστών και γι' αυτό λαμβάνει αυτό το μέτρο. Και υπάρχει το αναστρέψιμο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις της αναγκαιότητας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα νομιμότητας ή συνταγματικότητας».
Ο Επίτροπος
Κάτι μίλια μακριά από την Κρήτη, τους χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, και τον καυγά των συνταγματολόγων, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο' Φλάχερτι προέτρεψε τους Έλληνες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία. «Προτρέπω τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να απορρίψουν τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της καταγραφής αιτήσεων ασύλου από άτομα που φτάνουν με πλοίο από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την αναγκαστική επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης», δήλωσε ο κ. Φλάχερτι.
Κατά της τροπολογίας τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες λέγοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους να προστατέψει τα σύνορά του, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα υποβολής ασύλου.

Χθες οι κ.κ. Μελόνι, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και οι κύριοι Μητσοτάκης και ο ομόλογος του της Μάλτας, συζήτησαν για το πρόβλημα. Την Δευτέρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ξαναβρεθεί στην Λιβύη, ενδεχομένως σε αποστολή διαμεσολάβησης μεταξύ Χαφτάρ κα ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Χαφτάρ έδιωξε ως ανεπιθύμητους τους υπουργούς Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ από την Βεγγάζη, όμως μετά επιχείρησε να ρίξει κάποιες γέφυρες συνεννόησης στην Αθήνα, μέσω του γιού του.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.