INSIDE OUT

Επιχείρηση ανασύνταξης για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Ο σεμνός κ. Πατάβρας, το ΤΕΕ και η Ομάδα Αλήθειας - Ο Πάχτας επέστρεψε

Μαρία Νταλιάνη
25-04-2025 | 08:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιχείρηση ανασύνταξης για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Ο σεμνός κ. Πατάβρας, το ΤΕΕ και η Ομάδα Αλήθειας - Ο Πάχτας επέστρεψε
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινώ ποιητικά. Η παράταση στο κούρεμα της βλάστησης των οικοπέδων που βρίσκονται δίπλα σε δασικές περιοχές έως τα μέσα Ιουνίου δεν έγινε δεκτή με ανακούφιση μόνο για οικονομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους. Ένα κύμα αντιδράσεων είχε ξεκινήσει να φουντώνει στα σόσιαλ από ανθρώπους με ευαισθησίες στα περιβαλλοντικά.

Η ΑΝΟΙΞΗ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΥΕΤΑΙ!

«Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης, της ανθοφορίας, των μελισσών, των χελιδονιών και όλων των μικρών θαυμάτων της φύσης που ξυπνούν σιωπηλά ανάμεσά μας. Κάθε "άγριο" χορτάρι είναι καταφύγιο, κάθε άνθος μια υπόσχεση ζωής, κάθε θρόισμα της χαμηλής βλάστησης ένα κάλεσμα σε ισορροπία και σεβασμό.

Γι' αυτό και οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού λυπούνται βαθιά όταν βλέπουν να διακόπτεται βίαια αυτός ο κύκλος, με πρώιμα κουρέματα που –έστω και αν γίνονται για λόγους συμμόρφωσης με τη νομοθεσία– αφανίζουν φωλιές, έντομα, άνθη και καρπούς πριν καν προλάβουν να προσφέρουν ζωή.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάγκη πυρασφάλειας, φροντίδας και διαχείρισης. Είμαστε όμως υπέρ της αρμονίας με τον φυσικό ρυθμό, της ήπιας παρέμβασης, της κατανόησης ότι ένα δάσος δεν είναι μόνο για τα μάτια αλλά και για τις ψυχές όλων των πλασμάτων.

Η άνοιξη αξίζει χώρο και χρόνο για να ανθίσει… και δεν κουρεύεται μέχρι τις 30 Απριλίου»

Και δεν είναι μόνο οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Το κύμα αντιδράσεων υπέδειξε το παράλογο του πράγματος. Να ξεπατώνεις την βλάστηση πάνω στον μήνα που σκάει.

Η απόφαση να δοθεί παράταση, σώζει λιγάκι φύση, αλλά και γκρίνια προς την κυβέρνηση, σε μια εποχή που το Μαξίμου επιχειρεί μαζέματα δυσαρέσκειας μπας και παγιώσει τη δημοσκοπική ανάκαμψη που αχνοφάνηκε πριν από το Πάσχα (real polls).

Άνθιση

Εκτός από τη φύση, αυτή την εποχή ανθίζει και η οικονομία. Το περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης που βρίσκεται στις ΗΠΑ για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2,3%, περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που κάποτε άγγιζαν το 40% των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, βρίσκονται πλέον κάτω από το 5%» επισήμανε με τ’ αεράτα αγγλικά του στην Σύνοδο, ενώ τα επανέλαβε και σε συνέντευξη στον Τζόσουα Λίπσκι του Atlantic Council.

Ανθεκτικότητα

«Πώς τα καταφέρατε;» ρωτήθηκε από τον κ Λίπσκι.

«Χάρις σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας, μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού» απάντησε ο Πιερρ.

Επίσης σημείωσε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κάθε κράτους-μέλους. «Πρέπει να εξαλείψουμε όλα τα ρυθμιστικά εμπόδια και να ρίξουμε τα εσωτερικά τείχη» τόνισε. Α, μην το ξεχάσω. Η Ελλάδα στηρίζει φουλ το ψηφιακό ευρώ.

Τέλος οι καταλήψεις

Μακριά απ’ την κοιλιά του κήτους, στην κοιλιά της άγριας ζωής των συμμοριών που αλληλοεξοντώνονται ανάμεσά μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πέρασε τα δικά του μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Θα σταθώ στα υπόλοιπα: α) καταλήψεις τέλος – έχουν αδειάσει και οι τελευταίες με αυτή στο Ηράκλειο πρόσφατα, β) πάρτι στου Στρέφη τέλος («κουβαλάνε και ποτά κανείς δεν ξέρει τι είναι»), και γ) θα γίνει οικονομικό νοικοκύρεμα, αλλά και αυξήσεις καθώς ετοιμάζεται νέο μισθολόγιο για ένστολους. «Ο αστυνομικός ξέρετε ότι έχει 240 καθήκοντα;» αποκάλυψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (action24). «Έχει πάρα πολλές ευθύνες, είναι το δεξί χέρι της κοινωνίας».

Ανησυχία

Για τις επόμενες δημοσκοπήσεις δεν ανησυχεί μόνο η κυβέρνηση. Περισσότερο ανησυχεί η Χαριλάου Τρικούπη και η ηγεσία της. Την Κυριακή ετοιμάζεται φιέστα στο ΣΕΦ με κεντρική ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη και στόχο να δοθεί σήμα τέλος στην εσωστρέφεια- επανεκκίνηση. Εννοείται πως η εκδήλωση θα έχει παλμό, χειροκροτήματα, νεολαία και συνθήματα. Αυτά είναι εύκολα για οποιοδήποτε κόμμα με μονοψήφιο.

Επιστροφές

Στο ΣΕΦ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και ένας παλιός γνώριμος του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος επιστρέφει με σφραγίδα Άννας Διαμαντοπούλου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ζήτημα καθώς το πουλέν της Άννας, ετών μόλις 75, έχει λάβει αθωωτικές αποφάσεις για καθεμία από τις υποθέσεις του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει κάποτε τον Κώστα Σημίτη στη διαγραφή του.

Όμως οι σύντροφοι της Χαλκιδικής δεν το είδαν έτσι. Με μια επιστολή φωτιά και λάβρα (Παραπολιτικά), προς τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη και τον Γραμματέα Σπυρόπουλο, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιστροφή Πάχτα.

«Με έκπληξη και βαθιά απογοήτευση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι εμβόλιμα, προστέθηκε το όνομα του κ. Χρήστου Πάχτα στη Γραμματεία του Τομέα Ανάπτυξης. Αν δεν το διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι, θα το θεωρούσαμε κακόγουστο αστείο. Δυστυχώς, πρόκειται για πραγματικότητα» ξεκινούν στην επιστολή. Για τους ρέκτες, απόσπασμα* της στο τέλος.

Σεμνός

Λογικά στο ΣΕΦ θα είναι κι ένα από τα σεμνότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρ’ ότι ανήκει στο κονκλάβιο (Ανδρουλάκης, Σπυρόπουλος, Μήλης). Πρόκειται για τον αναπληρωτή τομεάρχη Ενέργειας Λευτέρη Πατάβρα

τον στενότερο συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη, πολιτικό μηχανικό, φίλο από την Ξάνθη και νυν Γραμματέα του ΤΕΕ. Ο κ. Πατάβρας βρέθηκε στο επίκεντρο του κυκλώνα καθώς ως επικεφαλής της πασοκικής παράταξης στο ΤΕΕ, στήριξε πρωτοβουλίες του Προέδρου ώστε να γίνουν αναθέσεις σε εταιρείες που σχετίζονται με την Blue Skies (Ομάδα Αλήθειας), για την οποία εννοείται δεν υπάρχει κανένα θέμα (η δουλειά δεν είναι ντροπή), αρκεί να μην την έβαζε στο στόχαστρο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ολέθρια σχέση

Για τη δυνατή σχέση Ανδρουλάκη-Πατάβρα-Μήλη-Σπυρόπουλου, γενικώς με την ηγεσία Στασινού στο ΤΕΕ, έχουν ήδη πέσει τροχιοδεικτικές από πλευράς Νέας Αριστεράς και Κασσελάκη, ενώ οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν πως ναι μεν ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ τις σχετικές αποφάσεις, αλλά η ψήφος του δεν ήταν η κρίσιμη (!). Για την ιστορία, τις σχετικές αποφάσεις ώστε το ΤΕΕ να δώσει έργο ύψους 1,5 εκ ευρώ σε εταιρία που συνδέεται με την «Ομάδα Αλήθειας» ψήφισαν οι: Στασινός, Πατάβρας, Αποστόλου, Γούναρης, Κίσκηρας, Μοροπούλου, Μπούρας και Παραστρατίδου. Νομίζω πως η Μοροπούλου δεν είναι τομεάρχης ΠΑΣΟΚ.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

*Επιστολή προς Ανδρουλάκη

«Κύριε Πρόεδρε, έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτελεί προτεραιότητα του Κινήματος η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Ρωτάμε ευθέως: Πώς συμβαδίζει αυτή η θέση με τη συγκεκριμένη επιλογή; Ποια είναι ακριβώς η συνεισφορά του κ. Πάχτα στην προώθηση της ανάπτυξης και του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής;

Θεωρούμε αδιανόητο ένα πρόσωπο που έχει προκαλέσει τόσο ισχυρή απαξίωση στην παράταξη – όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο – να επανέρχεται, μάλιστα με θεσμικό ρόλο, σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες μας.

Ζητούμε την ανάκληση της απόφασης ένταξης του στη Γραμματεία του Τομέα Ανάπτυξης. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω συλλογικές και θεσμικές ενέργειές μας.

Η παρούσα επιστολή συνυπογράφεται ενδεικτικά από κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τα οποία υπηρέτησαν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια την παράταξη στη Χαλκιδική, σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Οι υπογράφοντες:

Άννα Κατσαρού (πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής )

Αναστάσιος Κανέλλης (Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής)

Παναγιώτης Αγγελίδης ( Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Αριστοτέλη)

Γιώργος Παπαδόπουλος ( πρώην Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ )

Υ.Γ.1: Δεν κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούμε εκτενώς στη γνωστή τροπολογία "Πάχτα" του 2004, που κατετέθη νύχτα στη Βουλή και επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και στον ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς Κ. Στέγγο να χτίσει βίλες σε δασική έκταση.

Θεωρούμε ότι γνωρίζετε το ιστορικό.

Υ.Γ. 2: Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Πάχτας επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στον τότε Υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη – σημερινό μέλος του Πολιτικού Κέντρου του Κινήματος. Συμφωνείτε με αυτήν την τοποθέτηση;»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γερμανός τουρίστας αποζημιώθηκε γιατί δεν έβρισκε ξαπλώστρες σε ελληνικό ξενοδοχείο

23:47

Έρευνα: Η μυστική σχολή κατασκοπείας της Ρωσίας διδάσκει hacking και ανάμειξη σε εκλογές

23:36

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να αποφυλακίσει τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

23:23

Microsoft: Το χάσμα στο ΑΙ στις φτωχές και πλούσιες χώρες διευρύνεται

23:09

«Κόκκινη» η Wall Street: Οπισθοχώρηση από τα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq

22:55

Θ. Πελαγίδης (Υποδιοικητής ΤτΕ): «Ο κόσμος γίνεται πιο κυνικός και συναλλακτικός»

22:41

Τραμπ σε Λάιεν για εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ: Προθεσμία έως 4 Ιουλίου, αλλιώς αύξηση δασμών

22:28

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

22:14

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 9,2 εκατ. ευρώ

22:01

Δένδιας: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας - Έμφαση σε άμυνα, έρευνα και drones»

21:48

Ζελένσκι: Η εκεχειρία που προτείνει η Ρωσία δείχνει την «περίεργη και ακατάλληλη» λογική των ηγετών της

21:35

Σκληραίνει τη θέση του το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

21:23

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πτώση 1,5% για τη ΝΔ - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού

21:17

Γερμανία: Δημοσιονομικό κενό 52 δισ. ευρώ λόγω Μέσης Ανατολής

21:10

CIA: Το Ιράν μπορεί να αντέξει 4 μήνες τον αμερικανικό αποκλεισμό

21:05

Κερδοφόρο 3x3 για τον χρυσό

20:57

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Θα είμαστε έτοιμοι νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική Προεδρία

20:50

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αν διευρυνθεί το ενεργειακό σοκ

20:42

Δημοσκόπηση MRB: Double score για ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:30

ΠΟΥ για χανταϊό: Αυτό δεν είναι ούτε «η αρχή μιας επιδημίας» ούτε «μιας πανδημίας»

20:19

Στενά του Ορμούζ: Τέσσερα πλοία μεταφοράς LNG πέρασαν «διακριτικά» το τελευταίο 15ήμερο

20:08

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών C-390

20:06

FT: Στα σκαριά απευθείας συνομιλίες ΕΕ - Πούτιν για Ουκρανικό

20:00

Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 8 έως 10 Μαΐου

19:48

Ισραήλ-Λίβανος: Τρίτος γύρος συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον

19:45

Eurobank: Στις 12 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος

19:37

Πολύ ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο Λούλα

19:25

Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός: Σχεδόν 1.500 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στον Περσικό Κόλπο

19:20

Τροπολογία Φλωρίδη: Με διαδικασίες εξπρές θα παραπέμπονται σε δίκη τα πολιτικά πρόσωπα

19:16

GRICE 2026: Στην Αθήνα το κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο για Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία