INSIDE OUT

Νίκος Μήλης υπέρ ΝΟΚ, τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Υπουργοί και νέα ταυτότητα - Δωρεά Λασκαρίδη για κυβερνοασφάλεια στον στρατό

Μαρία Νταλιάνη
19-12-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νίκος Μήλης υπέρ ΝΟΚ, τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Υπουργοί και νέα ταυτότητα - Δωρεά Λασκαρίδη για κυβερνοασφάλεια στον στρατό

Ο κόσμος κρατάει την ανάσα του στην Συρία με τον Ερντογάν να είναι καβάλα στ’ άλογο για Δαμασκό, ενώ στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Πρόεδρος Ζελένσκι ουσιαστικά ανακοινώνει ότι παραδίνεται, (Le Parisien) λέγοντας ότι «αν και σήμερα δεν έχουμε τη δύναμη να ξανακερδίσουμε όλη την επικράτειά μας, ίσως η Δύση βρει τη δύναμη να βάλει τον Πούτιν στη θέση του… στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσει διπλωματικά αυτόν τον πόλεμο». Έξοχη η ανάλυση του Politico για το πως η ΕΕ στέκεται αμήχανη να διαχειριστεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγες μέρες πριν αναλάβει ο Τραμπ. Ούτε χρήματα, ούτε όπλα μπορεί να δώσει στον Ζελένσκι, και θα καθίσει μαζί του ανήμπορη, απέναντι στον Πούτιν γιατί χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο ΝΟΚ κι ο Ταγαράς

Σ’ αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικά τοπίο, η δική μας καθημερινότητα μοιάζει σταγόνα δροσιάς. Απλά αν την κοιτάξεις από κοντά, μεγεθύνεται και σε πνίγει. Η υπόθεση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που η παρούσα κυβέρνηση επέτρεψε να χτίζονται πολυκατοικίες-τέρατα με δυο ορόφους παραπάνω και κάλυψη όλου του οικοπέδου για δημιουργία υπόγειου γκαράζ, αρκεί να είναι φυτεμένες οι ταράτσες, και τα μπαλκόνια, σε περιοχές με υψηλές αξίες γης (κι όχι εκεί που θα δίνονταν λύσεις σε λαϊκή κατοικία), έγινε γνωστή όταν την πήραν στα χέρια τους ο δήμαρχοι Βάρης-Βουλιαγμένης, Αλίμου και Κηφισιάς. Το επιτελικό σφύριζε αδιάφορα, κι άφησε το ξεκατίνιασμα μεταξύ δημάρχων και ΤΕΕ. Ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός Ταγαράς βγήκε μπροστά -γιατί άραγε;

Μέχρι που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, μια μεσοβέζικη κατάσταση που έβγαλε μεν αντισυνταγματικό το ΝΟΚ αλλά επέτρεψε να ολοκληρωθούν τα εκατοντάδες κτίρια που ξεκίνησαν εργασίες. Από την κυβέρνηση το θέμα πήρε πάνω του ο Σκυλακάκης, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να ξαναπαρει μπρος ο ΝΟΚ, καθώς έχει την βεβαιότητα ότι το πολυώροφο κτίριο με την φυτεμένη ταράτσα βοηθά περισσότερο στην κλιματική κρίση απ’ ότι το διώροφο, ή η μονοκατοικία με κήπο και ψηλά δέντρα.

Και το ΠΑΣΟΚ;

Από το κάδρο της σφοδρής αντιπαράθεσης μέχρι τώρα ξέφυγε το ΠΑΣΟΚ που όταν ξέσπασε το θέμα είχε εσωκομματική εκλογή. Χθες όμως τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Νίκος Μήλης,

μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Μήλης τάχθηκε υπέρ των μεταβατικών διατάξεων, «που να κατοχυρώνει τους ιδιοκτήτες (δεν πρόκειται μόνο για μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες που έχουν εκχωρήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας τους», ενώ συμφώνησε απολύτως με τον υπουργό Σκυλακάκη λέγοντας ότι «τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή και να προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Επίσης ζήτησε ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες (εννοώντας προφανώς όσους έμειναν με την άδεια στο χέρι), και ζήτησε «σεβασμό και αξιοπρέπεια» στην δουλειά που «παράγουμε» οι μηχανικοί.

Ο Μήλης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από τα άδυτα του ΤΕΕ, που είχε καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του ΝΟΚ, είναι στέλεχος τους στενού πυρήνα του Προέδρου Ανδρουλάκη, που είναι επίσης πολιτικός μηχανικός, και μάλιστα, εάν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην ευρωβουλή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (επίσης μηχανικός), πιθανότατα θα ήταν ο νέος Γραμματέας του κόμματος.

Η άποψή του για την απόφαση -φρένο του ΣτΕ στο ΝΟΚ (προς το παρόν, γιατί έρχονται και τα τοπικά χωροταξικά) είναι καθαρή: «θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του στεγαστικού ζητήματος, των τιμών των ακινήτων και της διαθεσιμότητας τους στα αστικά κέντρα».

Άραγε αυτή είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ;

Έξυπνος!

Στη μικροκαθημερινότητα δεν περδικλώνεται μόνο η αντιπολίτευση. Συχνά το παθαίνει και η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δ. Παπαστεργίου

ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) άλλη μια φορά, πότε θα είναι έτοιμος ο προσωπικός αριθμός κάθε πολίτη και τι θα γίνει με τις ταυτότητες. Απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα, όμως είπε άλλα σημαντικά. Όσοι έχουν ήδη βγάλει με την προτροπή του κράτους, νέου τύπου ταυτότητα, θα πρέπει να ξαναπεράσουν για... έκδοση από τα αστυνομικά τμήματα για να ενσωματωθεί και ο προσωπικός αριθμός. «Αλλά μην ανησυχείτε, περίπου 9 εκατ. δεν έχουν αλλάξει», επισήμανε. Άρα μένουν μόνο 1 εκατομμύριο κορόιδα να ταλαιπωρηθούν. Μεταξύ τους δεν θα είναι ο υπουργός που όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι περιμένει τον προσωπικό και μετά θ’ αλλάξει, του ξέφυγε ένα (μόλις που ακούστηκε) «κι εγώ το ίδιο».

Δωρεά Λασκαρίδη

Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η τελετή θεμελίωσης του υπό ανέγερση κτιρίου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ, στο στρατόπεδο Παπάγου, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τον δωρητής και ιδρυτή του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» Αθανάσιο Λασκαρίδη, την πρόεδρο του Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη» Εύη Λαζού - Λασκαρίδη, τον πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» υποναύαρχος επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης, και τον διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ Ιωάννη Μυτιληναίο. Πρόκειται για την περίφημη μονάδα «1864» η οποία μαζί με τις νεοσύστατες Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών («Μονάδα 1821») και Διαστημικών Εφαρμογών («Μονάδα 1912»), «φιλοδοξεί να φέρει την πατρίδα μας σε μια νέα εποχή, όπως τόνισε ο υπουργός.

Γραφειοκρατία

Με την ευκαιρία της σπουδαίας δωρεάς, ο υπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στις δωρεές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2024, λέγοντας ότι θα υπερβούν τα 26 εκατ. ευρώ. «Για να έχετε ένα συγκριτικό μέγεθος, το σύνολο των δωρεών τον προηγούμενο χρόνο ήταν 234.000 ευρώ» είπε. «Αυτή η αύξηση θεωρούμε ότι είναι μια στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ελπίζουμε ότι το 2025 θα υπερβούμε αυτό το όριο. Ήδη, έδωσα εντολή να δημιουργηθεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών μια Ειδική Υποδιεύθυνση που να χειρίζεται τις δωρεές. Διότι ξέρετε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι συνήθως δύσκολος δωρεοδόχος. Ταλαιπωρεί ακόμα και τον δωρητή. Η διαδικασία μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και την ελληνική γραφειοκρατία πολλές φορές είναι κοπιώδης και δοκιμάζει την πρόθεση του δωρητή» επισήμανε.

Πικρές αλήθειες, που σπάνια βγαίνουν στον αφρό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:26

Ομάν: Καλεί τις ΗΠΑ και το Ιράν να κάνουν επώδυνες παραχωρήσεις

18:12

ΕΕ: Η διπλωματία είναι απαραίτητη για να επιλυθούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν στη Μέση Ανατολή

18:00

Οφειλές 5,8 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» μέσω Εξωδικαστικού - Πόσα δάνεια ρύθμισαν οι servicers

17:48

BoJ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για να φρενάρει ο πληθωρισμός

17:39

Χαρδαλιάς: Με ενότητα, με αυτοπεποίθηση και με πίστη σε όσα μας ενώνουν, προχωράμε μπροστά

17:35

Ουγγαρία: Με προσέλευση ρεκόρ οι κάλπες - Αγώνας επιβίωσης για τον Όρμπαν

17:19

Ουγγαρία-βουλευτικές εκλογές: Στο 66% είχε φθάσει η συμμετοχή μέχρι τις 16:00

17:07

ΕΛΑΣ: 14 συλλήψεις και κατάσχεση 153 μολότοφ το βράδυ της Ανάστασης στην Αττική

16:46

Πούτιν: Ετοιμος να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ιρανό πρόεδρο

16:42

Ουγγαρία- εκλογές: Στο 54,14% είχε φθάσει η συμμετοχή μέχρι τις 14:00

16:32

Τραμπ: Το ΠΝ των ΗΠΑ ξεκινά τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

16:15

Πεσκοφ: Η Ρωσία έτοιμη να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο αν... περισσεύει

16:07

Ισπανία: Δεύτερος στολίσκος με ανθρωπιστική βοήθεια αποπλέει για Γάζα

15:58

Κίνα: Η Chery επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή αυτοκινήτων της στην Ευρώπη

15:43

Ερντογάν: Όπως «μπήκαμε» στη Λιβύη και το Καραμπάχ μπορούμε να μπούμε στο Ισραήλ

15:15

Προεδρικές εκλογές στο Περού με 35 υποψήφιους και υποψήφιες

15:07

Πασχαλινά Γεύματα Αγάπης από τον δήμο Αθηναίων σε άστεγους και ευάλωτους πολίτες

14:48

Ρέθυμνο: Περιπέτεια για 10χρονο αγόρι που έπεσε σε πηγάδι

14:29

Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός του τροχαίου δυστυχήματος στην Εθνική Οδό Καβάλας - Σερρών

14:26

Στενό Ορμούζ: Αναστροφή έκαναν δύο υπερδεξαμενόπλοια μόλις κατάρρευσαν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

14:06

ΕΕ - ΗΠΑ: Θα υπάρξει «πριν» και «μετά» της κρίσης του Ιράν στις παραπαίουσες ευρωατλαντικές σχέσεις

13:39

Βρετανία: Σχέδια για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εν μέσω ενεργειακής κρίσης

13:30

Ιρλανδία: Η χώρα σε αναβρασμό από την αύξηση της τιμής των καυσίμων

13:11

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πολλές παραβιάσεις της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός

13:00

Lamda - The Ellinikon: Πώς το μεγάλο project γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο για βιώσιμες αστικές αναπλάσεις

12:51

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη Τούρκου που εκκρεμούσε σε βάρος του Ερυθρά Αγγελία της INTERPOL

12:42

Νέα Ζηλανδία: Πολλά προβλήματα στο βόρειο νησί λόγω κυκλώνα

12:38

Ομάν: Άνοιξε βιβλίων προσφορών για πέντε νέες παραχωρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

12:28

Ιράν: Αναμένεται να αποκαταστήσει εντός διμήνου τις κατεστραμμένες πετρελαϊκές του υποδομές

12:10

Phishing: Τα «έξυπνα» μηνύματα που αδειάζουν λογαριασμούς