INSIDE OUT

Νίκος Μήλης υπέρ ΝΟΚ, τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Υπουργοί και νέα ταυτότητα - Δωρεά Λασκαρίδη για κυβερνοασφάλεια στον στρατό

Μαρία Νταλιάνη
19-12-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νίκος Μήλης υπέρ ΝΟΚ, τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Υπουργοί και νέα ταυτότητα - Δωρεά Λασκαρίδη για κυβερνοασφάλεια στον στρατό

Ο κόσμος κρατάει την ανάσα του στην Συρία με τον Ερντογάν να είναι καβάλα στ’ άλογο για Δαμασκό, ενώ στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Πρόεδρος Ζελένσκι ουσιαστικά ανακοινώνει ότι παραδίνεται, (Le Parisien) λέγοντας ότι «αν και σήμερα δεν έχουμε τη δύναμη να ξανακερδίσουμε όλη την επικράτειά μας, ίσως η Δύση βρει τη δύναμη να βάλει τον Πούτιν στη θέση του… στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσει διπλωματικά αυτόν τον πόλεμο». Έξοχη η ανάλυση του Politico για το πως η ΕΕ στέκεται αμήχανη να διαχειριστεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγες μέρες πριν αναλάβει ο Τραμπ. Ούτε χρήματα, ούτε όπλα μπορεί να δώσει στον Ζελένσκι, και θα καθίσει μαζί του ανήμπορη, απέναντι στον Πούτιν γιατί χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο ΝΟΚ κι ο Ταγαράς

Σ’ αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικά τοπίο, η δική μας καθημερινότητα μοιάζει σταγόνα δροσιάς. Απλά αν την κοιτάξεις από κοντά, μεγεθύνεται και σε πνίγει. Η υπόθεση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που η παρούσα κυβέρνηση επέτρεψε να χτίζονται πολυκατοικίες-τέρατα με δυο ορόφους παραπάνω και κάλυψη όλου του οικοπέδου για δημιουργία υπόγειου γκαράζ, αρκεί να είναι φυτεμένες οι ταράτσες, και τα μπαλκόνια, σε περιοχές με υψηλές αξίες γης (κι όχι εκεί που θα δίνονταν λύσεις σε λαϊκή κατοικία), έγινε γνωστή όταν την πήραν στα χέρια τους ο δήμαρχοι Βάρης-Βουλιαγμένης, Αλίμου και Κηφισιάς. Το επιτελικό σφύριζε αδιάφορα, κι άφησε το ξεκατίνιασμα μεταξύ δημάρχων και ΤΕΕ. Ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός Ταγαράς βγήκε μπροστά -γιατί άραγε;

Μέχρι που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, μια μεσοβέζικη κατάσταση που έβγαλε μεν αντισυνταγματικό το ΝΟΚ αλλά επέτρεψε να ολοκληρωθούν τα εκατοντάδες κτίρια που ξεκίνησαν εργασίες. Από την κυβέρνηση το θέμα πήρε πάνω του ο Σκυλακάκης, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να ξαναπαρει μπρος ο ΝΟΚ, καθώς έχει την βεβαιότητα ότι το πολυώροφο κτίριο με την φυτεμένη ταράτσα βοηθά περισσότερο στην κλιματική κρίση απ’ ότι το διώροφο, ή η μονοκατοικία με κήπο και ψηλά δέντρα.

Και το ΠΑΣΟΚ;

Από το κάδρο της σφοδρής αντιπαράθεσης μέχρι τώρα ξέφυγε το ΠΑΣΟΚ που όταν ξέσπασε το θέμα είχε εσωκομματική εκλογή. Χθες όμως τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Νίκος Μήλης,

μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Μήλης τάχθηκε υπέρ των μεταβατικών διατάξεων, «που να κατοχυρώνει τους ιδιοκτήτες (δεν πρόκειται μόνο για μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες που έχουν εκχωρήσει τμήμα της ακίνητης περιουσίας τους», ενώ συμφώνησε απολύτως με τον υπουργό Σκυλακάκη λέγοντας ότι «τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή και να προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Επίσης ζήτησε ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες (εννοώντας προφανώς όσους έμειναν με την άδεια στο χέρι), και ζήτησε «σεβασμό και αξιοπρέπεια» στην δουλειά που «παράγουμε» οι μηχανικοί.

Ο Μήλης δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από τα άδυτα του ΤΕΕ, που είχε καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του ΝΟΚ, είναι στέλεχος τους στενού πυρήνα του Προέδρου Ανδρουλάκη, που είναι επίσης πολιτικός μηχανικός, και μάλιστα, εάν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην ευρωβουλή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (επίσης μηχανικός), πιθανότατα θα ήταν ο νέος Γραμματέας του κόμματος.

Η άποψή του για την απόφαση -φρένο του ΣτΕ στο ΝΟΚ (προς το παρόν, γιατί έρχονται και τα τοπικά χωροταξικά) είναι καθαρή: «θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του στεγαστικού ζητήματος, των τιμών των ακινήτων και της διαθεσιμότητας τους στα αστικά κέντρα».

Άραγε αυτή είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ;

Έξυπνος!

Στη μικροκαθημερινότητα δεν περδικλώνεται μόνο η αντιπολίτευση. Συχνά το παθαίνει και η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δ. Παπαστεργίου

ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) άλλη μια φορά, πότε θα είναι έτοιμος ο προσωπικός αριθμός κάθε πολίτη και τι θα γίνει με τις ταυτότητες. Απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα, όμως είπε άλλα σημαντικά. Όσοι έχουν ήδη βγάλει με την προτροπή του κράτους, νέου τύπου ταυτότητα, θα πρέπει να ξαναπεράσουν για... έκδοση από τα αστυνομικά τμήματα για να ενσωματωθεί και ο προσωπικός αριθμός. «Αλλά μην ανησυχείτε, περίπου 9 εκατ. δεν έχουν αλλάξει», επισήμανε. Άρα μένουν μόνο 1 εκατομμύριο κορόιδα να ταλαιπωρηθούν. Μεταξύ τους δεν θα είναι ο υπουργός που όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι περιμένει τον προσωπικό και μετά θ’ αλλάξει, του ξέφυγε ένα (μόλις που ακούστηκε) «κι εγώ το ίδιο».

Δωρεά Λασκαρίδη

Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η τελετή θεμελίωσης του υπό ανέγερση κτιρίου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ, στο στρατόπεδο Παπάγου, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τον δωρητής και ιδρυτή του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» Αθανάσιο Λασκαρίδη, την πρόεδρο του Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη» Εύη Λαζού - Λασκαρίδη, τον πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» υποναύαρχος επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης, και τον διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ Ιωάννη Μυτιληναίο. Πρόκειται για την περίφημη μονάδα «1864» η οποία μαζί με τις νεοσύστατες Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών («Μονάδα 1821») και Διαστημικών Εφαρμογών («Μονάδα 1912»), «φιλοδοξεί να φέρει την πατρίδα μας σε μια νέα εποχή, όπως τόνισε ο υπουργός.

Γραφειοκρατία

Με την ευκαιρία της σπουδαίας δωρεάς, ο υπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στις δωρεές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2024, λέγοντας ότι θα υπερβούν τα 26 εκατ. ευρώ. «Για να έχετε ένα συγκριτικό μέγεθος, το σύνολο των δωρεών τον προηγούμενο χρόνο ήταν 234.000 ευρώ» είπε. «Αυτή η αύξηση θεωρούμε ότι είναι μια στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ελπίζουμε ότι το 2025 θα υπερβούμε αυτό το όριο. Ήδη, έδωσα εντολή να δημιουργηθεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών μια Ειδική Υποδιεύθυνση που να χειρίζεται τις δωρεές. Διότι ξέρετε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι συνήθως δύσκολος δωρεοδόχος. Ταλαιπωρεί ακόμα και τον δωρητή. Η διαδικασία μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών και την ελληνική γραφειοκρατία πολλές φορές είναι κοπιώδης και δοκιμάζει την πρόθεση του δωρητή» επισήμανε.

Πικρές αλήθειες, που σπάνια βγαίνουν στον αφρό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Νορβηγία: Συνελήφθη ανήλικος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση σε κέντρο του ΝΑΤΟ

23:46

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αττικής στις 4 Μαρτίου

23:34

ΗΠΑ: Η NASA αναθεωρεί την αποστολή Artemis για την επιστροφή στη Σελήνη

23:27

Απασφάλισε κατά της Anthropic o Τραμπ: «Διακόπτεται κάθε χρήση από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες»

23:11

Ο πληθωρισμός «πλήγωσε» την Wall Street στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου

22:57

Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ: Αποφύγετε επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν

22:45

Σε πολύμηνα υψηλά το πετρέλαιο εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

22:33

Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει για να «διευκολύνει τον διάλογο» μεταξύ Πακιστάν - Αφγανιστάν

22:20

Στον «αέρα» 4.000 θέσεις εργασίας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

22:01

Έβδομος συναπτός μήνας κερδών για τον χρυσό - Ράλι 7,6% τον Φεβρουάριο

21:43

Στα χέρια της Paramount η Warner Bros - Έκλεισε το giga deal των 110 δισ. δολαρίων

21:34

Ο Γκουτέρες ζητεί άμεση εκεχειρία μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν

21:24

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 73 εκατ. ευρώ

21:10

Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη

20:58

Για «ειρηνική κατάληψη» της Κούβας κάνει λόγο ο Τραμπ

20:47

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου

20:38

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμιών διορθώσεων για ΕΑΕ 2024 και 2025

20:31

«Ανοιχτός πόλεμος» Πακιστάν - Αφγανιστάν: Το καθεστώς Ταλιμπάν στο στόχαστρο

20:25

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Νέες δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

20:12

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Σε περίπτωση πολέμου δεν αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών στη χώρα»

20:00

Έσοδα 33,38 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο και ισχυρό guidance από Dell - Ράλι 21% για τη μετοχή

19:56

Βενεζουέλα: Απευθείας στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου

19:38

Κικίλιας: Ποινικές διώξεις σε μέλη κυκλώματος διακινητών που εμπλέκονται στην τραγωδία στη Χίο

19:30

Μπιλ Κλίντον για Τζέφρι Έπστιν: «Δεν είδα τίποτα, ούτε έκανα κάτι μεμπτό»

19:24

Trastor: Στα 822,6 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου το 2025 - Προχωρά σε ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ

19:11

«Πράσινο» σερί 13ετίας στις ευρωαγορές - Όγδοος διαδοχικός μήνας κερδών

19:04

Γεωργιάδης: Πολλαπλά οφέλη στην ασφάλιση υγείας από τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

18:48

Ποιος ιδιοκτήτης ομάδας NBA εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία;

18:43

Εκτροχιασμός τραμ στο κέντρο του Μιλάνου - Δύο νεκροί και 40 τραυματίες

18:32

ΔΙΜΕΑ - Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Στενότερη συνεργασία κατά του παράνομου εμπορίου