INSIDE OUT

Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Μαρία Νταλιάνη
24-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου. Μέχρι που υπάρχει μια σαν την χθεσινή και όλα τα στερεότυπα ανατρέπονται. Ο ευγενής και μετριοπαθής Κυριάκος μπαίνει μέσα και τα σπάει όλα. Ο ιζνογκούντ του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζεται, δεν ξέρει από πού του ήρθε. Ο 360 μοιρών Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό που ο Πρωθυπουργός τον αναβάθμισε σε νούμερο 2. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταριέται την ώρα και την στιγμή που έπιασε κουβέντα με το Νίκο Παππά στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν ξέρουν τί να κάνουν. Οι μισοί και του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ούτε χειροκροτούν, ούτε τους αγγίζει η προσβολή που υπέστη ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ τους. Ο Μπιάγκης της Κέρκυρας κάθεται στην πρώτη σειρά, δίπλα σε Μάντζιο και Ανδρουλάκη και μοιάζει αποσβολωμένος. Μόνη ο εαυτός της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διακόπτει και τον Κυριάκο και τους Νίκους.

Εκτροπή

Αυτό που δεν έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δηλαδή να σηκωθούν και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό, προσπάθησε να το κάνει η έρμη η Ράνια, που υποπτεύομαι πως είναι η μοναδική η οποία νοιάζεται ειλικρινά την Κουμουνδούρου. Κατά τις 19:00 το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το κοινοβουλευτικό συμβάν, εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Νίκου Παππά. «Ο πρωθυπουργός των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και της παραβίασης κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου, υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την πρωτοφανή εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή, να επιτεθεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Τοο little too late που λένε και στους Δελφούς.

Proxy war

Φυσικά αποδέκτης της πρωθυπουργικής εντυπωσιακής κίνησης, δεν ήταν ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτόν τον proxy war, ο Παππάς υπήρξε ένα πιόνι, μια παράπλευρη απώλεια. Και η κίνηση που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, δεν ήταν τόσο αυτή

όσο η αιχμηρή ομιλία του κ. Σαμαρά πρόσφατα στην Λευκωσία, και μάλιστα ενώπιον της συζύγου του Προέδρου της Κύπρου. Η ομιλία ήταν που πάτησε όλους τους κάλους και έβαλε φιτιλιές στα ήρεμα νερά με την Τουρκία, λίγο πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σκληρή. Μίλησε για «πατριώτες της φακής», διαχώρισε την θέση του από όσους «χαριεντίζονται» με τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά, και για «το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» που είναι ο πατριωτισμός.

Κι επειδή όταν αποχώρησε κατά την ομιλία του Νίκου Παππά, ίσως μερικοί δεν το κατάλαβαν, όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ανεβαίνοντας για την δευτερολογία του, στο εμβρόντητο proxy Παππά, που εκτιμώ πως δεν του το’ χε του Μητσοτάκη, γιατί στην Κουμουνδούρου έχουν master σ’ αυτά γενικώς.

Στην Άγκυρα

Παρένθεση. Πριν ξεκινήσει χθες η αξέχαστη συνεδρίαση στην Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε αναλυτικά (Σκάι, Πορτοσάλτε) για τα ελληνοτουρκικά. Η έμπειρη πολιτικός εξήγησε απλά κι ωραία πως «αυτή την στιγμή που μιλάμε, ότι είναι στο τραπέζι, είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Αυτά που λέει ο Γεραπετρίτης, κι αυτά που λέει ο Δένδιας, αυτά είναι. Είναι μπούρδες, ότι θα δώσει κάτι».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ήταν αφοπλιστική: «Δείτε τον χάρτη. Όλοι ξέρουμε πως αν εφαρμόσεις τα 12 μίλια στην Σάμο θα φτάσεις στην Άγκυρα»!

Το καλάμι

Η αναπάντεχη επίθεση του Κυριάκου στον ανυποψίαστο Νίκο Παππά, βρήκε ανεβασμένο το Νίκο Ανδρουλάκη που πέρασε στην αντεπίθεση.

«Να ξεκαβαλήσετε απ’ το καλάμι» είπε με το γνωστό ύφος. «Όσο συνεχίζεται τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου».

Ελάτε με φόρα

Όμως ο Κυριάκος χθες είχε πέσει στην μαρμίτα του Δρυίδη.

«Το 2009 ήμουν απλός βουλευτής όταν εσείς ψηφίζατε αύξηση δαπανών γιατί λεφτά υπήρχαν» απάντησε. «Και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια σας. Είναι οξύμωρο να μας κατηγορείτε εμάς για αλαζονεία. Έρχεστε τώρα εσείς νεοεκλεγής, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνεται για ν’ ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. Ελάτε! Ελάτε με φόρα!

Θα το δούμε σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό».

Ήταν μια σπάνια απολαυστική μέρα στην Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:06

«Κόβουν» τη χώρα στα δύο τη Δευτέρα οι αγρότες - «Ναι» σε διάλογο με την κυβέρνηση λένε 18 μπλόκα

08:48

Πρέσπες: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φύση

08:39

WP: Εκτίναξη των πτωχεύσεων στις ΗΠΑ καθώς οι επιχειρήσεις πιέζονται από πληθωρισμό και δασμούς

08:33

Η «επανάσταση» των ανθρωποειδών ρομπότ έρχεται - Αλλά θα πάρει λίγο χρόνο

08:27

Έτος-ορόσημο το 2026 για τη μετάβαση των ευρωαγορών στο Τ+1

08:20

Κυκλική Οικονομία 2026: Πώς τα νέα «ρεύματα» αλλάζουν την παγκόσμια μάχη για τη βιοποικιλότητα – Οι προοπτικές στην Ελλάδα

08:10

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει το 2026 - Πως να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία για υψηλότερη σύνταξη

08:04

Θα σταματήσει η Ευρώπη να «τιμωρεί» τις μετοχές της;

07:59

ΕΣΠΑ: Ξεκλειδώνουν οι νέες επιδοτήσεις για το στεγαστικό – Στο πρώτο τρίμηνο του 2026 τα πρώτα προγράμματα

07:17

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί ενός ακόμα αγροτοσυνδικαλιστή για παράνομες επιδοτήσεις

07:05

Την στήριξή τους στην Ουκρανία εξέφρασαν ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

23:58

ΟΗΕ: Ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης θα «ανοίξει το δρόμο» για ειρήνη

23:21

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση κλοπών - Σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος δώδεκα ατόμων

23:17

Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 19 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο

22:47

Έβρος: Σύλληψη ατόμου για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

22:18

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

21:50

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί τους αυτονομιστές να μην επιχειρήσουν στρατιωτική δράση

21:17

Ρέθυμνο: Σύλληψη και δικογραφία για προσφορά αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους

21:00

Καναδάς: Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία απαιτεί «μια Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί»

20:55

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τις πόλεις Μίρνοχραντ και Χουλιαϊπόλε στην ανατολική Ουκρανία

20:31

Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά χωρίς ηλεκτροδότηση στο Κίεβο λόγω των ρωσικών επιδρομών

20:20

Πούτιν: Αν το Κίεβο δεν επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα ειρηνικά η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της με χρήση βίας

20:08

Τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης

20:02

Ιράν: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν

19:44

Ανασύρθηκαν με ελικόπτερο οι σοροί των 4 ορειβατών από τα Βαρδούσια

19:30

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Οι ανατροπές στην Περιφέρεια

19:22

Ρωσία: Παρατείνει την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης έως τον Φεβρουάριο

19:11

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγρότες δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από τα χυδαία ψέματα των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ

18:32

Ταϊβάν: Υποθαλάσσιος σεισμός 7 βαθμών σε περιοχή στα βορειοανατολικά της νήσου

18:03

Κίνα: Το Πεκίνο χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας Καμπότζης-Ταϊλάνδης, σχεδιάζει συνομιλίες