INSIDE OUT

Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Μαρία Νταλιάνη
24-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου. Μέχρι που υπάρχει μια σαν την χθεσινή και όλα τα στερεότυπα ανατρέπονται. Ο ευγενής και μετριοπαθής Κυριάκος μπαίνει μέσα και τα σπάει όλα. Ο ιζνογκούντ του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζεται, δεν ξέρει από πού του ήρθε. Ο 360 μοιρών Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό που ο Πρωθυπουργός τον αναβάθμισε σε νούμερο 2. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταριέται την ώρα και την στιγμή που έπιασε κουβέντα με το Νίκο Παππά στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν ξέρουν τί να κάνουν. Οι μισοί και του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ούτε χειροκροτούν, ούτε τους αγγίζει η προσβολή που υπέστη ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ τους. Ο Μπιάγκης της Κέρκυρας κάθεται στην πρώτη σειρά, δίπλα σε Μάντζιο και Ανδρουλάκη και μοιάζει αποσβολωμένος. Μόνη ο εαυτός της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διακόπτει και τον Κυριάκο και τους Νίκους.

Εκτροπή

Αυτό που δεν έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δηλαδή να σηκωθούν και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό, προσπάθησε να το κάνει η έρμη η Ράνια, που υποπτεύομαι πως είναι η μοναδική η οποία νοιάζεται ειλικρινά την Κουμουνδούρου. Κατά τις 19:00 το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το κοινοβουλευτικό συμβάν, εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Νίκου Παππά. «Ο πρωθυπουργός των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και της παραβίασης κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου, υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την πρωτοφανή εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή, να επιτεθεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Τοο little too late που λένε και στους Δελφούς.

Proxy war

Φυσικά αποδέκτης της πρωθυπουργικής εντυπωσιακής κίνησης, δεν ήταν ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτόν τον proxy war, ο Παππάς υπήρξε ένα πιόνι, μια παράπλευρη απώλεια. Και η κίνηση που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, δεν ήταν τόσο αυτή

όσο η αιχμηρή ομιλία του κ. Σαμαρά πρόσφατα στην Λευκωσία, και μάλιστα ενώπιον της συζύγου του Προέδρου της Κύπρου. Η ομιλία ήταν που πάτησε όλους τους κάλους και έβαλε φιτιλιές στα ήρεμα νερά με την Τουρκία, λίγο πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σκληρή. Μίλησε για «πατριώτες της φακής», διαχώρισε την θέση του από όσους «χαριεντίζονται» με τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά, και για «το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» που είναι ο πατριωτισμός.

Κι επειδή όταν αποχώρησε κατά την ομιλία του Νίκου Παππά, ίσως μερικοί δεν το κατάλαβαν, όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ανεβαίνοντας για την δευτερολογία του, στο εμβρόντητο proxy Παππά, που εκτιμώ πως δεν του το’ χε του Μητσοτάκη, γιατί στην Κουμουνδούρου έχουν master σ’ αυτά γενικώς.

Στην Άγκυρα

Παρένθεση. Πριν ξεκινήσει χθες η αξέχαστη συνεδρίαση στην Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε αναλυτικά (Σκάι, Πορτοσάλτε) για τα ελληνοτουρκικά. Η έμπειρη πολιτικός εξήγησε απλά κι ωραία πως «αυτή την στιγμή που μιλάμε, ότι είναι στο τραπέζι, είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Αυτά που λέει ο Γεραπετρίτης, κι αυτά που λέει ο Δένδιας, αυτά είναι. Είναι μπούρδες, ότι θα δώσει κάτι».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ήταν αφοπλιστική: «Δείτε τον χάρτη. Όλοι ξέρουμε πως αν εφαρμόσεις τα 12 μίλια στην Σάμο θα φτάσεις στην Άγκυρα»!

Το καλάμι

Η αναπάντεχη επίθεση του Κυριάκου στον ανυποψίαστο Νίκο Παππά, βρήκε ανεβασμένο το Νίκο Ανδρουλάκη που πέρασε στην αντεπίθεση.

«Να ξεκαβαλήσετε απ’ το καλάμι» είπε με το γνωστό ύφος. «Όσο συνεχίζεται τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου».

Ελάτε με φόρα

Όμως ο Κυριάκος χθες είχε πέσει στην μαρμίτα του Δρυίδη.

«Το 2009 ήμουν απλός βουλευτής όταν εσείς ψηφίζατε αύξηση δαπανών γιατί λεφτά υπήρχαν» απάντησε. «Και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια σας. Είναι οξύμωρο να μας κατηγορείτε εμάς για αλαζονεία. Έρχεστε τώρα εσείς νεοεκλεγής, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνεται για ν’ ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. Ελάτε! Ελάτε με φόρα!

Θα το δούμε σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό».

Ήταν μια σπάνια απολαυστική μέρα στην Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από χιονοστιβάδα στη Νορβηγία

23:45

IAEA: «Οι επιθέσεις κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς πρέπει να σταματήσουν»

23:33

ΕΕ: Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους προτιμούν τα ηλεκτρικά οχήματα

23:17

Visa Express: Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά

23:12

Επιφυλακτική άνοδος στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

22:59

Οι Χούθι δηλώνουν ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ

22:50

Fuel Pass: Από αύριο πάλι η πλατφόρμα - Μόνο για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3

22:33

Παπακώστα για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ άρση της ασυλίας μου» - Τι αναφέρει για τις επόμενες εκλογές

22:21

Τραμπ: «Θα καταστρέψουμε κάθε γέφυρα και σταθμό ενέργειας στο Ιράν μετά το τέλος της διορίας»

22:10

Ιταλία: Ακόμα τρία αεροδρόμια περιορίζουν αυστηρά τα διαθέσιμα καύσιμα

21:58

Διάστημα: Οι αστροναύτες του Artemis ΙΙ κατέρριψαν το ρεκόρ απόστασης από τη Γη

21:46

Σε συζήτηση για την οδική ασφάλεια θα συμμετάσχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

21:34

Από την Τρίτη η επιστροφή αδειών οδήγησης από τον δήμο Αθηναίων

21:20

ΗΠΑ: Η CIA διεξήγαγε «επιχείρηση αντιπερισπασμού» στο Ιράν ενώ αναζητούσε τον αεροπόρο

21:08

Τσίπρας: «Το μόνο ασυμβίβαστο που θα έπρεπε να θεσπιστεί είναι αυτό του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα»

20:56

Τουρκία: Επαφές Φιντάν με ΗΠΑ και Ιράν για τον πόλεμο

20:48

Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο

20:37

Δημοσκόπηση Alco: Στο 23,8% η Νέα Δημοκρατία - Απώλειες μετά τις εξελίξεις για ΟΠΕΚΕΠΕ

20:28

Aegean: Πληρότητες που ξεπερνούν το 75% στις πτήσεις για το Πάσχα - Οι top προορισμοί

20:18

O Τραμπ «δεν ανησυχεί» για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Ιράν

20:13

Παπαθανάσης: Στόχος να αντληθούν πόροι ύψους 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2026

19:59

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον προσωπάρχη του έπειτα από σειρά σκανδάλων

19:46

Μπαρό σε Αραγτσί: «Ανάγκη να τεθεί τέλος στον πόλεμο»

19:35

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει... πόλεμο

19:29

Ιράν: «Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κλέψουν ουράνιο στην επιχείρηση διάσωσης πιλότου»

19:18

Premier League: Η Τσέλσι κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία αλλά ουδείς ανησυχεί

19:17

Fuel Pass: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι - 14 ερωταπαντήσεις

19:06

Πανελλήνια απεργία ΠΟΕ - ΟΤΑ στις 24 Απριλίου

18:55

ΤτΕ: Καθαρό μέρισμα 0,638 ευρώ/μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:45

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες