INSIDE OUT

Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Μαρία Νταλιάνη
24-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου. Μέχρι που υπάρχει μια σαν την χθεσινή και όλα τα στερεότυπα ανατρέπονται. Ο ευγενής και μετριοπαθής Κυριάκος μπαίνει μέσα και τα σπάει όλα. Ο ιζνογκούντ του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζεται, δεν ξέρει από πού του ήρθε. Ο 360 μοιρών Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό που ο Πρωθυπουργός τον αναβάθμισε σε νούμερο 2. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταριέται την ώρα και την στιγμή που έπιασε κουβέντα με το Νίκο Παππά στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν ξέρουν τί να κάνουν. Οι μισοί και του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ούτε χειροκροτούν, ούτε τους αγγίζει η προσβολή που υπέστη ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ τους. Ο Μπιάγκης της Κέρκυρας κάθεται στην πρώτη σειρά, δίπλα σε Μάντζιο και Ανδρουλάκη και μοιάζει αποσβολωμένος. Μόνη ο εαυτός της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διακόπτει και τον Κυριάκο και τους Νίκους.

Εκτροπή

Αυτό που δεν έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δηλαδή να σηκωθούν και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό, προσπάθησε να το κάνει η έρμη η Ράνια, που υποπτεύομαι πως είναι η μοναδική η οποία νοιάζεται ειλικρινά την Κουμουνδούρου. Κατά τις 19:00 το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το κοινοβουλευτικό συμβάν, εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Νίκου Παππά. «Ο πρωθυπουργός των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και της παραβίασης κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου, υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την πρωτοφανή εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή, να επιτεθεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Τοο little too late που λένε και στους Δελφούς.

Proxy war

Φυσικά αποδέκτης της πρωθυπουργικής εντυπωσιακής κίνησης, δεν ήταν ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτόν τον proxy war, ο Παππάς υπήρξε ένα πιόνι, μια παράπλευρη απώλεια. Και η κίνηση που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, δεν ήταν τόσο αυτή

όσο η αιχμηρή ομιλία του κ. Σαμαρά πρόσφατα στην Λευκωσία, και μάλιστα ενώπιον της συζύγου του Προέδρου της Κύπρου. Η ομιλία ήταν που πάτησε όλους τους κάλους και έβαλε φιτιλιές στα ήρεμα νερά με την Τουρκία, λίγο πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σκληρή. Μίλησε για «πατριώτες της φακής», διαχώρισε την θέση του από όσους «χαριεντίζονται» με τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά, και για «το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» που είναι ο πατριωτισμός.

Κι επειδή όταν αποχώρησε κατά την ομιλία του Νίκου Παππά, ίσως μερικοί δεν το κατάλαβαν, όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ανεβαίνοντας για την δευτερολογία του, στο εμβρόντητο proxy Παππά, που εκτιμώ πως δεν του το’ χε του Μητσοτάκη, γιατί στην Κουμουνδούρου έχουν master σ’ αυτά γενικώς.

Στην Άγκυρα

Παρένθεση. Πριν ξεκινήσει χθες η αξέχαστη συνεδρίαση στην Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε αναλυτικά (Σκάι, Πορτοσάλτε) για τα ελληνοτουρκικά. Η έμπειρη πολιτικός εξήγησε απλά κι ωραία πως «αυτή την στιγμή που μιλάμε, ότι είναι στο τραπέζι, είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Αυτά που λέει ο Γεραπετρίτης, κι αυτά που λέει ο Δένδιας, αυτά είναι. Είναι μπούρδες, ότι θα δώσει κάτι».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ήταν αφοπλιστική: «Δείτε τον χάρτη. Όλοι ξέρουμε πως αν εφαρμόσεις τα 12 μίλια στην Σάμο θα φτάσεις στην Άγκυρα»!

Το καλάμι

Η αναπάντεχη επίθεση του Κυριάκου στον ανυποψίαστο Νίκο Παππά, βρήκε ανεβασμένο το Νίκο Ανδρουλάκη που πέρασε στην αντεπίθεση.

«Να ξεκαβαλήσετε απ’ το καλάμι» είπε με το γνωστό ύφος. «Όσο συνεχίζεται τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου».

Ελάτε με φόρα

Όμως ο Κυριάκος χθες είχε πέσει στην μαρμίτα του Δρυίδη.

«Το 2009 ήμουν απλός βουλευτής όταν εσείς ψηφίζατε αύξηση δαπανών γιατί λεφτά υπήρχαν» απάντησε. «Και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια σας. Είναι οξύμωρο να μας κατηγορείτε εμάς για αλαζονεία. Έρχεστε τώρα εσείς νεοεκλεγής, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνεται για ν’ ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. Ελάτε! Ελάτε με φόρα!

Θα το δούμε σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό».

Ήταν μια σπάνια απολαυστική μέρα στην Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

Παπαθανάσης: Αύξηση των ορίων υπέρ-δέσμευσης στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021–2027

09:10

Metlen: Αυξημένα κατά 22% τα έσοδα - Παραμένει σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου EBITDA

09:07

Η Nissan πούλησε τα κεντρικά της γραφεία και θα τα επανανοικιάσει για να μειώσει το κόστος

09:01

Algida Ice Cream Company: Η «πρωτιά» και η επόμενη μέρα της νέας εταιρείας της Unilever για το παγωτό

08:57

«Κομμουνισμός ή κοινή λογική»: Ο Τραμπ πολώνει το κλίμα μετά τις εκλογικές ήττες των Ρεπουμπλικάνων

08:48

ΗΠΑ: Δώδεκα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους - Κινητήρας αποκολλήθηκε πριν από την απογείωση

08:47

Νότια Κορέα: Κατέρρευσε τμήμα ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού - Επτά άνθρωποι παγιδευμένοι

08:42

Φιλιππίνες: 140 νεκροί εξαιτίας του τυφώνα Καλμάγκι

08:40

Υγεία: 48ωρη απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία - 24ωρη στα ιδιωτικά εργαστήρια

08:34

Black Friday: Πώς να αξιοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια

08:29

Ο ΠΟΥ ετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

08:22

Το στοίχημα του νέου επικεφαλής της Lidl Ελλάς

08:19

Στήριξη στο Ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Γάζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

08:10

Νικητές και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι από τη νίκη του Ζοχράν Μαμντάνι

08:08

Οι ΗΠΑ θέλουν μειώσεις των πτήσεων λόγω του shutdown

07:54

Δημογραφικό: Οι μεσήλικες θα κυριαρχούν στις αγορές εργασίας του μέλλοντος - Υπό εξαφάνιση οι 30άρηδες

07:49

Αναπτυξιακός: Αντίστροφη μέτρηση 90 ημερών για 361 επενδυτικά σχέδια €1,5 δισ.

07:45

Ημέρα του Παπασταύρου - Λύνει τη σιωπή του ο Σαμαράς - Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για οπλοκατοχή στην Κρήτη

07:41

Ελαφρύνσεις σε βιομηχανικό ρεύμα: Στοχευμένα μέτρα ανά κατηγορία επιχειρήσεων - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

07:30

Αέριο: Ποια deals «ψήνονται» στην Αθήνα - Ανακοινώσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις

07:20

Οδικά έργα Αττικής: Ρεαλισμό ζητάει το υπουργείο, έργα η αγορά - Οι προτεραιότητες, η χρηματοδότηση, οι παραχωρήσεις

07:12

Ψηφιακό πελατολόγιο: Μετά τα συνεργεία «μπαίνει» σε γάμους και πάρτι

07:06

Αγριεύουν τα πράγματα - Δυνατή είσοδος - Η ΜΕΤΚΑ και το Χρηματιστήριο

03:43

Αφαιρείται από τη σύνθεση του MSCI Greece ο τίτλος της Metlen

23:53

ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

23:43

Ισχυρό forecast δ' τριμήνου για Snap - Deal 400 εκατ. δολαρίων με Perplexity και δυνατό buyback

23:33

Πιερρακάκης: Η οικονομία έχει βελτιωθεί σε όλες τις πτυχές - Υπέρ της αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ

23:23

Αδύναμο γ΄ τρίμηνο για Pinterest: Κατρακύλα 21% για τη μετοχή - Η 2η μεγαλύτερη στα χρονικά

23:12

Wall Street: «Ξεφούσκωσαν» οι ανησυχίες για AI με αιχμή του δόρατος την απασχόληση

23:00

Ισραήλ: Ο στρατός παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα