INSIDE OUT

Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Μαρία Νταλιάνη
24-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

Οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου. Μέχρι που υπάρχει μια σαν την χθεσινή και όλα τα στερεότυπα ανατρέπονται. Ο ευγενής και μετριοπαθής Κυριάκος μπαίνει μέσα και τα σπάει όλα. Ο ιζνογκούντ του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάζεται, δεν ξέρει από πού του ήρθε. Ο 360 μοιρών Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό που ο Πρωθυπουργός τον αναβάθμισε σε νούμερο 2. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταριέται την ώρα και την στιγμή που έπιασε κουβέντα με το Νίκο Παππά στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν ξέρουν τί να κάνουν. Οι μισοί και του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ούτε χειροκροτούν, ούτε τους αγγίζει η προσβολή που υπέστη ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΚΟ τους. Ο Μπιάγκης της Κέρκυρας κάθεται στην πρώτη σειρά, δίπλα σε Μάντζιο και Ανδρουλάκη και μοιάζει αποσβολωμένος. Μόνη ο εαυτός της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διακόπτει και τον Κυριάκο και τους Νίκους.

Εκτροπή

Αυτό που δεν έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δηλαδή να σηκωθούν και να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό, προσπάθησε να το κάνει η έρμη η Ράνια, που υποπτεύομαι πως είναι η μοναδική η οποία νοιάζεται ειλικρινά την Κουμουνδούρου. Κατά τις 19:00 το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το κοινοβουλευτικό συμβάν, εκδόθηκε ανακοίνωση υποστήριξης του Νίκου Παππά. «Ο πρωθυπουργός των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και της παραβίασης κάθε έννοιας του Κράτους Δικαίου, υπερέβη σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα την θεσμική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την πρωτοφανή εκτροπή Μητσοτάκη στη Βουλή, να επιτεθεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο εναντίον του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Τοο little too late που λένε και στους Δελφούς.

Proxy war

Φυσικά αποδέκτης της πρωθυπουργικής εντυπωσιακής κίνησης, δεν ήταν ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτόν τον proxy war, ο Παππάς υπήρξε ένα πιόνι, μια παράπλευρη απώλεια. Και η κίνηση που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, δεν ήταν τόσο αυτή

όσο η αιχμηρή ομιλία του κ. Σαμαρά πρόσφατα στην Λευκωσία, και μάλιστα ενώπιον της συζύγου του Προέδρου της Κύπρου. Η ομιλία ήταν που πάτησε όλους τους κάλους και έβαλε φιτιλιές στα ήρεμα νερά με την Τουρκία, λίγο πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν σκληρή. Μίλησε για «πατριώτες της φακής», διαχώρισε την θέση του από όσους «χαριεντίζονται» με τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά, και για «το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» που είναι ο πατριωτισμός.

Κι επειδή όταν αποχώρησε κατά την ομιλία του Νίκου Παππά, ίσως μερικοί δεν το κατάλαβαν, όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ανεβαίνοντας για την δευτερολογία του, στο εμβρόντητο proxy Παππά, που εκτιμώ πως δεν του το’ χε του Μητσοτάκη, γιατί στην Κουμουνδούρου έχουν master σ’ αυτά γενικώς.

Στην Άγκυρα

Παρένθεση. Πριν ξεκινήσει χθες η αξέχαστη συνεδρίαση στην Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε αναλυτικά (Σκάι, Πορτοσάλτε) για τα ελληνοτουρκικά. Η έμπειρη πολιτικός εξήγησε απλά κι ωραία πως «αυτή την στιγμή που μιλάμε, ότι είναι στο τραπέζι, είναι γνωστό. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Αυτά που λέει ο Γεραπετρίτης, κι αυτά που λέει ο Δένδιας, αυτά είναι. Είναι μπούρδες, ότι θα δώσει κάτι».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ήταν αφοπλιστική: «Δείτε τον χάρτη. Όλοι ξέρουμε πως αν εφαρμόσεις τα 12 μίλια στην Σάμο θα φτάσεις στην Άγκυρα»!

Το καλάμι

Η αναπάντεχη επίθεση του Κυριάκου στον ανυποψίαστο Νίκο Παππά, βρήκε ανεβασμένο το Νίκο Ανδρουλάκη που πέρασε στην αντεπίθεση.

«Να ξεκαβαλήσετε απ’ το καλάμι» είπε με το γνωστό ύφος. «Όσο συνεχίζεται τόσο επιταχύνετε την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εμείς θα είμαστε εδώ, να σας ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου».

Ελάτε με φόρα

Όμως ο Κυριάκος χθες είχε πέσει στην μαρμίτα του Δρυίδη.

«Το 2009 ήμουν απλός βουλευτής όταν εσείς ψηφίζατε αύξηση δαπανών γιατί λεφτά υπήρχαν» απάντησε. «Και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια σας. Είναι οξύμωρο να μας κατηγορείτε εμάς για αλαζονεία. Έρχεστε τώρα εσείς νεοεκλεγής, να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνεται για ν’ ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. Ελάτε! Ελάτε με φόρα!

Θα το δούμε σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό».

Ήταν μια σπάνια απολαυστική μέρα στην Βουλή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια

20:12

Κατασχέθηκαν πάνω από 500 κιλά κάνναβης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

19:58

Big Tech: Ρεκόρ επενδύσεων σε ΑΙ το 2027 - Απογειώνονται τα κέρδη στη Wall Street

19:38

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τελευταία πρόταση του Ιράν

19:12

Ο Τραμπ θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

19:06

Το Πεντάγωνο κατέληξε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

18:59

Βουτιά 25% για τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ από την «Ημέρα Απευλευθέρωσης»

18:33

Αδιέξοδο στη διάσωση της Spirit Aviation, καταρρέει η μετοχη

18:18

Βρέθηκε το αγαλματίδιο Όσκαρ για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin»

18:05

SOS από την Chevron για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

17:46

Δεν αποκλείεται να δούμε μια μεγάλη αλλαγή στις Magnificent 7

17:30

Πυροσβεστική: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

17:09

«Χτίζει» πάνω στο ρεκόρ της η Wall Street με τη βοήθεια της Apple

16:55

Ένα δισεκατομμύριο συσκευές συνδεδεμένες: Η σιωπηλή επανάσταση του IoT

16:35

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα

16:22

Ακρίβεια: Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά, νέο κύμα ανατιμήσεων «βλέπει» η βιομηχανία τροφίμων

16:07

Υπ. Κλιματικής Κρίσης για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, οι ποινές για τους παραβάτες

15:50

Ιράν: Έστειλε νέα πρόταση, μέσω Πακιστάν, για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - «Ουδέν σχολιο» από τον Λ. Οίκο

15:31

ΟΗΕ: Ο νέος νόμος για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ διαιωνίζει τη φυλετική διάκριση

15:16

Estee Lauder: Σχεδιάζει έως και 3.000 ακόμη απολύσεις, αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη

14:55

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ ψεύδονται για το κόστος του πολέμου - Τετραπλάσιο το τίμημα

14:42

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη