INSIDE OUT

Γεραπετρίτης ανοίγει δρόμους συμπεριληπτικότητας στο ΥΠΕΞ, Οι τέσσερις φυλές των Ελλήνων και τι ψηφίζουν κατά τον Mr MRB

Μαρία Νταλιάνη
10-04-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεραπετρίτης ανοίγει δρόμους συμπεριληπτικότητας στο ΥΠΕΞ, Οι τέσσερις φυλές των Ελλήνων και τι ψηφίζουν κατά τον Mr MRB

Στην πρωτοπορία το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για το πρώτο υπουργείο στο οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί Γραφείο Ισότητας αρμόδιο για την παρακολούθηση διεθνών και ευρωπαϊκών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας. Χθες, μάλιστα, έγινε εκδήλωση σε συνεργασία με την Ολλανδική πρεσβεία για τους ΛΟΑΤΚΙ+ και αφορμή των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την διοργάνωση του Europride 2024 στην Θεσσαλονίκη 21-29 Ιουνίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, από μηχανοδηγός του τρένου των Τεμπών έναν χρόνο πριν, εκτός από τα βαριά καθήκοντα του υπουργού των Εξωτερικών της χώρας, βρίσκεται σήμερα μπροστάρης στο θέμα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου- όποιο κι αν είναι το φύλο. Όπως υπογράμμισε, «η μάχη για ισότητα είναι μια μάχη που αξίζει να δίνει κανείς. Ο δρόμος προς την ισότητα και την συμπεριληπτικότητα δεν θα σταματήσει στο νόμο για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Πάντως, το υπουργείο στο οποίο είναι προΐσταται, ενώ τα πηγαίνει πολύ καλά στην αναλογία ανδρών-γυναικών σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού (50-50), έχει ακόμα δρόμο να διανύσει σε ό,τι αφορά το διπλωματικό σώμα. Εκεί, η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ακόμα 36,5%. Για την εκπροσώπηση τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο λοιπό προσωπικό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ακόμα δεν υπάρχουν στατιστικά, αλλά λογικά το Γραφείο Ισότητας του ΥΠΕΞ έχει δουλειά μπροστά.

Πάει για Επίτροπος

Η καλή δουλειά Γεραπετρίτη στον τομέα των δικαιωμάτων και οι αθόρυβες συμμαχίες που χτίζει, είναι πολύ πιθανόν να βοηθήσουν στο προφίλ του γενικότερα, σε ό,τι αφορά την μεταπήδηση από την ελληνική, στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το όνομα του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού θεωρείται φαβορί για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Βέβαια, η συζήτηση αυτή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Μετά τις εκλογές, θα γίνει και το Europride της Θεσσαλονίκης, το πρώτο στην Ελλάδα όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του κ. Απόστολος Καραμπαΐρης. Σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερα από 40.000 άτομα. Δεν θα απέκλεια καθόλου εάν τελικά ο Κυριάκος το αποφασίσει, ο σημερινός ΥΠΕΞ, να πάει για Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθ’ ότι και έγκριτος νομικός. Η μετακίνηση θα είναι μια έμπρακτη ανταμοιβή για τον άνθρωπο που χειρίστηκε τη νομοθεσία για τους «Σπαρτιάτες», αλλά και τον φάκελο των Τεμπών με απόφαση του ΠΘ, μετά την παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ψάχνει

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών προκάλεσε ρωγμές και τριγμούς σε όλα σχεδόν τα κόμματα, ενώ δημιούργησε απορίες στους δημοσκόπους. Ένας από αυτούς, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, αναρωτιέται δημοσίως.

«Πού θα πάνε οι ψήφοι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας; Θα πάνε στον φυσικό ηγέτη, ή σε αυτόν που έκανε πράξη το νόμο; Ψάχνω κι εγώ να το βρω» είπε αποκαλυπτικά στον realfm.

4 φυλές

Ήταν μια μεγάλη, ακομπλεξάριστη και χορταστική κουβέντα. Ενδιαφέρον, πέρα από τα προφανή, είχε η σύνθετη έρευνα που έκανε ο Μαύρος, η οποία αποκάλυψε «τέσσερις φυλές» στις οποίες την μερίδα του λέοντος την έχει η ΝΔ:

Α) Οι συνωμοσιολόγοι. Όσοι κινητοποιούνται από θεωρίες συνωμοσίας: 18%

Β) Οι ανήσυχοι. Αυτοί συμπονούν και θέλουν τα πράγματα να γίνονται ανθρωποκεντρικά με βάση τους ανθρώπινους κανόνες. Θεωρούν πχ ότι οι πολιτικοί δεν είναι καθαροί: 25%

Γ) Οι Go with the flow. πάνε με το ρεύμα και πιστεύουν στους θεσμούς. Πχ και να καίγεται το πανεπιστήμιο λένε ας ανοίξει και κανένα κεφάλι: 29%

Δ) Οι θεσμικοί.

Όπως εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας, οι δύο τελευταίες κατηγορίες «κάθονται στη ΝΔ σαν ζιβάγκο». Ενώ συμπλήρωσε κάπως πονηρά ότι «σ’ αυτόν τον πολιτικό χάρτη, δεν επιτρέπεται να πω ποιος έχει πρόβλημα τοποθέτησης».

Τι ζητούν οι ηλικίες

Η ραδιοφωνική κουβέντα είπαμε ήταν μεγάλη, αλλά είχε ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά άλλα κριτήρια, ο κ. MRB ανέφερε τα εξής: Οι μεγαλύτερες ηλικίες στις γυναίκες ζητούν σταθερότητα. Οι νεότερες, δικαιοσύνη. Οι μεγαλύτεροι άντρες θέλουν αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Και τα νεαρά άτομα ζητούν αξιοπρέπεια (πχ λένε, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ζωή τους).

«Εάν όμως θέταμε το ερώτημα τι προτιμούν, την προσωπική τους ασφάλεια ή την εκκίνηση των παιδιών τους, εσείς τι νομίζετε θα λέγαν αυτές οι κυρίες;» σημείωσε.

Θ’ αντέξουν την γκάφα;

Σύμφωνα με τον Μαύρο, στο γενικότερο πολιτικό τοπίο, ο Κυριάκος έχει καταφέρει να διεισδύσει στο κέντρο, και τώρα αρχίζει ν’ ασχολείται με την δεξιά του πλευρά. Όπως είπε, μέχρι τώρα έχει επιλέξει να μην κοντραριστεί με Βορίδη και Σαμαρά. Δεν θέλει να ρισκάρει την σχέση μαζί τους καθώς είναι ανάχωμα σε ψηφοφόρους που θα πήγαιναν στον Βελόπουλο.

Για τον τελευταίο, υπογράμμισε ότι μαζί με τον Κασσελάκη είναι δύο πολιτικές περσόνες που έχουν έναν εχθρό: τον χρόνο. «Το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές μπορεί να είναι δύο μήνες αλλά αυτός ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός. Θα αντέξουν στην πίεση της γκάφας; Όποιος απαντήσει σε αυτό θα του πω και τα αποτελέσματα» κατέληξε σιβυλλικά.

Πριν σας φιλήσω, η απάντηση στο χθεσινό κουίζ, είναι ο Βασίλης Μούκας,

υποψήφιος ευρωβουλευτής στις προκριματικές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Red Arrows: Εντυπωσιακή επίδειξη από τη RAF με φόντο την αφρικανική σκόνη - Φωτογραφίες

23:22

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου

22:59

Μαρία Συρεγγέλα για ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχει θέσεις και τις υλοποιεί

22:34

Σχοινάς: «Επείγει ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων, όχι η Βαλκανιοποίηση της Ευρώπης»

22:20

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση GPO: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ - Η εικόνα στους «γαλάζιους» υποψήφιους

22:06

Κώτσηρας (ΥΦΥΠΕΞ): Με τους Έλληνες της Διασποράς για τη δυναμική Ελλάδα της γνώσης

21:47

Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου για Γάζα

21:28

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

21:00

Η οικονομική στασιμότητα του Βορρά κλείνει το χάσμα με τον Νότο – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:37

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Τι είναι το οξειδωτικό στρες

20:18

Γερμανία: Δέσμευση Σολτς για αλληλεγγύη στους πληγέντες του Ζάαρλαντ από τις βροχοπτώσεις

20:00

Βόρεια Μακεδονία: Επαναληπτικές κάλπες σε 7 εκλογικά τμήματα

19:45

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

19:30

Πρώτο ελληνικό εταιρικό ομόλογο που ψηφιοποιήθηκε με τεχνολογία blockchain

19:15

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

19:00

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

18:45

Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

18:30

Youth Pass: Πάνω από 145.000 νέοι οι δικαιούχοι - Η καταβολή και η αξιοποίηση των 150 ευρώ

18:16

Βενιζέλος: Αναγκαία και υποχρεωτική η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

18:00

Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένας κοινός παρονομαστής από Τόκιο έως Νέα Υόρκη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple