INSIDE OUT

Mπροστά ο Βορίδης για τα Τέμπη- τον κοιτάζει στα μάτια η Ζωή, Οι «γραμμές» της ΝΔ και οι στοχεύσεις Πασοκ και Συριζα

Μαρία Νταλιάνη
27-03-2024 | 07:26
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mπροστά ο Βορίδης για τα Τέμπη- τον κοιτάζει στα μάτια η Ζωή, Οι «γραμμές» της ΝΔ και οι στοχεύσεις Πασοκ και Συριζα

Είναι ο απόλυτος ναός της Δημοκρατίας. Στα εδρανα του κάθονται, παίρνουν τον λόγο, ψηφίζουν, αυτοί που εξέλεξε ο λαός. Και την ίδια στιγμή, μοιάζει τόσο πολύ και με την Αγορά, αλλά και το Θέατρο και αναφέρομαι φυσικά στη δραματική τέχνη που ακολουθεί ορισμένες συμβάσεις και αναπαριστά μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων που μιλούν και δρουν, και καθόλου ειρωνικά. Ως εκ τούτου η δράση μεταφέρεται στην ελληνική Βουλή μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα, που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με την ονομαστική ψηφοφορία. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, αλλά ακόμα κι όταν ξέρεις το τέλος, πάλι πηγαίνεις στην παράσταση (με την καλή έννοια πάντα). Σήμερα θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ο Βορίδης

Το βάρος της αντιπαράθεσης ανέλαβε ένας αδιαμφισβήτητος ρήτορας και καλός δικηγόρος, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Παρ’ ότι δεν είναι το cup of tee του Κυριάκου, είναι αυτός που ανέλαβε τον δυσκολότερο ρόλο. Δίνει έτσι χρόνο στο επιτελείο του Μαξίμου να δουλέψει καλύτερα αυτό τον αναπάντεχο κάβο, που προέκυψε έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από τον Καναδά από χθες το πρωί, και το ταξίδι του βγήκε ξινό. Όχι για όσα έγιναν εκεί, αλλά γιατί η κατάθεση πρότασης μομφής είναι εφιαλτικό déjà vu για ένα θέμα που όλοι θέλουν εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Γιατί;

Η πρώτη «γραμμή» επίθεσης της ΝΔ, όπως εκφράστηκε από τους κ.κ. Βορίδη και τον πρώην υπουργό Θάνο Πλεύρη, είναι γύρω από το ερώτημα «γιατί έγινε αυτή η πρόταση μομφής». «Γιατί ήρθαμε εδώ σήμερα; Τι έγινε και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης κι έκανε πρόταση μομφής, αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και στην συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας «ήρθατε εδώ σήμερα εκπροσωπώντας συμφέροντα και σύρατε κι όλη την Αριστερά από πίσω». Και χαρακτήρισε εντολοδόχο συμφερόντων τον Ανδρουλάκη.

Συνήγοροι του σταθμάρχη

Στο ίδιο μοτίβο και ο Θάνος Πλεύρης. «Πάνω σε τι κάνετε πρόταση μομφής; Ζητάτε πρόταση μομφής για τυχόν πράξεις, κι ενώ μεσολάβησαν εκλογές. Θα μπει στην ιστορία η πρόταση μομφής. Είστε συνήγοροι υπεράσπισης του Σταθμάρχη, του ανθρώπου που έβαλε δύο τρένα στην ίδια γραμμή, γιατί σας ενδιαφέρει να κερδίσετε όφελος. Και χαίρομαι που μέσα στην αίθουσα είναι οι πραγματικοί Αρχηγοί του Συριζα, ο κ. Πολάκης κι ο κ. Παππάς, γιατί τέτοια ώρα έχει σιωπητήριο κι Πρόεδρος σας ούτε την Βουλή δεν μπορεί να δει. Αλλά εσείς εκφράζετε τον Συριζα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πανέτοιμος

Σ’ αυτό ένα δίκιο το έχει ο Πλεύρης. Πολάκης-Παππάς ξεπερνούν σε ειδικό πολιτικό βάρος τον Σωκράτη τον Φάμελλο, που έχει τον τίτλο, αλλά όχι το κύρος. Και για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι να πάρει απολυτήριο ο Κασσελάκης, το αφεντικό στην Κουμουνδούρου είναι ο διευθυντής του γραφείου του, ο έμπιστος Μανώλης Καπνισάκης. Φυσικά ο στρατιώτης Κασσελάκης, με το γνωστό άρθρο (ΕφΣΥΝ) έσπευσε να δώσει το στίγμα του πως αντιλαμβάνεται την διαδικασία.

«Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί. Μια διαδικασία - σόου, που δε θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» έγραψε.

Όμως το ζουμερό ήταν άλλο. «Ο Συριζα ΠΣ είναι πανέτοιμος» (να κυβερνήσει) πιστεύει ο Στέφανος και ζητάει άμεση και ήρεμη παραίτηση του Κυριάκου.

Η Ζωή

Περιέργως πως, ο κοινοβουλευτικός αντίπαλος του Βορίδη, ο άνθρωπος που έχει ψυχική δύναμη και το ειδικό βάρος της αντιπαράθεσης, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος του Πασοκ, ούτε ο Πρόεδρος του Συριζα. Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συνήγορος τριών οικογενειών-θυμάτων των Τεμπών.

Με χίλιους τόνους ύφος, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, στόχευσε κατευθείαν τον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι θα έρθει να μιλήσει στο τέλος της διαδικασίας, «για να μην μπορεί να μιλήσει κανείς μετά». Και προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ να μην τολμήσουν να σηκωθούν όρθιοι να χειροκροτήσουν γιατί «είναι εικόνα ύβρεως στην κοινωνία και τα θύματα και δεν θα ξεχαστεί».

Η παρέμβαση της επίσης νομικού θεοδώρας Τζάκρη

ανάμεσα σε Βορίδη και Ζωή, ήταν απλά μια άτυχη στιγμή.

Εντός κι εκτός

Η πολιτική μάχη με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών δεν εξελίσσεται μόνο εντός Βουλής, αλλά και στα ΜΜΕ. Από πλευράς ΝΔ εδώ το βάρος το σηκώνει ο Αδωνις. «Μας λέτε γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση τηλεδιοίκησης. Μάλιστα. Υπάρχει ερώτημα κύριοι μετά το Μάτι, γιατί δεν ολοκληρώσατε το 112 που θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές;» έριξε το επιχείρημα (Realfm) για να αναδείξει την κομματική εργαλειοποίηση των Τεμπών από την αντιπολίτευση.

Αμφιβολίες για το αδιάβλητο

Εάν η πρόταση μομφής είναι το χαρτί Ανδρουλάκη για να σηκώσει αντιπολιτευτικό ανάστημα απέναντι στον Συριζα, η Κουμουνδούρου παίζει πιο πονηρά. Το δικό της χαρτί είναι η υπονόμευση και διασπορά αμφιβολιών στους πολίτες απέναντι στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Την τέλεια αφορμή της της έδωσε το άγχος της Άννας Μισέλ να έρθει σ’ επαφή με απόδημους που έκαναν εγγραφή για να ψηφίσουν επιστολικά.

Στην ερώτηση, αν υπάρχει φόβος νοθείας ο Γ. Τσίπρας (Σκαι) απάντησε, πως «υπάρχει θεσμικό έλλειμμα εμπιστοσύνης και για αυτό η πρόταση περι παρατηρητών. Ποια εμπιστοσύνη να υπάρχει πλέον όταν φεύγουν λίστες που αφορούν και στοιχεία με προσωπικά δεδομένα»;

Δύο μήνες ακόμα προεκλογική εκστρατεία, δύο μήνες περιθώριο στην κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς όλα τα σφυριά της Κουμουνδούρου θα χτυπούν τον ίδιο σκοπό.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ισπανία: Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην πρωθυπουργία

23:37

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα

23:17

Κιλκίς: Σύλληψη δύο ατόμων για πλαστογραφία

22:50

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, λόγω μηχανικής βλάβης

22:21

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στα νότια της χώρας

21:48

Γάζα: Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:20

Συνελήφθη 61χρονος στην Κάρπαθο για απόπειρα ζωοκτονίας

21:09

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και τα χρησιμοποιούσε σε κλοπές από σπίτια στην Ανατολική Αττική

21:00

Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - 5 συλλήψεις

20:55

Αυγενάκης: Ο πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση

20:48

Στα Ψαρά ο Στέφανος Κασσελάκης

20:46

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

20:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους

20:32

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες

20:14

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

20:01

Ταραντίλης (EY) : Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί εξειδίκευση

19:35

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

19:30

ΕΒΕΑ: Το πρόγραμμα SUCCEED έφερε πιο κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

19:16

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Κανονικά η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω

19:10

Εξαρθρώθηκε συμμορία ληστών που είχε ως ορμητήρια σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ

19:03

Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

18:51

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων

18:29

NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank