INSIDE OUT

Ο καύσωνας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στις επόμενες εκλογές

20-07-2023 | 08:58
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο καύσωνας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στις επόμενες εκλογές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ στην Κουμουνδούρου εν μέσω καύσωνα. Λογικό, με τόσο ανυπόφορη ζέστη. Αλλά, ότι το φυσάνε και δεν κρυώνει μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουνίου είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Δεν λύνεται ούτε με air condition, ούτε με ανεμιστήρες όταν δεν έχει κλείσει ούτε μήνας από την συντριβή.

Σε κάθε περίπτωση, την ήττα τη χρεώνεται ο πρόεδρος, όπως σπεύδουν δηλώσουν – φυσικά κατόπιν «εορτής» - το ένα μετά το άλλο τα στελέχη. Όμως, αν πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρκεί η αλλαγή προέδρου για να δουν «καλύτερες ημέρες» στις κάλπες, ένα είναι σίγουρο: Αυτό δεν αρκεί για ένα τέτοιο κόμμα. Πόσο μάλλον όταν το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Έχουν δύσκολη πολιτική εξίσωση να λύσουν. Και τα κομματικά μαθηματικά έχουν πολλές μεταβλητές.

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παράταξη;

Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν αυτή που έκανε «ποδαρικό», ανακοινώνοντας πρώτη υποψηφιότητα στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της, είπε κομψά ότι προτίθεται να τα αλλάξει όλα.

Μίλησε για κόμμα με δομές, που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά, με κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους. Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να τα αλλάξει όλα, αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να γίνει παράταξη. Γιατί τώρα δεν είναι. Δεν μπορούσε να μετασχηματιστεί όταν βρέθηκε - λόγω συγκυριών - στην εξουσία, αλλά και έχασε την ευκαιρία να το πράξει στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση. «Ο λαός θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί;» για να παραφράσω ένα σύνθημα του ΠΑΣΟΚ που δεν επανέφερε η Κουμουνδούρου στο αποτυχημένο ρεμέικ της καμπάνιας αλά Ανδρέα Παπανδρέου του ‘81.

Ένα τσιγάρο δρόμος

Η Έφη Αχτσιόγλου ρωτήθηκε και για τον κίνδυνο διάσπασης στο κόμμα. Βεβαίως, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, τα «στατιστικά» δείχνουν ότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γραμμένη με διασπάσεις. Και αυτό το ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην πάμε στο μακρινό παρελθόν. Ο Φώτης Κουβέλης, ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπενθύμιζε συχνά στους συντρόφους του στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος: «Η ΔΗΜΑΡ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά». Και ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε: «Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε πολύ μακριά». Μένει να αποδειχτεί αν τελικά θα είναι ένα τσιγάρο δρόμος…

Ξορκίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα

«Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη η Έφη Αχτσιόγλου (στο OPEN), προσθέτοντας: «Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον, μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει».

Μάλλον, υπερβολική στην εκτίμησή της. Θέλει τρόπο και τη σωστή «δοσολογία» για να έχει αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εξακολουθεί να αποτελεί «σχολή» για «φίλιες» δυνάμεις, αλλά και ορκισμένους αντιπάλους; Βέβαια, μιλώντας με όρους αγοράς, άλλη αξία έχει το original και άλλη η απομίμηση.

Στα σκαριά debate αλά ΣΥΡΙΖΑ

Από τη διακομματική του debate στην ενδοκομματική του ΣΥΡΙΖΑ. Τεχνικές λεπτομέρειες του προεκλογικού τους αγώνα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, με τις προτάσεις να είναι για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις – μία εντός του Ιουλίου και μία εντός του Αυγούστου.

Για την πρώτη το ερώτημα είναι «θα προκάνουμε» (που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης), για τη δεύτερη η «ένσταση» είναι προφανής: Μα στα μπάνια του λαού; Πάντως, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής των υποψηφίων προέδρων. Να μη θέσουν όρους στους δημοσιογράφους όπως κάνουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές, αλλά οι δημοσιογράφοι (γιατί όχι η ΕΣΗΕΑ;) να θέσουν τους όρους διεξαγωγής του debate.

Game changer

Η άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων αλλάζει τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού. Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει θετικά, με τα κόμματα «Πλεύση Ελευθερίας» και τους «Σπαρτιάτες» να εμφανίζονται έτοιμα να συμφωνήσουν. Πάει για πάνω από 200 θετικές ψήφους, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής και θα ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να καταγράψει ποσοστά στις Ευρωεκλογές ακόμη χειρότερα από αυτά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Και τον νέο πρόεδρο του κόμματος να ξεκινά τη θητεία του «χρεωμένος» με ακόμη πιο βαριά ήττα. Αν δείτε τα ποσοστά που κατέγραψε στους απόδημους, δεν προσέγγισε καν το γενικό ποσοστό στην επικράτεια. Πήρε από 7,28% ως 17,27% ενώ η ΝΔ από 41,11% μέχρι 67,79%. Ποιος είπε ότι τα χειρότερα πέρασαν;

Ορθή επανάληψη από Μηταράκη

Νομίσατε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία καταργείται; Λάθος! Θα συνεχίσει το έργο της ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης στην Ολομέλεια της Βουλής. Απέδωσε σε «λάθος» τις πληροφορίες περί κατάργησής της.

«Δεν ήταν και δεν είναι αποτυχημένος θεσμός η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία όπως λανθασμένα λέχθηκε» ξεκαθάρισε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Στο συγκεκριμένο «Σώμα» υπηρετούν 985 στελέχη και κατά τον υπουργό «ασκούν τα καθήκοντά τους στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο και το Αριστοτέλειο, καθώς επίσης και σε όμορα αστυνομικά τμήμα για να συμβάλουν στην ασφάλεια της γειτονιάς γύρω απ τα πανεπιστήμια».

Κατά πόσο βέβαια είναι επιτυχημένος ο θεσμός, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε και πώς το «μετράνε». Γιατί στην Ελλάδα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας, φτιάχνεται ένας νέος θεσμός ασφάλειας γιατί δεν λειτουργεί ο κατ’ εξοχήν θεσμός ασφάλειας. Και δεν συμβαίνει μόνο στην Αστυνομία.

Τα καλύτερα είναι αυτά που έρχονται.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα

17:56

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022 η επιχειρηματική δραστηριότητα

17:42

Ημέρα ανόδου για τα κρυπτονομίσματα

17:41

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση για την Ουκρανία

17:31

UBS: Τέλος η εποχή των φθηνών τροφίμων - Οι 5 καταλύτες που αλλάζουν το τοπίο

17:28

Στο «κόκκινο» η κίνηση στα λιμάνια - Πάνω από 80.000 αναχωρήσεις έως την Κυριακή