INSIDE OUT

Ο καύσωνας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στις επόμενες εκλογές

20-07-2023 | 08:58
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο καύσωνας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στις επόμενες εκλογές

Τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ στην Κουμουνδούρου εν μέσω καύσωνα. Λογικό, με τόσο ανυπόφορη ζέστη. Αλλά, ότι το φυσάνε και δεν κρυώνει μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουνίου είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Δεν λύνεται ούτε με air condition, ούτε με ανεμιστήρες όταν δεν έχει κλείσει ούτε μήνας από την συντριβή.

Σε κάθε περίπτωση, την ήττα τη χρεώνεται ο πρόεδρος, όπως σπεύδουν δηλώσουν – φυσικά κατόπιν «εορτής» - το ένα μετά το άλλο τα στελέχη. Όμως, αν πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρκεί η αλλαγή προέδρου για να δουν «καλύτερες ημέρες» στις κάλπες, ένα είναι σίγουρο: Αυτό δεν αρκεί για ένα τέτοιο κόμμα. Πόσο μάλλον όταν το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Έχουν δύσκολη πολιτική εξίσωση να λύσουν. Και τα κομματικά μαθηματικά έχουν πολλές μεταβλητές.

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παράταξη;

Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν αυτή που έκανε «ποδαρικό», ανακοινώνοντας πρώτη υποψηφιότητα στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της, είπε κομψά ότι προτίθεται να τα αλλάξει όλα.

Μίλησε για κόμμα με δομές, που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά, με κανόνες που θα είναι σεβαστοί από όλους. Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να τα αλλάξει όλα, αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να γίνει παράταξη. Γιατί τώρα δεν είναι. Δεν μπορούσε να μετασχηματιστεί όταν βρέθηκε - λόγω συγκυριών - στην εξουσία, αλλά και έχασε την ευκαιρία να το πράξει στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση. «Ο λαός θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί;» για να παραφράσω ένα σύνθημα του ΠΑΣΟΚ που δεν επανέφερε η Κουμουνδούρου στο αποτυχημένο ρεμέικ της καμπάνιας αλά Ανδρέα Παπανδρέου του ‘81.

Ένα τσιγάρο δρόμος

Η Έφη Αχτσιόγλου ρωτήθηκε και για τον κίνδυνο διάσπασης στο κόμμα. Βεβαίως, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, τα «στατιστικά» δείχνουν ότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γραμμένη με διασπάσεις. Και αυτό το ξέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην πάμε στο μακρινό παρελθόν. Ο Φώτης Κουβέλης, ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπενθύμιζε συχνά στους συντρόφους του στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος: «Η ΔΗΜΑΡ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά». Και ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε: «Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε πολύ μακριά». Μένει να αποδειχτεί αν τελικά θα είναι ένα τσιγάρο δρόμος…

Ξορκίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα

«Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη η Έφη Αχτσιόγλου (στο OPEN), προσθέτοντας: «Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον, μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει».

Μάλλον, υπερβολική στην εκτίμησή της. Θέλει τρόπο και τη σωστή «δοσολογία» για να έχει αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εξακολουθεί να αποτελεί «σχολή» για «φίλιες» δυνάμεις, αλλά και ορκισμένους αντιπάλους; Βέβαια, μιλώντας με όρους αγοράς, άλλη αξία έχει το original και άλλη η απομίμηση.

Στα σκαριά debate αλά ΣΥΡΙΖΑ

Από τη διακομματική του debate στην ενδοκομματική του ΣΥΡΙΖΑ. Τεχνικές λεπτομέρειες του προεκλογικού τους αγώνα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, με τις προτάσεις να είναι για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις – μία εντός του Ιουλίου και μία εντός του Αυγούστου.

Για την πρώτη το ερώτημα είναι «θα προκάνουμε» (που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης), για τη δεύτερη η «ένσταση» είναι προφανής: Μα στα μπάνια του λαού; Πάντως, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής των υποψηφίων προέδρων. Να μη θέσουν όρους στους δημοσιογράφους όπως κάνουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές, αλλά οι δημοσιογράφοι (γιατί όχι η ΕΣΗΕΑ;) να θέσουν τους όρους διεξαγωγής του debate.

Game changer

Η άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων αλλάζει τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού. Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει θετικά, με τα κόμματα «Πλεύση Ελευθερίας» και τους «Σπαρτιάτες» να εμφανίζονται έτοιμα να συμφωνήσουν. Πάει για πάνω από 200 θετικές ψήφους, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής και θα ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να καταγράψει ποσοστά στις Ευρωεκλογές ακόμη χειρότερα από αυτά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Και τον νέο πρόεδρο του κόμματος να ξεκινά τη θητεία του «χρεωμένος» με ακόμη πιο βαριά ήττα. Αν δείτε τα ποσοστά που κατέγραψε στους απόδημους, δεν προσέγγισε καν το γενικό ποσοστό στην επικράτεια. Πήρε από 7,28% ως 17,27% ενώ η ΝΔ από 41,11% μέχρι 67,79%. Ποιος είπε ότι τα χειρότερα πέρασαν;

Ορθή επανάληψη από Μηταράκη

Νομίσατε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία καταργείται; Λάθος! Θα συνεχίσει το έργο της ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης στην Ολομέλεια της Βουλής. Απέδωσε σε «λάθος» τις πληροφορίες περί κατάργησής της.

«Δεν ήταν και δεν είναι αποτυχημένος θεσμός η πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών. Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία όπως λανθασμένα λέχθηκε» ξεκαθάρισε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Στο συγκεκριμένο «Σώμα» υπηρετούν 985 στελέχη και κατά τον υπουργό «ασκούν τα καθήκοντά τους στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο και το Αριστοτέλειο, καθώς επίσης και σε όμορα αστυνομικά τμήμα για να συμβάλουν στην ασφάλεια της γειτονιάς γύρω απ τα πανεπιστήμια».

Κατά πόσο βέβαια είναι επιτυχημένος ο θεσμός, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε και πώς το «μετράνε». Γιατί στην Ελλάδα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας, φτιάχνεται ένας νέος θεσμός ασφάλειας γιατί δεν λειτουργεί ο κατ’ εξοχήν θεσμός ασφάλειας. Και δεν συμβαίνει μόνο στην Αστυνομία.

Τα καλύτερα είναι αυτά που έρχονται.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι δεν έχουν τις αναγκαίες δυνάμεις για να προωθηθούν στο Χάρκοβο

22:47

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον αρχηγό του VMRO

22:27

Πετρέλαιο: Η υποχώρηση αποθεμάτων και πληθωρισμού ΗΠΑ έφερε άνοδο στις τιμές

22:18

Ισραήλ: Aκυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία - Επιβάλει δασμούς 100% στις εισαγωγές

22:04

Ματαρέλα: Στη Γάζα χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός

21:49

Ισπανία: Δεν έδωσε άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

21:33

Κασσελάκης: Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση - Στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη

21:21

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

21:15

Σλοβακία: Ένας «οργισμένος ποιητής» ο δράστης της επίθεσης εναντίον του Φίτσο

21:09

Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την συνεδρίαση του Ιουνίου

20:57

Δημοσκόπηση Alco: Υπερδιπλάσια η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο το ΠΑΣΟΚ

20:45

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση το 2023 στις αξιόποινες πράξεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

20:33

ΝΑΤΟ: Οι αποστολές για αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20% το 2024

20:21

Δημοσκόπηση Marc: Στο 30,7% η ΝΔ και στο 13% ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι αρχηγοί

20:14

Ρωσία: Η Μόσχα απελαύνει τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο σε μια κίνηση αντιποίνων

20:11

Trastor: Από 17/5 η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

19:58

Λετονία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

19:51

Θεοχάρης: Τροπολογία που θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων

19:43

Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα άνω των 9 σεντς/μετοχή φέτος, το 2025 και 2026 θα εξεταστεί η επιλογή buyback

19:35

Eυρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έβαλαν πίεση στους δείκτες - Άλμα 17% της BT

19:27

Πρόεδρος VMRO: «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο»

19:21

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

19:07

Νέοι δασμοί ΗΠΑ σε Κίνα: Πώς η απόφαση του Λευκού Οίκου σφίγγει, κι άλλο, τη θηλιά στην Ευρώπη

19:02

Ρέι Ντάλιο: «Υπάρχει 35-40% πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος στις ΗΠΑ»

18:57

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κοκτέιλ από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση σέρβιρε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:45

Zara: Νέο «flaghship store» στον Πύργο Πειραιά

18:43

Υεμένη: Οι Χούθι απειλούν εκ νέου με επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ

18:36

e-ΕΦΚΑ: Με ραντεβού η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και η ενημέρωση μητρώου

18:24

Μπάιντεν: Απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η ηχογραφημένη κατάθεσή του στον ειδικό εισαγγελέα

18:20

Σφοδρή κακοκαιρία στη βόρεια Ιταλία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Βένετο