INSIDE OUT

Τα άλογα στους στάβλους, Η πανεπιστημιακή αστυνομία κοντά, αλλά έξω από τα πανεπιστήμια, ΚΕ με καύσωνα στον Συριζα

14-07-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα άλογα στους στάβλους, Η πανεπιστημιακή αστυνομία κοντά, αλλά έξω από τα πανεπιστήμια, ΚΕ με καύσωνα στον Συριζα

Ας ξεκινήσουμε με τις ειδήσεις: τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο, υπάρχουν φίλοι με καμήλες στην Σαουδική Αραβία, και η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα είναι ΜΕΣΑ, αλλά στα αστυνομικά τμήματα τριγύρω από τα πανεπιστήμια. Το ότι ο Πρωθυπουργός μια μέρα μετά την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και την αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά, βρέθηκε να απαντάει για άλογα, καμήλες και πανεπιστημιακή αστυνομία, ομολογώ πως ήταν μια αναπάντεχη τροπή της επικαιρότητας την οποία, ούτε εγώ δεν την είχα προβλέψει. Και το λέω με σεμνότητα. Όμως τελικά, ούτε αυτά με ξάφνιασαν στην συνέντευξη του Κυριάκου (Σκαι).

Ενόχληση;

Αυτό που αιφνιδίασε πραγματικά, ήταν το σχόλιο του ΠΘ για τον Γιάννη Στουρνάρα. Πιστεύω πως ούτε κι ο Τσίμας φανταζόταν την απάντηση όταν ρώταγε το εξής:

-«Υπάρχει μια φράση που είπε προεκλογικά ο κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσε δύο νούμερα τα οποία εμένα τουλάχιστον με χτύπησαν σαν πέτρα. Είπε ότι έχουμε ετήσια κατανάλωση 140 δισ. και δηλωμένα εισοδήματα 80 δισ. Αν είναι έτσι, η φοροδιαφυγή δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό πρόβλημα να λύσουμε, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».

-Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με όλο τον σεβασμό στο Γιάννη Στουρνάρα, θεωρώ ότι αυτή η ανάλυση είναι λίγο απλοϊκή. Όμως η φοροδιαφυγή δεν είναι 60 δισ. στη χώρα μας, αλλά είναι δεκάδες δισεκατομμύρια.

Και είναι ένα πρόβλημα το οποίο, όπως είδατε, το προέταξα στις προγραμματικές μου δηλώσεις. Κατά συνέπεια, έχουμε τη δέσμευση να ασχοληθούμε πολύ πιο συστηματικά να το αντιμετωπίσουμε».

Απλοϊκή η ανάλυση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος; Υπενθυμίζω πως ο καθηγητής Στουρνάρας μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσεις για την Θεωρία Άριστης Φορολογίας. Και εν πάση περιπτώσει, εάν αυτή η ανάλυση είναι απλοϊκή, λογικά θα αναμένουμε μια σε βάθος για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις (επιστημονικά πάντα).

Βλέπω καπνό.

Εκσυγχρονισμός μετ’ εμποδίων

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός άνοιξε κάπως τα χαρτιά του για τον περίφημο «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», που αποτελεί στόχο της 2ης τετραετίας. «Διαβάζω τώρα μία βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου και έχει πολύ ενδιαφέρον. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποίησε τη δύσκολη εποχή, από το 1917 μέχρι το 1920, όταν η χώρα αγωνιζόταν να ολοκληρώσει τις εθνικές της διεκδικήσεις. Είναι ενδιαφέρον πώς ορισμένα ζητήματα έρχονται και επανέρχονται ως εκσυγχρονιστικά αιτήματα, βέβαια στο πλαίσιο των καιρών. Άρα, για μένα αυτή είναι μία συνολική πεποίθηση: ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως στην συνέχεια μπερδεύτηκα. Γιατί ανέφερε μια σειρά από λόγους που, παρά την άνετη αυτοδυναμία που έδωσε ο ελληνικός λαός στη ΝΔ, μπορεί να δυσκολέψουν το εγχείρημα (για το οποίο είναι έτοιμη η χώρα).

Σταχυολογώ:

-«Είναι όμως απειλή, κατάρα, ευτύχημα; Κοιτάξτε, σίγουρα η Βουλή δεν έχει βρει τον ρυθμό της ακόμα. Λογικό είναι. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα αρχηγό. Θα βρει κάποια στιγμή. Θα δούμε πώς μπορεί να τοποθετηθεί»

-«Το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, και αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ σαφές στο πώς θα πορευτεί. Φαίνεται ότι το μόνο του μέλημα είναι να είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό θα θέσει όμως πολύ σημαντικά ζητήματα για μια σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, διότι τελικά τα κόμματα κρίνονται από το πόσο στηρίζουν τις αποφάσεις εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών».

Η σιωπή του Τζουμάκα

Η κούραση της τεράστιας σε διάρκεια προεκλογικής περιόδου μπορεί να καταβάλει ακόμα και τον ντούρασελ Κυριάκο. Αυτό σκέφτομαι, και κοιτάζω προς την Κουμουνδούρου η οποία ζει στο πετσί της τον εσωκομματικό καύσωνα. Λίγο με ανησυχεί η σιωπή του Στέφανου Τζουμάκα, αλλά ελπίζω να μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή.

Η μπηχτή της Λούκας

Άλλα πασοκογενη στελεχη πάντως τοποθετούνται σιγά σιγά. Πχ η Λούκα Κατσέλη, είπε έναν καλό λόγο για την Εφη. Και τί λόγο! Αφού πλέκει το εγκώμιο της Εφης, σημειώνει:

«Μια γυναίκα, που αν και νέα, έχει κολλήσει ένσημα: δικηγορία στη Θεσσαλονίκη, διαπιστευμένη κοινοβουλευτική βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο, επιστημονική συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Τα ένσημα που κόλλησε η Αχτσιόγλου στο γραφείο Κατρούγκαλου όταν ήταν ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες, (και μετά τον ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας την περίοδο του ‘Νόμου Κατρούγκαλου’, για να πάρει στην συνέχεια η ίδια το γραφείο), ήταν μαχαιριά στην καρδιά του Αλέξη.

Για τον Αλέξη η Λούκα ποτέ δεν είπε ότι έχει κολλήσει ένσημα.

Τρεις για Ευκλείδη

Η ανακοίνωση του Ευκλείδη εκτός ΚΕ έχει την πλήρη στήριξη τριών ιστορικών στελεχών του ΣΥΝ. Φίλης, Βούτσης και Σκουρλέτης, τον ενθαρρύνουν. Η πρόβλεψή μου:

Εάν ο Τσακαλώτος περάσει στον β’ γύρο, θα αποσυρθεί για χάρη της ενότητας και της ενσηματούχου Εφης.

Εάν όχι, θα είναι ο ρυθμιστής του β’ γύρου. Win Win σε κάθε περίπτωση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:56

Selfies, WhatsApp, εισιτήρια συναυλιών: Οι τάσεις του phishing που επικράτησαν το 2025

13:47

Παράνομες επιδοτήσεις: 10,5 εκατ. ευρώ απέκρυψαν προφυλακισμένος συνδικαλιστής και η σύζυγός του

13:46

Μητσοτάκης στο «AI Impact Summit»: Και πολιστική επανάσταση η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης

13:46

Microsoft: Eπίτευξη στόχου για 100% ανανεώσιμη ενέργεια παγκοσμίως

13:42

Μαρινάκης: Η συνεργασία με την Ινδία διευρύνεται σε ασφάλεια, επενδύσεις, επιστήμη, εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό και γεωργία

13:23

Λαγκάρντ: «Παραμένω επικεντρωμένη στο έργο μου»

13:22

Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα

13:21

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών ποσών σε 7.926 συνταξιούχους

12:54

Άνοδος τζίρου στα καταλύματα, πτώση στην εστίαση το 2025 - Διπλό «πλήγμα» στην Σαντορίνη

12:38

Η κυβέρνηση Τραμπ ενίσχυσε τις εξουσίες της ICE, επιτρέποντάς της να συλλαμβάνει πρόσφυγες

12:14

Γιατί παραμένουν κενά τα σπίτια στην Ελλάδα

12:13

Συνελήφθη ο πρώην πρίγκιπας Άντριου

12:09

Μιχαηλίδου για ΟΠΕΚΑ: Βρέθηκαν 80 φάκελοι κακοδιαχείρισης από την Χατζηδάκη

12:03

Άγκυρα: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

12:00

Ο επικεφαλής της OpenAI, ζητεί «επειγόντως» κανόνες για την ιλλιγιώδη τεχνητή νοημοσύνη

11:59

Τέμπη: Διορία έως το τέλος της εβδομάδας για τις εκταφές – Προσφυγές συγγενών για εξετάσεις στο εξωτερικό

11:58

Ζαχαράκη: Σημαντικό εθνικό εγχείρημα η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

11:51

Στρατηγική συμφωνία HP και ePac ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων

11:42

74.750 Επαγγελματίες έζησαν τον παλμό της HORECA 2026!

11:41

Ανησυχία ΟΗΕ για ενδεχόμενη «εθνοκάθαρση» στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

11:39

Υπερταμείο: Επιταχυντής μεγάλων έργων - Απολογισμός 2025 της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων

11:33

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν και μετατρέπονται σε μια μηχανή γνώσης

11:22

Η ΟΜΗΡΟΣ ενισχύει στρατηγικά την παρουσία της στην Ήπειρο με νέο σταθμό γάλακτος

11:20

ΧΑ: Σε πτωτικό τέμπο οι συναλλαγές, «μάχη» του Γενικού Δείκτη για τις 2.300 μονάδες

11:19

Στις 479.821 οι θανατώσεις αιγοπροβάτων λόγω της ευλογιάς

11:17

Πιερρακάκης: «Υπαρξιακής σημασίας να διαφυλάξουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ»

11:14

Ράλι 14% για την Air France - KLM μετά το ρεκόρ κερδοφορίας το 2025

11:12

My market Local: Τιμήθηκαν με τη διάκριση «Be Spoken Franchise» στα Franchise Awards 2026

11:12

Η ΑΑΔΕ «βλέπει» τραπεζικούς λογαριασμούς και «ανοίγει» «ψηφιακά πορτοφόλια»

11:04

Ευρωαγορές: Πτωτικές κινήσεις εν μέσω αποτελεσμάτων και γεωπολιτικής