INSIDE OUT

Η ψήφος του Πασοκ κρίνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, Ο φόβος του Σκυλακάκη, Τα μπράβο του Αδωνι σε Βρούτση

10-07-2023 | 07:17
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Χωρίς ανάσα, υπουργοί, κυβερνητικοί και βουλευτές μετά το τέλος των Προγραμματικών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή κύλησε χωρίς εντάσεις, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ειδήσεις. Λογικό. Μετά από την μεγαλύτερη σε διάρκεια προεκλογική περίοδο των τελευταίων χρόνων, όλοι ήταν ξεθεωμένοι. Επιπλέον, με τον Συριζα ακέφαλο, και βαριά ακρωτηριασμένο μετά τις δύο εκλογικές ήττες, η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη. Σε αυτή την Βουλή, θα έρθει τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για την δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας.

«Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά αυτό που είχα πει και το 2019. Δεν μιλάμε για ψήφο ομογενών, αλλά για εκλογείς με ενεργό εκλογικό δικαίωμα που βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, που μπορούν να ψηφίσουν, να πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, που τυγχάνει τη μέρα εκείνη να βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν» υπενθύμισε ο Θοδωρής Λιβάνιος, αναπλ υπουργός Εσωτερικών. Εάν αθροιστούν οι 158 της ΝΔ, με τους 32 του Πασοκ-Κιναλ, και τους 12 του Βελόπουλου, η ρύθμιση θα γίνει πραγματικότητα. Στις ευρωεκλογές, που θα γίνουν 6-9 Ιουνίου 2024, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ασκήσουν από τον τόπο κατοικίας το δικαίωμά τους. Η ρύθμιση χρειάζεται 200 θετικές ψήφους, ενώ το Πασοκ-Κιναλ την ΄ψήφισε και το 2019 και το 2021.

Τι σημαίνει μεταρρύθμιση

Η δυνατότητα ψήφου σε όσους κατοικούν στο εξωτερικό αλλά έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι μια από τις εκκρεμότητες στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Έρχονται κι άλλες πολλές με φόρα. Μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αισθάνθηκε την ανάγκη να προσδιορίσει τον όρο. «Σε μια χώρα όμως που η έννοια της μεταρρύθμισης έχει κακοποιηθεί και απαξιωθεί, χρειάζεται να της ξαναδώσουμε θετικό πρόσημο και ένα νέο νόημα. (…) Ο δικός μας ορισμός για τις μεταρρυθμίσεις είναι η εισαγωγή μιας καινοτομίας που μπορεί να είναι οργανωσιακή, διοικητική, τεχνολογική, η οποία απλοποιεί διαδικασίες και απελευθερώνει πόρους, δυνάμεις βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».

Ο φόβος του Σκυλακάκη

Παρά τις προθέσεις όμως, φόβοι για το πόσο γρήγορα μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τα πράγματα, υπάρχουν. Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος διατύπωσε ευθέως τις ανησυχίες του. «Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πηγαίνει θυσία σε γραφειοκρατικές δομές, ελλείψεις προσωπικού, ιδιοκτησιακές νοοτροπίες και ράθυμες συνήθειες» τόνισε στην ομιλία του στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Για όσους δεν κατάλαβαν μάλιστα, το έκανε ακόμα πιο λιανά. «Οι διαγωνισμοί πρέπει να τελειώνουν. Οι διαβουλεύσεις να γίνονται ουσιαστικά και με ταχύτητα. Οι περιβαλλοντικές μελέτες να υλοποιούνται. Τα Προεδρικά Διατάγματα να θεσμοθετούνται. Οι ενστάσεις να κρίνονται. Κάθε δημόσιος λειτουργός, κάθε εμπλεκόμενος φορέας, να λαμβάνει υπόψη του το τεράστιο κόστος ευκαιρίας, που συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο η καθυστέρηση, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, που να αφορά την εξυπηρέτηση κάποιου υπέρτερου της καθυστέρησης δημοσίου συμφέροντος».

Το large μπράβο του Αδωνι στον Βρούτση

Οι Προγραμματικές δεν είχαν μόνο μεταρρυθμιστικό οίστρο, αλλά και υπουργικές αβρότητες. Ο Αδωνις που ανέλαβε την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εργασίας, αποθέωσε τον προ-προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση χωρίς τσιγκουνιές. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιάννη Βρούτση. Χαίρομαι πολύ, Γιάννη, που είσαι στην Αίθουσα. Ο Γιάννης Βρούτσης υπήρξε ένας άξιος Υπουργός Εργασίας. Τα βασικά εργαλεία που σήμερα εγώ ως νέος Υπουργός Εργασίας έχω στα χέρια μου, δηλαδή ο «ΗΛΙΟΣ» και ο «ΆΤΛΑΣ», η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι όλα δημιουργήματα του Γιάννη Βρούτση. Όπως και ο e-ΕΦΚΑ –όχι ο ΕΦΚΑ, ο οποίος ιδρύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε αφήσει απ’ έξω μερικά ταμεία- η συνένωση όλων των Ταμείων δηλαδή, ολοκληρώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση. Και θέλω να συγχαρώ κι εσένα, Γιάννη και όλη την ομάδα σου και τον Χρήστο Χάλαρη, για την πολύ καλή δουλειά που κάνατε τότε στον ΕΦΚΑ για να μπει σιγά-σιγά σε μια τάξη».

Και το small στον Κωστή

«Φυσικά θέλω να συγχαρώ τον προκάτοχό μου, Κωστή Χατζηδάκη, νυν Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος συνέχισε αυτή την καλή δουλειά και προχώρησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη πίεση και σε πολύ μεγάλη κρίση».

Η ελπίδα φεύγει, η προοπτική έρχεται

Παρά τις προσπάθειες των υπουργών του Κυριάκου πάντως, την παράσταση έκλεψε η Εφη του Συριζα. Η κ. Αχτσιόγλου, χωρίς να έχει κάνει καμία νύξη δημοσίως -άλλο το παρασκήνιο-, προβάλλει ως το φαβορί για την διαδοχή του Αλέξη στην ηγεσία. Η τοποθέτησή της πάντως ήταν περισσότερο «σκιώδους» υπουργού Οικονομικών, δηλαδή η νυν ιδιότητά της, παρά μια ευρύτερη πολιτική πλατφόρμα. Μόνο στον επίλογο έδωσε ένα clue στους φαν, για το πως βλέπει τον χώρο.

«Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, όπως θέλει να καλλιεργεί η Δεξιά και θα είμαστε η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει τον δύσκολο αλλά και όμορφο ρόλο θα δώσει προοπτική στους πολίτες. Μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», σημείωσε.

Το βλέμμα

Η ομιλία της Εφης έγινε χωρίς τον Αλέξη στην αίθουσα καθώς ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε την επομένη, και παρακολούθησε θεσμικά την τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, προτίμησε να περάσει από το πίσω διάζωμα, γεγονός που τον εξέθεσε στο οπτικό πεδίο της πρώην ΠτΒ του το 2015. Η λεζάντα ανήκει σε εμπνευσμένο σχολιαστή του fb και φυσικά δημοσιεύεται κατόπιν σχετικής αδείας.

Λεζαντα: Το Fatal Attraction (Ολέθρια σχέση) είναι ένα αμερικανικό ψυχολογικού θρίλερ του 1987 σε σκηνοθεσία του Adrian Lyne. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν παντρεμένο άντρα που έχει μια σύντομη αλλά παθιασμένη σχέση με μια γυναίκα που έχει εμμονή μαζί του.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:25

Στον MSCI Small Cap οι μετοχές του ΔΑΑ και της Optima

23:55

Γερμανία: Πρόστιμο 13.000 ευρώ στον Μπιορν Χέκε του ακροδεξιού AfD για ναζιστικό σύνθημα

23:45

Μαρινάκης: Να επιβεβαιωθεί, ξανά, αδιαμφισβήτητα η σταθερότητα της χώρας στις Ευρωεκλογές

23:25

Wall Street: Ρεκόρ για τον Nasdaq - Τα βλέμματα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

23:05

Μητσοτάκης: Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής θα είναι μία επανάσταση για το ΕΣΥ

23:02

Ιράκ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον στρατιωτικών

22:47

Μελόνι: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό μετά τις Ευρωεκλογές

22:36

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων η τιμή μετά το «χλιαρό» report του OPEC

22:18

Μπλίνκεν: Η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει» για όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία

22:15

Υπ. Εργασίας: Βασικοί άξονες και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση

22:09

Δόμνα Μιχαηλίδου: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος

21:57

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 52 εκατομμύρια ευρώ

21:32

Η Google δεν σκοπεύει να χάσει την πρωτιά στην αναζήτηση και επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη

21:31

DW: 700 αιτούντες άσυλο καθημερινά στη Γερμανία

21:20

Καιρός: Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης και αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη

21:13

Τι θα συζητήσουν Πούτιν και Σι

20:57

Γεωργιάδης: Πιστεύουμε στο μοντέλο των ΣΔΙΤ για καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες

20:53

δesfa+Innovation Center: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 1ο Call for Ideas για startups στον τομέα της ενέργειας

20:37

Φιντάν: To θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας

20:31

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Άλις Μανρό

20:28

ΗΠΑ: Ο Κόεν κατέθεσε πως εκείνος και ο Τραμπ συζήτησαν το θέμα της πληρωμής της Στόρμι Ντάνιελς στον Λευκό Οίκο

20:03

To σχέδιο Μακρόν για δημιουργία ευρωπαϊκών επιχειρηματικών «champions» - Νέο χρηματοπιστωτικό κέντρο το Παρίσι

19:54

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία

19:38

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών - Στη διαβούλευση η βαθμολογία

19:37

Ακίνητα: Τι «βλέπουν» οι επαγγελματίες του κλάδου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού real estate

19:33

Η επιστροφή της μανίας για τις μετοχές meme έπληξε βαριά τους short sellers

19:19

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά ο Stoxx, ράλι 26% η Delivery Hero

18:52

Το καλοκαίρι του 2023, το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια

18:51

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών «θα επηρεάσει σοβαρά» τις διμερείς σχέσεις

18:50

Σε εκδηλώσεις για την Υγεία και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μιλήσει αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης