INSIDE OUT

Γλυπτά: Μίλησε ο Γεραπετρίτης, Ο Αλέξης αναζητά το φάρμακο της δημοσκοπικής στασιμότητας, Πάνε γερά με Παππά;

09-01-2023 | 09:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γλυπτά: Μίλησε ο Γεραπετρίτης, Ο Αλέξης αναζητά το φάρμακο της δημοσκοπικής στασιμότητας, Πάνε γερά με Παππά;

Αυτή είναι η χρονιά του ανώνυμου βουλευτή. Αναμφισβήτητα. Και του επώνυμου μαζί φυσικά. Τους βλέπω από το ύψος του Μαντείου να ανεβαίνουν αργά αργά, σαν τον Σίσυφο, ήδη κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε εντατικά αρχές του καλοκαιριού. Συμπάσχω και είμαι μαζί τους. Γιατί στην τελική, κάποιος πρέπει να κάνει την δουλειά. Θα ήθελαν πολλοί να είναι στη θέση τους; Ναι, απαντάνε εύκολα και γρήγορα οι άσχετοι. Γιατί δεν είναι καθόλου, αυτό που φαίνεται. Θα επανέλθω γιατί υπάρχει θέμα με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Κινητικότητα

Η κινητικότητα του βρετανικού Τύπου γύρω από το θέμα προκάλεσε τη μετωπική κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας ταξιδέψει σε Αχέροντα για μίνι-διακοπές με τα παιδιά του νεκρομαντείου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από πρώτο χέρι, από την Μελίνα την ίδια. Η Μελινάρα, εννοείται πως παρακολουθεί τα πάντα. Τόσο έκπληκτη πάντως για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν γίνει γνωστό από επίσημες πηγές τι ακριβώς είναι στο τραπέζι, δεν την είδα ποτέ.

Δημιουργική λογική- όχι δανεισμός

Η όξυνση της αντίδρασης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά που βούτηξε ο επιτήδειος Έλγιν ακρωτηριάζοντας τον Παρθενώνα, προκάλεσε την κοφτή αντίδραση Γεραπετρίτη. «Η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί με οποιαδήποτε μορφή ένα δανεισμό, ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα -και τούτο γιατί αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας. Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο, είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό νομικό ένδυμα, το οποίο θα συζητήσουμε και συζητάμε στο πλαίσιο δημιουργικής λογικής» υπογράμμισε χθες βράδυ (ertnews).

Ντεμπούτο Πόπης

Με το μείζον θέμα της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε το ντεμπούτο της ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου, μετά από μια περιπέτεια υγείας. «Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στο βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση» σημείωσε στην πρώτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με την υπογραφή της.

Μιλώντας για τον Αλέξη σε τρίτο πρόσωπο, η Πόπη έδωσε ήδη μια πρώτη γεύση πως εννοούσε το εξής: «στην πραγματικότητα δηλαδή, πάλι τα νέα θα σας λέω. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε, αλλά θα σας εξηγώ τα νέα ενός πολιτικού κόμματος με του οποίου τις απόψεις ταυτίζομαι». Μια εκπρόσωπος τύπου κόμματος σχεδόν ουδέτερη, σαν σχολιάστρια των δηλώσεων του Προέδρου από, απόσταση.

Αλήθεια;

Πέρα από το στυλ της νέας εκπροσώπου, το οποίο θα δοκιμαστεί στις ακραίες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου, υπάρχουν και τα γεγονότα. Είναι αλήθεια ότι «η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών»;

Ή ψέμα;

Η μήπως ισχύει αυτό που δήλωσε η Λίνα Μενδώνη; «Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί».

Και ο Γιώργος Γεραπετρίτης; «Τον Σεπτέμβριο του 2021 η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών. Μια απόφαση που σχετίζεται ευθέως με την προηγηθείσα σωστή διπλωματική στάση της χώρας μας, κάτι που αποτελεί επιτυχία, πρωτίστως, του Υπουργείου Πολιτισμού».

Ήταν Λονδίνο

Πέρα από τις κινήσεις και τη διπλωματία της Λίνας Μενδώνη πάντως, σημειώνεται το σχεδόν ινκόγκνιτο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, τέλος Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Στο ταξίδι εκείνο, ο Κυριάκος έγινε δεκτός από τον Κάρολο, ενώ ελάχιστα, έως τίποτα, δεν έγιναν γνωστά για το ταξίδι και τις επαφές Γεραπετρίτη.

Ο Αλέξης στα φαρμακεία

Το θέμα των μαρμάρων και η κινητικότητα γύρω από αυτά, ανησύχησε την αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι όμως τόσο πολύ, όσο οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Το φάρμακο και οι αντιπολιτευτικές του δυνατότητες πάντως, οδηγούν σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπο με πρόσωπο με τον γνωστό Λουράντο, Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Τώρα, εάν είναι η σωστή στιγμή να διαθέσει τα 11.000 φαρμακεία του συλλόγου στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντάς σε «εκλογικά κέντρα», όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν δεν ξέρω. Οι σχέσεις Λουράντου-Τσίπρα άλλωστε έχουν δοκιμαστεί άγρια στο παρελθόν και η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί.

Ο Νίκος στην Αθήνα

Ο ίδιος ο Αλέξης φαίνεται έτοιμος να κάνει τα επόμενα τολμηρά βήματα στην κομματική σκακιέρα, εμφανίζοντας ένα νέο πρόσωπο, στο τελευταίο μακρύ μίλι της προεκλογικής περιόδου. Ο αγαπητός μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ήδη έχει βάλει τρίποντο στη καρδιά του, και ετοιμάζεται για την Α’ Αθήνας. Οι βουλευτικές θα προηγηθούν των εκλογών για Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε γιατί όχι; Φρέσκο πρόσωπο, απέναντι σε Βούτση, Φίλη, Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο, Βερναρδάκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

«Μακάβριες» επενδυτικές ευκαιρίες από τη γήρανση του πληθυσμού

12:10

Ηράκλειο: Επιχείρηση του Λιμενικού για διάσωση μεταναστών σε σκάφος

11:55

Τουλάχιστον 50 νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές στο Αφγανιστάν

11:40

Περιοδεία Κασσελάκη στην Κεντρική Μακεδονία

11:25

Σε υψηλά 15 και πλέον ετών τα Αμοιβαία Κεφάλαια: Μία ανάσα από τα 19 δισ. ευρώ το ενεργητικό τους

11:10

Κικίλιας: Όλοι μαζί στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πυροσβέστες μας

10:55

Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία

10:40

Πιερρακάκης: Το Ψηφιακό Σχολείο στηρίζει την σχέση δασκάλου - μαθητή, δεν την υποκαθιστά

10:25

Τσακλόγλου: Μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

10:15

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Μαΐου

10:00

Wall Street: Tι οδήγησε τον Dow Jones σε ρεκόρ όλων των εποχών - Γιατί θα συνεχιστεί το ράλι

09:45

Μητσοτάκης: Πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια» - Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση

09:35

Ακρίβεια: Οι αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών που μπαίνουν στο στόχαστρο – Τι ζητά από την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση

09:20

Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν - Ανάμεσά τους 3 Iσπανοί τουρίστες

09:05

Καιρός: Λασποβροχές, αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

08:50

Παραδοχή Ζελένσκι για έλλειψη στρατευμάτων και ηθικού: «Έρχεται ευρύτερη επίθεση της Ρωσίας»

08:40

«Χτύπημα» με πύραυλο σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά στην Υεμένη

08:30

Έκανε 3 δουλειές για να ζήσει ώσπου «έχτισε» έναν κολοσσό 245 εκατ. ευρώ

08:25

Harbor Lab: Ψήφος εμπιστοσύνης 16 εκατ. δολαρίων από ευρωπαϊκό fund στην ελληνική startup

08:20

Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

08:15

Καύσιμα: Μικρή πτώση στην αντλία σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα – Αλλάζει η ισορροπία της ζήτησης

08:10

Trastor: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για απόκτηση νέων ακινήτων – Τα γραφεία, η επέκταση σε ξενοδοχεία και Κύπρο

08:05

Lamda – Ελληνικό: Στον «αφρό» οι κατοικίες της οικιστικής γειτονιάς «Little Athens»

08:00

Ρύθμιση φορο-οφειλών: Πόσο μειώνονται τα επιτόκια – Aπό πότε θα ισχύει το «κούρεμα»

23:55

Ιράν: Συνελήφθησαν 250 μέλη «δικτύου σατανιστών» - 3 Ευρωπαίοι ανάμεσά τους

23:38

Γάλλος ΥΠΕΣ: «Αντισημιτική ενέργεια» η πυρπόληση της συναγωγής στη Ρουέν

23:22

Αφγανιστάν: Τρεις ξένοι τουρίστες και ένας Αφγανός σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων

23:13

Wall Street: Πάνω από τις 40.000 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones - Για πρώτη φορά στην ιστορία

22:47

Κέρδη 2% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 80 δολάρια το WTI

22:40

Συμβούλιο της Ευρώπης: Επανεβαιώνει την υποστήριξη στην Ουκρανία