INSIDE OUT

Γλυπτά: Μίλησε ο Γεραπετρίτης, Ο Αλέξης αναζητά το φάρμακο της δημοσκοπικής στασιμότητας, Πάνε γερά με Παππά;

09-01-2023 | 09:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γλυπτά: Μίλησε ο Γεραπετρίτης, Ο Αλέξης αναζητά το φάρμακο της δημοσκοπικής στασιμότητας, Πάνε γερά με Παππά;

Αυτή είναι η χρονιά του ανώνυμου βουλευτή. Αναμφισβήτητα. Και του επώνυμου μαζί φυσικά. Τους βλέπω από το ύψος του Μαντείου να ανεβαίνουν αργά αργά, σαν τον Σίσυφο, ήδη κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε εντατικά αρχές του καλοκαιριού. Συμπάσχω και είμαι μαζί τους. Γιατί στην τελική, κάποιος πρέπει να κάνει την δουλειά. Θα ήθελαν πολλοί να είναι στη θέση τους; Ναι, απαντάνε εύκολα και γρήγορα οι άσχετοι. Γιατί δεν είναι καθόλου, αυτό που φαίνεται. Θα επανέλθω γιατί υπάρχει θέμα με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Κινητικότητα

Η κινητικότητα του βρετανικού Τύπου γύρω από το θέμα προκάλεσε τη μετωπική κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας ταξιδέψει σε Αχέροντα για μίνι-διακοπές με τα παιδιά του νεκρομαντείου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από πρώτο χέρι, από την Μελίνα την ίδια. Η Μελινάρα, εννοείται πως παρακολουθεί τα πάντα. Τόσο έκπληκτη πάντως για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν γίνει γνωστό από επίσημες πηγές τι ακριβώς είναι στο τραπέζι, δεν την είδα ποτέ.

Δημιουργική λογική- όχι δανεισμός

Η όξυνση της αντίδρασης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά που βούτηξε ο επιτήδειος Έλγιν ακρωτηριάζοντας τον Παρθενώνα, προκάλεσε την κοφτή αντίδραση Γεραπετρίτη. «Η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί με οποιαδήποτε μορφή ένα δανεισμό, ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα -και τούτο γιατί αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας. Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο, είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό νομικό ένδυμα, το οποίο θα συζητήσουμε και συζητάμε στο πλαίσιο δημιουργικής λογικής» υπογράμμισε χθες βράδυ (ertnews).

Ντεμπούτο Πόπης

Με το μείζον θέμα της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε το ντεμπούτο της ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου, μετά από μια περιπέτεια υγείας. «Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στο βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση» σημείωσε στην πρώτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με την υπογραφή της.

Μιλώντας για τον Αλέξη σε τρίτο πρόσωπο, η Πόπη έδωσε ήδη μια πρώτη γεύση πως εννοούσε το εξής: «στην πραγματικότητα δηλαδή, πάλι τα νέα θα σας λέω. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε, αλλά θα σας εξηγώ τα νέα ενός πολιτικού κόμματος με του οποίου τις απόψεις ταυτίζομαι». Μια εκπρόσωπος τύπου κόμματος σχεδόν ουδέτερη, σαν σχολιάστρια των δηλώσεων του Προέδρου από, απόσταση.

Αλήθεια;

Πέρα από το στυλ της νέας εκπροσώπου, το οποίο θα δοκιμαστεί στις ακραίες συνθήκες της προεκλογικής περιόδου, υπάρχουν και τα γεγονότα. Είναι αλήθεια ότι «η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών»;

Ή ψέμα;

Η μήπως ισχύει αυτό που δήλωσε η Λίνα Μενδώνη; «Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί».

Και ο Γιώργος Γεραπετρίτης; «Τον Σεπτέμβριο του 2021 η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών. Μια απόφαση που σχετίζεται ευθέως με την προηγηθείσα σωστή διπλωματική στάση της χώρας μας, κάτι που αποτελεί επιτυχία, πρωτίστως, του Υπουργείου Πολιτισμού».

Ήταν Λονδίνο

Πέρα από τις κινήσεις και τη διπλωματία της Λίνας Μενδώνη πάντως, σημειώνεται το σχεδόν ινκόγκνιτο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας και εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, τέλος Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Στο ταξίδι εκείνο, ο Κυριάκος έγινε δεκτός από τον Κάρολο, ενώ ελάχιστα, έως τίποτα, δεν έγιναν γνωστά για το ταξίδι και τις επαφές Γεραπετρίτη.

Ο Αλέξης στα φαρμακεία

Το θέμα των μαρμάρων και η κινητικότητα γύρω από αυτά, ανησύχησε την αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι όμως τόσο πολύ, όσο οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Το φάρμακο και οι αντιπολιτευτικές του δυνατότητες πάντως, οδηγούν σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπο με πρόσωπο με τον γνωστό Λουράντο, Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Τώρα, εάν είναι η σωστή στιγμή να διαθέσει τα 11.000 φαρμακεία του συλλόγου στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντάς σε «εκλογικά κέντρα», όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν δεν ξέρω. Οι σχέσεις Λουράντου-Τσίπρα άλλωστε έχουν δοκιμαστεί άγρια στο παρελθόν και η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί.

Ο Νίκος στην Αθήνα

Ο ίδιος ο Αλέξης φαίνεται έτοιμος να κάνει τα επόμενα τολμηρά βήματα στην κομματική σκακιέρα, εμφανίζοντας ένα νέο πρόσωπο, στο τελευταίο μακρύ μίλι της προεκλογικής περιόδου. Ο αγαπητός μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ήδη έχει βάλει τρίποντο στη καρδιά του, και ετοιμάζεται για την Α’ Αθήνας. Οι βουλευτικές θα προηγηθούν των εκλογών για Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε γιατί όχι; Φρέσκο πρόσωπο, απέναντι σε Βούτση, Φίλη, Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο, Βερναρδάκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Γερμανία: «Στρατός τρολ» υπό ρωσική καθοδήγηση υποστήριζε την AfD

23:30

Τα απομνημονεύματα της Μελάνια Τραμπ θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο

23:17

Wall Street: Κέρδη μετά τον πληθωρισμό - Ράλι 654 μονάδων για τον Dow Jones

23:00

Ξέσπασε γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ

22:49

Κρεμλίνο: «Πράκτορας του εξωτερικού» η ρωσόφωνη BILD

22:35

Κικίλιας: Η πυρκαγιά στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό έλεγχο σε 20 λεπτά

22:24

Πετρέλαιο: Τρίτη σερί εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό αργό

22:20

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Γ. Αντετοκούνμπο: Δεν το πίστευα ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο

22:15

Βέλγιο: Τρεις Τσετσένοι φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

21:45

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Τελετή Έναρξης: Η έντονη βροχόπτωση έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις θεατών

21:36

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» στην μάχη κατά του πληθωρισμού

21:29

Χρυσός: Άνοδος την Παρασκευή, αλλά δεύτερη ομάδα απωλειών για τα futures

21:09

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

20:54

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

20:42

Κομισιόν: Πρώτη δόση 1,5 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

20:22

Πόθεν έσχες: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου

20:20

ΗΠΑ: Πολιτικές προεκτάσεις στα ερωτήματα του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

20:09

Ασθενής σεισμική δόνηση 4.6 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

19:53

Η Φινλανδία υποψιάζεται ότι ρωσικό πλοίο παραβίασε τον θαλάσσιό της χώρο

19:43

Εβροφάρμα: Καταβάλλει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

19:33

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Αυγούστου

19:25

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς το παγκόσμιο selloff εξασθενεί

19:10

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Έως τις 26/9 οι δηλώσεις φόρου πλοίων β' κατηγορίας

19:00

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έκκληση από τους δήμους στο «και πέντε» - «Βροχή» οι καταγγελίες

18:47

Attica Βank - Παγκρήτια: Έγκριση σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης από τα ΔΣ

18:43

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Κρήτη το Σάββατο - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

18:33

Καναδάς: Ο καιρός φρενάρει τη γιγαντιαία δασική πυρκαγιά

18:23

Ο πρίγκιπας Χάρι θα λάβει ένα ιλιγγιώδες ποσό μόλις κλείσει τα 40

18:18

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

18:09

Εθνική Τράπεζα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ