INSIDE OUT

Η υπερσυγκεντρωτική υπουργός και ο διεθνολόγος υφυπουργός - Ποιος... φυσάει το ροδάκινο

11-07-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η υπερσυγκεντρωτική υπουργός και ο διεθνολόγος υφυπουργός - Ποιος... φυσάει το ροδάκινο

Καθώς την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ελπίζω να λυθεί η απορία: Είναι η Νίκη Κεραμέως υπερσυγκεντρωτική και θέλει να λάμψει στη Βουλή παίρνοντας πάνω της το νομοσχέδιο με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα»; Ή, είναι ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος που παρ’ ότι αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με τις τυπικές αρμοδιότητες, προτιμά τελικά την ασφάλεια του διεθνολόγου, από μια ανοιχτή και σκληρή κόντρα με Φίλη, Σία, Τζούφη, και λοιπές δυνάμεις της αριστεράς στα καυτά αλώνια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που την θεωρεί ζωτικό της χώρο;

Θέλει ή δεν θέλει;

Ο Συρίγος, που δεν κρύβει ότι προτιμά τα ελληνοτουρκικά και τα διεθνή με έχει μπερδέψει. Εμφανίζεται π.χ. σε δημοφιλείς πρωινές εκπομπές (Αυτιάς) κι αντί να ερωτηθεί για το αλλαγές στον τομέα του, ερωτάται για τους γαλάζιους χάρτες του Μπαχτσελί. Στις Επιτροπές της Βουλής παρέστη, αλλά σε τρίτο, τέταρτο ρόλο, χωρίς ολοκληρωμένη παρέμβαση. Είπε π.χ. ότι στο Πάντειο ήταν κατά του να μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, και σε διάλογο με την Μερόπη Τζούφη την ρώτησε ευθέως εάν έχει ακούσει τίποτα για «οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια ειδικά στις ιατρικές σχολές». Η Τζούφη όχι, δεν άκουσε ποτέ τίποτα. Όλες οι εκλογές καθηγητών στα πανεπιστήμια γίνονται αξιοκρατικά, διαβεβαίωσε. Αυτά όμως έγιναν στις αίθουσες της Βουλής, δηλαδή σε κλειστό πολιτικό κύκλο, και όχι σε ζωντανές μάχες στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και σε εκδηλώσεις. Οπότε ο Άγγελος είτε θέλει να δώσει τη μάχη, αλλά τον «σκεπάζει» η πληθωρική Νίκη, είτε δεν θέλει να δώσει την μάχη και τον απαλλάσσει η πληθωρική Νίκη. Τρίτο δρόμο δεν βλέπω.

Ένταση

Γενικά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι αυτή τη βδομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με σύνθημα δημοκρατικό ή αγοραίο πανεπιστήμιο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι. Τα λοιπά κόμματα απέναντι. Και στις επιτροπές τσακώθηκαν γιατί δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι φοιτητών να μιλήσουν. Εκεί φρεσκάρισε την μνήμη ο Διγαλάκης (ΝΔ) λέγοντας πως ούτε και στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου το ’17 εκπροσωπήθηκαν φοιτητές. Λογικό. Εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν χρόνια τώρα για την ΕΦΕΕ. Θεωρείται βέβαιο πως θα μιλήσει ο Αλέξης στην Ολομέλεια – ερωτηματικό τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Αναλαμβάνουν οι Τσέχοι

Εν τω μεταξύ, μακριά από τον διαρκή πονοκέφαλο των πανεπιστημίων, ξεκινάει ο πονοκέφαλος της επόμενης Προεδρίας στην ΕΕ. Οι Γάλλοι έφυγαν, αναλαμβάνουν οι Τσέχοι. Παρ’ ότι σε πιο «φιλορωσικές αποχρώσεις» για να το πω κομψά, σε καμία περίπτωση δεν είναι Όρμπαν. Το μεγάλο πρόβλημα τόσο της ΕΕ όσο και της Τσεχίας και τα παραλειπομενα του (ακρίβεια, πληθωρισμός κλπ) ως αποτέλεσμα της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία, παραμένει το ενεργειακό. Σήμερα θα γίνει η Σύνοδος των Εθνικών Κοινοβουλίων στην πανέμορφη Πράγα στην οποία συμμετέχουν ως παρατηρητές, (τρομάρα τους) και εκπρόσωποι της τουρκικής Βουλής. Το ελληνικό κοινοβούλιο εκπροσωπεί ο Καιρίδης.

Φυσάει το ροδάκινο

Ο οποίος Καιρίδης βρέθηκε προχθές στη Βέροια, καλεσμένος του Λάζαρου Τσαβδαρίδη μαζί με Αλκιβιάδη Στεφανή και Δημήτρη Μαρκόπουλο για εκδήλωση με επίκεντρο στα ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, εκτός από την Παναγία Σουμελά και το Οινοποιείο Μπουτάρη, πήγε και στον πρότυπο συνεταιρισμό «Αλιάκμων», που αριθμεί 700 μέλη-παραγωγούς και εξάγει σε όλη την Ευρώπη.

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τον πόλεμο και την απώλεια των αγορών της Ουκρανίας και της Ρωσίας η φετινή παραγωγή και οι εξαγωγές είναι αυξημένες, χάρη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστές όπως οι Ισπανοί. Ο Καιρίδης και οι άλλοι καλεσμένοι γύρισαν με το πορτ μπαγκάζ γεμάτο καφάσια ροδάκινα! Τα τυχερά του βουλευτή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ μηνύει το Χάρβαρντ για έγγραφα σχετικά με τις εισαγωγές φοιτητών

23:57

Θεοχάρης: Υπήρχε ολόκληρο σχέδιο για να πάμε στη δραχμή

23:42

Μακρόν: Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε καταδικασμένους για αντισημιτικές πράξεις

23:39

«Ελληνικό FBI»: Οι 10+1 τρανταχτές υποθέσεις που οδήγησε στη Δικαιοσύνη

23:33

Τραμπ: Το αίσθημα φόβου συμβάλλει στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

23:22

Συμβούλιο Ασφαλείας: Έκκληση για σταθερότητα και συνέχιση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία

23:15

Αδύναμη συνεδρίαση στη Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,1% για Nasdaq

23:01

Λετονία: Άνδρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

22:46

Δένδιας: Το στεγαστικό πρόγραμμα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θράκη

22:34

Φρεντέρικσεν: «Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Ρούμπιο για τη Γροιλανδία

22:19

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει γεωπολιτική δύναμη

22:09

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα Global Media Center του υπουργείου Εξωτερικών

22:00

Γαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι

21:45

Κεραμέως: Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για αυξήσεις μισθών και παροχών

21:38

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:36

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο

21:21

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 31 εκατ. ευρώ

21:20

Το 30% των σχολείων στο Κίεβο χωρίς θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο

21:10

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

21:03

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να βιαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία

20:54

Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: Οι εργαζόμενοι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την πορεία μου

20:38

Bally’s Intralot: Απέκτησε 900.000 ιδίες μετοχές αξίας 858.146 ευρώ

20:27

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας - Δίνει άδεια σε πέντε πετρελαϊκές

20:16

ΗΠΑ: Εξαιρετικά υποστηρικτική η Ελλάδα στον Κάθετο διάδρομο

20:07

Δυναμικά μπήκε το 2026 στον τουρισμό

20:04

Softweb: Πράσινο φως από τη ΓΣ για ΑΜΚ 72.000 ευρώ

20:02

Ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ από Capital Clean Energy Carriers

19:50

Μουσείο Λούβρου: Οροφογραφία του Σαρλ Μενιέ υπέστη φθορές από πλημμύρα

19:34

Πτωτικό 3x3 στις ευρωαγορές

19:25

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας