INSIDE OUT

Η υπερσυγκεντρωτική υπουργός και ο διεθνολόγος υφυπουργός - Ποιος... φυσάει το ροδάκινο

11-07-2022 | 08:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η υπερσυγκεντρωτική υπουργός και ο διεθνολόγος υφυπουργός - Ποιος... φυσάει το ροδάκινο

Καθώς την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ελπίζω να λυθεί η απορία: Είναι η Νίκη Κεραμέως υπερσυγκεντρωτική και θέλει να λάμψει στη Βουλή παίρνοντας πάνω της το νομοσχέδιο με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα»; Ή, είναι ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος που παρ’ ότι αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με τις τυπικές αρμοδιότητες, προτιμά τελικά την ασφάλεια του διεθνολόγου, από μια ανοιχτή και σκληρή κόντρα με Φίλη, Σία, Τζούφη, και λοιπές δυνάμεις της αριστεράς στα καυτά αλώνια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που την θεωρεί ζωτικό της χώρο;

Θέλει ή δεν θέλει;

Ο Συρίγος, που δεν κρύβει ότι προτιμά τα ελληνοτουρκικά και τα διεθνή με έχει μπερδέψει. Εμφανίζεται π.χ. σε δημοφιλείς πρωινές εκπομπές (Αυτιάς) κι αντί να ερωτηθεί για το αλλαγές στον τομέα του, ερωτάται για τους γαλάζιους χάρτες του Μπαχτσελί. Στις Επιτροπές της Βουλής παρέστη, αλλά σε τρίτο, τέταρτο ρόλο, χωρίς ολοκληρωμένη παρέμβαση. Είπε π.χ. ότι στο Πάντειο ήταν κατά του να μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, και σε διάλογο με την Μερόπη Τζούφη την ρώτησε ευθέως εάν έχει ακούσει τίποτα για «οικογενειοκρατία στα πανεπιστήμια ειδικά στις ιατρικές σχολές». Η Τζούφη όχι, δεν άκουσε ποτέ τίποτα. Όλες οι εκλογές καθηγητών στα πανεπιστήμια γίνονται αξιοκρατικά, διαβεβαίωσε. Αυτά όμως έγιναν στις αίθουσες της Βουλής, δηλαδή σε κλειστό πολιτικό κύκλο, και όχι σε ζωντανές μάχες στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και σε εκδηλώσεις. Οπότε ο Άγγελος είτε θέλει να δώσει τη μάχη, αλλά τον «σκεπάζει» η πληθωρική Νίκη, είτε δεν θέλει να δώσει την μάχη και τον απαλλάσσει η πληθωρική Νίκη. Τρίτο δρόμο δεν βλέπω.

Ένταση

Γενικά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι αυτή τη βδομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με σύνθημα δημοκρατικό ή αγοραίο πανεπιστήμιο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι. Τα λοιπά κόμματα απέναντι. Και στις επιτροπές τσακώθηκαν γιατί δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι φοιτητών να μιλήσουν. Εκεί φρεσκάρισε την μνήμη ο Διγαλάκης (ΝΔ) λέγοντας πως ούτε και στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου το ’17 εκπροσωπήθηκαν φοιτητές. Λογικό. Εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν χρόνια τώρα για την ΕΦΕΕ. Θεωρείται βέβαιο πως θα μιλήσει ο Αλέξης στην Ολομέλεια – ερωτηματικό τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Αναλαμβάνουν οι Τσέχοι

Εν τω μεταξύ, μακριά από τον διαρκή πονοκέφαλο των πανεπιστημίων, ξεκινάει ο πονοκέφαλος της επόμενης Προεδρίας στην ΕΕ. Οι Γάλλοι έφυγαν, αναλαμβάνουν οι Τσέχοι. Παρ’ ότι σε πιο «φιλορωσικές αποχρώσεις» για να το πω κομψά, σε καμία περίπτωση δεν είναι Όρμπαν. Το μεγάλο πρόβλημα τόσο της ΕΕ όσο και της Τσεχίας και τα παραλειπομενα του (ακρίβεια, πληθωρισμός κλπ) ως αποτέλεσμα της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία, παραμένει το ενεργειακό. Σήμερα θα γίνει η Σύνοδος των Εθνικών Κοινοβουλίων στην πανέμορφη Πράγα στην οποία συμμετέχουν ως παρατηρητές, (τρομάρα τους) και εκπρόσωποι της τουρκικής Βουλής. Το ελληνικό κοινοβούλιο εκπροσωπεί ο Καιρίδης.

Φυσάει το ροδάκινο

Ο οποίος Καιρίδης βρέθηκε προχθές στη Βέροια, καλεσμένος του Λάζαρου Τσαβδαρίδη μαζί με Αλκιβιάδη Στεφανή και Δημήτρη Μαρκόπουλο για εκδήλωση με επίκεντρο στα ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, εκτός από την Παναγία Σουμελά και το Οινοποιείο Μπουτάρη, πήγε και στον πρότυπο συνεταιρισμό «Αλιάκμων», που αριθμεί 700 μέλη-παραγωγούς και εξάγει σε όλη την Ευρώπη.

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τον πόλεμο και την απώλεια των αγορών της Ουκρανίας και της Ρωσίας η φετινή παραγωγή και οι εξαγωγές είναι αυξημένες, χάρη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστές όπως οι Ισπανοί. Ο Καιρίδης και οι άλλοι καλεσμένοι γύρισαν με το πορτ μπαγκάζ γεμάτο καφάσια ροδάκινα! Τα τυχερά του βουλευτή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:14

Greco Strom: Διάκριση και φέτος στα Mother Baby & Child Awards

17:02

Deliveroo: Παραιτείται ο ιδρυτής Γουίλ Σου από CEO μετά την εξαγορά της DoorDash

17:00

ΧΑ: Πακέτο για το 1,53% της Interlife

16:55

Ρεκόρ στη Wall Street με τεχνολογική στήριξη και ώθηση από Fed

16:55

Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών

16:42

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής συνοχής

16:33

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

16:23

Βουλή: Την Τετάρτη οι πρώτοι μάρτυρες στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Η λίστα

16:13

Λάιεν: Έρχεται το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - «Χτυπά» crypto, τράπεζες, ενέργεια

16:05

Ζελένσκι: Επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Ντονέτσκ

16:02

Γάζα: Τουλάχιστον 79 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες

15:57

ΗΠΑ: Πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μετά το υψηλό 4ετίας

15:49

Συνέδριο του ΣΕΒ για AI: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου

15:48

Πολωνία: Αυξημένη δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

15:44

Το WordCamp Athens 2025 έρχεται 8 Νοεμβρίου στο OTE Academy

15:43

Καρδίτσα: Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες - Πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο του Ε65

15:39

Tulip Tree: Πώς δύο Ελληνίδες άλλαξαν τη ζωή εκατοντάδων παιδιών στη Ρουάντα

15:28

Τράπεζα Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η επανεκκίνηση της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed

15:22

Ρωσία: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας

15:21

Πώς να οργανώσεις βήμα-βήμα τη μετακόμισή σου εάν ετοιμάζεσαι να μετακομίσεις στο εξωτερικό

15:16

Μίνι Ασφαλιστικό: Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενιαίος κανονισμός παροχών - Τι αλλάζει στα πλασματικά έτη

15:15

Mars: Επενδύει 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ επιβραδύνεται

15:13

Η Τσάλα Μέντερες Επικεφαλής Διεθνών Πωλήσεων Οπτικοακουστικού Περιεχομένου στην Alter Ego και το Mega

15:09

BriQ Properties: Πάνω από 5% το ποσοστό της Alpha Asset Management

15:03

ΠΑΣΟΚ: «Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών κ. Μαρινάκη»

14:58

Πάπας Λέων: Αποκλείονται αλλαγές για γάμο και σεξουαλικότητα στην Καθολική εκκλησία

14:58

FedHATTA: Άμεση διευθέτηση του ζητήματος έκδοσης βίζας για τους Ινδούς πολίτες

14:54

Αυστραλία: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 62% ως το 2035

14:47

Γάζα: Οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν στον θύλακα καθώς τα ισραηλινά άρματα προελαύνουν

14:31

Συνάντηση Κακλαμάνη - Li Xi στη Βουλή για εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας-Κίνας