INSIDE OUT

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για την Δήλο, το Ρότερνταμ του Θανάση, η Κυριακή του Ανδρέα

31-05-2022 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Ένα μέρος της Δήλου έχει ήδη βυθιστεί κάτω από το νερό. Υπολογίζουμε ότι ως το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει από 20 ως 40 εκατοστά. Η Δήλος είναι το ground zero της κλιματικής αλλαγής και όσων προκαλεί». Ανατριχιαστική για τους ανθρώπους και το μέλλον τους αυτή η φράση του Κώστα Συνολάκη, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το ίδιο ανατριχιαστική και η διαπίστωση ότι «Κιβωτός του Νώε που θα μας πάει στον Άρη δεν υπάρχει» , του Σταμάτη Κριμιζή, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ.

Και οι δυο επιστήμονες είναι υποστηρικτές της μαγικής μουσικής βραδιάς στην Δήλο μου – μια έμπνευση του World Human Forum (Αλεξάνδρα Μητσοτάκη), και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η βραδιά υπέροχη, με μουσική της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλαμψαν η σπουδαία, , Ουκρανή σολίστ Diana Tishchenko (βιολί) και ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα. Βυθίστηκα στο «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «(Αβέβαιες) τέσσερις εποχές».

Μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πώς μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

Σκληρή μάχη για αγωγούς

Πολύ μακριά από την Δήλο και την υπέροχη ιδέα της Αλεξάνδρας, αλλά πολύ κοντά ταυτόχρονα στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και την αγωνία της σύνδεσης του παρόντος με το μέλλον, ο Κυριάκος πέρασε άλλη μια δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες. Σίγουρα δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την βύθιση της Δήλου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και πως τα ορυκτά καύσιμα πάνε τον πλανήτη κατευθείαν στην άβυσσο. Άκουσε όμως τον Όρμπαν αλλά και τον Σολτς να ζητούν «εξαιρέσεις» από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Δήλος μοιάζει μακρινό πρόβλημα, όταν τα νοικοκυριά θα παγώσουν το χειμώνα και οι βιομηχανίες δεν θα ‘χουν να κινηθούν. Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία αλλά και Γερμανία ζητούν να φτάνει σε αυτές το ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και να γίνει εμπάργκο μόνο σε αυτό που μεταφέρουν πλοία. Εκεί τους άφησα.

Στο Ρότερνταμ του Θανάση

Σήμερα θα ξέρουμε περισσότερα. Και ό,τι ώρα τελειώσουν, οι ηγέτες-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναχωρούν άμεσα για Ρότερνταμ. Απόψε είναι η μεγάλη μέρα του Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς στο συνέδριο του ΕΛΚ θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου. Με κάλπη κανονικά. Ο Αναστασιάδης, ο Πλένκοβιτς (Κροάτης), ο Σλοβένος, ο Αυστριακός, ο Ρουμάνος, ο Λετονός και φυσικά ο δικός μας ο Κυριάκος, θα λάβουν μέρος στις εργασίες κανονικά. Ο Κυριάκος θα μιλήσει και σε ειδικό πάνελ για την Δημοκρατία, με αφορμή την εισβολή Πούτιν σε Ουκρανία, με Ρομπέρτα Μετσόλα και Αντρέϊ Πλένκοβιτς. Τετάρτη η μεγάλη η μέρα του Θανάση Μπακόλα, η ψηφοφορία για την θέση του Γραμματέα του ΕΛΠ. Ο Θανάσης σπάει το σερί είκοσι ετών της Ισπανίας στην θέση αυτή. Ο καιρός στο Ρότερνταμ ωραίος, λιακάδα με 15 βαθμούς. Βορειοευρωπαϊκός.

Η Κυριακή του Ανδρέα

Στα δικά μας, την Κυριακή αναμένεται μια άλλη ψηφοφορία- αυτή της ανάδειξης του Ανδρέα Σπυρόπουλου, στην θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην συνεδρίαση της φρέσκο-εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής με τα 301 μέλη, θα λάβουν μέρος οι βουλευτές, και ο ΓΑΠ. Θα γίνει ψηφοφορία κανονική με κάλπες τόσο για Γραμματέα, όσο και για τα 31 μέλη απ ΄ όλες τις τάσεις (υπάρχουν και εξ οφίτσιο). Ευτυχώς που θα γίνει Κυριακή, κι ο Ανδρέας έχει χρόνο να τελειώσει το μασάζ σε όσους τους σκληρού ανδρουλακικού πυρήνα δεν κατάφεραν να μπουν ΚΕ. Ελπίζω να του μείνει και μια μέρα για ξεκούραση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:20

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στον Λίβανο

17:01

Ζαχάροβα: Αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

16:42

Politico: Πώς η ακροδεξιά «έκλεψε» τα Χριστούγεννα της Ευρώπης

16:29

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «παίζει τον Τζακ Σπάροου» στην Καραϊβική

16:14

Στο Παρίσι το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025

15:59

Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων στα ορυχεία μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων

15:39

New York Times: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Ουκρανίας

15:21

Πάπας Λέων: «Αναθέτουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της ειρήνης»

14:59

Δένδιας: Τις Άγιες Ημέρες η σκέψη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

14:49

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν επάνω από την Βαλτική ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

14:39

ΜMM: Πώς θα κινηθούν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια

14:20

Πούτιν: Ανακήρυξε το 2026 «Έτος Ενότητας των Λαών της Ρωσίας»

13:55

Ακίνητα: Το πρόβλημα της προσιτής στέγης, οι παρεμβάσεις και οι προκλήσεις

13:43

Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία

13:29

Θρίλερ με τη συντριβή του Falcon: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στη Γαλλία το «μαύρο κουτί»

13:11

Η Ουκρανία, ο Πούτιν και οι αυταπάτες της ΕΕ

12:53

Τουρκία: Υπό κράτηση 115 πρόσωπα με την υποψία ότι είναι μέλη του ISIS - Φέρεται να σχεδίαζαν επιθέσεις

12:42

Ημαθία: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό

12:29

Nvidia: Εξαγόρασε την Groq έναντι 20 δισ. δολ - Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της

12:16

Tα 8 μεγαλύτερα τεχνολογικά «fail» του 2025

12:04

Reuters: H ακτοφυλακή των ΗΠΑ περιμένει ενισχύσεις για να κατασχέσει δεξαμενόπλοιο στη Βενεζουέλα

11:46

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

11:40

Έρευνες για αγνοούμενο ανήλικο αλλοδαπό στο Φαρμακονήσι – Διάσωση 39 αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων

11:32

Ισραήλ: «Ηθικά λανθασμένη» η έκκληση 14 χωρών να σταματήσει η επέκταση οικισμών στην Δυτική Όχθη

11:23

Εκτεταμένοι έλεγχοι αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Μόλις 8 θετικά αποτελέσματα σε 2.000 οδηγούς

11:01

Tραμπ: Εύχεται «ευτυχισμένα Χριστούγεννα» σε όλους, «συμπεριλαμβανομένων των αποβρασμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς»

10:49

Χριστούγεννα στα μπλόκα για τους αγρότες: Ανοικτές περισσότερες λωρίδες, ομαλή η κυκλοφορία

10:41

ΗΠΑ: Μέλη της αστυνομίας μετανάστευσης πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δυο άτομα στο Μέριλαντ

10:37

Β. Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και παρακολούθησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

10:31

Ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν «προγραμματισμένη» πτήση βόρεια της Σκανδιναβίας