INSIDE OUT

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για την Δήλο, το Ρότερνταμ του Θανάση, η Κυριακή του Ανδρέα

31-05-2022 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Ένα μέρος της Δήλου έχει ήδη βυθιστεί κάτω από το νερό. Υπολογίζουμε ότι ως το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει από 20 ως 40 εκατοστά. Η Δήλος είναι το ground zero της κλιματικής αλλαγής και όσων προκαλεί». Ανατριχιαστική για τους ανθρώπους και το μέλλον τους αυτή η φράση του Κώστα Συνολάκη, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το ίδιο ανατριχιαστική και η διαπίστωση ότι «Κιβωτός του Νώε που θα μας πάει στον Άρη δεν υπάρχει» , του Σταμάτη Κριμιζή, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ.

Και οι δυο επιστήμονες είναι υποστηρικτές της μαγικής μουσικής βραδιάς στην Δήλο μου – μια έμπνευση του World Human Forum (Αλεξάνδρα Μητσοτάκη), και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η βραδιά υπέροχη, με μουσική της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλαμψαν η σπουδαία, , Ουκρανή σολίστ Diana Tishchenko (βιολί) και ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα. Βυθίστηκα στο «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «(Αβέβαιες) τέσσερις εποχές».

Μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πώς μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

Σκληρή μάχη για αγωγούς

Πολύ μακριά από την Δήλο και την υπέροχη ιδέα της Αλεξάνδρας, αλλά πολύ κοντά ταυτόχρονα στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και την αγωνία της σύνδεσης του παρόντος με το μέλλον, ο Κυριάκος πέρασε άλλη μια δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες. Σίγουρα δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την βύθιση της Δήλου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και πως τα ορυκτά καύσιμα πάνε τον πλανήτη κατευθείαν στην άβυσσο. Άκουσε όμως τον Όρμπαν αλλά και τον Σολτς να ζητούν «εξαιρέσεις» από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Δήλος μοιάζει μακρινό πρόβλημα, όταν τα νοικοκυριά θα παγώσουν το χειμώνα και οι βιομηχανίες δεν θα ‘χουν να κινηθούν. Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία αλλά και Γερμανία ζητούν να φτάνει σε αυτές το ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και να γίνει εμπάργκο μόνο σε αυτό που μεταφέρουν πλοία. Εκεί τους άφησα.

Στο Ρότερνταμ του Θανάση

Σήμερα θα ξέρουμε περισσότερα. Και ό,τι ώρα τελειώσουν, οι ηγέτες-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναχωρούν άμεσα για Ρότερνταμ. Απόψε είναι η μεγάλη μέρα του Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς στο συνέδριο του ΕΛΚ θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου. Με κάλπη κανονικά. Ο Αναστασιάδης, ο Πλένκοβιτς (Κροάτης), ο Σλοβένος, ο Αυστριακός, ο Ρουμάνος, ο Λετονός και φυσικά ο δικός μας ο Κυριάκος, θα λάβουν μέρος στις εργασίες κανονικά. Ο Κυριάκος θα μιλήσει και σε ειδικό πάνελ για την Δημοκρατία, με αφορμή την εισβολή Πούτιν σε Ουκρανία, με Ρομπέρτα Μετσόλα και Αντρέϊ Πλένκοβιτς. Τετάρτη η μεγάλη η μέρα του Θανάση Μπακόλα, η ψηφοφορία για την θέση του Γραμματέα του ΕΛΠ. Ο Θανάσης σπάει το σερί είκοσι ετών της Ισπανίας στην θέση αυτή. Ο καιρός στο Ρότερνταμ ωραίος, λιακάδα με 15 βαθμούς. Βορειοευρωπαϊκός.

Η Κυριακή του Ανδρέα

Στα δικά μας, την Κυριακή αναμένεται μια άλλη ψηφοφορία- αυτή της ανάδειξης του Ανδρέα Σπυρόπουλου, στην θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην συνεδρίαση της φρέσκο-εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής με τα 301 μέλη, θα λάβουν μέρος οι βουλευτές, και ο ΓΑΠ. Θα γίνει ψηφοφορία κανονική με κάλπες τόσο για Γραμματέα, όσο και για τα 31 μέλη απ ΄ όλες τις τάσεις (υπάρχουν και εξ οφίτσιο). Ευτυχώς που θα γίνει Κυριακή, κι ο Ανδρέας έχει χρόνο να τελειώσει το μασάζ σε όσους τους σκληρού ανδρουλακικού πυρήνα δεν κατάφεραν να μπουν ΚΕ. Ελπίζω να του μείνει και μια μέρα για ξεκούραση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:28

To καταφύγιο του Yves Saint Laurent στο Μαρακές είναι μια πραγματική όαση

15:28

Κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός για το 2026 η Νάξος - Ιδανική για οικογενειακές διακοπές

15:18

Καρκίνος του πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην ΕΕ

15:11

Πηγές ΝΔ: Ο Π Σκουρλέτης «καρφώνει» ΣΥΡΙΖΑ για την τεχνική λύση

15:06

Κομισιόν: Προτεραιότητα η εμπλοκή, η αποκλιμάκωση και η αποφυγή της επιβολής δασμών

15:05

Η ΕΛΑΣ ενισχύθηκε με 431 μοτοσικλέτες μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

14:48

Η Δανία δεν θα συμμετάσχει στο Νταβός

14:44

Μπρατάκος: Στρατηγική συνεργασία ΕΒΕΑ και Dubai Chambers που μετατρέπει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε πράξη

14:38

Ισπανία: Οι μηχανοδηγοί είχαν προειδοποιήσει για βλάβη στις γραμμές των τρένων πριν τη σύγκρουση

14:31

Στάρμερ για Γροιλανδία: Ψύχραιμη συζήτηση για να αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ

14:27

Χατζηθεοδοσίου: Να ισχύσουν και στις ασφαλιστικές οι αμοιβές του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία

14:23

Το Ιράν θα εξετάσει την άρση της απαγόρευσης του διαδικτύου - Χακαρίστηκε η κρατική τηλεόραση

14:20

Αυθαίρετα: Τέλος χρόνου στις 31 Μαρτίου - Τα πρόστιμα και οι συνέπειες για ακίνητα και μεταβιβάσεις

14:16

Alpha Trust: Νέο ρεκόρ στα υπό διαχείριση κεφάλαια - Άγγιξαν τα 2,3 δισ. ευρώ

14:11

Alpha Bank: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου - Τι ισχύει για άμεση αποχώρηση και sabbatical

14:11

Goldman Sachs: Περιορισμένο πλήγμα από τους δασμούς Τραμπ στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη

14:06

ManpowerGroup: Η εμπειρία του υποψηφίου καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των προσλήψεων

14:05

Κώτσηρας: Αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών

14:01

Κικίλιας: Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο

13:59

Απεργία στο Λούβρο: Το μουσείο είναι ξανά κλειστό σήμερα

13:57

Νταβός: Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δεν θα μετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

13:48

Coffee Island: Είσοδος στην αγορά της Γαλλίας με κατάστημα στη Μονμάρτη

13:46

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής το βράδυ της Πέμπτης για την Γροιλανδία

13:45

Λάρισα: Μήνυση κατ’ αγνώστων για φθορές σε τρακτέρ αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας

13:42

Μητσοτάκης σε αγρότες: Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα

13:40

Μαρινάκης για αγρότες: Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής στα μπλόκα

13:32

Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων

13:22

Η Intracom Telecom ενισχύει τη διοικητική της ομάδα στην Ελλάδα

13:13

Παπαστράτος: «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα για 12η συνεχή χρονιά

13:09

Polygreen: Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων στο Άμπου Ντάμπι