INSIDE OUT

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για την Δήλο, το Ρότερνταμ του Θανάση, η Κυριακή του Ανδρέα

31-05-2022 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Ένα μέρος της Δήλου έχει ήδη βυθιστεί κάτω από το νερό. Υπολογίζουμε ότι ως το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει από 20 ως 40 εκατοστά. Η Δήλος είναι το ground zero της κλιματικής αλλαγής και όσων προκαλεί». Ανατριχιαστική για τους ανθρώπους και το μέλλον τους αυτή η φράση του Κώστα Συνολάκη, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το ίδιο ανατριχιαστική και η διαπίστωση ότι «Κιβωτός του Νώε που θα μας πάει στον Άρη δεν υπάρχει» , του Σταμάτη Κριμιζή, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ.

Και οι δυο επιστήμονες είναι υποστηρικτές της μαγικής μουσικής βραδιάς στην Δήλο μου – μια έμπνευση του World Human Forum (Αλεξάνδρα Μητσοτάκη), και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η βραδιά υπέροχη, με μουσική της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλαμψαν η σπουδαία, , Ουκρανή σολίστ Diana Tishchenko (βιολί) και ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα. Βυθίστηκα στο «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «(Αβέβαιες) τέσσερις εποχές».

Μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πώς μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

Σκληρή μάχη για αγωγούς

Πολύ μακριά από την Δήλο και την υπέροχη ιδέα της Αλεξάνδρας, αλλά πολύ κοντά ταυτόχρονα στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και την αγωνία της σύνδεσης του παρόντος με το μέλλον, ο Κυριάκος πέρασε άλλη μια δύσκολη νύχτα στις Βρυξέλλες. Σίγουρα δεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την βύθιση της Δήλου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και πως τα ορυκτά καύσιμα πάνε τον πλανήτη κατευθείαν στην άβυσσο. Άκουσε όμως τον Όρμπαν αλλά και τον Σολτς να ζητούν «εξαιρέσεις» από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Δήλος μοιάζει μακρινό πρόβλημα, όταν τα νοικοκυριά θα παγώσουν το χειμώνα και οι βιομηχανίες δεν θα ‘χουν να κινηθούν. Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία αλλά και Γερμανία ζητούν να φτάνει σε αυτές το ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και να γίνει εμπάργκο μόνο σε αυτό που μεταφέρουν πλοία. Εκεί τους άφησα.

Στο Ρότερνταμ του Θανάση

Σήμερα θα ξέρουμε περισσότερα. Και ό,τι ώρα τελειώσουν, οι ηγέτες-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναχωρούν άμεσα για Ρότερνταμ. Απόψε είναι η μεγάλη μέρα του Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς στο συνέδριο του ΕΛΚ θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου. Με κάλπη κανονικά. Ο Αναστασιάδης, ο Πλένκοβιτς (Κροάτης), ο Σλοβένος, ο Αυστριακός, ο Ρουμάνος, ο Λετονός και φυσικά ο δικός μας ο Κυριάκος, θα λάβουν μέρος στις εργασίες κανονικά. Ο Κυριάκος θα μιλήσει και σε ειδικό πάνελ για την Δημοκρατία, με αφορμή την εισβολή Πούτιν σε Ουκρανία, με Ρομπέρτα Μετσόλα και Αντρέϊ Πλένκοβιτς. Τετάρτη η μεγάλη η μέρα του Θανάση Μπακόλα, η ψηφοφορία για την θέση του Γραμματέα του ΕΛΠ. Ο Θανάσης σπάει το σερί είκοσι ετών της Ισπανίας στην θέση αυτή. Ο καιρός στο Ρότερνταμ ωραίος, λιακάδα με 15 βαθμούς. Βορειοευρωπαϊκός.

Η Κυριακή του Ανδρέα

Στα δικά μας, την Κυριακή αναμένεται μια άλλη ψηφοφορία- αυτή της ανάδειξης του Ανδρέα Σπυρόπουλου, στην θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην συνεδρίαση της φρέσκο-εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής με τα 301 μέλη, θα λάβουν μέρος οι βουλευτές, και ο ΓΑΠ. Θα γίνει ψηφοφορία κανονική με κάλπες τόσο για Γραμματέα, όσο και για τα 31 μέλη απ ΄ όλες τις τάσεις (υπάρχουν και εξ οφίτσιο). Ευτυχώς που θα γίνει Κυριακή, κι ο Ανδρέας έχει χρόνο να τελειώσει το μασάζ σε όσους τους σκληρού ανδρουλακικού πυρήνα δεν κατάφεραν να μπουν ΚΕ. Ελπίζω να του μείνει και μια μέρα για ξεκούραση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:28

Οι τρεις ξηροί καρποί με τις περισσότερες φυτικές ίνες

13:14

Καναδάς: Οι εμπορικές συνομιλίες με ΗΠΑ θα επαναληφθούν στον «κατάλληλο» χρόνο

13:00

Τα 5+1 στοιχήματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2026

12:46

Έως τέλος του 2025 η Προδημοσίευση για τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης»

12:32

Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

12:18

Πιερρακάκης: Σε ισχύ από αύριο το πακέτο ενισχύσεων - Ωφελούνται 2,4 εκατ. πολίτες

12:04

Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ σε νέο logistics hub στο Ριάντ από DHL

11:50

Μαρινάκης: Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο της οπλοκατοχής - Εντατικοποίηση των ελέγχων

11:37

Επίδομα 250 ευρώ: Διαθέσιμη από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης

11:25

Σημαντικό εκλογικό τεστ στην Ιταλία - Στις κάλπες 13 εκατ. ψηφοφόροι

11:11

Διπλωματικός μαραθώνιος στη Γενεύη για το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία

10:57

Χατζηδάκης: Στην τελική ευθεία η βασική ενίσχυση στους αγρότες

10:43

Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Μόσχα

10:29

Μερτς και Κάρνεϊ συζητούν για Ουκρανία και Γάζα στη G20

10:15

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση στο εισόδημα από Ιανουάριο με μείωση της φορολογίας

10:02

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 312 νεκροί Παλαιστίνιοι αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή

09:50

Η αγορά πράσινων ομολόγων ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια αλλά χάνει δυναμική

09:45

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πρέπει να τα πληρώσω

09:40

1.000 Έλληνες ξενοδόχοι στη μάχη με τις πλατφόρμες τύπου Booking

09:35

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

09:30

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ από Δευτέρα - Ποιοι το χάνουν

09:25

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα φάση επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα

09:20

Αέριο: Στο 40% το μερίδιο του ρωσικού καυσίμου το 2025 - Αυξημένη η κατανάλωση

09:15

Στον «πυρετό» της Black Friday και τα σούπερ μάρκετ

09:10

Χριστούγεννα: Εκτοξεύονται οι προ-κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς - Πού φτάνουν οι τιμές

09:05

Αρνείται «εμπλοκή της Μόσχας» στο σχέδιο 28 σημείων για Ουκρανία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:00

Αμερικανικό κύμα επενδύσεων στον τουρισμό - Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της χώρας

23:48

Τι περιλαμβάνει η Χάρτα για την Πνευμονική Υπέρταση - Προσπάθεια να γίνουν ορατοί οι ασθενείς

23:20

Νιγηρία: Σε 315 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που απήχθησαν από καθολικό σχολείο

22:52

Στο 1/5 των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια κρύβεται η άνοια