INSIDE OUT

Πότε θα βάλει γραβάτα ο Τσίπρας - Τα γούρια του Ανδρουλάκη - Αδιάβαστη η Έφη

20-12-2021 | 07:33
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά. Το πραγματικό κρύο τώρα αρχίζει, και θα διαρκέσει μέχρι Μάρτιο. Παγωμένος αέρας στα βουνά, κρύο στεγνό στις πόλεις, δύσκολη η κατάσταση για όσους δεν έχουν. Το αίτημα Τσίπρα για εκλογές φυσικά δεν πρόκειται να ζεστάνει τα νοικοκυριά. Ούτε να ελαφρύνει τον γολγοθά γιατρών και νοσηλευτών. Ακούγεται καλά στα αυτιά στελεχών και οπαδών, αλλά μέχρις εκεί. Κι αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός που θα πέταγε την σκούφια του για εκλογές είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και ο Νίκος Παπανδρέου, που θα πήγαινε στην θέση του στην ευρωβουλή για δύο γεμάτα χρόνια.

Το παράπονο του Θόδωρου

Για, τα της παγωνιάς, τα είπε απλά κι όμορφα ο Σκυλακάκης στην Βουλή, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. «Για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση του 2021 είναι οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου ειδικότερα. Το 2015-2017 είχε την τύχη η προηγούμενη κυβέρνηση να έχει πάρα πολύ χαμηλό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα 50 περίπου δολάρια το βαρέλι. Αυτό έδωσε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα, την οποία την απώλεσε. Εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε αυτή την τύχη. Παρ’ όλα αυτά, είμαι πολύ αισιόδοξος για το 2022».

Μεγάλες αλήθειες του Θόδωρου

Με την κάπως ωμή γλώσσα που τον διακρίνει, ο Σκυλακάκης δεν δίστασε να πει μεγάλες αλήθειες. Όπως για παράδειγμα, σε ποιες τσέπες καταλήγουν διάφορες ενισχύσεις και επιδόματα. «Δίνονται πάρα πολλά χρήματα σε ενισχύσεις με εισοδηματικά κριτήρια ενώ ξέρουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που έχουν. Συνεπώς, μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή, παίρνουν χρήματα από το κοινωνικό κράτος, ενώ στην πράξη ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι κάνουν φοροδιαφυγή. Τέτοιου είδους θέματα που δεν συζητούμε σε αυτήν την Αίθουσα, θα έπρεπε να μας απασχολήσουν, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο αποτέλεσμα για τους φόρους που δίνουν. Αυτή είναι η έννοια της μεταρρύθμισης, να είσαι πιο αποτελεσματικός».

Σε αυτά τα θέματα πάντως δεν άκουσα να του απαντά κανείς από Συριζα, Κιναλ κλπ.

Γούρια και σοκολατάκια

Αισιόδοξος για το 2022 είναι και ο νέος Πρόεδρος του Κιναλ, (μέχρι ότου γίνει Πασοκ-Δημοκρατική Παράταξη), Νίκος Ανδρουλάκης. Τον παρακολούθησα που πήγε να πει ένα γεια στους πολύπαθους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Εκτός από ένα γούρι με τρία σοκολατάκια που μοίρασε ο ίδιος, άφησε και πολύ καλές εντυπώσεις. Μετά από λίγο στην αίθουσα εμφανίστηκε και η Ευαγγελία Λιακούλη. Αντιθέτως εξαφανισμένος από τους διαδρόμους της Βουλής, είναι ο προκάτοχός της Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η γραβάτα

Από την αίθουσα πέρασαν για τις εθιμοτυπικές ευχές ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος μπαίνοντας συναντήθηκε με Ανδρουλάκη που έβγαινε και είπαν να τα πουν. Ο Αλέξης πέρασε με μικρότερη ταχύτητα απ’ ότι ο Κυριάκος, κι έτσι οι κοινοβουλευτικοί έβγαλαν την είδηση της δεκαετίας: θα φορέσει γραβάτα όταν γίνουν εκλογές. Παρ’ ότι πανάξιοι, δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν αν η γραβάτα θα μπει στην έναρξη ή την λήξη της προεκλογική εκστρατείας. Επίσης γούρια και χριστουγεννιάτικα γλυκά άφησε ο βουλευτής του Συριζα Γιάννης Αμανατίδης, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ ο, -ιδιαίτερα αγαπητός- , Θανάσης Παφίλης, πέρασε για ευχές. Γενικά μιλώντας, λίγο πριν την επέλαση της Ομικρον, η Βουλή θύμισε λιγάκι καλές παλιές εποχές, καθώς ζωντάνεψε με την παρουσία τόσο πολλών βουλευτών και υπουργών. Όλοι φορούσαν μάσκα.

Στο Gazi View

Με την υπόσχεση πως το τηλέφωνό του θα είναι πάντα ανοιχτό για απορίες, ερωτήσεις κλπ ευχήθηκε και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Φυσικά οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τα ‘χουν ακούσει αυτά χιλιάδες φορές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος πήγε με φίλους για ένα κοκτέιλ με θέα και χαμόγελα στο Gazi View. Ούτε ο ίδιος το φανταζόταν πως θα γίνονταν αρχηγός κόμματος!

Adults in the Room

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ» ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στην ουσία του θέματος που θίγει η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα. Σοφότεροι για το που κατατέθηκε αυτή η μελέτη δεν γίναμε, αλλά από τον τόνο της απάντησης βλέπουμε μαύρα σύννεφα πάνω από την άλλοτε εγκάρδια και ειλικρινή σχέση των δύο αντρών. Παρά την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την Ομικρον. Μια σύσκεψη adults in the room με διαρροές επικεντρωμένες μόνο στα μέτρα για την αναχαίριση της νέας μετάλλαξης που σαρώνει την Ευρώπη και την συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Το κεντροαριστερό υπόδειγμα

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος εστίασε αρκετά στο περίφημο υπόδειγμα της δικής του κεντροδεξιάς, με την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας στα θέματα της οικονομίας. «Οι επιλογές του κ. Σάντσες και των Ποδέμος δεν μπόρεσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος μετά την πανδημία. Στην μεν Ελλάδα έχουμε ήδη υπερκαλύψει όλες τις απώλειες της πανδημίας και το ΑΕΠ μας είναι σήμερα σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν χτυπήσει η πανδημία. Η Ισπανία υπολείπεται ακόμα πέντε μονάδων» είπε. Ενώ για την ανεργία η Ισπανία ξεκίνησε στο 14%, όταν εμείς ήμασταν πάνω από το 16% και σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία.

Το σοσιαλδημοκρατικό υπόδειγμα

Στα της σοσιαλδημοκρατίας αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μια αρκετά λιγότερο ‘ξύλινη’ τοποθέτηση. «Αφήστε τώρα αυτά για τον άνεμο της σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής που πνέει σε όλη την Ευρώπη» είπε. «Πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, Υπουργού της Μέρκελ, που προβάλλει τα γνωστά περί σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ο λαός στην πείνα.

Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε και η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση της Πορτογαλίας: Διεύρυνση της φτώχειας που ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, «ψίχουλα» ως αύξηση στον κατώτατο μισθό, αύξηση ελαστικών συμβάσεων εργασίας, όταν ο πλούτος εξακολουθεί να συσσωρεύεται στις τσέπες λίγων μέσα και από μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 25% στο 21%. Όχι τυχαία ο ΣΕΒ σε δελτίο του έγραφε «κάντε το όπως στην Πορτογαλία».

Ο κατώτατος της Εφης

Γενικώς έγινε αρκετή σπέκουλα με τον κατώτατο στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Ο Σταϊκούρας έπιασε αδιάβαστη την ομόλογό του που υποστήριξε ότι μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν έχουν αυξήσει τον κατώτατο σε όλη την ΕΕ. «Πρώτ’ απ’ όλα ο πίνακας που έδωσε η κ. Αχτσιόγλου με την υπογραφή της έχει κι άλλες δύο χώρες. Έχει το Βέλγιο και την Ισπανία. Άρα ο πίνακας έχει τέσσερις χώρες» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Και συνέχισε αμείλικτος. «Η πίσω σελίδα έχει κάτι πιο ενδιαφέρον. Έχει μια υποσημείωση. Η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία δεν έχουν κατώτατο μισθό. Και κάτι ακόμα. Η Γαλλία 1%, η Ιρλανδία 1%, η Μάλτα 1,1%, η Γερμανία 1,6%, η Ολλανδία 1,9%. Μας εισηγείστε, δηλαδή, λιγότερο από 2%;. Θέλω να είμαι ακριβής. Παρασύρετε και τον Αρχηγό σας. Τον πίνακά σας θα καταθέσω πάλι. Πράγματι τον Σεπτέμβριο η Ισπανία αύξησε, μετά από τον πίνακα που καταθέσατε, τον κατώτατο μισθό κατά 1,6%. Εμείς, συνεπώς, το αυξήσαμε 2% και θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022».

Τελική ευθεία

Παρ’ ολ’ αυτά έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα όπως λέει και ο Ακης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο fb. Μια αισιόδοξη υπόμνηση για έναν δύσκολο χειμώνα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:22

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

12:18

Ερντογάν: Θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9/5 σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο

12:06

Ορκίστηκε στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης

12:01

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνονται 18 επιδόματα και παροχές από την Δευτέρα - Αυξημένο και το Δώρο Πάσχα

12:00

Βαλτιμόρη: Η MSC σταματά τις παραδόσεις container κι αναζητά νέους τρόπους παράδοσης

11:51

Φραγκογιάννης: Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου

11:45

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

11:44

ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

11:42

Mytilineos - Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας

11:32

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου

11:25

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωψηφοδέλτιο: Οι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές

11:17

Κλειστά σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Θετικά πρόσημα σε Ιαπωνία, Κίνα

11:16

Υγεία: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

11:04

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες - Η απόφαση για την 12χρονη

11:04

ΦΑΓΕ: Νέα παράταση για το 2027 παίρνει το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

10:54

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

10:38

Moody's: Τα μέτρα της ΤτΕ για τα στεγαστικά δάνεια είναι θετικά για τα καλυμμένα ομόλογα

10:36

Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις - Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

10:28

Τουρκία-δημοτικές εκλογές: Οι μάχες στις μεγάλες πόλεις και οι κίνδυνοι για τον Ερντογάν

10:23

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμών της γέφυρας που κατέρρευσε

10:19

Τέλος στα εορταστικά παζάρια στο Πεδίον του Άρεως βάζει ο Ν. Χαρδαλιάς

10:14

ΟΗΕ - Αϊτή: Η κατάσταση είναι πλέον «κατακλυσμιαία»

10:12

ΛΑΡΚΟ: Δέσμη παρεμβάσεων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου

10:07

ΕΤΕ: Τριών ταχυτήτων οι επιδόσεις του 2023, με τη «νέα οικονομία» να κερδίζει έδαφος

09:58

Εγνατία Οδός: «Βγήκε» ΦΕΚ για τα νέα διόδια – Το απόγευμα υπογραφές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

09:46

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων εναντίον υποδομών του ενεργειακού τομέα

09:43

Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%

09:43

Brown Hotels: Υψηλές πληρότητες, επένδυση στην τουριστική εκπαίδευση και νέα ξενοδοχεία φέρνει το 2024

09:38

ΕΕ: Το 2022 περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχιακές οδούς

09:35

Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Αιγάλεω