INSIDE OUT

Το δώρο του ΓΑΠ στον Ανδρουλάκη - Τεχνολογία, επενδύσεις και Silicon Valley

08-12-2021 | 07:34
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ο Μακιαβέλι μου τελείωσε. Οι λέξεις μου τελείωσαν. Ο ΓΑΠ είναι πλέον στο έλεος των Θεών. Ένας Οιδίποδας που υποτάσσεται στο πεπρωμένο. Στον σύγχρονο Οιδίποδα τον ρόλο μου, είχε κατά κάποιο τρόπο ο αδελφός Νίκος. Συγγραφέας με ευαίσθητες κεραίες είχε στείλει σήματα πως δεν ήταν καλή ιδέα η κάθοδος στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ. Δεν τον άκουσε. Κι αφού βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να είναι ιδρωμένα δεύτερος, πρέπει τώρα να πάει μέχρι τέλους. Στον δρόμο, είναι φανερό ότι η ψυχολογία άλλαξε. Η αφ’ υψηλού θεώρηση έδωσε τη θέση της σε κατά μέτωπο επίθεση στον αντίπαλο. Τι περισσότερο να ποθήσει ο Ανδρουλάκης απ’ αυτό; Ας πούμε ότι ήταν το καλύτερο δώρο του Γιώργου στο Νίκο για την ονομαστική του εορτή.

Η κάψουλα

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου να επιτεθεί προσωπικά στον αντίπαλο της κάλπης λέγοντας ότι ήταν το πρόσωπο που εκ μέρους του τότε ΠΑΣΟΚ, έκανε την «μοιρασιά» των κυβερνητικών θέσεων στην τρικομματική βάσει του 4-2-1 (4 από ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΝ, 1 ΔΗΜΑΡ), τον στέλνει κατευθείαν, (πολιτικά πάντα), στην κάψουλα «Sarco».

Όταν η καινοτομία συναντά τις ανάγκες της αγοράς προκύπτουν αριστουργήματα. Στη Sarco, απελευθερώνεται αέριο άζωτο. Μπαίνοντας κάποιος μέσα, πατάει το σχετικό κουμπί. Χωρίς οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, νιώθει αρχικά «ελαφρώς αποπροσανατολισμένος», ενώ καταλαμβάνεται από μια ελαφρά ευφορία πριν χάσει τις αισθήσεις του. Κρατάει μόλις τριάντα δευτερόλεπτα. Η φουτουριστική κάψουλα προορίζεται για χρήση στην Ελβετία. Μια χώρα στην οποία επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Παράγεται από 3D printer και η πρώτη αναμένεται να μπει σε λειτουργία το 2022.

Δυστυχώς κρατιέται

Βοήθεια στο Γιώργο προσέφερε αργά το βράδυ ο Ανδρέας Φούρας. Ομολογώ ότι με αιφνιδίασε η είδηση, και για 30 δευτερόλεπτα προσπαθούσα να θυμηθώ τι μου θυμίζει. Παραθέτω το ζουμί που βρίσκεται στο τέλος της: «Στο όνομα μιας ασαφούς ανανέωσης πολλοί υποστηρίζουν την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη. Δεν θέλω να προκαλέσω αλλά κατά την γνώμη μου πρόκειται περί μιας υποψηφιότητας που θυμίζει... «ραντεβού στα τυφλά», μιας υποψηφιότητας που ακόμη και από τα λίγα που γνωρίζουμε τα περισσότερα δεν έχουν θετικό πρόσημο. Αυτή την Κυριακή θα επιλέξω τον Γιώργο Παπανδρέου για να έχει μέλλον η παράταξη γιατί ξέρω που θέλει να μας πάει και ελπίζω πώς το ίδιο θα κάνει και η μεγάλη πλειοψηφία των εκατό χιλιάδων που στον πρώτο γύρο είχαμε άλλη επιλογή.

Υ.Γ. Στο όνομα της ενότητας παρακαλώ να μην προκληθώ γιατί τότε ίσως να μην κρατηθώ». Τώρα κατάλαβα γιατί ο ΓΑΠεξήγγειλε την υποψηφιότητα μπροστά στη ντουλάπα.

Στη Ρωσία

Οι εκπληκτικές ανατροπές στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής κρατούν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας στο σίριαλ. Και δικαίως. Το κοινό έχει εκτοξεύσει το θέμα στην πρώτη θέση εκτοπίζοντας ακόμα και τον κορονοϊό. Η δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου χθες το απόγευμα ήταν breaking news, ενώ το παρασκήνιο με τα τηλεφωνήματα Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Χρηστίδη, Καστανίδη έπαιξε επίσης ψηλά. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, φοβάμαι πως ο Κυριάκος που συναντά σήμερα στο Σότσι στις 12:00 τον Πούτιν, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Μια δοκιμασμένη ιδέα είναι βουτιά σε παγωμένα νερά.

Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει Ρωσία απευθείας από το Ισραήλ και την πετυχημένη τριμερή (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος). Το ταξίδι στο Σότσι είναι αυθημερόν και όλα έχουν την σημασία τους στις ντελικάτες ελληνορωσικές σχέσεις.

Στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ υπήρξαν και συγκινητικές προσωπικές στιγμές όταν ο ομόλογός του ο Isaac Herzog του έδωσε μια φωτογραφία από την επίσκεψη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κατοικία του Προέδρου του Ισραήλ το 1992. «Εικονίζονται ο πατέρας σας με τον πατέρα μου, και οι δύο είναι πια στον παράδεισο», όπως είπε ο κ. Herzog.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην απόφαση που ελήφθη το 1990, επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελλάδα και στο πώς αυτή η ενέργεια, που συνιστούσε στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, οδήγησε στη ραγδαία βελτίωση των ελληνο - ισραηλινών σχέσεων από τότε.

Στην Knesset

Στο Ισραήλ βρέθηκε πρόσφατα και ο Κυρανάκης, καλεσμένος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ. Ο βουλευτής διατηρεί στενές σχέσεις με νέους βουλευτές και ομολόγους του, καθώς είναι και στην ελληνο-ισραηλινή επιτροπή φιλίας της Βουλής και ταξιδεύει συχνά εκεί χωρίς να σηκώνει σκόνη.

Μαρέβα power

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου ξετυλίγονται σε πολλά επίπεδα. Το ίδιο αθόρυβα, η Ελληνίδα Πρώτη Κυρία, βρέθηκε στην Λευκωσία, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η power Μαρέβα άφησε θετικό αποτύπωμα και κράτησε χαμηλούς τόνους στο εκλεκτό κοινό, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σιγουρατζήδες

Το Ισραήλ ως χώρα υπόδειγμα στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας αναφέρθηκε πολλές φορές και ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Υπό την Προεδρία του Χρήστου Ταραντίλη – ο οποίος άνθισε από την στιγμή που εγκατέλειψε την καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου-, έγινε μια συζήτηση επιπέδου TEDx στην Βουλή. Αληθινά θα άξιζε να την δει κανείς. Επειδή το οικοσύστημα είναι οικονομικό, κρατώ την επισήμανση του για τους Έλληνες επιχειρηματίες και στην συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την καινοτομία. Ο κ. Ταβερναράκης δεν μάσησε τα λόγια του: «Πιο πολύ «σιγουρατζήδες» είμαστε, πάρα ρισκάρουμε, τολμούμε να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική καινοτομία, τις ιδέες, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να χάσουμε τα λεφτά μας. Δεν είναι μόνο η πολιτεία που θα πριμοδοτεί την καινοτομία. Δηλαδή, δεν πάμε σε μια κρατικοδίαιτη καινοτομία, γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει να αλλάξει και το mentality του επιχειρηματικού κόσμου, να μπορεί να συνεισφέρει στην πράξη, ουσιαστικά δηλαδή, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και σε ιδέες, που μπορεί να είναι ρίσκο.

Silicon Valley

Έτσι δουλεύουν στη Silicon Valley. Οι επενδυτές, εκεί, ξέρουν, ότι πολύ πιθανό είναι, τις περισσότερες φορές, ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Αλλά αν μια εταιρεία πάει καλά, όχι μόνο θα έχουν βγάλει τα σπασμένα, αλλά θα έχουν βγάλει πολύ πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτό το mentality δεν το έχουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε, για κάθε ευρώ, να έχουμε return, να έχουμε επιστροφή. Δεν μπορεί να γίνει έτσι. Αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Επανεξετάζει τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ

23:52

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή η ανάδειξη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Μενδώνη: «Ημέρα χαράς για δημιουργούς και ερμηνευτές»

23:46

ΠΑΣΟΚ: Πώς μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Μπεκατώρου - Παπανώτας

23:38

Wall Street: Ακάθεκτο το αρνητικό momentum - Το μεγαλύτερο σερί απωλειών για S&P 500 - Nasdaq από τον Ιανουάριο

23:08

Σολτς και Σι: Συμφωνία στον μικρότερο κοινό παρονομαστή

23:01

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 3% - Χαμηλό τριών εβδομάδων

22:21

Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ

22:02

Τσελίκ για θαλάσσια πάρκα: Η ανακήρυξή τους σαμποτάρει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

21:55

Παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης

21:50

Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

21:41

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας στους συνταξιούχους

21:31

Ήπια υποχώρηση για το χρυσό - Άνοδος 1,1% το ασήμι

21:18

Κροατία: Πρωτιά για το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit polls

21:09

Δένδιας: Αν η Τουρκία υπέγραφε τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα λυνόταν το 95% των διαφορών μας

20:53

ΠΑΣΟΚ: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξηλώνει τη «μεταρρύθμιση» του Υπουργού Υγείας

20:34

Microsoft: Έχουν ξεκινήσει αργά οι ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες επιρροής για τις αμερικανικές εκλογές

20:14

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

20:00

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στόχος να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

19:52

Γεραπετρίτης: Πλήρως επιτυχημένο το «Our Ocean Conference», με δεσμεύσεις άνω των 11,5 δισ. δολαρίων

19:41

Τεχνική Ολυμπιακή: Εντός του μήνα το πόρισμα της KPMG για Πόρτο Καρράς

19:28

Κλιματική αλλαγή: Οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν στα 38 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050

19:17

Συνάντηση Πιτσιλή με την Αν. ΓΓ ΟΟΣΑ - Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 στο επίκεντρο

19:16

Rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 8,6% για την Adidas

19:13

Viohalco: Ο Σπ. Κοκκόλης νέος αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής

19:00

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

18:45

Τριαντόπουλος στην Ηλεία: Προχωρά η προεργασία για το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής με έμφαση στην Αρχαία Ολυμπία

18:35

Η Χαμάς ευχαριστεί τον Ερντογάν - Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «νόμιμη και αρμόζουσα»

18:31

Παπουτσάνης: Μέρισμα 0,038 ευρώ ανά μετοχή - Από 25 Απριλίου η καταβολή

18:14

ΟΛΘ: Καθαρά κέρδη 20,3 εκατ. - Μέρισμα 1,3 ευρώ/μετοχή - Σε ΜΕΤΚΑ και ΤΕΚΑΛ η επέκταση του προβλήτα 6

18:05

Ιαπωνία: Σεισμός 6,3 βαθμών στο ανατολικό τμήμα της χώρας