INSIDE OUT

Inside Out: O Κυριάκος, τα κεράσματα και η τεχνητή νοημοσύνη - Η κατά Μπίστη χρήσιμη ψήφος

30-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Την μίσησα όταν κέρδισε την δικιά μας Μαρία, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι φέρθηκε έξυπνα χθες φορώντας Dior της φίλης μου της Maria. Για την Εμα Ραντουκάνου μιλάω, όπως καταλάβατε όσοι είσαι σε θέση να παρακολουθείτε λίγο και τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο, πέρα από τις Belh@rra και την Λαγκάρντ. Η επιλογή της βέβαια, δείχνει και την εμμονή που έχει με την Ελληνίδα θεά του τένις. Διάλεξε φόρεμα, λευκό με ασημί λεπτομέρειες από μετάξι που φτιάχνει ελληνική βιοτεχνία στο Σουφλί (το ίδιο με της Zeus and Dione), για την πρεμιέρα του Τζέιμς Μποντ στο Λονδίνο. Ελλάδα επί δύο, γιατί το εν λόγω φόρεμα παρουσιάστηκε στην υπέρλαμπρη βραδιά Dior Cruise 2021 στο Καλλιμάρμαρο στα μέσα Ιουνίου. Τελοσπάντων αρκετά ασχολήθηκα, αλλά ό,τι διαφημίζει την Ελλάδα στον κόσμο με συγκινεί.

Πορτοκαλόπιτα

Του Οσίου Κυριάκου του Αναχωρητού χθες και γιόρταζε ο αγαπημένος μου Πιερρακάκης. Ως γνήσιος μανιάτης και από πατέρα και από μάνα, κέρασε λακωνικά και απόλαυσε τις ευχές συνεργατών, και φίλων στο υπουργείο. Τους γλύκανε με σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα. Ο ίδιος κέρασε τον εαυτό του μια εξαιρετική συζήτηση-γεύμα με θέμα «Δημοκρατία και Τεχνολογία: Πιάσε με αν μπορείς» , στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times.

Ψηφιακός ιμπεριαλιασμός

Στην συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, ο Πιερρακάκης εξομολογήθηκε ότι το άρθρο του «Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό ήταν έμπνευση για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Στο εν λόγω άρθρο ο Harari χτυπούσε καμπανάκι στις κυβερνήσεις να είναι πολύ προσεκτικές σχετικά με τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούν. Αν και με στεναχώρησε λίγο όταν είπε ότι, "χωρίς μέσα επικοινωνίας δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που στην αρχαιότητα περιόριζε την δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο (πόλη-κράτος), έχει δίκιο. "Ο κίνδυνος που υπάρχει πλέον είναι να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν η τεχνολογία ευνοεί τη δημοκρατία ή τα απολυταρχικά καθεστώτα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που ευνοεί τις δικτατορίες, βοηθά να συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σε ένα μέρος, σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως ήταν στο παρελθόν η τακτική που ακολούθησε η πρώην Σοβιετική Ένωση». Και είχε επίσης δίκιο όταν είπε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω τεχνολογικά σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα και πρέπει να καλύψει το έδαφος για να μην μείνει εκτός των ισχυρών παικτών στην εποχή του ψηφιακού ιμπεριαλισμού. Σήμερα στο ίδιο φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Steven Erlanger, Chief Diplomatic Correspondent, των New York Times, ενώ αργότερα μιλάει και ο Νίκος Δένδιας.

Χρήσιμη ψήφος

Άφησα τον Κυριάκο ν απολαμβάνει την συζήτηση περί τεχνητής νοημοσύνης, (σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος), κι έπιασα το Μπίστη. Στην χειμαρρώδη ανάλυσή του για τις γερμανικές εκλογές, εντοπίζει τον καταποντισμό του Die Linke στην «χρήσιμη ψήφο». Δηλαδή οι Γερμανοί αριστεροί ψήφισαν SDP και Πράσινους (και όχι Die Linke), για να φύγουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Καταλήγει ότι το Κιναλ αν θέλει να διαδραματίσει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα, ότι ο κόσμος της κεντροαριστεράς δίνει χρήσιμη ψήφο για να φύγει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης από το τιμόνι της χώρας. « Όπως ακριβώς κοντά 800.000 αριστεροί δεν έδωσαν βάση στην πρόταση του Die Linke για πραγματική αλλαγή και ψήφισαν την εφικτή αλλαγή». Αυτά δεν με εντυπωσιάζουν.

Ανασκεύασε βαριεστημένα

Αυτό που με εντυπωσίασε , είναι ότι το πόνημα δημοσιεύτηκε στο TVXS που φιλοξενεί τις απόψεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου- για να μην λέτε ότι δεν είμαι πολιτικά ορθή. Δυο φορές του τηλεφώνησε τις προάλλες ο Αλέξης Τσίπρας για να ανασκευάσει όσα έγραψε μετά την ΔΕΘ. "Καλά, θα το κάνω" φέρεται να του απάντησε βαριεστημένα ο Κούλογλου. Είχε γράψει ότι σε περίπτωση ευρύτερων συγκλίσεων δεν είναι ίσως ανάγκη να είναι ο Τσίπρας ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με ορκισμένους φίλους του ο ευρωβουλευτής δεν δίνει μία για να συνεχίσει στην πολιτική. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να κάνει έρευνες και να γράφει. Χμμμ.

Κλείνει τα φώτα

Αυτή που δεν είναι καθόλου βαριεστημένη πάντως είναι η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων, Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. «Ξέρετε πολλές φορές όταν φεύγω από το γραφείο κάνω μια βόλτα στα γραφεία και βλέπω πόσα air condition είναι ανοιχτά; Πόσα φώτα είναι ανοιχτά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Κάτι πολύ απλό, αν μπορούσαμε σε όλα τα δημόσια κτίρια να περάσουμε αμέσως να βάλουμε συστήματα διαχείρισης ενέργειας, συστήματα αυτοματισμού πραγματικά θα μειώσουμε αμέσως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση αυτά που πληρώνουμε ως μονάδα στους παρόχους, στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας». Με το τελευταίο με έβαλε και κάπως σε υποψίες. Τι εννοεί «πληρώνουμε στους παρόχους»; Δεν έχουν όλα τα δημόσια κτίρια ΔΕΗ;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:40

BSH Οικιακές Συσκευές: Αύξηση 1,6% στον κύκλο εργασιών – Διατήρηση 1ης θέσης στην Ελλάδα

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

19:27

Η Cegeka επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέο γραφείο στην Αθήνα

19:20

Επεισόδιο στην Βουλή: «Ο Γραμμένος με έβρισε σκαιότατα» λέει ο βουλευτής Φλώρος

19:09

Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από General Atlantic, ΕΤΕ και Ι. Μίχο

18:57

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

18:55

Τροχαίο στην Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού ζήτησε ο εισαγγελέας - Αύριο η απόφαση